Moet ik nu gaan upgraden? of zal ik toch maar wachten tot de eerste generatie DDR moederborden en Dimms. En dan hebben we het niet eens over de Intel Pentium 4. Dit nieuwe speeltje van Intel vereist een kast en voeding die voldoet aan de ATX 2.03 specificatie. Kortom: Je huidige ATX kast kan over enige tijd naar de stort en je zal naar een nieuwe kast moeten uitkijken.

De tegenstanders van een upgrade zullen zeggen dat je niet goed bij je hoofd bent, als je nu een nieuw systeem aanschaft of in een stevige upgrade investeerd. De techniek is namelijk achterhaald en de komst van een nieuwe generatie hardware met als belangrijkste verandering het snelle DDR geheugen zal niet lang meer op zich laten wachten. Als één van de resultaten kan men ongetwijfeld een nieuwe Gfx Processing Unit(GPU) van nVidia verwachten, die optimaal gebruik maakt van deze nieuwe technieken. Er staan ons dus revolutionaire veranderingen te wachten op hardware gebied.

Het is natuurlijk niet alleen contra dat de klok slaat. Momenteel kan je voor weinig geld je toch al wat verouderde setje van 2 jaar geleden een stevige oppepper geven. Ik heb me een beetje verdiept in de mogelijkheden van mijn oude Abit BH6v1.0 met BX Chipset en kwam tot de conclusie dat dit oudje nog zeker een tijdje mee kan. Op de website van abit zag ik tot mijn verbazing dat een bios flash (upgrade van de software in je moederbord) de mogelijkheden van mijn moederbord enorm kon vergroten. Nu kan mijn moederbord een Pentium 3 aan en heb ik de keuze uit veel hogere multipliers. Het is nu mogelijk, al wordt dit niet officieel ondersteund, om een P3 800 mHz te plaatsen op dit 2 jaar oude beestje. Let er daarbij wel op dat je geheugen deze bussnelheid aan moet kunnen.

Zelf heb ik deze week een aardige upgrade ondergaan. Na enkele reviews over de low-budget Celerons te hebben gelezen kwam ik tot de conclusie dat een Celeron 566 @ 850 mHz wel een hele leuke keuze zou zijn. Op 850 mHz presteerd hij gelijkwaardig aan een P3 700 en zo zou ik mijn oude beestje voor weinig geld uit het slop kunnen trekken. Eenmaal bij de winkel aangekomen bleek de 566 niet meer leverbaar en kon ik voor dezelfde prijs een Celeron 600 mee krijgen. Eenmaal thuis gekomen heb ik de Abit Slotket, die ik erbij moest kopen om de Celeron in mijn oude Slot 1 te krijgen, tevoorschijn gehaald en de Celeron 600 er in geprikt. De standaard koeler erop gefrommeld en de slotket in het mobo gestopt. Voeding erin, stroom er weer op en hij draaide. De eerste keer even op 600mHz laten lopen, maar daar had ik geen Celeron voor gekocht. Ik wilde een processor van 320,- laten lopen op 850mHz . Mijn vorige processor was dé overclocking processor van '98: de Celeron 300A. Van deze wist ik me te herinneren dat het opvoeren van de processor wel het een en ander voltage gerommel kon vergen. Maar niets is minder waar, want eerst heb ik hem een dag op 750mHz(83x9) laten lopen en dat ging prima dus toen de stoute schoen aan getrokken en verder geexperimenteerd: de Celeron 600 loopt op het standaard voltage en zonder problemen op 855 mHz. (95x9) en dat is meer 2x zo snel als mijn 300A@374 mHz.

De vraag: PC Upgrade of niet? Kan ik niet voor anderen beantwoorden. Afhankelijk van je financiele middelen en eventuele andere zaken moet jezelf bepalen of je wilt wachten op de 'next generation' of niet. Misschien ben je gewoon heel erg gehecht aan je oude bakkie en kan je er moeilijk afstand van doen. Maar als je in het bezit bent van een op een BX Chipset gebaseerd mobo én je bent bereid zo'n 350 gulden uit te geven, dan zou ik het doen, want zoals ik al zei: 855mHz is een hele hoop Herz.

DISCLAIMER: De genoemde aanwijzigen om je Celeron over te klokken zijn geheel voor EIGEN RISICO.