Column
Nintendo Switch Online

Nintendo loopt online nog altijd achter

Online service is niet erg bijzonder

Geschreven door Erik Nusselder op
Ik zat donderdagnacht in spanning voor mijn tv voor de nieuwste Nintendo Direct. Zou Nintendo nog iets moois uit de hoge hoed toveren dat hun online dienst voor de Switch de moeite waard maakt? Maar helaas, ik zag niks waar ik enthousiast van werd om de dienst te gaan kopen. Als ik het toch doe, dan is het uit frustratie.

In een tijd dat elke dienst geld kost, is het geen verrassing dat Nintendo nu ook verlangend naar je portemonnee kijkt. Concurrenten Microsoft en Sony vragen al lange tijd 60 euro per jaar om online te mogen gamen, maar voor Nintendo is het de eerste keer dat ze hun hand ophouden. Vanaf 19 september kunnen we niet meer online gamen als we niet betalen.

Online krachtpatser

Het voelt een beetje raar, omdat Nintendo-consoles nooit echt online krachtpatsers zijn geweest. Gamers die voor online services betalen, doen dat voor mijn gevoel toch vooral voor games als Call of Duty, Battlefield of Destiny. Je weet wel, games die niet op Nintendo's platformen uitkomen. Natuurlijk, er zijn spellen als Splatoon 2, Mario Kart en ARMS die vooral leuk zijn om tegen anderen te spelen, maar het lijkt me zo karig om een hele online service voor te bouwen. Laat staan om er voor te betalen.

Er zullen nu ongetwijfeld Splatoon-spelers boos worden op Nintendo. Al ruim een jaar spelen ze gratis online, waarom moet er nu ineens voor betaald worden? Eerlijk gezegd vind ik dat geen goede reden om kwaad te zijn op de spelletjesmaker. We leven in een tijd dat online diensten geld kosten, dus je zou eerder blij moeten zijn dat het nog zo lang gratis is geweest. Waar je wel ontstemd over kunt zijn, is wat je krijgt voor je geld.

Splatoon 2

Oude meuk

Nintendo's online diensten zijn namelijk nog altijd hopeloos verouderd. Kijk maar naar die vervloekte app die je moet gebruiken om te voicechatten met je medespelers. Moet ik mijn telefoon erbij houden als ik wil praten tijdens het gamen? Waarom kan dat niet gewoon vanuit de console zelf? En anders: daar heb ik Discord toch al voor?

Dan is er de bibliotheek met NES-games die wordt aangeboden, met extra online functionaliteiten. Ik snap het, nostalgie is hot, ik houd er zelf ook van. Nintendo heeft natuurlijk gezien hoe populair de NES- en SNES-mini's waren en ziet dit als een nieuwe mogelijkheid om op de drang naar nostalgie in te spelen. Nou ken ik niet veel mensen die zo'n mini in huis hebben en er ook daadwerkelijk veel op spelen. De aanschaf van het apparaat kwam voort uit nostalgische gevoelens, en omdat het zulke mooie kastjes zijn om bij je tv neer te zetten.

Ik houd van die oude games (nou ja, van sommigen), maar ik zie mezelf niet uren verliezen aan een verzameling NES-spelletjes. Misschien dat ik wat tijd zal doden in een oude Mario of Zelda, maar ik kan me niet voorstellen dat ik eens lekker voor Ice Climbers of Balloon Fight ga zitten.

NES Mini

In de wolken

De enige reden voor mij om lid te worden van deze online service, zou dus het gebruik van cloud saves zijn. Het voelt echter wel alsof mijn savegames gegijzeld worden. Er is geen enkele manier om mijn bestanden veilig op te slaan, behalve als ik ervoor betaal. De afgelopen anderhalf jaar voelde het al alsof ik al mijn voortgang op elk moment kon verliezen. Je kunt je Switch laten vallen, je kunt hem verliezen of hij kan gesloopt worden als je hem oplaadt in een third party dock. Eén verkeerde beslissing en poef!, weg zijn je uren in Zelda en Mario.

Het wegnemen van dat gevoel is een goede reden om lid te worden van de service, al is het wel een enorm frustrerende reden. Ik zou graag mijn geld overhandigen aan Nintendo uit enthousiasme voor een nieuw product, en niet uit wanhoop. Natuurlijk, bij Sony betaal je ook voor cloud saves, maar die vergelijking gaat niet helemaal op. Bij een PlayStation kun je altijd nog een USB-stick in je console stoppen en je savegames offline opslaan. Op je Switch is het betalen, of het risico lopen dat je alles kwijtraakt.

Nintendo Switch Online

En dan blijkt ook nog eens dat cloud saving niet bij alle games wordt ondersteund, 'om cheating tegen te gaan'. Je voortgang in Splatoon 2, FIFA of Dark Souls hangt dus altijd aan een zijden draadje. En waarom? Omdat er anders geknoeid kan worden met de online rankings van Splatoon? Ik vind het een vreemde verklaring, want dat zou betekenen dat die online rankings lokaal op jouw Switch worden opgeslagen. Bovendien kan het op andere consoles wel gewoon in soortgelijke games. Nintendo laat hier zien dat ze nog altijd flink achterlopen als het op online diensten aankomt.

