Even leek het erop dat sprookjes echt bestaan en Duke Nukem Forever dit jaar nog zou uitkomen, maar de boze fee genaamd George Broussard stak er met zijn magische toverstaf een stokje voor. Zelfs een sappige bonus van 500.000 dollar kon de mensen van 3D Realms niet vermurwen om er eens wat vaart achter te zetten. En vaart is toch wel geboden, want inmiddels is het spel sinds mensenheugenis in ontwikkeling, maar zijn alle screenshots op een halve hand te tellen. Sterker nog, niemand weet hoe de Duke er op dit moment uitziet.

Intussen zijn er complete generatie gamertjes opgegroeid die niet bekend zijn met de blonde lokken van de Duke. Jongens en meisjes die niet kunnen lachen om uitspraken als "it's time to kick ass and chew bubblegum" en "your face, your ass, what's the difference".

Wat bezielt de mensen van 3D Realms toch om zolang met dit project bezig te zijn? Ondanks een bonus van 500.000 dollar en talloze vaporware awards houdt de ontwikkelaar voet bij stuk en zal het spel pas uitbrengen "when it's done".

Hoe goed Duke Nukem Forever ook zal zijn, het zal waarschijnlijk het laatste spel van 3D Realms zijn. Het gamende publiek mag dan enigszins vergevingsgezind zijn, uitgevers zijn dit niet. Nu heeft 3D Realms zowel aan de eerste als laatste groep lak, maar brengt daarmee wel haar eigen toekomst in gevaar.

Mocht 3D Realms voor toekomstige games gevraagd worden, dan zullen uitgevers de releasedatum waarschijnlijk op het voorhoofd van George Broussard tatoeëren. Wie wil er in zee met een bedrijf dat zo'n 10 jaar bezig is met het ontwikkelen van een spelletje? Dan neem je jezelf toch ook niet meer serieus. Het kan in ieder geval als een serieus bedrijfsrisico gezien worden om met deze studio in zee te gaan.

Nu heeft in dit geval 3D Realms het grootste gedeelte zelf betaald, toch zal het geld bij de makers van klassiekers als Wolfenstein 3D, Rise of the Triads, Monster Bash, Crystal Caves en Commander Keen een keer opraken. Broussard liet weten dat hij voor slechts 30.000 Duke Nukem Forever exemplaren royalties zal ontvangen, en dat is niet veel.

3D Realms lijkt ook geen bedrijf dat zich helemaal zal schikken naar de grillen van uitgevers, die eisen dat een game voor een bepaalde datum verschijnt. Deze kluizenaars van de gameindustrie willen zelf zeggen wanneer hun meesterwerk klaar is. En ik moet toegeven, dat is een nobel streven dat helaas vandaag de dag niet meer werkt, of toch wel? Als Duke Nukem Forever echt zo goed wordt als 3D Realms zegt mogen ze van mij vaker ontwikkelaars 10 jaar in een kelder opsluiten. Er komen tenslotte genoeg games uit die niet eens het spelen, laat staan het wachten waard zijn.