Column

PlayStation 5 wint niet automatisch door de Unreal Engine 5-techdemo

Is next-gen zo mooi als dit?

Geschreven door Erik Nusselder op
De afgelopen tijd werd op twee verschillende manieren next-gen gameplay getoond. Waar Microsoft volgens velen teleurstelde met hun presentatie vol third party-games, blies Epic ons weg met een techdemo van Unreal Engine 5. Maar moeten we daar nu al onze hoop op storten?

Microsoft, en daarbij de verschillende uitgevers die eraan meewerkten, kreeg veel kritiek te verduren op hun Inside Xbox-presentatie. Er werd veel gameplay beloofd, maar er werden vooral gelikte filmpjes en in-engine landschappen getoond. Op Twitter maakte Assassin’s Creed Valhalla ons lekker met de belofte van de allereerste gameplaybeelden, maar die heb ik met een vergrootglas nog niet kunnen ontdekken. Hoe mooi al die video’s ook zijn, ze geven nog niet een beeld van hoe het eruitziet als je de game straks daadwerkelijk speelt.

Het was niet alleen maar kommer en kwel. Wie echt teleurgesteld was in de kwaliteit van de next-gen beelden, raad ik aan om de onthulling van Bright Memory: Infinite er nog eens bij te pakken. Als dit daadwerkelijk gameplaybeelden waren, is dat toch wel een treetje hoger dan we van onze huidige consoles gewend zijn.

Epische beelden

Ook die beelden vallen echter in het niet bij de demonstratie die Epic deze week gaf. In een video van negen minuten onthulden zij hun nieuwe engine, de tool waarmee games gemaakt worden. De techdemo die ze lieten zien, is werkelijk adembenemend. De belichting, de haast fotorealistische rotswanden en de bizarre hoeveelheid details in standbeelden zijn revolutionair. En nog belangrijker: deze speelbare demo draaide in real-time op een PlayStation 5, aldus Epic.

Op social media werd de PlayStation 5 gelijk als winnaar uitgeroepen van de aanstaande console-oorlog. Deze demo draaide immers op de PS5, en Xbox toonde alleen wat third party-titels die er niet bepaald next-gen uitzagen, zo was het sentiment. Dat is natuurlijk klinkklare onzin. Unreal Engine 5 is straks ook gewoon beschikbaar voor de Xbox Series X. Sterker nog: je kan er zelfs games mee maken voor telefoons. Dat Epic nu zo tegen Sony aan schuurt, lijkt eerder onderdeel van een slimme marketingdeal dan een teken dat de volgende Xbox dit niveau niet aankan. Epic is een commercieel bedrijf wiens engine door ontelbaar veel studio’s wordt afgenomen. De studio ontwikkelt echt geen engine die je alleen op een enkele console kunt gebruiken.

Hebben we next-gen wel nodig?

Wie al wat langer meedraait in deze wereld, weet dat je techdemo’s niet altijd moet vertrouwen. Ik moest gelijk denken aan Agni’s Philosophy, een techdemo die Square in 2012 onthulde. Ik hoopte toen dat de volgende Final Fantasy er zo uit zou zien, maar er zit een groot gat tussen de beloftes van een techdemo en wat ontwikkelaars uiteindelijk produceren als ze een hele game moeten maken. Toch is er een belangrijk verschil: de demo van Unreal Engine 5 was speelbaar en draaide al op een console. Daar valt een stuk minder mee te sjoemelen.

Sommigen zien de schoonheid van Final Fantasy 7 Remake en beweren dat we nog helemaal geen next-gen consoles nodig hebben. Ik zie het juist als het perfecte voorbeeld dat we daar wél aan toe zijn. Je ziet de keuzes die ontwikkelaars moeten maken bij het verdelen van kracht van een console. Cloud en Aerith zien er prachtig uit en Midgar is een en al sfeer, maar sommige textures op bijvoorbeeld deuren of vloeren zijn zo korrelig als een zandbak. Ik moest daadwerkelijk lachen toen Cloud met zijn hypergedetailleerde hand tegen een pixelig hek duwde. En de skyboxes, mijn god, de skyboxes! Als je van bovenop een toren naar beneden kijkt, voel je geen duizelingwekkende hoogtevrees, maar verbaas je je over de platgeslagen Google Maps-versie van Midgar onder je.