Er is wel één groot pluspunt: de prijs. Nintendo Switch Online kost maar 20 euro per jaar, dat zal toch geen aanslag zijn op je portemonnee. Het is daarom ook niet eerlijk om het één-op-één te vergelijken met Xbox Live Gold of PlayStation Plus, die het driedubbele kosten. Maar zij hebben wel functies waar ik vrolijk van word, zoals het weggeven van triple A-games die ik daadwerkelijk wil spelen. Dat geeft me het gevoel dat ik mijn geld nuttig besteed. Van Nintendo had ik ook graag iets gezien waar ik blij van werd en graag mijn geld voor overhandigde, maar dat is niet gebeurd.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Kijk hier live naar het Tetris-toernooi in Denemarken Live om 20:45 - Ron speelt de battle royale-modus van Black Ops 4 (pc)
14

Reacties op: Nintendo loopt online nog altijd achter

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  NintendOwnd

  • 15 september 2018 10:34
  Ik deel je gevoel, ik vind het onvoorstelbaar dat Nintendo zo ongelofelijk amateuristisch is op online gebied. Ze lijken er ook gewoon niet van te leren. Achja, we gaan met 5 vrienden de familie optie nemen, dus de prijs zal redelijk laag voor ons komen te liggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • coolharry

  • 15 september 2018 11:20
  De kans om je racegames kwijt te raken lijkt me op zich niet zo heel groot, maar dat Nintendo nog al amateuristisch over komt lijkt me duidelijk. Denk dat ik een keer een maandabo neem om wat nes games te spelen en verder zie ik er op het moment het nut niet zo van in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 15 september 2018 11:26
  @coolharry Je racegames? autocorrect?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 15 september 2018 15:49
  @darkmanwls hele snelle savegames zijn dat

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • coolharry

  • 15 september 2018 23:31
  @darkmanwls Inderdaad. Typen op je telefoon blijft ook nadelen hebben ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 15 september 2018 12:05
  Tjsa. Nintendo maakt geweldige games en toffe hardware maar het online en eshop deel is prut.

  Op de virtual console op de 3DS mis ik nog zat games die ik er graag op wil hebben. Maar wacht al jaren en niks hoor.

  Een tijdje wat SNES games maar niks meer.

  Het is net alsof ze het geen fluit kan schelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 15 september 2018 17:01
  @bigds9fan het is niet dat het ze geen fluit kan schelen maar het is voor heel veel retro games erg lastig te achterhalen waar nu de rechten liggen. Heel veel bedrijven zijn in de tussentijd failliet gegaan, overgenomen, gefuseerd, naamsverandering ondergaan of simpelweg nu een grote concurrent.

  Het liefste zie ik een Netflix achtige dienst waar ik per maand betaal (zeg 10 euro) en toegang heb tot alle retrogames tot aan bijvoorbeeld de nintendo Wii inclusief alle handheld games maar zie dat niet gebeuren. Echter omdat ik het wil maar niet krijg wil nog niet zeggen dat het ze niets kan schelen, alleen zijn de uitdagingen om het te bewerkstellig te groot of complex. Bedenk wel dat nintendo niet de eigenaar is van alle nes of Snes games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 16 september 2018 08:45
  @Jumpman DAT snap ik wel maar ik heb nu een incomplete Castlevania collectie op 3DS en die games zou ik wel voor de Wii U kunnen kopen.

  Die ik niet heb. Hoeveel moeite is het om die games naar de 3DS te brengen. Maar er zijn zat oude bedrijven failliet en die game rechten zijn lastiger te achterhalen, laat staan te verkrijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 15 september 2018 17:06
  Ik ga een familie abonnement nemen, samen met 7 anderen. Ongeveer 4.40 per jaar kwijt. Leuk dealtje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 15 september 2018 19:01
  Ik moet het jammer genoeg met je eens zijn Erik, ik snap Nintendo soms niet en het lijkt we alsof ze expres minder geld willen verdienen. Ben Nintendo minded en zal ze daarom(misschien jeugdsentiment) wel blijven steunen en hun producten afnemen. Maar wat ze bij Nintendo eens moeten doen is links en rechts bij Sony en Microsoft afkijken hoe hun het doen, vervolgens een console maken die de concurrenten minimaal evenaart maar beter eroverheen walst. Dan nog een goede duidelijke E shop en een steady snelle online omgeving creëren, zooitje VC games erbij en ze moeten dan wel goud in handen hebben lijkt mij dan. Achterhaalde onlinefuncties wordt denk ik niemand warm van…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 16 september 2018 00:27
  Ik ben vooral boos, omdat er geen alternatief wordt geboden om je save data veilig te stellen. Het voelt inderdaad aan als gijzelen. En daar moeten ze SNEL wat aan gaan doen!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 16 september 2018 17:24
  @Lord Ganon dit!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 16 september 2018 09:25
  Ik zie ook helemaal geen reden om Nintendo online te nemen die oude NES meuk ga ik niet meer spelen 8 bit vind ik net te gedateerd Snes games nog net wel.

  Die NES Joy-Con is trouwens wel vet!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 17 september 2018 00:27
  "We leven in een tijd dat online diensten geld kosten, dus je zou eerder blij moeten zijn dat het nog zo lang gratis is geweest."
  Vind dit altijd zo'n kut argument als ik eerlijk ben. Je betaald al voor een game, maar in de werkelijkheid krijg je maar de helft, want 1 gedeelte (het online gedeelte) zit achter een extra betaalmuur. Als het aan mij ligt zit de online functionaliteit al inbegrepen bij de prijs die je betaald op het moment dat je de game koopt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.