"Je cd-key of je leven" | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

In de meeste games staat de strijd tu en het goede en het kwade centraal. Twee duidelijke partijen, waarbij gamers meestal de kant van het goede kiezen. Om de wereld van gaming heen speelt zich in steeds grotere mate een strijd af waarbij criminelen het op onschuldige en vaak nietsvermoedende slachtoffers voorzien hebben. Criminelen die net als in de beste games er alles aan doen om hun doel te bereiken, terwijl de andere partij vaak verrast achterblijft. Nu zou je mi chien denken dat het hier om ouderen of andere mensen gaat die zich niet kunnen beschermen.

Ik heb het echter over gamers. Veel gamers zijn zonder dat ze het weten doelwit van georganiseerde bendes, die steeds behendiger worden in het bereiken van hun doel. Nu zul je je mischien afvragen wat criminelen van jou willen, maar wat denk je van de cd-keys van je duur betaalde games, je logingegevens van je online RPG karakter en zelfs je computer is bij dit soort lieden erg gewild.

Zelfs als je niet voor je games betaalt en je tot de doelgroep van B.I.G. behoort, dan ben je allesbehalve veilig. Sterker nog, gekraakte .exe bestanden en websites waar je je cd-keys vandaan haalt zitten vaak vol nare verra ingen, die zich net als de meeste infecties pas later openbaren.

Mi chien hebben je ouders je ooit verteld toen je klein was dat je geen snoepjes van vreemde mensen mocht aannemen. Op het internet lijkt deze wijsheid nog niet doorgedrongen te zijn. Het openen van onbekende bestanden en linkjes van vreemden en het niet nemen van de meest standaard beveiligingsmaatregelen zorgen ervoor dat miljoenen computers met allerlei rotzooi besmet zijn.

Gamers hebben op dit moment, naast de standaard viru en, spywaren en wormen, met drie directe dreigingen te maken, namelijk Trojaanse paarden, phishing aanvallen en geinfecteerde bestanden en games. Grote kans dat je deze termen niet kent, wat niet vreemd is, aangezien ze bij de meeste internetgebruikers onbekend zijn.

Trojaanse paarden zetten de computer open voor aardige jongens uit Rusland of andere Oost-Europese landen die de machine dan gebruiken voor het versturen van spam en viru en. Gelukkig heb je hier zelf geen last van, aangezien het hele proces bijna onopgemerkt verloopt. Waar je wel last van kan hebben zijn de Trojaanse paarden die op zoek gaan naar logincodes, cd-keys en serials. Om een spel te installeren of online te spelen moet je vaak een code gebruiken. Die code wordt door Windows opgeslagen. Het is echter niet zo lastig om dit soort codes te achterhalen, waarna ze netjes naar de maker van het Trojaanse paard gestuurd worden. Die verkoopt de codes dan weer door of plaatst ze online, waardoor opeens het halve internet met jouw gekochte code kan spelen.

Een ander gevaar zijn de zogenaamde "phishing aanvallen", waarbij je een e-mail krijgt die bijvoorbeeld van Blizzard afkomstig lijkt en laat weten dat er wat mis is met je account. De e-mail is niet van Blizzard afkomstig, maar dat is vrij lastig om te zien. Ga je naar de website die in de e-mail staat om je account te controleren, dan kom je op een pagina die er precies hetzelfde uitziet als die van Blizzard. Niks aan de hand denk je, en je logt in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Op dat moment zijn je gegevens in handen van criminelen, die alles met je karakter kunnen uitvoeren, maar hem grote kans net als vroegere slaven aan de hoogste bieder verkopen. Ook via de eerder genoemde Trojaanse paarden zijn dit soort logincodes te achterhalen.

Een andere populaire manier om computers te besmetten is via e-mail bijlages en P2P-programma's zoals KaZaa waar volledige games worden aangeboden. De nietsvermoedende gamer ziet deze bestanden of krijgt een spam e-mail (die door zijn geinfecteerde vriend is verstuurd) met daarin de link naar de nieuwste games. Het idee van een gratis game doet het gezonde verstand verstommen en voordat je het weet is er weer een "zombie computer" bij, die door anderen bestuurd wordt (hoewel de oorspronkelijke eigenaar nog steeds de electriciteitsrekening moet betalen en als het meezit op z'n donder krijgt van zijn internet service provider).

Nu gaming steeds groter wordt en meer mensen gaan gamen, en er dus meer geld mee te verdienen is, zal ook het aantal criminelen dat zich hiermee gaat bezighouden groeien. Je bent dus gewaarschuwd voor vreemde e-mails en onbekende linkjes en bestanden. Voor je het weet heb je met een digitale struikrover te maken. Het is echter de vraag of je nog te horen krijgt "Je cd-key of je leven", of dat ie er meteen met al je vertrouwelijke gegevens en cd-key collectie vandoor gaat.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou