Column
patrice

Recensenten aanvallen om een slecht cijfer is heel laag

Een eerlijke mening

Geschreven door Erik Nusselder op
De ‘fake news’-ziekte is de game-industrie inmiddels lang en breed binnengedrongen. Feiten of meningen die je niet bevallen, zijn de schuld van de journalist die ze brengen. Dat is namelijk wel zo makkelijk.

Vroeger had je een groot probleem als journalisten schokkende feiten over je onthulden, maar tegenwoordig kun je gewoon zeggen dat ze het op je gemunt hebben en aan het liegen zijn. Als zelfs de machtigste man ter wereld dat mag, waarom jij dan niet? Gewoon ‘fake news’ roepen, en je kunt weer verder met je dag.

Je hebt dan alleen wel een beetje een bord voor je kop, zoals ontwikkelaar Patrice Désilets deze week etaleerde. Hij weet de matige recensies voor zijn game Ancestors: The Humankind Odyssey aan het feit dat journalisten de game niet zouden hebben gespeeld. Na zeventig recensies van de grootste publicaties ter wereld (waaronder Gamer.nl) staat de game op een magere Metacritic-score van 64, maar tuurlijk, we hebben je game niet gespeeld.

Ancestors

Vijftien games per week

In plaats van lering te trekken uit de kritische noten die worden gekraakt, besluit Désilets om zich te verschuilen achter het bord voor zijn kop. Hij weet kennelijk zeker dat hij een briljante game heeft gemaakt, dus moeten al die recensenten (en gebruikers, de userscore is namelijk niet veel beter) het wel mis hebben. De man was met zijn Assassin’s Creed hogere cijfers gewend, en het blijkt nu moeilijk te verkroppen dat hij niet een feilloos genie is.

Ondertussen gooit hij er zijn eigen ‘fake news’ tegenaan om zijn standpunt kracht bij te zetten. ”Recensenten moeten vijftien games in een week spelen,” claimt hij, “en soms hebben ze dan niet genoeg tijd. Omdat Ancestors zo anders is, hadden ze er de tijd niet voor.” Laat ik ten eerste zeggen dat ik nog nooit vijftien games in een week heb gerecenseerd. Volgens mij heb ik er zelfs nog nooit meer dan één in een week gedaan. Dit is zulke uit de lucht gegrepen onzin, dat het bijna de moeite niet is om er tegenin te gaan.

Hij maakt ook het punt dat journalisten niet genoeg tijd zouden hebben om de game te begrijpen. Alsof zijn spel een soort heilige graal is: als je het niet goed vindt, snap je het gewoon niet. Als maar één iemand dat probleem had, zou dat misschien nog kunnen kloppen, maar als zoveel mensen het “niet begrijpen”, is er misschien iets mis met de manier waarop je het uitlegt. Hideo Kojima deed onlangs eenzelfde soort uitspraak over Death Stranding. Die game zou te moeilijk te begrijpen zijn voor sommige critici. Kennelijk is dat geloofwaardiger dan dat iemand door je abominabele schrijfwerkheen prikt.

Nog een punt dat Désilets aanhaalt: “Mensen hadden de verwachting dat ik met mijn studio van 35 man een game met vergelijkbare kwaliteit als Assassin’s Creed kon produceren. Echter is dit simpelweg niet mogelijk.” Het klinkt misschien logisch, maar dan ga je ervanuit dat alleen games met heel grote teams een goed cijfer scoren. Er zijn echter genoeg onafhankelijke games van kleine studio’s, of zelfs teams van één man, die hoge ogen gooien en zo het tegendeel bewijzen. Je hoeft geen AAA-game te maken om in de smaak te vallen.

Als een grote groep recensenten valt over bepaalde dingen in een game, is het toch wel een teken dat er iets aan de hand is.

