Nog niet zolang geleden kreeg ik een mailtje van een vriend. Hij vertelde dat Kournikova op het kantoor was geweest. Vol ongeloof replyde ik hem en al snel kwam de aap uit de mouw. Hij had een "virus". Het mailtje wat hij geopend had beloofde een plaatje van Anna Kournikova te laten zien. De extensie .jpg.vbs deed hem niet van gedachten veranderen toen hij de mail opende. Een korte blik op teletekst deed mij zien dat er weer een of andere moroon een scriptje de wereld in had gestuurd.

Overal paniek en weer hadden stompzinnige gebruikers het nieuws gehaald. Een dag later kreeg ik een mailtje waarin gewaarschuwd werd tegen een nieuw virus en nog steeds loopt mijn icq over met berichten van "icq dit door dan krijg je..." AARGH, de wereld wordt bevolkt door moronen die de aanknop hebben gevonden van dat witte grote geval naast die glazen kast.

Je hoopt dat het gedoe met "i love you" de ogen van deze dwaallichten zou hebben geopend. Helaas niet, mensen stoten graag hun kop voor een tweede keer tegen een steen. De schade die het bedrijf daarbij oploopt wordt afgeschoven op de "maker" van het "virus".

Deze "maker" gaf zich aan bij de politie, er werd zelfs over vier jaar cel gesproken. Wat !!! vier jaar cel. Toen ik dat hoorde zakte mijn broek af. Ze zouden iedereen die het bestand opende, en daar mee schade veroorzaakte, vier jaar moeten opsluiten. Het doet mij ook verbazen dat in een land als Nederland, waar voor alles wat je doet je een papiertje moet hebben, je gewoon kan internetten. Keer op keer gaan complete volkstammen nat op een of ander "virus" of forwarden mensen de meest achtelijke berichten naar elkaar toe.

Ik stel dan ook voor dat we maar een internetrijbewijs moeten invoeren. Iedereen die achter een computer kruipt moet weten wat hij of zij aan het doen is. Je laat mensen tenslotte ook niet op de normale snelweg rondkrossen, waarom dan wel op de digitale?

De overheid zou hier toch wat daadkrachtiger uit de hoek moeten komen. Het wordt tijd dat men de gebruikers gaat opvoeden. Er zouden zelfs instructeurs moeten komen die de mensen gaan voorlichten, net als met autorijden.

Ik meld me hierbij aan als instructeur, voor slechts 60 gulden per uur zal ik iemand leren om te gaan met zijn email en icq. Na afloop van de cursus stuur ik de mensen een mailtje met een bestand. Zie het als afrijden, openen ze het bestand dan krijgen ze het bericht "Sorry u bent gezakt". De mensen die dit bericht krijgen moeten op herhalingscursus, maar als ze snel replyen kunnen ze op dezelfde dag nog afrijden. Ik vraag me af hoeveel mensen er een tweede keer wel slagen...waarschijnlijk niet veel, want het blijft lastig dat internetten.