Column
nintendo

Nintendo kan in 2022 prima zonder het vervolg op Zelda: Breath of the Wild

Helaas voor ons

Geschreven door Jacco Peek op
Na het voortijdig mogen aanschouwen van Nintendo’s E3-Direct in 2019, merkte Gamer.nl-hoofdredacteur Lucas op dat de presentatie wel érg abrupt eindigde. De lokale pr-medewerkers ontkenden stug van iets te weten, maar tijdens de daadwerkelijke presentatie bleek z’n vermoeden te kloppen: om het uitlekken ervan te voorkomen had Nintendo de aankondiging van het vervolg op The Legend of Zelda: Breath of the Wild voor het selecte groepje pers weggelaten.

‘Breath of the Wild 2’, zoals de game wegens gebrek aan een officiële naam in de volksmond wordt genoemd, is inmiddels al vele jaren in ontwikkeling – zo’n vier jaar, ervan uitgaande dat de ontwikkeling kort na verschijning van het tweede uitbreidingspakket voor het origineel van start ging. Hoewel gerenommeerd Zelda-regisseur Eiji Aonuma afgelopen zomer voorzichtig mededeelde dat de game ‘gepland’ staat voor 2022, lijkt dat doel met de pandemie in het achterhoofd nogal twijfelachtig. Gelukkig kan Nintendo met de huidige Switch-line-up prima nog een jaar zonder de game.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2

Drukke planning

Waar grote uitgevers regelmatig worden beticht van het te vroeg onthullen van games zodat fans er vervolgens jaren op moeten wachten, bevindt Nintendo zich normaliter aan de andere kant van het spectrum. De meeste grote titels worden een aantal maanden tot een jaar voor verschijning aangekondigd, enkele remasters zelfs nog dichter bij release. Dat laat bij aanvang van een nieuw jaar genoeg ruimte over om te speculeren over wat de uitgever in z’n mars heeft.

In 2022 is de planning van Nintendo echter al grotendeels ingevuld, ongetwijfeld een gevolg van de coronapandemie. Games die wellicht in de afgelopen jaren hadden moesten uitkomen, zijn volgens de uitgever bijna klaar voor verschijning. Momenteel staan er zelf zoveel (console-)exclusieve titels op de planning, dat er weinig ruimte lijkt te zijn voor nog meer grote namen. Zo verschijnt zeer binnenkort Pokémon Legends: Arceus, komt Kirby en de Vergeten Wereld op 28 maart uit en moeten Splatoon 3, Bayonetta 3, Mario + Rabbids: Sparks of Hope, Triangle Strategy en Advance Wars: Re-Boot Camp nog dit jaar verschijnen.

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp

Switch-effect

Bovenstaande is een indrukwekkend rijtje games, vol met langverwachte vervolgen en interessante nieuwe richtingen voor gevestigde reeksen. Toegegeven, waarschijnlijk weet geen van bovenstaande titels het succes van de aankomende Zelda-game te evenaren. Met 24,23 miljoen verkochte exemplaren is Breath of the Wild niet alleen het bestverkochte deel uit de franchise, maar ook een van de populairste Switch-games tot op heden.

Anderzijds is er nog altijd sprake van een toenemend ‘Switch-effect’, een term die analisten gebruiken voor de over het algemeen hoge verkoopcijfers op Nintendo’s hybride platform. Met zo’n 93 miljoen verkochte consoles verbrak menig Nintendo-reeks haar eigen verkooprecord, inclusief heruitgaven van eerder verschenen delen. Zelfs spellen als Kirby en Bayonetta 3, die van oudsher niet aanslaan bij het grote publiek, hebben daarom de potentie om miljoenen keren over de toonbank te gaan.

Momenteel zijn er ruim voldoende titels in ontwikkeling om ‘Breath of the Wild 2’ alle ademruimte te geven die het verdient

Daarbij is het jaar van de Switch nog niet compleet. Nintendo heeft traditiegetrouw nog een aantal titels achter de hand dat, afhankelijk van de progressie van andere games, ook nog dit jaar kan verschijnen. Zo zijn er al tijden geruchten over remasters van Metroid Prime en verscheidene Zelda-games en zijn er naar verluidt een nieuwe Donkey Kong en Fire Emblem in ontwikkeling. Recent werd er zelfs weer gespeculeerd over ‘Mario Kart 9’, maar daar heeft het bedrijf dankzij de indrukwekkende verkoopcijfers van Mario Kart 8 Deluxe vermoedelijk geen haast mee.

Ook verschijnt in december de nu al beruchte Mario-film met Chris Pratt. Gezien Nintendo’s investeringen in extramedia, is het de vraag of het vervolg op Breath of the Wild dit najaar lanceren dan wel de juiste keuze is. Strategisch gezien zou het veel verstandiger zijn om juist in die periode een nieuwe Mario-titel uit te brengen, zoals het langverwachte vervolg op Super Mario Odyssey of een remaster van een oudere titel. Wellicht zou een kleinschaligere Mario-ervaring als Bowser’s Fury zelfs volstaan – Mario-games verkopen toch wel.