Paardrijden

Uiteindelijk komt de ontwikkelaar met een argument dat misschien wél hout snijdt: niet alle recensenten zijn even goed. Je hoeft nou eenmaal niet naar een ambachtsschool om gamesjournalist te worden. Je wordt ergens aangenomen, schrijft kennelijk goed genoeg om lezers aan je te binden, en kan jezelf daarom ineens recensent noemen. Désilets komt met het voorbeeld van een review waarin werd geschreven dat het paardrijden in de game niet leuk is, terwijl dat helemaal niet kan. Hij concludeert daaruit dat sommigen de game helemaal niet hebben gespeeld.

Het klopt dat niet iedereen altijd weet waar hij of zij over schrijft. Ik zal geen namen noemen, maar ik lees ook wel eens reviews van concullega’s waaruit heel duidelijk blijkt dat ze de game niet hebben uitgespeeld. Ik rol dan met mijn ogen en ga weer verder, hopend dat karma haar zoete wraak zal uitoefenen, maar voor de makers van de game kan het natuurlijk nogal rot zijn. Ik geloof echter niet dat er zó veel ‘slechte’ recensenten zijn, dat je daardoor met een redelijk grote groep op zo’n middelmatig cijfer uit kan komen. Bovendien hebben alle games daar dan last van, dus Ancestors zou daar niet extra hard door getroffen moeten worden. Ik heb de desbetreffende review met klachten over het paardrijden trouwens niet kunnen vinden.

Het lastige is uiteindelijk dat een recensie geen feitenrelaas is. Het is een mening van iemand die de game heeft gespeeld, meer niet. Bij voorkeur is het een gamejournalist die is getraind in het kritisch bekijken van een product, en iemand die al veel games heeft gespeeld en weet wat wel en niet goed werkt. Maar uiteindelijk is het gewoon een persoon die vertelt of hij/zij een game wel of niet goed vond. Er is dus niet echt iets om naar te wijzen en ‘fake news!’ te roepen, al probeert Désilets dat hier wel.

ancestors

Plezier

Ik wil niet beweren dat gamejournalisten de waarheid in pacht hebben. Ik denk ook niet dat je dom of raar bent als je plezier hebt gehad met Ancestors: een dikke 6 is immers nog altijd een voldoende. Maar als een grote groep recensenten valt over bepaalde dingen in een game, is het toch wel een teken dat er iets aan de hand is. Om dan je kop in het zand te steken en te roepen dat ze het niet begrijpen of de game niet hebben gespeeld, is verbijsterend.

Gamer.nl-redacteur Sander gaf Ancestors trouwens een 5,5. Hij zeurde niet over paardrijden, maar klaagde wel over oppervlakkige spelmechanieken en het gevoel dat de game verzandt in een weinig interessante herhalingsoefening. Een eerlijke mening, lijkt me, en geen fake news.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Assassin’s Creed: The Rebel Collection is onversneden piratenplezier PS4-exclusive Dreams verlaat dit weekend early access
18

Reacties op: Recensenten aanvallen om een slecht cijfer is heel laag

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  denver

  • 7 december 2019 08:51
  Ik ga het toch echt zeggen: fake news. Hier is het oorspronkelijke artikel over Patrice Désilets: https://www.gamesindustry.biz/articles/2019-11-29-patrice-d-silets-ancestors-fell-victim-to-critics-expectations

  En dan blijft er weinig over van de stemmingmakerij van en het uit de context trekken van uitspraken door Gamer.nl.

  Maar dat krijg je als je zelf niet op die events aanwezig bent en alles vertaalt met Google Translate.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Witty1889

  • 7 december 2019 09:12
  @denver Dit is helemaal geen nieuws. Dit is een opiniestuk. Er kan niet zoveel 'fake' zijn aan een opiniestuk. Misschien toch iets beter opletten bij Nederlands als er uitleg wordt gegeven over tekstdoelen en -soorten.

  Bovendien behoeft je stelling verdere duiding. Een link plaatsen en vervolgens zeggen dat "er weinig over blijft" [sic] is geen argument. Bovendien volg je die op met een ad hominem. Niet de meest chique manier om je mening uiteen te zetten. Leg uit wat ik precies zou moeten lezen in dat artikel (dat wil zeggen: citeer uit je bron) om meer informatie te vergaren over de 'stemmingmakerij' die je lijkt waar te nemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 7 december 2019 09:28
  @Witty1889 Is dit een mening: “Hij weet de matige recensies voor zijn game Ancestors: The Humankind Odyssey aan het feit dat journalisten de game niet zouden hebben gespeeld.”?