Toch is er een belangrijk verschil: de demo van Unreal Engine 5 was speelbaar en draaide al op een console. Daar valt een stuk minder mee te sjoemelen.

Met Unreal Engine 5 hoeven ontwikkelaars minder van dit soort keuzes te maken. De engine gaat hun leven een stuk makkelijk maken. Zij kunnen hun gedetailleerde modellen bijvoorbeeld direct importeren vanuit programma’s als ZBrush, software om digitaal te boetseren. Normaal gesproken is het veel werk om handmatig met onder andere LODs (levels of detail) in de weer te gaan, maar deze nieuwe engine doet dat automatisch. Er wordt alleen gerenderd wat de speler ziet en ontwikkelaars hoeven zich geen zorgen meer te maken over het maximaal aantal polygonen dat een game aankan. “We renderen zo veel, dat als we nog meer renderen je het verschil niet zou zien. Als het aantal details dat we renderen verandert, kun je het verschil niet opmerken”, vertelt Tim Sweeney van Epic tegen Eurogamer, wat overigens een zeer aan te raden artikel is als je je meer in de technologie wil verdiepen.

De razendsnelle SSD van de volgende generatie consoles speelt daarbij een grote rol. Complexe voorwerpen en geometrie kunnen anders niet snel genoeg worden ingeladen. We zijn inmiddels gewend aan pop-in, het verschijnsel waarbij details op voorwerpen langzaam verschijnen wanneer je dichterbij loopt terwijl de meer gedetailleerde modellen worden ingeladen, maar dat is op deze manier dus verleden tijd. Juist de problemen die ik met Final Fantasy 7 Remake heb, worden zo opgelost.

En toch verwacht ik dat we nog een aardige weg te gaan hebben voordat games er zo uitzien als de Unreal Engine 5-techdemo. Wie aan het eind van het jaar een PlayStation 5 in huis haalt en denkt dat nieuwe games dit niveau gelijk gaan halen, komt bedrogen uit, niet in de laatste plaats omdat de Unreal Engine 5 pas in 2021 uitkomt. Daarna zal het nog wel een tijdje duren voordat ontwikkelaars het helemaal onder de knie hebben en alle kracht uit de consoles weten te persen. Het gaat nog wel een paar jaar duren voordat we iets spelen dat hier op lijkt. Maar de toekomst ziet er prachtig uit.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Unreal 5 Engine en fps AC: Valhalla Gerucht: Volgende gratis titels van Epic Games gelekt
35

Reacties op: PlayStation 5 wint niet automatisch door de Unreal Engine 5-techdemo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  wazp

  • 16 mei 2020 08:54
  Goed stuk Erik 👍 Beide kampen zullen nu tot aan de launch zoveel mogelijk de grens opzoeken om ons als consument lekker te maken met mooie beloftes en blitse "gameplay".

  Ondanks dat sommige beloftes met een korreltje zout genomen moeten worden, gaan we zeker een prachtige generatie tegemoet!

  Persoonlijk denk ik dat deze stap groter gaat voelen dan destijds de stap naar ps4/xbone. Maja misschien ben ik met die uitspraak al gevallen voor de marketing, we will see 😉

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 16 mei 2020 10:13
  Je vergeet wel dat het een ps5 devkit was en deze zijn soms sterker dan de echte console die komt. Maar de tech demo was heel mooi maar vond the ascent en bright mooier.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 16 mei 2020 17:06
  Het lijkt me niet dat de devkit een half jaar voor de launch sneller is dan de uiteindelijke versie. Met 9 en 12 teraflops komen er twee hele krachtige consoles aan die dus blijkbaar dit soort detail vrij makkelijk aankunnen, al was de demo wel 'slechts' 1440p upscaled naar 4k.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 21 mei 2020 18:43
  @denver en 30 fps niet te vergeten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  tektwo

