Column
Nintendo Switch Online

Nintendo’s online service: een stapje naar voren en een stapje terug

Betalen voor features die niet eens op de Switch zelf zitten

Geschreven door Michel Musters op
Deze week gaf Nintendo eindelijk meer informatie over de betaalde online service die ergens in september lanceert voor de Switch. De service heeft enkele aantrekkelijke voordelen voor toekomstige leden, maar het bedrijf zit zichzelf in de weg door elementen die de normaalste zaak van de wereld zijn op andere consoles alleen via een smartphone-app beschikbaar te maken.

Het aanbod is niet eens zo gek: voor 20 euro per jaar kun je games online spelen op de Switch, of, als je zeven vrienden of familieleden optrommelt, kun je een bedrag van 35 euro per jaar onder deze groep verdelen. Daar krijg je ook de mogelijkheid voor terug om je saves op de cloud te zetten (al is nog niet bekend voor welke games dit geldt) en toegang tot een soort nieuwe versie van de Virtual Console, die met twintig NES-titels van start gaat.

Virtual Console

Cloud saves en Virtual Console

De cloud saves (een dienst die voor nog een onbekend aantal Switch-games beschikbaar komt) is een veelgevraagde feature en is dan ook meer dan welkom. Dat het achter een betaalmuur zit is niet zo heel gek, aangezien het bedrijf hier serverruimte beschikbaar voor moet stellen. Van alle consoles zijn cloud saves op de Switch het allerbelangrijkst. Als hybride console heb je immers meer kans om je Switch, en dus je savefiles, kwijt te raken dan een Xbox One of PlayStation 4, die nagenoeg altijd thuis staat te brommen.

De ‘nieuwe Virtual Console’ (een echte nieuwe VC staat niet op de planning voor Switch, dus het aanbod via de betaalde online service is het enige dat we deze generatie van Nintendo krijgen) valt of staat met Nintendo’s ondersteuning. Dat er twintig games op lancering in september beschikbaar zijn, is een goed teken, maar het zijn ‘maar’ NES-games. De VC op Wii U had bijvoorbeeld ook games voor de SNES en Nintendo 64, maar waar zijn die nu? Als Nintendo maandelijks veel nieuwe titels (van verschillende klassieke consoles) aan de service blijft toevoegen, is dat het geld zeker waard. Daar is nu gewoonweg nog niets zinnigs over te zeggen. De tijd zal het leren. Er is echter behoorlijk wat werk aan de winkel, wil het aanbod in de levensloop van de Switch op hetzelfde niveau komen als dat van de Wii U en Wii, laat staan dat het er ruimschoots overheen gaat

Switch Online

Online gaming

Het belangrijkste onderdeel van de betaalde online service voor de Switch is dat hij gebruikers in staat stelt games online te spelen. Ergens voelt dit zuur: games kun je nu immers al gratis online spelen op de console. Het nadeel van het niet meteen introduceren van de online service tijdens de Switch-lancering vorig jaar, is dat iets dat nu gratis is straks opeens achter een betaalmuur zit. Games als Splatoon 2, Arms en Mario Kart 8 kun je dan niet meer online spelen zonder te betalen. Maar de concurrentie laat spelers ook betalen voor online gaming, dus heel gek is het ook weer niet.

Het probleem zit hem in wat je ervoor terugkrijgt. Uit Nintendo’s communicatie blijkt vooralsnog dat de basiselementen van online gaming helemaal niet direct op de Switch zitten. Het bedrijf legt wederom de nadruk op de Nintendo Switch Online smartphone-app die vorig jaar is gelanceerd. Alleen via deze app is het mogelijk om te communiceren met je medespelers en berichten naar elkaar te sturen. De Switch lijkt gewoonweg niet gemaakt voor goede online communicatie, zeker gezien het feit dat je niet direct een microfoon in je controller kunt pluggen.

De smartphone-app is daarbij een onaantrekkelijk programma voor online gaming. Na al die maanden is Splatoon 2 altijd nog de enige game die ervan gebruikmaakt. Erg overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is de app niet, al zijn er inmiddels wat verbeteringen toegepast ten opzichte van de app rond de lancering. Zo wordt het programma niet meer automatisch afgesloten wanneer je de app wegdrukt om kort even iets anders op je telefoon te doen.

