Column

Returnal is de belangrijkste PlayStation 5-game van het jaar

Al dan niet dankzij een beetje toeval

Geschreven door Ron Vorstermans op
De recente grote Sony-exclusives beginnen mij steeds minder te boeien. Deze mening wordt niet altijd gewaardeerd, maar ik ben gewoon niet zo van die grote AAA-producties in open werelden - vaak het type game waarvan ik er in november weer vijfendertig door elkaar speel.

En ik ben niet de enige, want de discussie over Sony’s focus is in volle gang. De onvolprezen Amerikaanse journalist Jason Schreier schreef dat er intern gekibbeld wordt over de strategie van het bedrijf. Sony legt de nadruk op grote blockbustertitels, waardoor ambitieuze projecten weinig kans zouden maken. Dat stoot met name de ontwikkelaarskant van Sony tegen het zere been.

Een klein team dat een remake van The Last of Us op zich nam, werd langzaam de deur gewezen, om maanden later te horen door Naughty Dog te worden opgeslokt. Want ja, dat is toch net iets veiliger. Een pitch van Sony Bend voor een vervolg op Days Gone ging ook de prullenbak in. Het eerste deel duurde lang om gemaakt te worden en draaide blijkbaar te weinig omzet. Waarom de moeite nog doen?

Schreier schrijft dat sommige ontwikkelaars intern de nodige vraagtekens bij die houding plaatsen. In het investeringsspectrum is volgens hen juist speling nodig: ambitieuze, kleine projecten hebben de potentie om ‘groots’ te worden, en dat met relatief weinig investering. Maar dan moet je de gok wel nemen. Als Sony dat niet aandurft, blijf het bedrijf dan wel relevant?

days gone

Timing

Een voorspelbare uitgever is zelden een spraakmakende uitgever. Het kan in dat opzicht snel gaan. Ook Assassin’s Creed was ooit een innovatieve game. Oké, zo creatief verdwaald als Ubisoft is Sony niet, maar alles heeft een houdbaarheidsdatum. Hoe vaak kan een klauterende Nathan Drake nog van een brokkelend richeltje vallen voordat het collectieve enthousiasme voor een Uncharted-avontuur mee de afgrond inglijdt?

Het antwoord op die vraag: oneindig vaak, zolang er óók genoeg games als Returnal op de PlayStation 5 uitkomen.

Uncharted 4

Returnal is een game die je tegenwoordig nog zelden in het portfolio van grote uitgevers ziet. Moeilijk, oneerlijk, straffend: Returnal is niet voor iedereen. Maar net als Demon’s Souls is Returnal wél het type game waarmee Sony een bepaald type gamer voor zich wint. Returnal is een (zo goed als) AAA-titel die groot in de markt gezet wordt, maar tegelijkertijd laat zien dat het bedrijf durft te investeren in een game die een deel van de achterban uitsluit.

Toegankelijke games hebben de toekomst, maar Returnal is het type game dat ik persoonlijk mis. Ook omdat ik niets heb met soulslikes (ja, we bestaan). Moeilijke AAA-games zijn riskante projecten. Er zijn niet veel echt grote uitgevers meer die zijn publiek nog zo durft te vernauwen. Behalve Sony blijkbaar. Dat betekent niet dat alle (interne) kritiek weg te wuiven is, maar Returnal had voor Sony op geen beter moment kunnen verschijnen.

Nog meer timing

En dan is er nog de ontwikkelaar zelf. Housemarque is een publieksfavoriet, maar dat publiek is blijkbaar kleiner dan we denken. Na de vorige game van de studio, Nex Machina, gaf Housemarque aan te moeten stoppen met zijn kleine karakteristieke bullethell-achtige shooters. De afzet was te klein en arcadegames hebben geen toekomst. Het was tijd voor iets anders. En dus maakte Housemarque een… karakteristieke bullethell-achtige shooter, enkel duurder. Je verzint het niet.

Returnal hoefde helemaal niet gemaakt te worden. Denk er eens over na: welke grote uitgever zie jij tegenwoordig nog een console-exclusieve AAA-game als Returnal maken? En dat in een periode waarin gedurfde pitches bij Sony geen bestaansrecht zouden hebben. De timing van het verschijnen van Returnal is onvolprezen. En ook gamers baten bij Sony’s lef, want Returnal is een hele goede game.

