Column
unboxing

PlayStation 5 vs. Xbox Series X: welke console wint de unboxing?

Een heuse ervaring

Geschreven door Ron Vorstermans op
De nieuwe consoles komen eraan en dat kan maar een ding betekenen: je hebt op YouTube, Twitter en alle andere sociale media al tig unboxings van influencers en journalisten voorbij zien komen. Blijkbaar begint de consolestrijd tegenwoordig al bij het uitpakken. Ik beschik als een van de weinige Nederlanders over beide consoles en mocht het uitpakken filmen. Een verslag.

Ten eerste: dit is een persoonlijk relaas en ik kan me voorstellen dat andere mensen hun unboxings anders hebben ervaren. Ten tweede: ik heb nooit van mijn leven het nut van unboxings ingezien en weiger mij er dusdanig in te verdiepen dat ik ze wél begrijp.

Collega Erik vond dat er iets over de consoles in de zaterdagcolumn moest. En je raadt het al: ik ben de enige redacteur met beide consoles, dus dat was aan mij. Tot overmaat van ramp mag ik ook praktisch alleen nog maar praten over de unboxings. Bij dezen.

Xbox Series X

Unboxing één: de PlayStation 5 met disc drive

Niets kan je voorbereiden op hoe groot de PlayStation 5 is. Ja, ik heb de memes gezien. Ja, ik was op de hoogte van de buitengewone console-proporties waaraan Sony zich waagt. Maar ondanks die mentale voorbereiding puilden mijn ogen alsnog uit hun kassen toen ik de PlayStation 5 voor het eerst vasthield. De PlayStation 5 is echt… thicc.

Ik weet dat unboxings draaien om ervaringen, maar deze ervaring is een beetje moeilijk uit te leggen. Want ik wist al dat deze console groot was, maar zelfs daarna bleek de PlayStation 5 nog veel groter dan ik voor mogelijk hield. Het voelt een beetje alsof je vrouw veel later na de uitgerekende datum bevalt van je kind, maar je een peuter in plaats van een baby in je handen krijgt gedrukt. Dat denk ik tenminste. Dit was namelijk mijn eerste unboxing en ik heb nog nooit een kind gehad.

Hoe dan ook, het is raar. Heel mijn unboxing-avontuur van de PlayStation 5 was raar. Op Twitch was het allemaal live te volgen. Rond twee uur ’s middags zat ik klaar, samen met tientallen anderen die waren ingeschakeld op mijn Twitch-kanaal, om de PlayStation 5 in ontvangst te nemen van de koerier. Volgens de trackingservice kon ik ‘m ieder moment soort-van-krijgen.

Anderhalf uur later zit ik nog steeds klaar.

Drie uur later krijg ik opeens de volgende ingeving: wat als de tracking van de koerier niet goed werkt, en ik ‘m niet meer krijg.

Dan, ruim vier uur later, besluit ik de verzender uit Engeland te bellen. Een telefoniste vertelt mij dat de koerier al veel eerder al langs is geweest. Dat was volgens mij niet zo, maar goed, er is alsnog hoop. Twee belletjes later grijpt het lot in. Wat ik nu ga vertellen is echt waar: de koerier van dit tamelijk onbekende bedrijf uit Engeland overnacht tijdelijk op loopafstand van mijn huis, en had het pakketje mee naar dit adres genomen, waar ik het ’s avonds op mocht halen. Gelukt!

Goed. Blijkt zo’n PS5-unboxing dus helemaal niets voor te stellen! De PlayStation 5 komt gewoon in een grote doos met een handvat. Je trekt aan het handvat, waarna er nog een doos tevoorschijn komt, en in die tweede doos zitten je spelcomputer, kabels, standaard, controller en wat boekjes. De doos is groot, maar gezien de inhoud is dat niet zo raar. De PlayStation 5 is immers gigantisch, dus dan heb je ook een buitenproportioneel grote doos nodig.

Ik geef de unboxing alsnog vier van vijf sterren. De unboxing zelf is niets bijzonders, maar het gedeelte waarbij een koerier uit Engeland op loopafstand van je huis blijkt te overnachten, maakt alles goed.

Je kunt het hele avontuur hier terugkijken.

Unboxing twee: de Xbox Series X

Dit is voor unboxing-begrippen een geweldige unboxing. Ik ben niet sarcastisch. Microsoft heeft echt goed nagedacht over hoe je zo’n console uit de doos haalt. Je trekt de kartonnen doos aan de bovenkant open, als een soort schoenendoos, en ziet daar, rustend in schokabsorberend materiaal, je nieuwe spelcomputer liggen. ‘Power Your Dreams’, zo valt er te lezen op een stukje karton dat om je console is gevouwen. Kijk maar naar deze tweet van de Amerikaanse oud-journalist Geoff Keighley.

