Column

Soulslikes hebben mijn perspectief op games veranderd

Gameconventies resulteren ineens in een allergische reactie

Geschreven door Jari Klapwijk op
Zoals velen dook ik begin dit jaar in Elden Ring. Tot dat punt had ik games als Dark Souls, Bloodborne en alles wat daar op lijkt structureel genegeerd. Niks voor mij, dacht ik altijd. De nieuwe game van Miyazaki bleek echter een warm bad en nu ik ook andere soulslikes speel, is mijn perspectief op games langzaam aan het veranderen.

Voorheen begreep ik niet goed waarom soulslikes bijna religieus aanbeden werden door hordes mensen. Waren dat niet die onnodig moeilijke spellen die enkel geschikt zijn voor mensen die graag opscheppen over prestaties die ze in games hebben geleverd? De essentie van de FromSoftware-catalogus ging volledig langs me heen. Sowieso waren moeilijke games meestal niet aan mij besteed. Ik stak liever mijn tijd in een toegankelijkere ervaring met een goed verhaal en interessante personages. Zo is The Last Of Us misschien wel mijn favoriete game aller tijden. 

Xbox Game Pass

Door Xbox Game Pass is mijn gamesmaak gaan veranderen. De service van Microsoft liet mij kennismaken met games die ik misschien wel nooit met mijn eigen geld zou hebben gekocht. Ik kwam in aanraking met spellen als Ori and the Blind Forest, Ori and the Will of the Wisps en Hollow Knight; stuk voor stuk games met een interessant verhaal, maar bovendien bijzonder uitdagende gameplay. Het beviel mij verrassend goed. Ik merkte dat een hoge moeilijkheidsgraad zoveel meer voldoening kan geven dan alleen het volgen van een simpel verhaaltje. Niet alleen het metroidvaniagenre wist me te grijpen, ook games als Cuphead en Celeste speelde ik helemaal grijs. Ik kon er niet meer omheen: moeilijke games zijn mijn ding.

Als je aan moeilijk denkt, kom je al gauw bij FromSoftware uit. Na al die games jarenlang stelselmatig genegeerd te hebben, was het tijd om toch maar eens een poging te wagen. Elden Ring vormde een openbaring van jewelste. De hele gameplayloop viel enorm in de smaak. Dat het ook meteen een van de allerbeste openwereldgames ooit gemaakt is, helpt natuurlijk wel mee. Het duurde een uurtje of tien voordat het kwartje echt viel, maar daarna kreeg ik maar geen genoeg van het hele systeem van levelen en jezelf klaarstomen voor de volgende uitdaging. Iedere avond moest er weer een kleine overwinning behaald worden en na 85 uur rolde de aftiteling over mijn scherm. Ik had lang niet alles gedaan, maar ik was verliefd en wilde meer soulslikes uitproberen. Elden Rings is in mijns inziens de perfecte instaptitel voor geïnteresseerden in spellen van FromSoftware. 

Op moment van schrijven is Demon’s Souls uitgespeeld en zit ik diep in Dark Souls Remastered. Al die games prikkelen mijn nieuwsgierigheid en de behoefte om beter te worden. Niet weten wat er om het volgende hoekje op je staat te wachten is een bijna verslavende ervaring. Voor de afwisseling besloot ik om ook een wat vergeeflijkere game op te starten. De keuze viel op Horizon Forbidden West, een game die niet per se op mijn radar stond omdat het eerste deel me niet wist te grijpen. De game zat bij de PlayStation 5-bundel die ik op de kop getikt had en volgens veel recensies is het flink verbeterd ten opzichte van de eerste game. Dat was genoeg reden om de reeks een nieuwe kans te geven. 

Allergische reactie

Maar helaas, Forbidden West doet me niks. Buiten de grafische pracht brengt het spel bij mij enkel ergernis naar boven, bijvoorbeeld vanwege de tergend lange dialogen en over hoe alles wat je moet doen drie keer wordt voorgekauwd. Het lijkt wel alsof er niks is wat je zelf mag uitvogelen. Aloy vindt het veel te leuk om keer op keer te verklappen wat je moet doen en bij elke opdracht wordt precies gemarkeerd waar je naartoe moet. Zelfs bij een zoekopdracht is een enkele druk op de R3-knop genoeg om een heel gebied te scannen. Na een uur kon ik het niet meer aan en ging de PlayStation uit. Ik had me nooit eerder aan deze gameconventies geërgerd, maar ineens lijk ik haast wel allergisch voor dit soort praktijken.

