Column
Final Fantasy 7

Square Enix misleidt consumenten met Final Fantasy 7 Remake

Hoe moeilijk kan het zijn om ‘part 1’ aan de naam toe te voegen?

Geschreven door Michel Musters op
Nog een maandje geduld en dan mogen we eindelijk aan de slag met de langverwachte remake van Final Fantasy 7! De game gaat vast als zoete broodjes over de toonbank – ook ondergetekende heeft er zin in. Toch is de manier waarop de game op de markt wordt gezet ergerlijk; je zou het zelfs misleidend kunnen noemen.

Laat er geen twijfel over bestaan dat Final Fantasy 7 Remake een gamerelease van jewelste is. De originele game is wereldwijd naar schatting meer dan 11 miljoen keer verkocht en was mede verantwoordelijk voor het gigantische succes van het toen nog nieuwe PlayStation-merk. Tijdens de inmiddels legendarische Sony-persconferentie van E3 2015 werd de remake waar fans al jaren om vroegen eindelijk onthuld en sindsdien wachten gamers ongeduldig op het spel.

Alles lijkt er op te wijzen dat de remake de verwachtingen helemaal waar gaat maken: grafisch is het spel adembenemend, het geeft meer diepgang aan de diverse personages die we in ons hart hebben gesloten, de gameplay moderner dankzij een fikse update en ook de pas uitgekomen demo valt in de smaak. Er lijkt weinig mis te kunnen gaan.

Deel één

Maar toch: één ding gooit potentieel roet in het eten. Het gaat hier namelijk om het eerste deel van Final Fantasy 7 Remake. Het spel wordt in meerdere delen uitgebracht – hoeveel is nog niet bekend – en het eerste deel speelt zich compleet in Midgar af – dat is maar een sectie van het complete verhaal. Toch wordt de game voor de volledige prijs in de winkels gelegd, en waarschijnlijk de volgende delen ook.

Final Fantasy 7 Remake

Dat is een domper, maar ook wel logisch: Square Enix heeft de spelwereld en de plot enorm uitgebreid en waarschijnlijk kun je alsnog enkele tientallen uren uit het eerste deel van Final Fantasy 7 Remake halen. Het bedrijf stopt zoveel werk in alleen al dit gedeelte van het complete verhaal, dat de beslissing makkelijk te verantwoorden is. Hoogstwaarschijnlijk is FF7R je geld dubbel en dwars waard, daarover dus geen kwaad woord.

Communicatie

Daar zit hem het probleem ook niet. Wat bij mij in het verkeerde keelgat schiet, is de communicatie. Natuurlijk, Square heeft tijdens interviews en presentaties aangegeven dat dit het eerste deel is. Maar waar op het doosje van de game wordt dit gegeven verduidelijkt? Er prijkt namelijk geen ‘part 1’ onder de titel en ik zie geen duidelijke beschrijving op de voorkant van de hoes waarin aangegeven wordt dat dit spel niet een complete remake van de oorspronkelijke Final Fantasy 7 is.

Waar op het doosje wordt verduidelijkt dat dit deel één van een reeks is?

Ook in de beschrijvingen op diverse webwinkels wordt dit gegeven niet of in één kleine zin genoemd. Zelfs op de webshop van Square Enix wordt het weggemoffeld: “De eerste game in dit project”, wordt daar in de loop van de tekst aangehaald. Voor iemand die niet op de hoogte is van al het bovenstaande, kan dat van alles betekenen. Wat voor project? Gaat Square Enix meer FF-games van een remake voorzien?

Final Fantasy 7 Remake

De gemiddelde consument

Ik heb met werknemers van diverse lokale gamewinkels gesproken om er achter te komen of dit tot nu toe miscommunicatie oplevert. Vooralsnog lijkt dit niet het geval te zijn: de meeste mensen die het spel reserveren zijn grote Final Fantasy-fans en kunnen elk detail over deze langverwachte remake nu al dromen. Dus ook dat het om het eerste deel gaat.

Belangrijker is echter of de gemiddelde consument niet voor een grote verrassing komt te staan. Iemand die games koopt doordat alleen de voorkant van een hoesje hem of haar aanspreekt. Een persoon die twintig jaar geleden enorm heeft genoten van Final Fantasy 7, straks de winkel binnenloopt en ziet dat er opeens een remake van die toffe game van vroeger beschikbaar is. Het grootste gedeelte van gameconsumenten bezoekt geen gamesites zoals Gamer.nl waarin netjes onder elk nieuwsbericht wordt vermeld dat het om het eerste deel van een complete remake gaat. Hoe worden deze personen geïnformeerd?

Final Fantasy 7 Remake

Niet te laat

Het is niet te laat. Misschien staat op de achterkant van de hoes wel duidelijk aangegeven dat dit geen remake is van het complete origineel. Misschien komt er wel een sticker of plastic beschermhoes om het doosje te zitten waarop dit duidelijk wordt aangegeven. Dat is nu nog niet te pijlen. In dat geval: hulde voor Square Enix, beschouw deze column maar als nooit geschreven.

