Vermist: Jongen met gele rugby helm, paarse trui, blauwe broek en pogo stick. Luisterend naar de naam Billy Blaze maar wordt door vrienden ook wel Commander Keen genoemd. Billy is al een aantal jaren verdwenen van de PC, samen met zijn andere jump-graage vrienden. Het platformgenre was zo'n 10 jaar geleden een van de populairste genres, maar lijkt vandaag de dag op sterven na dood. Hoe kan het zijn dat een genre dat door zoveel mensen werd gespeeld tegenwoordig niet meer aanslaat en niet meer te krijgen is. Bedrijven zoals Apogee zeggen de nieuwe gamers niets meer, terwijl vroegere generaties met het logo van dit bedrijf naar bed gingen en ermee op stonden.

Titels als Cosmo's Cosmic Adventure, Jill of the Jungle, Monster Bash en niet te vergeten Duke Nukem waren en blijven onvergetelijke titels. Het is dan ook gissen waar het is misgegaan. Je zou denken dat de consoles, naast fighting games, het platform genre gekaapt hebben. Maar dit gaat niet op, want in de tijd van Keen had je ook al consoles, waar ook de nodige platform games op te spelen waren. Ligt het dan aan het gebrek aan vernieuwing van het genre of had men genoeg van de jump and run games? Misschien de PC gamer, want op consoles zijn nog steeds platform games te vinden. En dat is jammer, want wat is er lekkerder dan op een onbewaakt moment met een mannetje of vrouwtje heen en weer te springen. Geen complexe handelingen, geen ingewikkelde handleidingen, maar simpel springen en schieten. Iets wat in deze tijd van tactical shooters en te realistische strategie games geen overbodige luxe zou zijn. Maar Keen en consorten zijn dood en begraven en lijken nooit meer terug te keren op de PC.

Nu zou men deze spelen flink moeten opknappen, want als je oude platformers vandaag de dag ziet loop je huilend weg. Uiteindelijk gaat het om de gameplay dus dit zou niet al te veel werk mogen kosten, want deze golden oldies bestaan uit pure gameplay. Maar waar blijven de games dan, ik wil weer runnen, jumpen en zappen. Helaas bestaat Apogee niet meer en Epic houdt zich liever bezig met Unreal 2 dan met een vervolg op de Jill of the Jungle serie. Het blijft dan ook een raadsel wat er met de platform games gebeurd is. Toch blijf ik hoop houden op een platform revival, tenslotte zijn om de zoveel jaren muziek en kleding uit de seventies weer in, iets wat ook kan gelden op computergebied. Voor het geval dat heb ik CommanderKeen8, 9 en 10.com al geregistreerd.