Switch app

Het voelt echter extra zuur om straks geld neer te leggen voor dit soort features die eigenlijk op de console zelf moeten zitten. Net als op de Xbox One of PS4 wil ik makkelijk kunnen communiceren met vrienden en onbekenden in de game zelf, via de console, en dus niet via een losse app op mijn telefoon. Het is net een stapje te veel voor iets waar ik mijn zuurverdiende centjes voor neerleg. We betalen straks geld voor online gaming, en hoewel het om minder geld gaat dan bij de concurrentie, voelen dingen als voice chat en berichten sturen als basiselementen die niet mogen ontbreken aan een betaalde service.

Er is nog tijd voor Nintendo om dit te corrigeren. De E3 komt eraan en wellicht kondigt het bedrijf daar meer opties aan die de service het geld dubbel en dwars maken. Maar nadat de online service al meerdere malen is uitgesteld, bestond de hoop dat Nintendo er eindelijk voor ging zorgen dat de basis van online gaming op de console zelf in orde zou zijn. Elke keer als het bedrijf een stap in de juiste richting zet – bijvoorbeeld via cloud saves – neemt het op een ander gebied weer een stap terug. Ongetwijfeld weet Nintendo voldoende zieltjes te winnen doordat de nieuwe Smash Bros. straks ook alleen via de betaalde service online gespeeld kan worden, maar consumentvriendelijk voelt het tot nu toe allerminst. Bewijs het tegendeel, Nintendo!

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen in de game-industrie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: E3 2018 en de Neo-Geo Mini 'Champions League en Europa League te spelen in FIFA 19'
8

Reacties op: Nintendo’s online service: een stapje naar voren en een stapje terug

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  NintendOwnd

  • 12 mei 2018 10:07
  Onbegrijpelijk vind ik het wat Nintendo op dit gebied aan het doen is. Er zijn al zoveel (gratis!) applicaties die laten zien dat het zo simpel kan zijn, bijvoorbeeld een Discord. Ik snap werkelijk niet hoe ze dit op zo'n grandioze wijze weten te verknallen. Gelukkig hebben ze een hoop goodwill en credits bij mij opgebouwd, maar op dit punt blijft Nintendo me teleurstellen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 12 mei 2018 10:57
  @michel, zou jij bereid zijn 40 euro per jaar meer te betalen om dan wel via de switch te kunnen appen en chatten als je de keuze zou hebben? Of val je dan zelf ook terug op het goedkoopste abbo met gebruik van de mogelijkheden die bijvoorbeeld whatsapp je al standaard bieden?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 12 mei 2018 13:31
  @Jumpman
  Ik mis dit inderdaad in het artikel. Er zitten haken en ogen aan de service, en hij wordt vergeleken met de diensten van de PS4 en Xbox One. Aparte vergelijking, aangezien het Nintendo abonnement aanzienlijk goedkoper is. Je mag zeker kritiek hebben op de mankementen, maar je betaalt er ook niet voor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Daddy-Sensei

  • 12 mei 2018 11:58
  Helaas hebben mijn kinderen van 6 en 8 geen mobiele telefoon. Nu sta ik er niet op te springen om telkens mijn telefoon af te moeten staan zodat ze kunnen communiceren met vriendjes/klasgenoten. Jammer dat dit de enige manier is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 12 mei 2018 12:10
  Het is jammer dat Nintendo alleen naar Japan kijkt, waar de voice app van Nintendo wél populair is. Nu lig ik er niet wakker van: Discord is enorm fijn en dat gebruik ik liever dan elke andere voice chat. Voor die 4.40 per jaar boeit het me eigenlijk allemaal niet zo veel, behalve de online backup.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cocabeer

  • 12 mei 2018 14:42
  Nintendo koop je voor de first party games. De rest is achterhaald. Zolang je je aankoop met dit gegeven in het achterhoofd aangegaan bent is er niks aan de hand. Zodra je ook maar iets meer verwacht kom je bedrogen uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 12 mei 2018 19:33
  Tsja, dit is eigenlijk wel tekenend voor Nintendo's zakenplannen. Aan de ene kant doen ze echt hele goede, leuke dingen voor gamers, en aan de andere kant naaien ze ook heel wat gamers (zoals bijvoorbeeld hun draconische Youtube beleid).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sandervs

  • 13 mei 2018 10:20
  Mijn zoontje van 6 speelt heel veel Splatoon dus wij gaan wel een abo kopen, voice chat gebruikt hij nu ook niet dus de telefoon app hebben we niet nodig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.