Vroeger, bracht ik als kleine gamer vele uurtjes achter de NES door, voornamelijk met Super Mario Bros. 3. Voor die momenten dat ik er niet achter zat was ik meestal de herkenbare deuntjes aan het tikken, neurien of fluiten. Nog steeds als ik de muziekjes hoor overvalt een deja-vu me. Dit spel was de eerste waarmee ik dit had, en met een reden. De muziek paste perfect bij de game, was simpel en vrolijk en was gevult met herinneringen. Herinneringen die ik wel weer eens wilde beleven. Hoe lastig bleek het echter te zijn om (legaal wel te verstaan) aan soundtracks te kunnen komen.

Muziek in games lijkt bijzaak, een ondergeschoven kindje in de tijden dat iedere game er weer mooier uitziet dan de andere. Muziek echter kan de spelervaring wel degelijk versterken. Vooral de Mario games hadden aanstekelijke soundtracks en zonder muziek verdween een stukje van de magie en sfeer. Zonder muziek waren de games minder cool geweest. Nu was het in de NES tijden nog zo dat je werd getrakteerd op krakerige midi muziek van lage kwaliteit, maar met de introductie van de cd is dat al lang niet meer nodig. Spellen als Outcast, welke een compleet symphonieconcert inhuurde voor de muziek, of Unreal (Tournament), welke zeer goeie trance en ambience muziek hadden, geven des te meer aan hoe muziek een versterkende factor kan zijn. Ook met de toevoeging van dynamic sound (muziek zwelt op in stukjes van actie) heeft de functie van muziek danig versterkt.

Goed, genoeg over de functie, waar ik naartoe wil is dat de gamemuziek van tegenwoordig goed en professioneel genoeg klinkt om er vaker naar te luisteren. Dat zou je dan als gamer wel willen, maar de markt hiervoor is er niet. Veel OST's (Original SoundTracks) zijn zeer lastig te verkrijgen. Weer vind ik dit vreemd, want ze doen zeker niet onder voor bijvoorbeeld filmsoundtracks. Hell, zelfs animé-soundtracks zijn populairder.

En zelfs al werden ze niet aangeboden, het is een goedkope en leuke goodie om een cd met alle of een deel van de muziek van de game in de doos te stoppen. Net zoals posters, sleutelhangers of deurhangers zijn zulk soort extra's altijd leuk om te vinden als je nietsvermoedend de game aanschaft. Indien de kosten een rol spelen is de keuze tussen game of game+soundtrack, waar die laatste duurder zal uitvallen, misschien een idee. Hey, misschien is een dergelijke cd wel extra reden om de game aan te schaffen in plaats van een simpele download, waar de maker niks mee verdiend. De SNES beat 'em up Killer Instinct kwam bijvoorbeeld met de soundtrack in de doos als extra. Een actie die, naar mijn weten, niet is herhaald. Spijtig.

Extra reden, indien ontwikkelaars deze nodig hebben, is het extra zakcentje wat ze kunnen verdienen. Al zou het iets meer kosten, een officiële cd van Super Mario Bros. 3, Unreal Tournament, Outcast, Mario 64 of Phantasy Star Online (welke allemaal goeie tot uitstekende muziek hadden) zou ik zeker kopen. Een goeie herinnering wil je immers bewaren en hergenieten, het liefst zo lang mogelijk.