Column
luigi

Nintendo heeft zijn hebberigheid niet onder controle

Mario Kart-onwaardig

Geschreven door Erik Nusselder op
Nintendo timmert al een tijdje aan de weg op smartphones met kleinere versies van zijn grote franchises. De uitvoering daarvan - en vooral de manier waarop klanten ervoor moeten betalen - laat echter nog veel te wensen over.

Als er een nieuwe Mario Kart uitkomt, is dat een Moment. De kartracer staat steevast bovenaan de lijstjes met bestverkopende Nintendo-games, en op de Switch is dat niet anders. Met bijna 18 miljoen verkochte exemplaren is Mario Kart 8 Deluxe vaker over de toonbank gegaan dan The Legend of Zelda: Breath of the Wild, door velen gezien als een van de beste games van deze tijd. Ja, de kartracer is zelfs vaker verkocht dan de ‘gewone’ Mario-game Odyssey. Het is dan ook niet overdreven om te claimen dat dit Nintendo’s belangrijkste serie is.

Het mag dus geen verrassing heten dat Mario Kart zijn opwachting maakt op mobiele telefoons. Nintendo is immers gestaag aan het werk om op smartphones munt te slaan uit hun bekende franchises. Wie onze review van Mario Kart Tourvoorbij heeft zien komen, weet al dat het in dit geval niet goed heeft uitgepakt. Een 5,5 is voor zover ik weet verreweg het laagste cijfer dat een Mario Kart ooit van ons heeft gehad.

mario kart tour

Trek eens aan m’n pijp

De game heeft een aantal grote problemen. Ik vind het zelf niet zo erg dat het geen multiplayergame is, al doet het wel de hele tijd alsof met schermnamen van andere spelers in beeld. Het is een vreemde keuze voor een partygame die je normaal gesproken met je vrienden speelt, maar dat is nog te overzien.

Een groter probleem heb ik met de gatcha-achtige opzet, waarbij je steeds een willekeurige kans krijgt om bepaalde personages of voertuigen te verdienen. Wie wat premium credits inruilt (natuurlijk verkrijgbaar met echt geld, maar ook mondjesmaat te verdienen in de game), mag aan de pijp van Toad trekken tot er een beloning uit spuit. Je moet lang spelen voordat je eindelijk een Mario, Luigi of Peach te pakken krijgt. Of ik heb gewoon pech, want ik zit nog steeds met Baby Mario opgescheept.

Als dat alleen cosmetisch was, dan was het nog tot daar aan toe. Maar bij elke race die je speelt, krijg je een bonus als je met een bepaald personage of in een specifiek voertuig speelt. Je eerste race levert Bowser je misschien de meeste punten op, terwijl je even later beter bent als je een hangglider hebt. Het moedigt je aan om toch vooral aan die Toad-pijp te blijven trekken.

Van de gacha-praktijken in de game voelde ik me al vies, maar van dit abonnement sla ik steil achterover

Alles went, behalve een abonnement

Het meest bizarre is echter de Gold Pass, een maandelijks abonnement dat je voor 5,50 euro afsluit. Je krijgt dan extra beloningen, een beetje zoals een Battle Pass van Fortnite, maar er zit ook een hele spelmodus achter vergrendeld. De snelste 200cc-modus – wat de meeste die-hard Mario Karters normaal gesproken spelen – kun je alleen veroveren met een Gold Pass. Van de gacha-praktijken in de game voelde ik me al vies, maar van dit abonnement sla ik steil achterover.

Deze prijzige deal komt uit in een tijd dat klanten steeds vaker uit een reeks abonnementen moeten kiezen. Welke series wil je kijken op Netflix, Disney+ of HBO? Wil je oneindig veel muziek luisteren met Spotify, of een grote verzameling games met Xbox Game Pass en/of PlayStation Now? Naast de ‘gewone’ abonnementen voor bijvoorbeeld je telefoon of het internet, wordt het steeds duidelijker dat je nou eenmaal niet alles kunt nemen.

Mario Kart Tour komt dan ook wel op het slechts mogelijke moment uit voor Nintendo, zo vlak na de release van Apple Arcade. Voor hetzelfde bedrag heb je tientallen afgewerkte, exclusieve games op je telefoon die je niet constant microtransacties proberen aan te smeren. Stel daar één speltype in één kartracer tegenover, dan steekt dat nogal schraal af. Ook Google Play komt met een dienst voor ongeveer dezelfde prijs, met zo’n 350 apps inbegrepen.