  Nee, het wordt gebracht als feit. Een onjuist feit en stemmingmakerij. Hij haalt het terecht aan, maar hij zegt nergens dat dat en alleen dat de reden is voor de matige reviews. Daarnaast zegt hij ook nog eens dat het om ‘enkele recensenten’ ging. Dat lees ik hier ook niet terug.

  Dus leer zelf lezen en leer zelf het verschil tussen meningen en feiten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 7 december 2019 10:31
  @denver ik heb gewoon vanuit het Engels gewerkt hoor.

  'But people expected my studio of 35 people to ship a game that is really close to Assassin's Creed, and it's just not possible.'

  People, niet 'some people'. Alsof recensenten vanuit hun verwachtingen oordelen, en alsof het ook maar iets uitmaakt voor een cijfer hoe groot je studio is.

  'they have to review games, and they have 15 of them to review in one week, and sometimes they don't have time. '

  They. Deze mening van Patrice is onzinnig, en geeft wederom recensenten de schuld.

  Het stuk dat jij hieronder aanhaalt, geef ik patrice verderop in de column nog gelijk in ook. En geef ik aan waarom dat imo toch niet relevant is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 7 december 2019 11:13
  @ErikNus Je hele stuk is doorspekt met sarcasme en sneren omdat je je (ten onrechte) aangevallen voelt. Sterker nog: de titel zegt alles al. En weet je wat het hypocriete is? Je bent game critic en je kan zelf geen kritiek incasseren. En het was niet eens persoonlijk, in tegenstelling tot:

  “maar tuurlijk, we hebben je game niet gespeeld.”

  “… besluit Désilets om zich te verschuilen achter het bord voor zijn kop.”

  “… en het blijkt nu moeilijk te verkroppen dat hij niet een feilloos genie is.”

  “Hij weet kennelijk zeker dat hij een briljante game heeft gemaakt…”

  “Alsof zijn spel een soort heilige graal is: als je het niet goed vindt, snap je het gewoon niet.”

  Alles doorspekt met frustratie. Dikke tip, Erik: ga lekker spelletjes spelen, schrijf er een leuk stukje over en laat het daarbij.

  Het lijkt namelijk ook een beetje alsof de frustratie je verblindt, met zinnen als: “Als zelfs de machtigste man ter wereld dat mag, waarom jij dan niet?”

  Dat is vergelijkbaar met: “Als zelfs Messi die bal kan scoren, waarom jij dan niet?”

  Fijn weekend!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 7 december 2019 11:35
  @denver haha, elke reactie van jou op deze site zit vol sarcasme en sneren. 😊

  Ik weet verder niet waarom je zo aangebrand reageert op een columm waarin ik mijn mening geef over iemands uitspraken. Want ik ben inderdaad niet zo onder de indruk van de uitspraken van Desilets, en dat schrijf ik dan in columnvorm op. Als mijn schrijfstijl je niet bevalt, is dat weer een ander punt, maar over smaak valt niet echt te twisten dus dat heeft niet zoveel zin.

  Je beschuldigt me eerst ergens van, dat weerleg ik dan, en dan ga je weer over iets anders beginnen. Mij heb je er niet mee hoor, maar je kan je tijd wellicht nuttiger besteden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 7 december 2019 12:14
  Je weerlegt niks; je verdraait feiten, context en dat resulteert in stemmingmakerij. Dat heeft niks met je schrijfstijl te maken; die is prima. Inhoudelijk schort het alleen aan alle kanten, zoals ik dus aangeef. En daarom zet je me nu weg als iemand die aangebrand is en zijn tijd niet nuttig besteed; je kan namelijk heel slecht tegen kritiek. Het zou je sieren als je net zo goed kritiek kunt incasseren als uitdelen. En tot die tijd misschien wat minder uitdelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tynzor