  • 16 mei 2020 11:03
  Smaken verschillen. Ik vind de techdemo mooier, maar Epic is niet de enige Engine boer. Ik verwacht ook veel van de Decima Engine van Guerilla om maar 1 te noemen. De Amsterdammers gaan het niveau van de techdemo echt wel halen en misschien zelfs sneller dan wij denken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 16 mei 2020 11:03
  Deze presentatie was iets te overduidelijk een gesponsord event met Sony, het lag er iets te dik bovenop. Dat maakte het wat mij betreft ietwat ongeloofwaardig.
  De techdemo was retemooi, maar iedereen weet dat deze engine op andere consoles en waarschijnlijk zelfs een reeks telefoons mooie beelden kan uitpoepen. Dus wat hebben we nu eigenlijk gezien? Sony heeft imo helemaal niets laten zien, ze hebben zich vooral wat veren in hun reet laten te steken door Epic die daar voor betaald kreeg.
  Dan vind ik het slimmer om daar Digital Foundry voor te vragen en die niet te betalen, vertel ons maar wat je van ons apparaat vindt.

  De PS5 is vast een heel krachtig apparaat waar ik mooie en goeie games op ga spelen, net als de XBox. Echter pakt Sony zijn marketing niet heel handig aan vind ik, Microsoft speelt het duidelijk heel anders, open communicatie en focussen op services zoals Game Pass en xCloud, Sony lijkt last te hebben van de wet van de remmende voorsprong.
  Ze denken dat ze met het martkaandeel van deze generatie op hun lauweren kunnen rusten. Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bteqq

  • 16 mei 2020 13:19
  @fonsrutte

  Je bedoeld de gameplay beelden die Microsoft had beloofd? Toegegeven, het was wel open communicatie…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 16 mei 2020 14:57
  @Bteqq Ja dat was zeker een foutje in de communicatie, zowel Ubisoft en MS hadden daar een stuk duidelijker in moeten zijn, maar stel de hoeveelheid dingen die we nu weten over de komende XBox eens tegenover hetgeen we van de PS5 weten.
  Ik denk dat XBox hier een klein voordeel mee gecreeerd heeft of ze daar uiteindelijk veel aan gaan hebben valt nog maar te bezien, want ja games. Maar buiten Ghost of tsushima hebben we niet veel gezien, Al lijkt me die game echt fantastisch.
  Uiteindelijk komen beide consoles bij mijn in huis te staan dat is zeker.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 16 mei 2020 12:32
  Het is in het verleden vaak genoeg gebleken dat de meest krachtige console niet altijd de winnaar werd.
  Het gaat vooral om een sterk aanbod van (exclusieve) games, een uitgekiende marketingstrategie, een schappelijke prijs en services die aansluiten bij de behoeften van zowel casual als hardcore gamers.
  En op dit moment ben ik persoonlijk meer onder de indruk van Microsoft op dat gebied.