Als je het met die diensten vergelijkt, komt Mario Kart Tour er slecht vanaf. Maar ook een vergelijking met Nintendo’s eigen Online-dienst voor de Switch is niet gunstig. Voor een kleiner maandbedrag dan een Gold Pass krijg je een verzameling NES- en SNES-games op je Switch, waaronder - jawel - de originele Mario Kart. En je krijgt er Tetris 99 bij, een multiplayergame die je ook daadwerkelijk tegen anderen kunt spelen.

mario kart tour

Gouden munten

Nintendo lijkt bevangen door een soort hebberigheid die we niet eerder zo duidelijk hebben gezien. Natuurlijk wil elk bedrijf geld verdienen en is Nintendo daar geen heilige in, maar dit soort fruitautomaten – want dat zijn het uiteindelijk – is nieuw. De Japanse ontwikkelaar weet niet goed wat het met het mobiele platform aan moet en probeert bij elke game weer iets nieuws.

Super Mario Run gaf je bijvoorbeeld gewoon de hele game voor tien euro. Dat was een stoere zet van Nintendo, aangezien dat nogal een hoge prijs is voor het platform. Blijkbaar pakte dat niet goed uit, want we hebben deze aanpak niet weer gezien. Nintendo wilde niet zo’n bedrijf met smerige microtransacties zijn, maar in volgende games hebben ze helaas geleerd dat dat wel de manier is om geld te verdienen. Hun meest succesvolle mobiele game is Fire Emblem Heroes, en dat zit vol met fruitautomaten om nieuwe personages uit dat universum vrij te spelen.

Opvallend genoeg is de Nintendo-game die het volgens mij het beste aanpakt, niet van Nintendo zelf. Pokémon Go werd namelijk ontwikkeld door Niantic. Die game krijgt regelmatig updates en kun je oneindig lang gratis spelen, zonder dat je het gevoel hebt dat je onder druk wordt gezet om geld uit te geven (althans, de laatste keer dat ik speelde, wat ook alweer even geleden is). Als je wel wat geld in je zak hebt branden, kun je het uitgeven aan dingen die je ervaring ook echt leuker maken, maar je niet zou missen als je het niet had.

dr mario

Is er een dokter in de zaal?

Kort gezegd heeft Nintendo het moeilijk op telefoons. Hun vorige game, Dr. Mario World, werd vaak gedownload, maar brengt maar weinig geld in het laatje. Dragalia Lost weet met een kleinere groep spelers nog aardig wat geld op te halen, maar Animal Crossing: Pocket Camp stelt ook teleur. Met Super Mario Run heeft Nintendo geprobeerd om aardig te zijn zonder microtransacties, maar nu niks werkt gaan alle remmen los.

Mario Kart Tour vraagt je aan alle kanten om geld, en hoewel het voor Nintendo-fans smerig voelt, is dat helaas wel wat vaak het beste werkt. Ik voorspel het maar vast: ondanks dat wij hardcore gamers het afkeuren, gaat deze game veel geld in het laatje brengen. En daar zal Nintendo weer lessen uit gaan trekken. Reken dus op een Metroid Mobile waarin je alleen naar een bal kunt morphen voor 5 euro per maand.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de Week: PS5-devkit en Last of Us 2-details Ervaar het leven van een crimineel in Thief Simulator VR
14

Reacties op: Nintendo heeft zijn hebberigheid niet onder controle

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  EdwinS

  • 5 oktober 2019 10:53
  Hmmm, waarom wordt Nintendo hier als enige voor neer gesabelt? Ik zie bij mobiele games (oa Clash Royale) vaker dit soort abonnementsvormen voorbij komen….

