Column
Astro's Playroom

Sony zet zijn PlayStation-geschiedenis in brand

Nostalgische fans vangen (Astro)bot

Geschreven door Erik Nusselder op
Sony heeft besloten om de digitale winkels van de PlayStation 3, PlayStation Portable en PlayStation Vita te sluiten. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de geschiedenis van onze favoriete hobby, maar staat ook haaks op wat het bedrijf onlangs nog probeerde uit te stralen.

Ik voelde me zo warm van binnen toen ik Astro’s Playroom op de PlayStation 5 had uitgespeeld. Ik wist niet eens dat ik nostalgische gevoelens voor PlayStation kon hebben, maar potverdorie, daar waren ze! Het leek voor mij nog als gisteren dat de eerste Sony-console op de markt verscheen en ik mijzelf verloor in Final Fantasy 7, maar het is inmiddels alweer bijna 25 jaar geleden. Pardon, hoe oud ben ik?

Ik liet mezelf meevoeren door al die schattige Astrobotjes, verkleed als verwijzingen naar PlayStation-series, de een nog obscuurder dan de ander. Voor mijn gevoel wilde Sony duidelijk laten zien: kijk, wij zijn er al best wel lang. Wij hebben een diepgaande geschiedenis. Je vond ons al leuk toen je klein was en je vindt ons nog steeds leuk. De PlayStation is waar je je thuis voelt.

Als dat zo is, dan is mijn geboortehuis net door Sony in brand gestoken. Dat ouderlijk huis waar ik ben opgegroeid, waar mijn schommel in de tuin stond en mijn knuffels vanaf de vensterbank naar buiten kijken. Huppakee, de fik erin. Sorry Troetelbeer, je bent nu een hoopje as.

Streep erdoor

Door de digitale winkels op oudere systemen te sluiten, zet Sony een dikke streep door zijn jarenlange geschiedenis. Natuurlijk komt het niet dagelijks voor dat je je PlayStation 3 onder het stof vandaan haalt om een oude InFamous of, zeg, The Last Guy te spelen. Maar misschien komt er een moment waarop je toch zin krijgt om een oude game aan te schaffen, bijvoorbeeld omdat je na de vorige zin The Last Guy hebt gegoogeld. Dan moet je snel zijn, want na komende zomer kan dat dus niet meer. Het blijft vooralsnog wel mogelijk om gekochte games opnieuw te downloaden.

Het is ongekend dat zoveel games straks gewoon van de aardbodem verdwijnen. Games die fysiek zijn verschenen zijn tweedehands nog wel op te snorren, maar digitale games uit dat tijdperk worden onvindbaar (zoals The Last Guy). Dat is een grote klap voor het behoud van onze geschiedenis. Het is toch onvoorstelbaar dat er een grote hoop spellen is die straks niet meer toegankelijk is voor nieuwe spelers? Iemand die zich bijvoorbeeld in de geschiedenis van een gameserie of ontwikkelstudio wil verdiepen?

Concurrentie

Het staat bovendien haaks op hoe de concurrentie met hun geschiedenis omgaat, met name de houding van Microsoft. Op de Xbox wordt alle mogelijke moeite gedaan om zoveel mogelijk spellen uit het verleden speelbaar te maken. Via backward compatibility kun je op moderne Xbox-consoles helemaal terug naar het gamesaanbod van de eerste spelcomputer van Microsoft. Sommige games worden nog automatisch opgepoetst ook, bijvoorbeeld met HDR. Als je de game ooit hebt gekocht, hoef je hem niet nog een keer te aan te schaffen.

Nintendo pakt het weer anders aan, want die behandelen hun verleden als een soort schat. Oude games liggen in een kluis die maar af en toe open gaat. Als oude Mario-games in een nieuwe verpakking opnieuw op de markt verschijnen, wordt dat als een feestje gevierd. Zo waardevol is het verleden van Nintendo.

Wie wil dit spelen?

