Column
E3

Onderweg naar E3: De E3 vanuit Nederland ervaren

Bijna net zo leuk als op de beurs rondlopen

Geschreven door Michel Musters op
De E3 komt eraan. Vanaf zaterdag 9 juni beginnen de persconferenties en de week erna gaan de deuren van de beurs open. In een serie columns neemt redacteur Michel verschillende facetten van de E3 onder de loep. In deze derde en laatste aflevering schetst hij een beeld van hoe je als (Gamer.nl-)redactielid de show vanuit Nederland meemaakt.

In een vorig opiniestuk beschreef ik al hoe tof het is om de E3 te bezoeken in Los Angeles, maar ik heb véél vaker de E3 vanuit Nederland gevolgd. Vaak als enthousiasteling en als gamer, gewoon voor de lol, om alle aankondigingen tijdens de persconferenties te absorberen en daarna de livestreams af te gaan en alle impressies vanaf de beurs mee te krijgen. Voordat ik betaald over games schreef, hield ik mijzelf, net zoals jullie, al graag op de hoogte van alles dat in de industrie gebeurt. Maar ook regelmatig als gameredacteur, bijvoorbeeld voor Gamer.nl en zustersite InsideGamer. Dat werk doet qua hectiek vaak niet onder voor het gehaast en gespeel door de redactie op de beurs zelf. Tijd voor een kijkje in de keuken!

E3

Goede voorbereiding is het halve werk

Eigenlijk begint het voorwerk al weken eerder. Maanden van tevoren houd ik de week van E3 al vrij in mijn agenda. Dat is wel zo handig, want als freelancer ben ik elke week bezig met de meest uiteenlopende klussen, en lang niet alleen maar gerelateerd aan games. De rest van de wereld houdt er geen rekening mee dat de game-industrie tijdens E3 in een soort hyperstaat is, dus moet ik al het overige in mijn leven er omheen plannen. Ook mijn sociaal leven bestaat dus die week niet. En dat is prima: de E3 is maar één keer per jaar, dat moet je ten volle benutten!

Met de kantoorredactie van Gamer.nl maak ik vervolgens afspraken over hoe de verslaggeving er precies uitziet. Een deel gaat naar de beurs om impressies te schrijven, een ander (groter) deel blijft op kantoor om overdag nieuws eruit te knallen. Ik ben samen met een aantal andere redacteuren vooral nodig voor het nieuws tijdens de persconferenties. Die zijn, omdat de E3 in de Verenigde Staten wordt gehouden, vaak ’s avonds en ’s nachts, dus het is nodig dat er naast mijzelf een aantal andere redacteuren overdag wakker genoeg is om lekker door te schrijven.

E3

Gierende adrenaline

Dan is het zover: de week van E3 breekt aan, eigenlijk al het weekend ervoor met de persconferenties van Electronic Arts, Microsoft en Bethesda. Mijn kantoor annex gamekamer wordt omgetoverd tot overlevingsruimte, waar ik zo’n achttien uur per dag spendeer. Het raampje gaat open voor de frisse lucht, de computer en het beeldscherm gaan aan om de livestreams van de persconferenties op af te spelen, en een tweede bureau schuif ik ernaast, waar ik met mijn laptop aan zit. Zo hoef ik tijdens persconferenties niet telkens te schakelen tussen de livestream en het Gamer- (en InsideGamer)-CMS.

E3
Een wat wazige foto van mijn E3-overleefhok een jaar of vier geleden

Vanaf dat moment is het eigenlijk puur overleven: met mijn collegae nieuws schrijven tijdens de persconferenties (en vaak ook daarbuiten), livestreams volgen van de beurs voor meer nieuws, letterlijk honderden persberichten ontvangen met nóg meer nieuws, samenvattingen voor op de websites samenstellen, analyses van de persconferenties schrijven, impressies vanaf de beursvloer van de aanwezige redacteuren redigeren voordat ze op de site verschijnen… Het komt erop neer dat je die hele week dagelijks vanaf het eind van de middag tot de volgende ochtend bezig bent met de E3, en jezelf in leven houdt met veel water, Red Bull, fastfood en hier en daar een gezond schaaltje druiven om Magere Hein van je voordeur weg te jagen.

E3

Rond een uur of zeven à acht ’s ochtends rol je het rolluik op je slaapkamer naar beneden en probeer je, terwijl de adrenaline nog door je aderen giert, een uurtje of vijf te slapen. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik vrijdag, na de laatste dag van de E3, weleens hartkloppingen en in ieder geval brandende ogen en een onsamenhangende gedachtegang heb.

Als dit klinkt als een klaagzang, dan heb je mij compleet verkeerd begrepen. Ik geniet er intens van, en met mij vermoedelijk iedereen die meehelpt aan de E3 óf het verslag ervan volgt. Het is de week waar het zo’n beetje om draait voor gameredacteuren en gamers, een van de redenen om in dit vak werkzaam te zijn en van games te houden. We genieten er hier met z’n allen net zo hard van als jullie, wanneer we allemaal tegelijk al die aankondigingen en trailers tot ons nemen. Nog even en we mogen weer!

Lees ook de vorige columns van Michel over de E3:
- De magie van de beurs
- De E3 kan niet blijven bestaan

Bekijk ook ons overzicht met alle tijden van de persconferenties tijdens E3 2018.

Dit artikel delen:

Lees meer

Testmaps voor Blackout-modus in Call of Duty: Black Ops 4 waren gigantisch Fallout: New California-mod verschijnt in oktober
4

Reacties op: Onderweg naar E3: De E3 vanuit Nederland ervaren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • obi-twan kenobi

  • 4 juni 2018 10:52
  Weer leuk geschreven Michel! Ik heb volgende week verlof opgenomen en ga zoveel mogelijk proberen te volgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MichelMusters

  • 4 juni 2018 12:23
  @obi-twan kenobi Dankje! Veel plezier alvast!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Slicesilencer

  • 4 juni 2018 11:37
  Echt leuk geschreven Michel. Ben zelf al een aantal keren naar de Gamescom geweest maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met de E3. Deze staat zeker nog op mijn lijstje om een keer te bezoeken.

  Succes de komende 2 weken en we kijken met smacht uit naar de leuke verhalen en artikelen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MichelMusters

  • 4 juni 2018 12:23
  @Slicesilencer Bedankt hoor! Gaat goedkomen, laten we met z'n allen weer gaan genieten!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.