Column
Astro Bot

PlayStation VR heeft stiekem ineens ‘killer apps’

Tijd om er eentje te kopen?

Geschreven door Erik Nusselder op
De PlayStation VR kabbelt al een paar jaar rustig voort. Zo af en toe hoor je iets over een leuke game die er op uitkomt, maar echt een grote impact heeft het apparaat nooit gemaakt. Maar wat blijkt: de laatste maanden zijn er opeens een paar ‘killer apps’ voor verschenen.

Ik kocht mijn PS VR op de dag dat hij uitkwam. Ik droomde al langer van een virtualrealitybril in mijn huis, een nieuwe manier om games te beleven. Ik had al een paar keer verlangend een Oculus Rift bewonderd, maar die vond ik toch altijd te duur en te klungelig om echt aan te schaffen (al is hij uiteindelijk ook in huis gekomen).

Een vr-bril die je gewoon aan je console kunt hangen, was dan ook precies waar ik op zat te wachten. Toch probeerde ik mijn verwachtingen laag te houden, want ik wist ook: dit is pas de eerste stap voor vr. Sony zelf vergeleek de PS VR met de PlayStation, een eerste generatie waar nog veel aan te verbeteren valt. Ik wist dus wat ik in huis haalde, met alle haken en ogen die daarbij hoorden.

Van ‘ervaringen’ naar ‘killer apps’

Er waren nog niet veel volledige games bij de lancering in oktober 2016, of in de tijd daarna. Toch heb ik mij opperbest vermaakt met de vele kleinere ervaringen die het systeem te bieden had. Ik was erg gecharmeerd van Superhypercube, een soort Hole in the Wall, maar dan leuk. Ik zou nooit zeggen dat het een volwaardige game was, maar spannend was het wel.

De laatste paar jaar ligt mijn headset meestal in de kast. Soms wil ik hem wel aansluiten, maar vind ik het toch teveel gedoe. De eerste versie van de PS VR heeft namelijk het vervelende probleem dat het bijgeleverde kastje geen HDR-signaal doorgeeft naar je tv. Om al die kabeltjes achterin mijn tv-kast elke keer weer om te zetten, is net te vervelend.

De headset komt dus alleen tevoorschijn als ik enthousiast wordt over een bepaalde game, zoals Farpoint of Arizona Sunshine. Maar de laatste tijd gebeurt dat steeds vaker. Begin dit jaar werd ik al helemaal verliefd op Moss, een lieflijk avontuur met een klein muisje. En de afgelopen maanden weet PS VR ineens van geen ophouden.

Firewall: Zero Hour laat zien hoe first person shooters in vr te werk zouden moeten gaan. Het is een hoop adrenaline opwekkend plezier om als team te werk te gaan in een virtual reality-omgeving. Daarna kwam Astrobot: Rescue Mission, een buitengewoon slimme en verrassende platformer. Het is een geweldige game, niet alleen ‘voor een vr-spel’, maar daadwerkelijk zo leuk dat het platformlegende Mario weet te benaderen. En gisteren kwam Tetris Effect uit, een bijzonder kunstzinnige versie van de aloude puzzelaar die het allerbest tot zijn recht komt in vr.

Tetris Effect

Ondersteuning

‘Er zijn drie goede games uitgekomen’ is misschien niet de meest scherpe analyse die ik ooit heb gemaakt, maar het valt mij op dat Sony de rit uitzit. Het bedrijf lijkt echt toegewijd aan virtual reality als nieuwe vorm van gaming, ondanks het bescheiden succes van de headset. Drie miljoen verkochte exemplaren is best aardig, maar met 82 miljoen verkochte PlayStation 4-consoles heeft dus maar één op de 27 consolebezitters een headset gekocht.

Sony heeft wel vaker dit soort net-niet successen gehad, en meestal haalt het bedrijf dan zijn schouders op om het product vervolgens in de steek te laten. De PlayStation Move stond een korte tijd in de schijnwerpers, om daarna weer vergeten te worden (al komen die oude Move-controllers bij de PS VR wel van pas!). De Vita was eigenlijk eenzelfde lot beschoren. Sony ondersteunde de handheld in het begin nog met grote, consolewaardige titels als Uncharted en Killzone, maar al gauw moest mijn favoriete handheld het zonder liefde van haar moederbedrijf doen.