Sony hecht blijkbaar minder waarde aan hun geschiedenis. Een beroemde quote blijft die uit 2017 van Jim Ryan, inmiddels CEO van Sony Interactive Entertainment. Hij zei dat er vaak werd gevraagd om backward compatibility, maar dat het weinig werd gebruikt. Op een Gran Turismo-evenement zag hij oude PS1- en PS2-games staan. “Ze zagen er oud uit”, zei hij tegen Time. “Waarom zou iemand dit spelen?”

Het is een beetje flauw om die oude quote te blijven herhalen, maar dat komt doordat de houding van Sony sinds die tijd weinig veranderd lijkt te zijn. Er zijn een aantal PlayStation 2-klassiekers naar PS4 gebracht, maar na een handjevol titels hield dat op. PS1-games zijn al helemaal ontoegankelijk en de PS3 is te moeilijk om te emuleren, al staan er wel veel PS3-games op de dienst PS Now.

Nee, voor de echt nostalgische gevoelens start ik Astro’s Playroom maar weer op. Daar voel ik me gesteund door al die kleine Astrobotjes die me verwelkomen. Het lukt om me door twintig robots te laten volgen in CPU Plaza, dat levert mij zelfs een bronzen trofee op. Hoe die trophy heet? The Last Guy. Ai…

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Nieuwe Cyberpunk 2077-patch en Remedy werkt aan Alan Wake 2 MLB: The Show 21 komt op 20 april naar Xbox Game Pass
27

Reacties op: Sony zet zijn PlayStation-geschiedenis in brand

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Roy36NL

  • 3 april 2021 08:18
  Als ik puur naar mezelf kijk vind ik het allemaal overtrokken. Tuurlijk heb je nostalgische gevoelens bij oude games maar 9 van de 10 keer als je ze opstart valt het tegen. Komt ook nog bij dat als je de 3 consoles bezit er zoveel uit komt dat er niet genoeg tijd is. Het is leuk om af en toe aan terug te denken en misschien eens op YouTube op te zoeken, maar daar blijft het wat mij betreft bij. Astrobot vind ik een fantastische reis vol nostalgische momenten en gaf me vaak een oja die hadden we ook nog gevoel. Door deze game kwam ik tot de conclusie dat PlayStation een heel stevig fundament heeft in mijn gamers bestaan. En dat ik waarschijnlijk altijd een fan blijf.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 3 april 2021 10:25
  @Roy36NL Het is natuurlijk meer dan "is het nog leuk om te spelen?", want dat is heel subjectief. Je gaat ook niet voor iemand anders bepalen of hij/zij nog naar Nirvana of Abba mag luisteren. Ik start mijn PS3 ieder jaar nog op voor een potje Super Stardust.

  Daarnaast is het ook een stuk (cultuur)geschiedenis dat verdwijnt. Gelukkig zijn games als Journey/Flower en de PixelJunks inmiddels op Steam verkrijgbaar. Maar prachtige games als Rain en Okabu verdwijnen nu voorgoed. Ook als je een spel fysiek hebt zijn eventuele patches en DLC niet meer beschikbaar. Zeker van een bedrijf als Sony met zo'n rijke geschiedenis verwacht ik meer inspanning om hun culturele erfgoed voor het publiek te behouden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 3 april 2021 10:30
  @Baukereg daarom was ik het stuk ook begonnen met “als ik puur naar mezelf kijk.” Vind ik het 9 van de 10 keer tegen vallen. De vergelijking met muziek gaat ook niet helemaal op natuurlijk omdat een game sneller verouderd dan muziek.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 3 april 2021 15:29
  @Baukereg Waar baseer je het op dat patches niet meer beschikbaar zijn? Als je een eerder gekocht spel opnieuw kunt blijven downloaden, dan ga ik er vanuit dat dat evengoed voor patches geldt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vaiio