Toen kwam het besef: soulslikes vallen niet alleen in de smaak door de moeilijkheidsgraad, maar juist door het gevoel van avontuur, de vrijheid en het feit dat gameplay centraal staat. Elden Ring, Demon’s Souls en Dark Souls hebben mijn perspectief, op zijn minst tijdelijk, volledig veranderd. Het feit dat deze spellen totaal niet je handje vasthouden, is wat ze zo sterk maakt. Dat zorgt ervoor dat je je een stuk serieuzer genomen voelt. Het is alsof je de ontwikkelaars tijdens het spelen hoort zeggen: ‘Je kan dit echt wel, maar je moet zelf ontdekken hoe’. Horizon Forbidden West daarentegen lijkt er vanuit te gaan dat de speler zelf niet in oplossingen kan denken. Nu is Horizon wel een extreem voorbeeld op dat gebied, want er zijn genoeg spellen die een prima balans vinden tussen die twee uitersten, zoals bijvoorbeeld God of War. 

Waar eerst het verhaal ook erg belangrijk voor me was, werd dat belang ineens verwaarloosbaar. Het is zelfs zo erg dat ik twijfel of ik The Last Of Us Part 1 wel moet gaan spelen in september. Ik ben namelijk bang dat die game niet meer dezelfde impact gaat hebben door mijn vernieuwde smaak en ik wil de fantastische herinneringen aan dit avontuur niet om zeep helpen.

Ergens bestaat de hoop dat dit slechts een tijdelijke fase is in mijn gamebestaan en dat ik over een tijdje weer kan genieten van heerlijke verhalende games die je handje vasthouden. Maar nu heb ik eerst nog Dark Souls 2 en 3, Bloodborne en Sekiro klaarliggen. Mocht deze fase dus tijdelijk zijn, dan gaat het nog wel even duren voordat het voorbij is. Op dit moment wil ik niks anders en heb ik nog genoeg te spelen. De FromSoftware-essentie is voor mij nu zo klaar als een klontje en dat kan er wel eens voor gezorgd hebben dat ik als gamer voorgoed ben veranderd. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Duitse tech-veteraan noemt YouTubers 'Intel-vlaggenzwaaiers' AMD lijkt ruisonderdrukker voor gpu's voor te bereiden
30

Reacties op: Soulslikes hebben mijn perspectief op games veranderd

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Nuage

  • 23 juli 2022 08:33
  Ik ben persoonlijk ook niet zo van de moeilijke games (nog steeds niet) en dat was dan ook niet de reden waarom Demon's souls mij destijds zo aansprak. Het spel deed gewoon zoveel dingen anders en beter dan vergelijkbare titels:
  - Tragere, realistische combat mechanics met een gevoel van gewicht. Maakte TES bijna onspeelbaar voor mij.
  - Prachtig ontworpen extreem sfeervolle wereld, een genot om te ontdekken. Elke keer wil je weten wat er om de volgende hoek te zien zal zijn.
  - Interessante NPCs met top kwaliteit voice actors.
  - Elke actie werd meteen gesaved dus je moest heel goed nadenken over wat je deed (zoals een NPC doden of hoe je je souls uitgeeft) want er was geen weg terug.
  - De eenmalige kans je souls na een gameover terug te krijgen door terug te gaan naar waar je stierf is een prachtig stukje spelontwerp en elke keer een intense belevenis.
  - De multiplayer uitwerking (teksten op de grond en het invaden van je spelwereld).
  - Geen handholding. Dit uitte zich op allerlei manieren. Het was wennen bijvoorbeeld dat je gewoon van een klif kon aflopen.
  - En toch ook de moeilijkheid/je eigen kwetsbaarheid. Het zorgde dat je altijd op je hoede was en met opgeheven schild de donkere paden trotseerde. Tijd weer voor een Souls game als ik dit zo schrijf. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sisko

  • 27 juli 2022 15:26
  @Nuage - De eenmalige kans je souls na een gameover terug te krijgen door terug te gaan naar waar je stierf is een prachtig stukje spelontwerp en elke keer een intense belevenis.