  Het stomme is dat er genoeg “gekken” zijn die dit gewoon willen betalen….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 5 oktober 2019 15:33
  @EdwinS sorry maar ik vind dat altijd een beetje rare opmerking. Ja er zijn er meerdere die het doen, maar Nintendo gaat nu wel een stapje verder. En het feit dat andere partijen dit ook doen maakt dit niet ineens ok omdat het Nintendo is.
  Daarbij is het voor Nintendo natuurlijk wel nieuw dat se van hun bestaande franchises een mobiele versie maken waar dit soort praktijken een belangrijk onderdeel is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  EdwinS

  • 7 oktober 2019 07:34
  @fonsrutte Ik zeg niet dat het Ok is wat Nintendo doet, vindt het belachelijk.

  Het enige rare wat ik vindt is dat de PopCaps, supercells ed. dit al veel langer doen en dat er dan niets hier op Gamer over verschijnt. Maar nu doet Nintendo het en gaan we wijzen met het vingertje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paul_Power

  • 5 oktober 2019 10:55
  Iedereen heeft haast om nog een stuk van de taart te pakken! de weerstand tegen dit soort praktijken word alsmaar groter en groter, ze willen gewoon nog even zoveel mogelijk binnen harken voordat alles aan banden word gelegd door de overheden met wetten en regels, waar ik absoluut voor bent! Het loopt helemaal de verkeerde kant uit op het moment, maar goed als er geen wetten en regels zijn krijg je dit soort praktijken. Dit moet gestopt worden, dit heeft niets meer met entertainment te maken, de balans is compleet zoek. De enige die dit soort dingen niet doen zijn indie bedrijfjes en CD Projekt Red en daarom als goden worden aanschouwd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Excalibur82

  • 5 oktober 2019 13:52
  @Paul_Power
  De consument heeft dit helemaal zelf in de hand. Dit soort rommel niet kopen en dan verdwijnt dit verdienmodel vanzelf. Daar heb je geen overheid voor nodig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sisko

  • 7 oktober 2019 10:51
  @Excalibur82 Beetje naïef, de consument heeft dit helemaal niet in de hand. Althans, ik heb totaal geen controle over de mensen die te dom zijn om te zien dat ze meer geld kwijt zijn aan deze inferieure versie van Mario Kart dan de console versie, en ook niet over de mensen die te verslavingsgevoelig zijn om dit links te laten liggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • sandro1989

  • 5 oktober 2019 11:33
  Lol, mensen moeten niet zo salty doen en het wordt een beetje achterlijk.

  Het is ook puur een verdien model, op geen enkele wijze is het de bedoeling dat MKT een full fledged Mario Kart moet zijn zoals op een Nintendo console. Daarnaast hebben ze het geprobeerd met Mario Run voor 10 euro maar toen vonden mensen het weer te duur.

  Het is ook echt niet dat iedereen hun hele wallet aan dit soort games spenderen. Als er tegelijkertijd veel mensen zijn die 'toevallig' geld uitgeven, en dan heb je zo een paar 100K binnen, in een week of misschien zelfs in een dag.

  MKT boeit mij totaal niet, maar mn nichtje speelt het wel en is gewoon een leuke bezigheid, ze ging toen later met der vriendin op mn Switch MK8 spelen. Het dient meer als marketing voor Nintendo's hoofd platformen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 5 oktober 2019 12:26
  Ik denk dat het vooral aangeeft hoe ver afgegleden de markt voor mobiele games eigenlijk is, als dit blijkbaar nog de enige manier nog is om er geld mee te verdienen.
  Nintendo zou zich eigenlijk helemaal niet met die markt moeten bezighouden, maar de verleiding is ook voor haar blijkbaar te groot.
  Nou ja, zo lang het maar dáár blijft en ze dit soort ongein niet op de Switch gaat uitproberen. Mijns inziens is Nintendo namelijk vrij netjes als het om dit soort dingen gaat, behalve nu dan op de mobiele markt.

  Mobiele games moet je denk ik dan ook eigenlijk helemaal niet serieus nemen als fanatiekere gamer. Leuk voor af en toe tussendoor, maar je kunt je geld beter investeren in een echte gamesconsole, met echte games.
  Ook als ouders doe je er denk ik beter aan om je kinderen flink te beperken in het gamen op de mobiel, om te voorkomen dat ze al hun zakgeld erdoorheen jagen met pure onzin.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 5 oktober 2019 14:32
  Ik irriteer me eigenlijk nog meer aan de kunstmatig hooggehouden prijzen van onderhand 'oude' Switch spellen. En als er al iets vanaf gaat dan kosten ze nog steeds doodleuk €40-45. Zelfs voor third-party spul als Doom of Fifa. Ik zou sommige best voor de Switch ipv PS4 willen hebben, wat mindere graphs kan ik wel mee leven, maar een verschil in prijs van €30 zorgt ervoor dat ik het uiteraard voor m'n PS4 haal dan.