Maar toch, hoe moeilijk kan het zijn om een duidelijke ‘part 1’ aan de naam van je game toe te voegen? Dat kan in potentie de verkoop van je product kan beïnvloeden, en dus heeft men er voor gekozen dit niet te doen. Dát is jammer.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

2K Games haalt titels van GeForce Now Ghost Recon Breakpoint gaat flink op de schop
12

Reacties op: Square Enix misleidt consumenten met Final Fantasy 7 Remake

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  mrakd

  • 7 maart 2020 09:12
  Ben het niet zo met je eens. De fans hebben zich ingelezen en weten wat er aan de hand is. De mensen die ff7 nog niet kennen, krijgen gewoon een heel gaaf spel. Zou het hun echt iets boeien? Uncharted heeft ook veel delen.

  Alleen als ik straks ga spelen en ik ben met 20 uur door het spel heen, dan zou ik me een beetje genaaid voelen. Vooral omdat het in het origineel bij mij de game timer altijd gemaxed was. (100uur)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 7 maart 2020 10:14
  @mrakd alleen is bij uncharted het eerste spel wel een afgerond verhaal en is het geen remake van een spel met dezelfde naam maar dus een veel groter verhaal en dus niet af. Zelf ga ik de remake pas kopen als alle delen die het originele verhaal vertellen compleet op de markt is, heb me al vaak genoeg gebrand aan spellen met 'part 1' die daarna nooit meer zijn afgemaakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 7 maart 2020 16:47
  @mrakd Interessante vraag is dan: als het allemaal niet zoveel zou uitmaken, waarom zou Square dan niet gewoon duidelijk in de titel aangeven dat het om het eerste deel gaat? Wat voor belang heeft zij dan nog om dat niet te doen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Castus

  • 7 maart 2020 09:24
  Ik ben het wél met je eens. Vind het op z’n minst questionable. De makers kiezen wel expres dit pad, anders hadden ze het wel duidelijker gemaakt. Ze weten dat als er part 1 op staat, de interesse mogelijk iets minder is. Ik zou er zeker niet vanuit gaan dat iedereen zich maar ingelezen heeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Srebseig

  • 7 maart 2020 09:54
  Ieder zijn mening, ikzelf zou een remake van een oude “gem” toejuichen als het met meerdere delen wordt ontwikkeld, mits het aan de beleving iets toevoegt. En dat moeten we nog zien.
  Anderzijds: tis singleplayer, meerdere delen en iedereen heeft een backlog van de jewelste. Dussssssss kwestie van niet kopen tot er een gebundelde “GOTY” versie oid uitkomt voor een schappelijke prijs. En ja, dan wacht je gewoon en stort je je op die backlog. Het verhaal ken je toch al dus spoilen is er niet bij. En geen online component dus deze game kan gerust later aan de backlog toegevoegd worden…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 7 maart 2020 10:18
  @Srebseig en daar ligt dan het probleem natuurlijk, als we allemaal wachten op een GOTY edition, dan komt er mogelijk geen 2e deel.. maar ik ga dus niet de volle mep betalen voor een game waar ik geen zekerheid heb dat het verhaal ook echt afgemaakt wordt… Ik wacht dus wel op zo'n GOTY edition.. episodic gaming hebbik net zo'n hekel aan als series, daarom kijk ik series ook pas als ze helemaal klaar zijn, of als het redelijk op zichzelf staande afleveringen zijn als het seizoen voorbij is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Minoesh

  • 7 maart 2020 17:26
  @SuperDre Zo ga ik het ook doen. Ik wacht wel.

  Al helemaal omdat het niet eens bekend is hoeveel delen het zullen worden. Voor hetzelfde geld zijn het dalijk vier delen van €50-60 euro. Ik ben echt niet van plan zoveel uit te geven aan dit spel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  racerozzy

  • 7 maart 2020 12:16
  Heel dit spel gaat questionable worden…. Classic mode is niet classic het is gewoon XV tactic mode. Personeel vond ik dat ook een drama, Pre-order gecancelled. Dit wordt meepakken voor een budgetprijs en niet full price. Episodes is wel het minste waar ik me druk om maak.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaFixer83

  • 7 maart 2020 13:57
  Ik wacht wel op de PS5 versie of een bundle met alle delen in pakket.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 7 maart 2020 17:17
  Ik vind het ook misleidend…zeker niet de titel waard als je er alleen Midgar in stopt. Ik heb er ook geen haast mee en wacht wel tot de titel de lading wél dekt (FFVII van begin tot eind dus).
  Als ik hem al zou kopen..het blijft afwachten wat de kwaliteit is van al die extra content.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • SevenEight

  • 7 maart 2020 18:05
  Het zou mij erg vervelend lijken als ze er dan na, bijvoorbeeld part II, de brui aan zouden geven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • gimbal2

  • 10 maart 2020 11:37
  Maar zo werkt de Final Fantasy telling nu eenmaal sinds ze directe sequels zijn gaan produceren. Om te beginnen - de titel is niet Final Fantasy 7 - het is Final Fantasy VII.

  En dan hebben we Final Fantasy X. Final Fantasy X-2 (en X-3 stond ooit op de planning maar men is er nooit aan begonnen). Final Fantasy XIII. Final Fantasy XIII-2. Final Fantasy XIII-3.

  Dus ja, ik zie dezelfde telling wel weer gebruikt worden. Final Fantasy VII-2, etc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.