  En dit is precies de reden dat ik dit soort spellen links laat liggen. De moeilijkheidsgraad is 1 ding, daar kom ik wel overheen. Maar heb geen zin tussen elke poging eerst weer een fetch quest te moeten doen waarbij je uren aan progress kan verliezen als je tussentijds een 2e keer dood gaat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Vinnyboiiiii

  • 23 juli 2022 08:38
  Ik vind soulslikes veel te stressvol. Ik heb ook niet veel tijd om te spelen dus het laatste wat ik wil is 30-40 minuten zweten om ergens een save punt te vinden om vervolgens dood te gaan en dat weer helemaal opnieuw te doen.
  Ik snap de voldoening als het je wel lukt maar ik kan me er niet toe zetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 23 juli 2022 09:11
  @Vinnyboiiiii zo voel ik me dus ool, een bloodborne en demon souls sprak mij niet heel erg aan. Maar elden ring en de samurai game weer wel maar veel te moeilijk en te weinig tijd wel alles keer geprobeert.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mrakd

  • 23 juli 2022 08:44
  Het verhaal van horizon is zo ontzettend goed, dat zie je weinig in andere games. Toch heb ik van dit spel weinig genoten omdat er amper uitdaging was. Het spel kun je makkelijk door zonder strategie. Heb zelfs een paar maal gedacht dat mijn training van skills door soulslike games normale games saai maakt. Hebben jullie dat?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 23 juli 2022 14:28
  @mrakd het verhaal van Zero Dawn, heb Forbidden West nog niet gespeeld, vond ik ook interessant maar ben het met de schrijver van de column eens, je hoeft totaal niet na te denken bij de game. Heel zwart wit gezien zijn het bijna QuickTime events, op de juiste knop drukken als je dat verteld wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sisko

  • 27 juli 2022 15:33
  @mrakd Je moet horizon wel op zijn moeilijkst zetten wil je nog wat uitdaging hebben, zeker als je souls games gewend bent. En gezien mijn gebrek aan tijd zelfs dan soms bij grote zware vijanden de moeilijkheidsgraad alsnog omlaag geschroefd.

  Had wel gewild dat je de "hmm, misschien kan ik die boom omgooien" gedachtens van Aloy uit kon zetten, zeker omdat ik 9 van de 10 keer dat idee al lang had en daarom juist die f@#%&ing kant opging.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Michael-Raymond-Clayton

  • 23 juli 2022 08:56
  Ik heb nooit een soulslike gespeeld. Heb niets tegen moeilijke games, maar wil dan wel beloond worden met een nieuw stuk verhaallijn, een filmpje etc. Als het echt alleen maar van gameplay naar gameplay is, denk ik al snel: waar doe ik het voor. Er zijn uitzonderingen. Zo vond ik Ori wel leuk (met stukken die ik wel 50 keer opnieuw heb moeten spelen voordat ik ze had gehaald) maar het was natuurlijk een verhaaltje van niks.
  En zoals hierboven ook al wordt aangegeven: als de moeilijkheid kunstmatig wordt gecreeerd door weinig savepoints te introduceren ben ik er snel klaar mee. Steeds hetzelfde uur opnieuw moeten spelen, is niet my idea of fun. Daarom ook nog steeds niet aan Returnal begonnen.
  Maar inderdaad: veel games houden wel erg je handje vast en dat is jammer. Leuk in elk geval dat je een genre hebt gevonden waar je enthousiast over bent, Jari!

  Oh, en ga TLOU vooral niet herspelen. Ik heb wel eens Mass Effect en Horizon Zero Dawn herspeeld en hoewel ik beide games destijds fantastisch vond, vielen ze me bij de tweede playthrough jaren later toch wat tegen. Koester de herinnering!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • multynoob

  • 23 juli 2022 12:31
  @Michael-Raymond-Clayton

  De beloning is veel groter, vind ik, bij souls-games. Puur genieten als je na 10x nog denkt dit lukt nooit, en dan na de 79x de baas hebt liggen, met nog een klein levensbalkje over. Voor mij geen andere singleplayers meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  warcryptic

  • 25 juli 2022 08:57
  @multynoob Zo dacht ik eerst ook tot ik roguelikes erbij ging spelen. Qua gameplay uitdaging in hun eigen vorm voelt het ook als een uitdaging gelijkwaardig tot soms zelfs lastiger dan souls games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sisko

  • 27 juli 2022 16:11
  @multynoob Sommige mensen hebben gelukkig tijd om 79x de baas te proberen. Ik heb kinderen en ik zou letterlijk het hele jaar 1 game spelen als ik zo lang over 1 baas doe

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Rickon

  • 23 juli 2022 09:00
  Ik herken dit verhaal heel erg. Niet alleen de kwaliteit en vrijheid van de from soft titels, maar ook de constant terugkerende opmerkingen van Aloy in horizon. Ik had echt genoten van de eerste game, maar het feit dat haar commentaar nog meer en frequenter is dan de eerste game maakt het voor mij haast onspeelbaar.

  Misschien komt dat ook wel door de laatste jaren en het spelen van de from soft titels!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Snoop213

  • 23 juli 2022 09:11
  Wel leuk dat Jari bepaald dat Elden Ring de beste open wereld game allertijden is haha. Voor mij is dit Breath of the wild. Ik heb met de From software games niets. Maar bijvoorbeeld Ori games en Hollow knight kan ik erg van genieten. Verder de moeilijke games die zoek ik liever in dat soort games of in bepaalde platform games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 23 juli 2022 13:58
  @Snoop213

  Nou in feite doet hij het best goed door het zo te zeggen hoor.
  Kijk eens naar menig mening hier op deze site onder de reageerders. Er zijn er zoveel die hun mening plaatsen als een feit en zodra je ze aanspreekt zeggen ze: ja je snapt toch wel dat het een mening is.

  Dus eigenlijk doet Jari nu gewoon wat velen hier ook doen. Zijn mening plaatsen alsof het een feitje is.


  Ik deel jou mening deels.
  BotW is inderdaad een schitterende open wereld, maar die deelt die plek wel met Ghost of Tsushima voor mij. Beide games nodigde my uit om volledig te onderzoeken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JariKlapwijk

  • 23 juli 2022 16:55
  @Snoop213 Ik beweer dat Elden Ring een van de beste openwereldgames is. Nergens schrijf ik de beste. Al is dat voor mij persoonlijk wel het geval denk ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Smallie

  • 23 juli 2022 17:27
  @Snoop213 het is een column, over het algemeen staan daar meningen in. Hij bepaald niets. Niet in de zin dat hij wat vastlegt voor andere en vind dat anderen geen anderen mening mogen hebben.
  En, misschien nog wel het belangrijkste, hij schrijft wat anders dan dat jij zegt.
  Je zou haast kunnen zeggen dat je het verkeerd gelezen heb en met typische internet-manieren heb gereageerd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Snoop213

  • 23 juli 2022 18:30
  @Smallie Het was ook niet voor niets dat ik er haha achter schreef meer met een knipoog.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 23 juli 2022 10:21
  Erg genoten van elden ring en zeker ook van zero dawn. Welke beter is vind ik moeilijk. Elden ring geeft veel meer het gevoel van vrijheid en onderzoeken. Aan de andere kant is het verhaal te raar en krijgen je nooit een connectie met het hoofdpersonage. Forbidden west vind ik grafisch vele male mooier en ook de connectie die je met aloy krijgt heeft veel meer diepgang. Het zijn alle 2 top games ik zal niet kunnen kiezen. Ben alleen blij dat ik deze in 2022 allebei heb mogen spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 23 juli 2022 12:30
  @Roy36NL soeelde jij zero dawn pas in 2022, je zou dan het vervolg moeten spelen ook keam dit jaar uit forbidden west. Hahaha nee zit je te pesten. Voor mij beste open wereld game is breath of the wild.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 23 juli 2022 14:18
  @hulstpower hahaha zie het nu pas ff aanpassen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.