  De Nintendo console is nu écht alleen nog maar voor de N-exclusives. Ik wacht met smart op Zelda BotW2, Metroid Prime 4 en ook Luigi's Mansion, maar de Switch heeft de twijfelachtige eer als Nintendo console met minder aangeschafte games dan ooit tevoren. In mijn geval dan. Volgens mij ging ik hier nogal off-topic.. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 5 oktober 2019 22:34
  @clandestine666 Daar irriteer ik me ook aan.. misschien komt het omdat de games op de ps4 zo goedkoop zijn en snel afgeprijsd zijn dat ik het snel te duur vind bij Nintendo. Maar goed, ik koop bijna nooit iets op de launch vanwege de hoge prijs. Bij Nintendo moet je dan alsnog tot sint juttemis wachten helaas.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 5 oktober 2019 16:43
  Ik vind dit wel een lichte eenrichtings denkende column.
  Ja Nintendo maakt zich behoorlijk als cash grabber zichtbaar zo.
  Maar waarom behandelen jullie niet ooK een stukje met waarom bedrijven zulke verdien systemen willen? Behalve simpel geld cashen.
  Of denken jullie niet verder dan enkel roepen wat iedereen roept?

  Games kostten in 1986 ook al 160 gulden( wat nu zo’n 70 euro zou zijn, of laat het 60 zijn). In die tijd zullen salarissen minder geweest zijn en de teams die werkten kleiner. De eerste zelda zal geen team gehad hebben zoals BotW. Toch zijn de aanschafprijzen gelijk gebleven, een aangezien winkels en handelaren nu vast meer krijgen dan in 1986 zit er minder winst per product aan de ontwikkelaar. Tenminste dat kan bijna niet anders.
  Dus in 1986 had zelda aan 6,5 miljoen verkoop mogelijk meer winst dan BotW met 17 miljoen.
  Vooral omdat het team ook betaald moet worden dus ontwikkeling nu is duurder.

  Nu komt er bij dat Nintendo nog graag projecten start die geen garantie op winst zijn. Labo als voorbeeld.
  Karton is geen goedkope grondstof en niemand kon weten of het zou aanslaan. Dat betekenend tijd steken in modellen laten maken op een laser of stans machine, dan uiteindelijk bepalen om het in productie te zetten en daar een fabriek moeten zoeken die dat kan doen.
  Het is niet als een boekje drukken, daar zullen ze hun contacten al lang bij hebben, en plastic doosjes ook.
  Maar karton vraagt een nieuwe aanpak.
  Extra Kostten dus.
  Ook games als astral chain zijn gokjes, ze verwachten wel winst maar ja of een nieuwe franchise game aanslaat is altijd een gok. Genoeg games die geweldig zijn maar geen markt vonden.

  Wat ik wil zeggen de winst van andere games staan dus tegenover mogelijke verliezen van projecten.
  Als bedrijf is 1 winst product afschrijven op een verliezend product nooit een goede gezonde basis. Dat kan wel een keer maar geen jaren.
  Dus of Nintendo moet stoppen met lef nemen in hun console games, en dus ook geen metroid maken want vergeleken met MARIO heeft die serie nooit dat succes gehad maar zal in ontwikkeling wel duur zijn.
  Dus nooit meer lef en nieuwe dingen doen en altijd jaar in jaar uit een nieuwe game in bestaande franchise maken,
  Of….ze moeten wel zorgen dat er andere manieren van inkomsten komen
  Dan is dit soort uitstapjes maken en kijken hoe ver ze kunnen gaan logisch.
  Mogelijk is dit ook eenmalig en word de volgende mobile game meer als Pokémon goMeets Mario kart.
  Maar als ze 2 winstgevende producten tegenover 1 verliezende kunnen afschrijven dan kunnen ze blijven investeren omdat ze oplopen. En ja Nintendo maakt momenteel veel winst, maar zoals iedereen weet is niks zeker in de wereld van games( kijk maar hoe Sega de mist in ging ondanks hun ijzersterke Dreamcast, hadden ze een paar mobiele games zoals Pokémon go en Mario kart gehad dan hadden ze mogelijk die tegenslag kunnen handelen).
  Men moet niet vergeten dat een succesvol bedrijf in deze business ook snel kan vallen.