Prachtig. Helaas heb ik er niets van mee gekregen omdat ik de doos ondersteboven heb opengemaakt.

ron

Unboxings, het domste en oppervlakkigste concept op aarde. En ik ben er slecht in. Maar goed, dit filmpje was alsnog bruikbaar. Ik wilde het gewoon publiceren. Maar, je raadt het al, er waren wat haken en ogen. Omdat het embargo van de unboxing véél later was dan het moment waarop ik de console ontving, zat er dus de nodige tijd tussen de unboxing van de Series X en die van de PS5. Hoewel ik de Series X ruim een week eerder had dan de PlayStation 5, mocht ik mijn unboxing van de Series X pas ná die van de PlayStation 5 publiceren.

Dat was raar, en de unboxing voelde al gedateerd nog voordat ik ‘m had gepubliceerd. Daarom besloot ik rond twee uur woensdagmiddag, toen het embargo van de Xbox-unboxing verliep, live te gaan op Twitch. Mijn idee was simpel: ik wilde mijn oorspronkelijk opname van de unboxing live van commentaar voorzien. Als unboxen een ervaring is, wordt het niet intenser dan dat. Samen met je kijkers kijken naar jezelf, terwijl je je eigen commentaar tijdens een unboxing becommentarieert.

Ik geef deze unboxing vijf van vijf sterren. Daarmee wint de Xbox Series X de officiële unboxing-strijd. Gefeliciteerd Microsoft! Excuses dat ik de Xbox Series X per ongeluk tegen de microfoon heb geslagen. Deze ultieme kapitalistische ervaring was er desondanks niet minder om. Stiekem heb ik er best wel van genoten.

Je kunt de Series X-unboxing hier terugkijken.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook de vorige columns:

Dit artikel delen:

Lees meer

The Dark Pictures Anthology: een uniek horrorexperiment Spider-Man: Miles Morales krijgt Into The Spider-Verse-pak
13

Reacties op: PlayStation 5 vs. Xbox Series X: welke console wint de unboxing?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Morphweasel

  • 31 oktober 2020 09:27
  Wat een fantastisch artikel, Ron. Deze column was een hele ervaring. Ik wou dat ik het kon unboxen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 31 oktober 2020 09:51
  Vond beide verpakkingen mooi.. Maar waar Sony op oude normale manier hebt gedaan vind ik dat bij series x echt of je een premium artikel hebt gekocht. Moet wel zeggen dat design van ps5 die ik spuug lelijk vond wel steeds meer aan me gaat trekken, hopelijk snel een vol zwarte versie en ik ben verkocht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 31 oktober 2020 13:19
  @hulstpower
  Kan je lang op wachten denk ik. Het is al duidelijk er snel kleurige covers voor de console en controller komen. Desnoods zelf een spuitbusje met mat zwart eroverheen ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 31 oktober 2020 20:23
  @CroniC is dat zo heb niks gehoord of gelezen over andere kleuren. En ga me ps niet spuit wacht wel want die zwarte komt wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 31 oktober 2020 12:25
  Een wedstrijd om een doos…. mijn god hoe verzin je het . :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Corelone

  • 1 november 2020 12:17
  @DarkraverX Ja logisch toch? De uitstraling van een doos is zeer belangrijk, de ene doos is kaal en de ander doos heeft meer de uitstraling van maak me open. Ik heb veel dozen in mijn handen gehad maar uiteindelijk is er maar één doos die me altijd bij blijft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 4 november 2020 09:49
  @Corelone Vraag me af of mensen de Playstation doos dan voorbij lopen gezien ze niet op zoek zijn naar een router. :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  disgraziato

  • 31 oktober 2020 13:25
  Haha, ondanks dat je niets met unboxings hebt heb je er wel een leuk stuk van gemaakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • inkmasteryPS4

  • 31 oktober 2020 17:36
  De PS5 is wel echt gigantisch man pff maar idd wat andere ook al zeiden een wedstrijd om een doos is wel absurd maar ook wel cool, voor mij wint de X qua console design en de aparte manier van de doos zelf maar de PS5 heeft die next gen look imo had wel liever een zwarte gezien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 31 oktober 2020 18:58
  Unboxing, serieus? Gewoon je product uit de doos halen en hopen dat hij intact is en werkt en geen fan aanloopt of je controller kapot is of dat een knop stroef gaat of iets dergelijks. Vind unboxing nooit zo prettig, meestal werk aan de winkel om alles te controleren. Afijn ik wil de geluidsniveau's weten als het 28 a 31 graden is in de ruimte en met een spel die behoorlijk wat van de ps5 of xbox vraagt. Wanneer komt de echte review.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dutchmercenary

  • 1 november 2020 11:03
  Leuk al die unboxings van een console die niet te krijgen is. Net zoals al de videokaarten.
  Ze hadden de release gewoon moeten uitstellen totdat er genoeg voorraad is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 1 november 2020 21:58
  @Dutchmercenary Tsja, dan hadden ze de release twee jaar uit moeten stellen. De PS4 was ook slecht verkrijgbaar voor bijna twee jaar na launch, dat blijf je altijd houden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Basboss

  • 1 november 2020 13:58
  De PlayStation vind ik toch een stuk mooier dan verwacht. Het grote formaat lijkt mij alleen maar positief. Voldoende ruimte voor grote en stille koeling.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.