  • 3 april 2021 13:30
  @Roy36NL Nostalgia goggles!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 6 april 2021 13:08
  @Roy36NL Ik deel je mening maar ook weer niet.
  Ik wou laast oblivian spelen maar die was toch te verouderd vond ik.
  Mario n64 hoe leuk ik die vroeger ook vond en helemaal grijs gespeeld vond ik het nu niet meer leuk, maar me zoon speelt hem en vind het helemaal geweldig.
  En een oude zelda kan ik me nog steeds mee vermaken.
  Bij mij ligt het net aan waar ik zin in heb een nieuwe game of oude en of die oude game goed met ze tijd is mee gegaan.
  Zo zijn een aantal ps2,ps3 xbox, xbox 360 games prima te spelen maar sommige ook helemaal niet.
  En dit is ook met films zo een hele goeie oude film kan ik best kijken maar een oude film die ik al gezien heb en neit goed met de tijd mee ging kan ik niet meer echt zien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 3 april 2021 09:35
  Geld verdienen is het enige wat er toe doet…de top bij Sony lijkt weinig tot niks te geven om hun eigen legacy. Gelukkig doen de game liefhebbers dat wel en zul je ongetwijfeld toegang blijven houden tot games die op legale wijze ontoegankelijk zullen worden. Daarom zal ik altijd initiatieven als Retropie steunen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 6 april 2021 13:09
  @Nuage Ja het lijkt weer een beetje of sony te groot voor hun zelf is geworden en dat ze best wat fouten maken en arrogant zijn naar de klant zoals toen van ps2 naar ps3 en toen xbox heel veel dingen juist goed deed en bij het einde rollen weer andersom waren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 3 april 2021 11:22
  Tja, blijft een belangrijke reden om nooit alles digitaal te doen. Helaas zijn er nog altijd teveel mensen die dit niet zien, of dat het ze gewoon niets kan schelen.

  Bij ons thuis worden met name de SNES en PS2 vrij regelmatig aangeslingerd. Hele oude consoles, maar ik kan de games blijven spelen. Geen servers en niets digitaal. Gewoon erin stoppen en gaan.

  De enige mazzel die ik heb is dat Multiplayer games op een console mij aan m'n reet roesten. Daar heb ik een PC voor. Ik snap dat dat niet bij iedereen het geval is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 7 april 2021 11:23
  @Vogeltje Ik kan mij er wel in vinden. Ikzelf speel ook nog regelmatig op: DS/3DS/SNES/PS2/PS3. Mijn Xbox Series X speelt mn oudere games af, geweldig.

  Ik ben ook een van die (weinige) personen die niks met gamepass heeft. Ik koop mijn games als vanaf NES fysiek. Ik heb heel toevallig The Last guy dan weer gedownload, want digi only. Maar elke game die fysiek is uitgebracht, koop ik niet digitaal.

  Je ziet het, zodra ze de service stopzetten kunnen er grote gevolgen aan zitten, waarom mensen toch massaal hun eigen recht ontnemen, door de schijn van goedkoop, is mij ook een raadsel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 3 april 2021 11:28
  Games zijn inderdaad veel gevoeliger voor veroudering. Daarom is het soms inderdaad lastig om terug te grijpen op een oudere game. Dus bij heel veel games is het inderdaad terecht om je af te vragen, met de woorden van Jim Ryan, "wie wil dit nou spelen?" Maar een (klein) deel ís alleen maar op die manier te spelen, zoals inderdaad Rain, LocoRoco Cocoreccho, inFamous Festival of Blood, MotorStorm RC en vele anderen. En als je nu pas inFamous zou ontdekken, of je afvraagt wat LocoRoco is omdat je het gezien hebt in Astro's Playroom, dan zijn er straks dus gewoon games waar jij nooit meer bij zal kunnen. Of, als je de game wel nog weet te bemachtigen, DLC die niet meer te koop is. Terwijl digitale distributie juist de schaarste van fysieke exemplaren, en de woekerprijzen die voor bepaalde collector's items worden gevraagd, zou moeten tegengaan. Dat is doodzonde van Sony.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 3 april 2021 15:56
  @LarsCornelis De base die retro gaming leuk vindt is toch behoorlijk groot. Als een game goed ontworpen is en goed speelt maar er wat minder mooi uit ziet kun je dat mits je daar doorheen kunt kijken goed te spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 3 april 2021 21:21
  @**Guitar_Hero** oh zeker hoor, ik kan ook van klassiekers genieten. Dus begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut vóór behoud ;-) voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk houden!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • bleacdemon

  • 3 april 2021 11:47
  Ik ben zelf een liefhebber van retrogaming. Naast mijn series X speel ik zelfs nog regelmatig op mijn Breadbin Commodore 64 met een 1541-pi als vervanger voor de diskdrive. Ook speel ik nog regelmatig 360 games met veel plezier. Ondanks dat ik nooit geen playstation heb gehad vind ik het dan ook jammer dat Sony hiervoor heeft gekozen. Natuurlijk zijn er een hoop mensen die dit niet erg vinden maar soms is het heerlijk om terug in de tijd te gaan om een paar oude games te spelen. Gelukkig zijn er een hoop goede emulatoren in omloop en genoeg sites om ROM’s te downloaden maar dit is natuurlijk niet legaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 3 april 2021 12:30
  Het sluiten van de winkel staat voor mij gelijk aan het niet meer beschikbaar zijn van fysieke games vroeger.

  Betekent dat dat die bedrijven toen ook hadden door moeten produceren, want anders zou de geschiedenis verdwijnen?

  PS3 games zijn fysiek zeer goed verkrijgbaar geweest, en nog steeds in de 2e hands markt. Natuurlijk kunnen daar andere prijzen aanhangen, maar dat is het risico dat altijd bestaat.

  Dat je gekochte content en patches nog steeds kunt downloaden lijkt mij heel prima, en vermoedelijk zullen er ook oude games uiteindelijk digitaal aangeboden gaan worden in nieuwe stores.

  Als je nu nog snel nostalgische gevoelens krijgt heb je nu nog de kans om content te kopen overigens. Daarbij is dit iets wat ik altijd geroepen heb als je digitaal gaat: als eenmaal de stekker er uit gaan bij de aanbieder heb je vette pech.

  Dat tegenwoordig iedere game wel een day one path krijgt, is fysiek ook niet meer zo heilig als het ooit was. Als de patches zouden verdwijnen (hopelijk nooit) dan zou dat nog vele malen zuurder zijn dan het niet meer aanbieden van games in een store.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 3 april 2021 12:47
  @**Guitar_Hero** dan noem je toch al gelijk een gigantisch verschil tussen fysieke games die niet meer geproduceerd worden, en digitale games die niet meer te koop zijn? Die fysieke games zijn tweedehands nog te koop. Digitaal kan dat niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 3 april 2021 15:48
  @LarsCornelis Ja en doe nu nu niet of dat nieuw is ;)

  Digitale aankopen kun je niet verkopen, dit heb ik altijd al een slechte ontwikkeling genoemd.

  Dus je raakt hier precies wat er fout is aan deze constructie, en dat is dan weer omdat bedrijven zo veel meer geld kunnen verdienen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 3 april 2021 21:05
  @**Guitar_Hero** ik ben het zeker met je eens dat dat een flink nadeel is aan digitale distributie. Maar dat vind ik dan wel een belangrijk verschil tussen stoppen van productie van fysieke exemplaren, en het sluiten van een digitale winkel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 3 april 2021 23:02
  @LarsCornelis Daar is toch geen verschil? De verkoop stopt bij beide gevallen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 4 april 2021 09:31
  @**Guitar_Hero** Bij fysieke oude games heb je altijd de tweedehands markt nog.. Geen garantie dat je een bepaalde titel altijd kunt vinden, of het wordt voor woekerprijzen aangeboden, maar het aanbod stopt nooit helemaal. Althans, het gaat zeker langer door dan zo'n digitale store..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.