  Dus ik vind het wel jammer dat gamer nu exact doet wat ik op andere sites ook lees, enkel zeiken. Maar niet iets anders kijken en objectief zijn of het ook nog ergens wel een reden heeft.

  Daarbij kan dit dus voor ons als hardcore gamers nog veel voordeel opleveren als Nintendo deze inkomsten kan inzetten om hun grote games met super teams te bekostigen zonder risico.

  En uiteraard gaat het om geld maar het draait ook om gezonde bedrijfsvoering en gezonde balans kwa inkomsten en verliezen.


  Dat gezegd vind ik het zelf ook helemaal niks.
  Ik doe er niet aan mee. Zal ik bewust niet doen in de hoop dat dit soort dingen stoppen, anderszijds zou ik het ook jammer vinden als scenario’s zoals ik schets uitkomen dat game makers safe gaan zitten( zoals elk jaar FIFA zonder grote risico’s) in plaats van lef en hun gevoel volgen.
  En Nintendo komt soms nog wel eens met iets dat Niemand zag aankomen, maar die onverwachte dingen kosten ook geld.

  Maar goed ik ben het verder volledig met het bericht eens. Enkel had ik nog een kleine summary willen zien met een stukje objectief zijn vanuit Nintendo haar stand en wat mogelijk een drijfveer kan zijn.
  Ik hou niet van eenzijdig speculeren maar graag van meerdere richtingen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 5 oktober 2019 21:56
  @watashi wa maurice desu. Hoi! Ik begrijp je punt, maar ik ben het er niet helemaal mee eens. Nintendo doet dit inderdaad om geld te verdienen, en ja, dat is handig om geflopte projecten mee op te vangen. Maar dat maakt iets als lootboxes niet minder schadelijk (verslavend en inspelend op de zwakste schakels binnen je spelersgroep die geen weerstand kunnen bieden), en dat maakt dit belachelijke abonnement ook niet minder belachelijk.

  Als zakelijke beslissing vind jij het oke, maar ik vind dat klanten/gamers daar geen boodschap aan behoren te hebben, en elke game/beslissing/verdienmodel op zijn eigen kwaliteiten moet beoordelen. Ik ga niet ineens lootboxes goedkeuren omdat Nintendo met dat geld een nieuwe Metroid maakt, bijvoorbeeld.

  (Zie ook: https://gamer.nl/artikelen/column/waarom-iedereen-tegen-lootboxes-zou-moeten-zijn/ )

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • the_ghostmen

  • 6 oktober 2019 17:30
  is dit niet altijd al zo geweest sinds het begin van de switch.
  door al hun fans te naaien.
  dezelfde games als op de wiiu die daar een officiele prijsdaling had voor onder de 30 euro.

  deluxe sticker erop en poef zo weer 60 euro.
  alle games kosten 10 euro meer omdat nintendo zelf niet de kosten voor zich wil nemen.

  The Legend of Zelda: Breath of the Wild, door velen gezien als een van de beste games van deze tijd
  door crazy nintendo fans ja door anderen echt niet.


  ''Ja, de kartracer is zelfs vaker verkocht dan de ‘gewone’ Mario-game Odyssey

  is de game niet free2start.
  het is dus niet zo dat ze op elke app download wat verdienen.

  het ergste aan die hele mario kart world tour is eigenlijk dat nintendo je probeert wijs te maken dat je online speelt tegen anderen.
  maar je speelt altijd tegen bots.
  om die reden willen ze ook geen multiplayer vanaf het begin in de app.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 7 oktober 2019 08:46
  ik heb er nog geen cent aan uitgegeven en heb al bijna alles unlocked. geen idee waar iedereen moeilijk over doet.

  ja een paar races is onmogelijk om nu op 5 sterren te krijgen, maar om nu snel je portomonnee te trekken is ook overkill, dan heb je denk ik andere problemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.