  • 7 december 2019 12:30
  @ErikNus Ik wil voor een gedeelte meegaan met Denver.
  Al een tijdje krijg ik een beetje het idee dat je je rol als game journalist/reviewer aan het verdedigen bent, waar je in mijn ogen niet wordt aangevallen. Ik heb even op de website gezocht naar eerdere columns van je om dit argument kracht bij te zetten, maar veel vind ik hier niet bij. Dus mogelijk is deze beleving een combinatie van kleine stukjes in bepaalde columns & de podcast waarin dit onderwerp ook geregeld besproken wordt.
  Ik denk dat je dit soort kritiek niet aan moet trekken en vooral moet negeren. Ook ik had veel interesse in Ancestors, maar na het bekijken van verschillende reviews (vooral op YouTube) weet ik dat voorlopig deze game nog geen kans ga geven.

  Als je hier toch op ingaat, ga er dan ook echt op in. Je schrijft dat hij vindt dat reviewers te weinig tijd krijgen om deze game te reviewen. Ga hier dan op in, hoelang voor de release/embargo hebben jullie de game ontvangen? De game duurt ruim 30 uur om uit te spelen (Main + extra volgens howlongtobeat.com). Er vanuit gaande dat veel game reviewers nog werk naast hun hobby hebben is dit niet in een week te spelen. Speel een uur per dag en dan heb je het spel na een maand helemaal uitgespeeld en krijg je als reviewer meer de indruk zoals de consument het spel ook speelt, want ook al zou ik het willen, vaak zitten langdurige gamesessies er niet in door gezin/werk/studie/etc. Wil je als ontwikkelaar dat je game goed gespeeld en eerlijk beoordeeld kan worden? Stuur 'm een maand vooraf op. Hierdoor voorkom je ook dat je een game door blijft spelen als reviewer waar je m liever even aan de kant had gelegd. Ik weet zeker dat dit de ervaring beïnvloedt.
  Om dit te onderbouwen met een analogie: 3 keer één dag naar de Efteling is een andere beleving dan aan een stuk door 3 dagen daar te zijn.

  Erik ik wil je vooral niet aanvallen, maar je juist motiveren hierboven te staan. Je maakt samen met Ron een geweldig leuke podcast die iedere week het luisteren waard is, je hebt een goede mening over games, stelt goede vragen aan Ron en durft genoeg tegengas te geven of er een andere mening op na te houden. Schrijf columns met jou visie op de hele game industrie zonder jezelf daarbij te verdedigen, dat is niet nodig want we weten allemaal hoe je erin staat, lezers op dit platform zullen 90% zeker achter je staan en we zijn allemaal slim genoeg om deze Patrice Desilets niet serieus te nemen met deze opmerkingen, ga een betere game maken in plaats van klagen op journalisten.

  Tevens vroeg ik me af, is het mogelijk om je username te wijzigen op gamer.nl?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 7 december 2019 13:40
  @Tynzor hoi, dank voor je opbouwende en goed uitgelegde kritiek! Daar ben ik altijd blij mee.

  Ik probeer elke week iets te schrijven over wat me die week bezighoudt in de industrie, soms is het iets serieus, soms ook weer niet. Jammer dat het onderwerp je dit keer niet zo aanstaat, ik zal het meenemen en volgende keer weer over wat anders schrijven!

  Ik had niet echt het idee dat ik mezelf aan het verdedigen was, wel een beetje ons vakgebied. Als iemand zoiets roept, krijg ik wel de neiging om hem van repliek te dienen :)

  Ik kan wel zeggen dat we altijd genoeg tijd nemen om een game te reviewen. We missen liever een embargo, dan dat we een review schrijven op basis van onvolledige informatie. Daarom zijn we met sommige games soms wat later. Voor zover ik weet komt het echter nooit voor dat een van ons meer dan 1 of 2 games per week doet, dus 15 lijkt me sowieso uitgesloten (en onmogelijk!). Hoeveel tijd een reviewer per dag te spelen heeft, hangt natuurlijk van de persoon en de omstandigheid af.