Maar als je het mij vraagt, is Returnal vooral belangrijk omdat deze game een signaal afgeeft. Veel AAA-games zijn verworden tot games met open werelden gevuld met herkenbare personages en emoties. Returnal bewijst dat er commerciële ruimte is voor een veel minder toegankelijk type AAA-game. Ook als dat geen Dark Souls-kloon is. Want ja, natúúrlijk wordt Returnal een verkoopsucces. In dit door uitstel getergde gameklimaat komt Returnal ook in dat opzicht precies op het juiste moment.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die (meestal) ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Opzet The Last of Us 3 klaar en Starfield exclusief op Xbox Bescherm je gegevens door zo veilig mogelijk te gamen
48

Reacties op: Returnal is de belangrijkste PlayStation 5-game van het jaar

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  denver

  • 1 mei 2021 08:21
  Niet eens lullig bedoeld, maar ik denk dat het voor iedereen beter is als Michel Musters de columns schrijft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 1 mei 2021 08:40
  Een klein team dat een remake van The Last of Us op zich wilde nemen, werd de deur gewezen. Dit stuk klopt niet het moet zijn ze wouden uncharted 1 remake maken en verhaal gaat ze moesten last of us 1 remake maken. Dit verhaal gaat overal rond.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mcvroegrijk

  • 1 mei 2021 08:44
  @hulstpower Het klopt wel, maar wat jij zegt ook grotendeels. Ze dachten volgens die berichtgeving van Bloomberg eerst Uncharted maar zijn daar zelf van afgestapt omdat het te veel werk zou zijn, dus toen kwamen ze uit op The Last of Us, maar dat was dus wel degelijk hun eigen keuze.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 1 mei 2021 09:04
  @Mcvroegrijk wat ik las en hoorde overal was ze wouden uncharted doen maar moesten the last of us maken. Maar goed alleen de mensen bij Sony en de studio zullen het weten. Maar dit verhaal hoor ik nu voor het eerst op deze manier.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mcvroegrijk

  • 1 mei 2021 09:26
  @hulstpower “ The team originally planned on a remake of the first Uncharted game, released by Naughty Dog in 2007. That idea quickly fizzled because it would be expensive and require too much added design work. Instead, the team settled on a remake of Naughty Dog’s 2013 melancholic zombie hit, The Last of Us.”

  Dit is uit de oorspronkelijke bron van het gerucht.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-04-09/sony-s-obsession-with-blockbusters-is-stirring-unrest-within-playstation-empire

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 1 mei 2021 09:38
  @Mcvroegrijk ok geloof je is alleen anders dan wat ik hoorde op YouTube sites vandaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aldodilly

  • 1 mei 2021 11:40
  @hulstpower Ja, wat Marcel zegt inderdaad! Het is ook kort door de bocht omschreven, ti's al een beetje oud nieuws he.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 1 mei 2021 11:48
  @Aldodilly het blijft een raar verhaal. Uncharted 1 niet op nieuw maken omdat het te veel werk is. Maar laat of us 1 die nog niet zo oud is en nog een ramaterd had gehad wel. Hoop liever dat ze met oudere game komen misschien psx tijd en dan in hedendaags jasje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 1 mei 2021 08:42
  Dit is ook weer typisch Sony ze brengen altijd wel weer wat unieks uit. Ze pushen studio’s creatief te zijn en nemen risico’s dit pakt soms niet goed uit maar gelukkig vaak wel want ik vind returnal nu al 1 van de grote verassingen van 2021.

  Daarom ben ik blij dat ik ook een ps5 heb. Ondanks de gamepass zit ik meer op mijn ps5 omdat ik gewoon nieuwe ervaringen wil beleven 4K en 120fps allemaal leuk en aardig maar het verhaal is al gehoord en de geheimen zijn ontdekt. Plus wat Sony allemaal nog gaat uit gaat brengen dit jaar ; ik kan niet wachten. Met Ratchet and clank, Kena en horizon 2 en met spider-man darksouls en astro bot nog vers in het geheugen is dit toch weer een mooi jaar voor de ps fan.