  Wat ook daarbij enorm kan helpen, is het bieden van een eigenzinnige, unieke functie die heel laagdrempelig in het gebruik is, zoals de Switch aantoont. Of zelfs het aanboren van een heel nieuwe doelgroep, zoals de Wii destijds aantoonde.
  Maar dat is in de gamesindustrie behoorlijk lastig en risicovol om te doen, omdat gamers toch vrij conservatief zijn en niet-gamers niet gemakkelijk aan het gamen te krijgen zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 16 mei 2020 12:46
  @Robert-Frans heb je gelijk in maar sterkste console hebben in verleden en ook nu gewonnen. Sony was op launch de sterkste dat er na 3 jaar upgrades kwam vind ik telt niet mee want strijd was al gewonnen door Sony.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 16 mei 2020 12:49
  @hulstpower Ik denk dat je dat je daar gelijk in hebt, Sony was bij de launch van de PS4 de sterkste en dat samen met de exclusives maakte dat ze het beter deden.
  Maar wat @Robert-Frans zegt m.b.t. de Switch klopt natuurlijk ook, de Switch is een enorm succes en dat terwijl er bij launch teleurstellend gereageerd werd over de kracht van de hardware en het beperkte aanbod van games bij launch. Nu is het een dik succes.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 16 mei 2020 19:03
  @fonsrutte in begin had micro betere launch games dan Sony. Maar Sony is later echt gaan knallen wat ze vaak doen. Hun beste games komen altijd bij 3e jaar gang altijd. Kijk maar uncharted, horizon God of war. Denk dat Sony deze generatie gewonnen heeft omdat ze de sterkste en goedkoopste waren pas later kwammen de games. Want deze generatie werd jaar 1 tot 3 allemaal remakes of remasters. Maar Sony heeft goed gedaan op de foute van Microsoft. Maar vind dat Microsoft tegenwoordig goed bezig is met comeback sinds Phil Spencer de baas is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 16 mei 2020 15:27
  @hulstpower Dat is dus niet altijd het geval geweest. Zo had Sega een aantal keer een krachtigere console dan haar concurrenten, maar won ze daarmee niet de strijd.
  Denk aan de Master System, die krachtiger was dan de NES, de Game Gear, superieur aan de Gameboy (maar wel een batterijvreter, wat ongetwijfeld mede oorzaak was van het mindere succes), en de Sega Saturn, die ook krachtiger was dan de PSX (zo ik begreep).
  Met de Megadrive/Genesis boekte ze al betere successen, omdat ze zich op een andere subdoelgroep richtte dan Nintendo, maar die was niet krachtiger dan de SNES en de SNES was alsnog populairder.
  En nu is de Switch zelf ook een mooi voorbeeld: bepaald niet krachtiger dan de PS4 en de XBox One, maar wel een enorm succes.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 16 mei 2020 16:43
  @hulstpower The wii is niet eens krachtig maar het is wel degene die meer is verkocht dan die andere consoles, dus nee Xbox zal geen zekerheid daar in krijgen. Het gaat echt meer over de exclusives en daarin wint Sony en Nintendo.

  Even serieus de meeste mensen met een pc zullen toch echt niet voor een Xbox gaan omdat dat geen nut heeft. Voor mij ook niet ik ga voor een ps5 aangezien ik al een game pc heb. Xbox gaat het weer afleggen.

  ps2, ps3 en de ps4 hebben meer verkocht dan de xbox. Microsoft kan alleen maar dromen van zulke aantallen.

  ps2 heeft 155+ miljoen units verkocht.
  ps4 heeft 110.4+ miljoen units verkocht.
  ps3 heeft 87.4+ miljoen units verkocht.

  Xbox 360 heeft 84+ miljoen units verkocht.
  Xbox one heeft 46+ miljoen units verkocht.
  Xbox heeft 24+ miljoen units verkocht.

  Conclusie Sony hoeft nergens bang over te zijn want ze verkopen uiteindelijk toch wel meer dat zal nu wss nog steeds niet veranderen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 16 mei 2020 17:10
  De generatie Xbox 360 vs PS3 is wel echt ruimschoots gewonnen door Microsoft, ondanks die 3 miljoen extra consoles, helemaal aan het einde van de lifecycle van die generatie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 16 mei 2020 19:09
  @denver ja want Xbox heeft geld verdiend aan Xbox live de hele generatie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wazp

  • 16 mei 2020 18:06
  @armilo-theus het maakt microsoft niet veel uit of je een xbox koopt. Je geeft het zelf al aan, je hebt een pc waar waarschijnlijk Microsoft op draait en als je daarnaast ook nog gebruik maakt of gaat maken van de game pass dan wint Microsoft dus eigenlijk altijd wel plus dat het er alle schijn van heeft dat de series X het een stuk beter gaat doen dan zijn voorganger.

  En trouwens, er zijn helemaal geen verliezers. Nintendo, sony en microsoft doen het allemaal hartstikke goed. En gelukkig maar voor ons als gamers 😉

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 16 mei 2020 19:08
  @armilo-theus wanneer heb ik gezegd dat Xbox gaat winnen of dat ze het meeste verkocht hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bteqq

  • 16 mei 2020 13:22
  @Robert-Frans

  Grappig, dat jij wat jij in het eerste deel van je reactie verteld, is precies waarom Sony de current-gen generatie heeft "gewonnen? Volgens mij moeten we nog gewoon heel veel gaan zien van beide platforms.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 16 mei 2020 12:51
  gewoon een onderonsje tussen epic en sony. Sony doet ook veel richting Epic. Deze demo zal op de xbox net zo goed draaien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.