  Volgens mij kun je je username niet veranderen, maar ik zal het even nagaan!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tynzor

  • 7 december 2019 14:23
  @ErikNus Opzich staat het onderwerp mij wel aan, dus ook hierin geen klachten.
  Je zegt dat jullie genoeg de tijd nemen voor reviews, dat weet ik en geloof ik ook. Wat ik bedoelde was dat deze Patrice Désilets klaagt over de tijd die reviewers nemen. Dus ik vroeg mij af, hoelang voor release hebben jullie specifiek deze game van hem ontvangen? Als dat dus niet ruim een maand vooraf is, vind ik niet dat hij kan eisen dat iedereen genoeg de tijd neemt voor de game en vaak een oordeel velt op minder gespeelde uren. Het siert GNL dat jullie de tijd nemen en niet perse op embargo de review plaatsen, maar genoeg mensen/websites die dit wel doen (omdat ze willen of moeten om te overleven als website). Hier had je in mijn ogen een sterker argument kunnen plaatsen (vanuit gaande dat de game een week vooraf pas gekomen is).

  Ik ben geen schrijver, maar wel lezer van media. Deze man zegt inderdaad dat 15 games worden gereviewed per week, in mijn ogen ook onmogelijk, zelfs als fulltime journalist.
  Dit soort dingen zouden in mijn ogen helemaal geen aandacht van je mogen verdienen, als ik zeg dat ik dagelijks vlieg als een Super Saiyan van Maastricht naar Amsterdam en niet snap waarom iedereen in de file gaat staan, wijdt je daar geen column aan maar verklaar je me voor gek verstandelijk beperkt. Ook al betreft het hier de maker van een game, sommige totale nonsens opmerkingen gewoon lekker links laten liggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 7 december 2019 09:17
  Recensent aanvallen omdat ze een laag cijfer geven maar duidelijk uitspraken doen dat ze het spel niet gespeeld hebben, vind ik redelijk normaal. Wel denk ik zelf dat het spel zo saai is als het maar zijn kan, afgaande op de trailer en wat ik in het verleden over de development ervan gehoird heb. Hij heeft iets gemaakt waar niemand dan hijzelf, en een paar van zijn team, op zaten te wachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  niqomipa

  • 7 december 2019 12:29
  Jammer dat je het voorbeeld van Kojima aanhaalt, Erik. Dat interview is volledig uit zijn verband gerukt en verkeerd vertaalt (vanuit het Japans naar Engels en vervolgens, slecht, naar het Italiaans). De juiste vertaling is op internet te vinden en is bij lange na niet zo arrogant als jullie (helaas niet gecorrigeerde) nieuwsartikel doet vermoeden. Over fake news gesproken 😉

  Verder een prima artikel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ToMaX99

  • 7 december 2019 13:32
  Review reviewers moeten er komen =P. punten voor de review, de reviewer, de reviewsite…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Leshrac

  • 7 december 2019 17:39
  @ToMaX99 En laten we niet vergeten de review reviewers te gaan reviewen, want stel je toch eens voor dat die het niet al te serieus nemen. Waar zou het dan heen gaan in de wereld!?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 7 december 2019 19:55
  @Leshrac en zwarte mana niet vergeten

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Leshrac

  • 8 december 2019 20:28
  @fonsrutte No worries, mijn achtertuin is een swamp.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dezwarteziel

  • 8 december 2019 00:33
  Het gaat over een game waar je een aap speelt. Apen boeien me niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 10 december 2019 14:30
  ''Vroeger had je een groot probleem als journalisten schokkende feiten over je onthulden, maar tegenwoordig kun je gewoon zeggen dat ze het op je gemunt hebben en aan het liegen zijn. Als zelfs de machtigste man ter wereld dat mag, waarom jij dan niet? Gewoon ‘fake news’ roepen, en je kunt weer verder met je dag.''

  Zo heb je je frustratie weer even geuit? Lucht het op?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.