  Ik vind serieus dat Xbox hier nog te weinig tegenover brengt, maar ook dat zal ze een zorg zijn want het gaat zakenlijk goed de gamepass wordt goed verkocht, maar dat er nog geen 1 nieuwe aaa game gelanceerd is dit jaar voor de Xbox serie x terwijl hij wel vrolijk op de doos van de serie x pronkt baat mij weer zorgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 1 mei 2021 09:12
  @Roy36NL ik snap wat je bedoelt maar daar in tegen brengt micro weer elke maand wel 2 dikke triple a games naar gamepass. Zo hebben ze zelf nog weinig tot niks uitgebracht maar ze brengen genoeg naar gamepass. Nba21, nhl21, MLB the show, medium, outriders, fifa 21, dirt 5 en zo is er nog genoeg. Ik snap dat misschien niet iedereen er blij van word. Maar ik zie dat micro zoveel mogelijk gamers wilt aanspreken. En met starfield misschien dit jaar halo zeker weten en volgens geruchten forza horizon 5 en age of empires hebben ze ook goeie lijn up. Ja Sony doet met eigen games iets beter maar de games spreken mij persoonlijk op spiderman na nog niet aan. Demon souls en retural zijn niet mij games. Maar ik kan niet wachten op ratched and clank.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 1 mei 2021 10:15
  @hulstpower ik vind de medium geen triple a game sorry. Die sport games zijn inderdaad een leuke toevoeging, maar ik koop fifa altijd day 1 en ga niet wachten op de game pass, omdat we altijd bier avonden met fifa houden enz en je wilt toch oefenen :-). Ik zeg ook niet dat er niks op de gamen is, maar voor nieuwe innoverende games trekt Sony tot nog toe aan het langste eind.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 1 mei 2021 11:06
  @Roy36NL @Roy36NL innoverende games vind ik demons souls en retural niet echt en Spiderman ook niet astro bot puur alleen door controller maar verder ook niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 1 mei 2021 11:15
  @hulstpower je heb returnal niet gespeeld daar word nog meer gebruikt gemaakt van de controller. Omdat het niet jouw soort games zijn kunnen ze zeker wel innoverend zijn. Maar als je dat zegt en de game niet gespeeld hebt vind ik jammer dan praat je maar wat in het luchtledige om een punt te forceren

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 1 mei 2021 11:20
  @Roy36NL ik heb de game niet gespeeld klopt, maar op triggers na wat doet het dan wat nooit gedaan is in gaming of in 3rd person shooter zoals gears dat ooit deed. Helemaal niks dus is het niet innotief. Innotief noem ik een Mario 64 zelda ocarina of time gta 3. Games die dingen deden die nooit gedaan zijn en lat hoger legt dat doet deze game helemaal niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 1 mei 2021 17:35
  @hulstpower
  Returnal is wel de eerste AAA game die een zeer goede rouge-like op de markt brengt en een niche-genre aan het grote publiek geeft. Dat is per definitie innovatie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 1 mei 2021 17:50
  @rreloaderr sorry maar er zijn al tal van games geweest die dat al jaren terug deden dus niks innovatie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 1 mei 2021 17:33
  @hulstpower
  En dat klopt helemaal, voor de oude generieke meuk heb je gamepass. Wil je het nieuwste en vetste, tja dan heb je PlayStation. Maar daar betaal je dan ook voor

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 1 mei 2021 17:51
  @rreloaderr denk dat gamepass meer variatie biet dan welke service kwa gaming maar dat terzijde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr.Happy

  • 2 mei 2021 20:51
  @rreloaderr lol

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Omnikon

  • 1 mei 2021 20:00
  @RJNSN Demon's Souls? Astro bot? Returnal? En over een paar weken Ratchet and Clank? En dan heb ik het niet over de ps4 exclusives met ps5 versies maar niet beschikbaar voor Xbox.

  Dat Roy blij is met z'n ps5 is idd inmiddels wel bekend maar ik vind z'n Xbox argumenten wel hout snijden…en jij zet er helaas op wat frustratie na ook helemaal niks tegenover…

  Ik hoop dat Microsoft later dit jaar met Halo en hopelijk Starfield wat tegengas gaat geven. Gamepass is fantastisch maar als de games minder zijn dan playstation zit het enige voordeel in de kosten. En dat weegt voor mij minder zwaar dan kwaliteit aangezien ik zelf eerder verlegen zit om tijd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.