Het is waarschijnlijk het engste wat je in je eentje kunt doen, alleen naar de bioscoop gaan. Een kleine rondvraag onder mijn vrienden leert dat er geen één ooit alleen naar de bios is geweest. Zelf heb ik vaak op het punt gestaan om "het" te doen, maar uiteindelijk kwam het er nooit van. Drempelvrees? misschien. Feit is dat een uitje naar de bioscoop een sociaal iets is, ook al zit je in het donker naar een film te kijken en word je geacht je mond te houden (wat voor sommigen nog een vrij zware opgave is). Hoe het ook zij, film kijken lijk je met anderen te moeten doen. Hoe anders is dit als het op gamen aankomt

De meeste PC games zijn namelijk een solitaire aangelegenheid. Geen vrienden die je meehelpen of waar je samen mee een spannend avontuur beleeft. De PC leent zich hier misschien niet zo goed voor, ik ken nog genoeg games die je "vroegah" op één toetsenbord speelde. Zo staat de ervaring van Termintor Future Shock, waarbij je je muis en je keyboard kon gebruiken (voorheen speelde ik FPS games alleen met het toetsenbord), nog vers in mijn geheugen. Het spel speelde ik samen met een vriend. De één deed de besturing, de ander schoot. Of wat te denken van games zoals Off Road en Golden Axe, waarbij je met zijn tweeën op een toetsenbord complete dagen zoet was.

Dankzij de altijd populaire co-op mode is het bij sommige PC games wel mogelijk om samen te spelen, maar dan bevindt de een zich vaak op een andere locatie, wat toch anders is als je met je maat/maten in dezelfde kamer zit. Wat dat betreft zijn console games een uitkomst. Lekker hakken met je "Homies" op de bank is hier namelijk geen probleem.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat sociaal gamen op de consoles wat makkelijker gaat. De TV's zijn groter dan de meeste monitoren en ook qua controllers heeft de console een streepje voor. Toch is dit nog steeds geen reden voor de totale afwezigheid van samen gamen op de PC. Via USB kun je meerdere toetsenborden en muizen aansluiten, dus dat zou het niet mogen zijn. Er zijn echter weinig games die dit ondersteunen, dus erg ver kom je hier niet mee.

PC gaming is maar eenzaam of speelt er misschien meer mee? Wie weet willen PC gamers hun avontuur gewoon niet met iemand anders delen. Zijn het stille egoïsten die zelf de held uit willen hangen. Hoe het ook zei, qua gezelligheid kan de PC niet aan de console tippen, of zou het daarom ook Personal Computer heten...