Dit keer bijt Sony zich echter vast en blijft het zeggen dat ze de toekomst van PS VR zonnig inzien. Voorheen rolde ik met mijn ogen en dacht ik: eerst zien, dan geloven. Nu begin ik het zowaar te zien én te geloven. Het feit dat het bedrijf al die jaren de headset blijft pushen en ondersteunen, resulteert in leuke ideeën van studio’s die het aandurven om voor het platform te ontwikkelen. Het is veilig om de sprong te wagen, zonder dat ze bang hoeven zijn dat Sony ineens het tapijt onder ze vandaan trekt.

PlayStation VR

Koopadvies

En voor je het weet heb je een vr-headset die steeds vaker in de aanbieding is, in combinatie met een aantal games die je als ‘killer apps’ kunt beschouwen. Mensen die mij om advies vroegen over de aanschaf van de PS VR, moest ik vroeger goed voorbereiden op wat ze dan in huis haalden. Een apparaat dat zeker leuk was, maar vooral wat geinige ‘ervaringen’ bood in plaats van volledige games. Maar ik denk dat ik mijn advies moet aanpassen en voortaan moet zeggen dat ze gewoon Astrobot moeten spelen.

De opstelling van Sony kweekt bovendien een hoop goodwill bij klanten en ontwikkelaars. Dat is niet alleen nu handig, maar ook als ze beslissen om voor de PlayStation 5 een volgende generatie vr-headset te ontwikkelen. Je weet nu in ieder geval dat ze die niet zomaar in de steek laten.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Meer columns:

Dit artikel delen:

Lees meer

Street Fighter 5-experts strijden dit weekend voor de titel tijdens Red Bull Kumite Netflix binnenkort niet meer ondersteund op de Wii
7

Reacties op: PlayStation VR heeft stiekem ineens ‘killer apps’

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Baukereg

  • 10 november 2018 14:14
  Voor Dirt Rally is VR toch wel de defacto manier geworden om het te spelen. De community gaat ook helemaal los op het feit dat Codemasters geen VR in de planning heeft voor de launch van Dirt Rally 2.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gebakkenei

  • 10 november 2018 14:30
  Firewall is echt geweldig en zou n systemseller kunnen zijn. jammergenoeg nog geen review op deze site gezien. Trouwens.. Na de update van vorige week kan je de anti aliasing uitzetten; wat karteliger maar veel scherper..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 10 november 2018 14:44
  Goed gezegd Erik. k heb de PSVR al sinds launch, en heb er veel plezier van. Inderdaad, er komen steeds meer, en steeds betere games. Mijn GOTY is zelfs Astrobot. En ik heb inderdaad ook " flat games" zoals God of War en Spiderman gespeeld.

  Er is ook nog veel moois (dat denken we in ieder geval) in aantocht zoals Blood and Truth en Borderlands 2 VR.

  Ga zo door Sony!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 10 november 2018 14:47
  Firewall en Astro Bot zijn geweldig. Persoonlijke favoriet is ook Wipeout Omega Collection, speelt heerlijk en ziet er ook nog eens super uit! Jammer dat er niet al teveel mensen online spelen, daar blinkt de game echt in uit. Moss moet ik nog proberen, en Resident Evil 7 heb ik ook nog niet helemaal uit.

  Ik heb geen seconde spijt van m'n aankoop, wat mij betreft echt de grootste revolutie in gaming sinds het in de jaren negentig 3d ging..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 10 november 2018 17:07
  Wipeout omega hoort mogelijk ook in het lijstje ook al is het via software update. Jammer dat iets als Lone Echo blijkbaar nog steeds exclusive is voor oculus

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sausbert

  • 11 november 2018 10:49
  Bijzonder dat de schrijver in kwestie blijkbaar niet op de hoogte is van een bepaalde switch die het HDR "probleem" oplost. Mijn PS VR is altijd aangesloten. Op mijn 4K HDR TV.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Omnikon

  • 11 november 2018 17:06
  Door deze column me laten verleiden vandaag gebruik te maken van de dagdeal van gamemania en een Psvr V2+camera+world's besteld voor 200 euro…

  Ben benieuwd…!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.