Een aantal dagen verscheen het bericht dat de langverwachte Call of Duty demo exclusief bij Fileplanet zou verschijnen. De rest van het Internet moest een paar dagen langer wachten voordat men van deze "Medal of Honor" beater mocht genieten. Deze zoveelste Fileplanet exclusieve actie schoot bij verschillende sites in het verkeerde keelgat. In een gezamenlijke verklaring liet men weten de demo niet te zullen hosten. Activision was hier zo van geschrokken dat men de exclusieve deal snel liet vallen en als goedmakertje de demo twee dagen eerder liet verschijnen. In eerste instantie was ik het helemaal eens met de actie van de "rebelse" sites. Als een soort Robin Hood namen zij het op voor de arme gamers en kon men mooi een flinke schop uitdelen aan het irritante, grote en rijke Gamespy/Fileplanet netwerk.

"Weg met de commercie", "leve vrije demo's" en "geen gezeik, iedereen rijk" was het idee dat achter de actie leek schuil te gaan. Nu ben ik zelf ook geen fan van Fileplanet en wil ik het liefst ook voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Toch begon het me langzaam te dagen dat deze actie voor twee redenen niet helemaal okselfris was. Ten eerste was het een hypocriete actie van de sites. Als ze namelijk de kans zouden krijgen zou men ook zo groot en "rijk" als Fileplanet willen zijn. Al deze sites willen namelijk ook geld verdienen en het liefst zoveel mogelijk. Bandbreedte kost namelijk geld, geld dat ergens vandaan moet komen. Daar komt bij dat sommige van deze sites ook "abonnementen" hebben die je kan afsluiten. Ik vraag me dan ook af of men net zo principieel zou zijn als Activision de demo exclusief aan hun zou aanbieden. Door deze actie te steunen gaf men dan ook een brevet van onvermogen af. Op het kinderachtige niveau van "als ik hem niet krijg, dan krijgt lekker niemand hem, lekker puh". De frustratie en onvermogen droop dan ook van de verklaring af, waar men zich nog achter allerlei nobele principes verborg.

Het tweede punt dat me eigenlijk stak was het feit dat deze sites nog niet helemaal door lijken te hebben hoe de wereld in elkaar steekt. Het draait namelijk allemaal om geld, de commercie. Tough luck als je geen deal kunt regelen, moet je maar beter je best doen. Het is toch de zot voor woorden. Als je betaald voetbal live wil kijken neem je een abonnement op Canal +, wil je er niet voor betalen, dan wacht je vier uur totdat de samenvatting bij Studio Sport te zien is. Hoor je Studio Sport echter zeggen "We gaan geen samenvattingen meer uitzenden, want wij konden de rechten niet bemachtigen", nee, zij bieden de samenvatting aan en zorgen voor degelijk commentaar, statistiekjes en de altijd welkome nabesprekingen. Deze toegevoegde waarde moet de niet betalende kijker trekken en zorgt voor een compleet pakket waardoor studio sport, ondanks de aanwezigheid van Canal + met zijn exclusieve beelden, nog steeds goed bekeken wordt.

We leven inmiddels in de 21ste eeuw, Robin Hood en zijn bende van ellende zijn inmiddels al lang dood. Wil je iets exclusiefs hebben of eerder dan de rest, dan zal je daarvoor moeten betalen. Ik snap dan ook niet dat Activision voor deze sites door de knieen is gegaan. Het was namelijk Activision die ten tijde van de gelekte Quake 4 renders van alle pagina's eiste dat men de plaatjes en linkjes weghaalde. De uitgever wil natuurlijk iedereen te vriend houden, maar waar stopt deze onzinnigheid. Straks worden complete spellen geboycot omdat een andere site een dag eerder de preview versie van een bepaald spel ontving.

Activision moet dan ook maar een aantal flinke servers aanschaffen en een grote hoeveelheid bandbreedte inslaan, dan is men meteen van al het gezeik af. Als men dan ook nog zelf de pre- en reviews gaat schrijven hoeft niemand meer wakker te liggen en te klagen dat men zich gepasseerd voelt. Ik ga in de tussentijd nog even snel op zoek naar een gratis downloadlocatie van het laatste Half-Life 2 filmpje, je bent toch gek als je voor een download gaat betalen