Metroid Prime

Synoniem aan de Switch

Hoe Nintendo haar kalender in 2022 ook invult, momenteel zijn er ruim voldoende titels in ontwikkeling om ‘Breath of the Wild 2’ alle ademruimte te geven die het verdient. Behalve dat de titel een potentiële verkoophit betreft, staat de game namelijk ook synoniem aan de Switch als een platform: een gedurfde stap in een nieuwe richting die ontzettend goed uitpakte. Het liefst spelen we de game nog vandaag, maar als Nintendo zich genoodzaakt voelt om langer te wachten, dan staat er alsnog een ijzersterk Switch-jaar op ons te wachten.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die (meestal) ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Schokkende overname van Activision Blizzard door Microsoft Wat spelen we dit weekend? 22 en 23 februari
11

Reacties op: Nintendo kan in 2022 prima zonder het vervolg op Zelda: Breath of the Wild

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Gilbie

  • 22 januari 2022 08:52
  Niet helemaal mee eens, want gamers zijn toe aan het vervolg. Breath of the Wild en God of War Ragnarok hebben beiden iets vreemds. Ze hebben beiden een compleet nieuwe engine ontworpen voor deel 1, maar de ontwikkeltijden zijn langer voor deel 2.

  Ben het wel met je eens dat Mario een rematch verdiend en klaar is met alle side games. Bij zowel Oddesy als 3D World voel je de creativiteit van de ontwikkelaars, heel benieuwd waarmee ze vervolgens komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mcvroegrijk

  • 22 januari 2022 08:58
  Als ie wordt uitgesteld kom ik bij jou verhaal halen, Jacco

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 22 januari 2022 09:10
  @Mcvroegrijk Ik begin alvast met een statement schrijven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 23 januari 2022 20:52
  @JaccoPeek nooooooooooooo (al heb je wel gelijk vrees ik)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 22 januari 2022 10:28
  Een nieuwe Zelda is altijd iets speciaals, ik wordt er blij van, een feestje als het ware. De afgelopen paar jaar zijn er best een boel dingen die ik leuk vind niet doorgegaan, concerten of festivals bezoeken, repetities met de band in de oefenruimte of gewoon in het weekend naar de kroeg. En dan nog wat. Een nieuwe Zelda is wat dat betreft perfect om deze misere wat te bestrijden, een escapisme-vaccinatie voor de zintuigen of sorts. Groots opgezette rpg-achtige games zijn perfect voor nu. Ik reken er een beetje op dat 'ie eind dit jaar gewoon uitkomt, vier jaar in ontwikkeling al met een boel modellen en assets uit het vorige deel. Majora's Mask is in een jaar!! gebakken met hetzelfde gegeven, tijd voor de release dacht ik zo! Horizon FW alleen is niet genoeg voor het hele jaar..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 24 januari 2022 14:27
  @clandestine666 Ik vind het nog steeds bizar (op een positieve manier) dat majora's mask zo'n korte ontwikkelingstijd had. Ik ben echt benieuwd hoe BotW 2 gaat zijn, aangezien ze de zelfde engine, en zelfs het zelfde hyrule, wilden gebruiken maar hij nu toch alweer zo lang in ontwikkeling is. Ik ben echt heel benieuwd. Het meeste stond al (de hele physics engine), dus ik hoop dat we straks wat epische dingen gaan zien, en de tijd niet zat in het 25x schrappen van ideen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 24 januari 2022 15:06
  @WvA Ja dat is ook zeker bizar, en dan is het ook nog zo dat bepaalde sidequests van npc's veel dieper ingaan op persoonlijke dilemma's van de karakters in kwestie dan Oot ooit deed. De wereld an sich is kleiner en heeft maar vier main dungeons, maar de timeline is veel complexer. Sowieso de meest vervreemdende en melancholische Zelda. Meesterwerkje! .

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 22 januari 2022 15:14
  Ik ben benieuwd wat botw2 wordt en hoe die game zich gaat verhouden tot het eerste deel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ritch

  • 22 januari 2022 18:38
  Moet gewoon uitkomen dit jaar het is tijd voor een nieuwe zelda. (Of een soort collectie als mario 3d all stars)

  Botw kapot gespeeld sinds launch zal met het vervolg niet anders zijn!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 24 januari 2022 12:23
  Wat mij betreft kan het inderdaad zonder. Ik was niet zo'n fan van het eerdere deel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 25 januari 2022 13:02
  Dit jaar zou prima zonder BotW2 kunnen, aangezien we toch game als: Pokemon Legends: Arceus, Kirby and the Forgotten Land, Splatoon 3, Bayonetta 3, Mario + Rabbids: Sparks of Hope, Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp en waarschijnlijk nog meer (MK9, DK?) krijgen, maar…

  Geef ons dit jaar BotW2 ook maar gewoon hoor! XD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.