Column
xbox ps5

Next-gen is dit keer geen feestje

Hang zelf de slingers maar op

Geschreven door Erik Nusselder op
2020 is een lang jaar. Het zit tjokvol met nare gebeurtenissen, met als dieptepunt natuurlijk de coronapandemie en alle doden die dat veroorzaakt. Het is dan ook niet zo gek dat een normaal zo vrolijke gebeurtenis als de release van een nieuwe console me dit keer niet zo vrolijk stemt.

Ik hou er niet van om 2020 als ‘ongeluksjaar’ te bestempelen, want veel dingen zijn natuurlijk niet echt pech. Virologen waarschuwden al langer voor de gevaren van een mogelijk virus, Amerika was al langer verdeeld en Sean Connery was al best wel lang oud. Veel dingen heeft de mensheid wel aan zichzelf - of Vadertje Tijd - te danken, maar toch vind ik dat we best een feestje verdienen, zo aan het eind van een donker jaar.

Dat krijgen we gelukkig ook, en dan ook nog een feestje dat perfect past bij de oproep om vooral thuis te blijven. Een nieuwe consolegeneratie gaat komende week van start met de release van de Xbox Series X en S, en de week daarop kunnen gamers de PlayStation 5 in huis halen. Mits ze bij de gelukkigen horen die op tijd een pre-order wisten te bemachtigen, tenminste. Het is een heerlijk cadeau, en dan ook nog eentje waar je in de veiligheid van je eigen huiskamer van kunt genieten.

Xbox Series X

Zonde

Het is een fijn lichtpuntje aan het eind van dit jaar, maar ik vind het eigenlijk zonde om zo’n grote gebeurtenis in onze industrie te verspillen aan zo’n treurig jaar als 2020. Een volgende generatie consoles hoort een memorabel moment te zijn. Ik weet nog goed hoe ik in de rij stond voor de Nintendo DS, de eerste console die ik op lanceringsdag kocht. Voor het eerst had ik genoeg eigen geld om zelf een spelcomputer te kopen, dus dat deed ik ook gelijk.

Mijn ouders vonden het altijd een beetje onzin om zo’n nieuw apparaat direct te kopen, want daar waren meestal toch niet zoveel games op te spelen en de oude console voldeed nog prima. Ze hadden natuurlijk hartstikke gelijk, maar ik wilde er graag bijhoren en meepraten over de nieuwste games. Toen wist ik natuurlijk nog niet dat ik dat later als baan zou gaan doen. En dus zat ik daar met mijn nieuwe DS, Super Mario 64 te spelen met dat vreselijke duimplasticje als neppe joystick op het touchpad. Gelukkig werd het spelaanbod in latere jaren wel goed.

Of wat te denken van de lancering van de Nintendo Wii, een evenement die zijn weerga niet kende? De hype was al groot toen de witte console met zwabbercontroller op de markt kwam en het kreng was overal uitverkocht. Ik had genoeg centjes gespaard (lees: ik had mijn stufi verhoogd), maar ik had geen pre-order. Voor elke gameshop stonden lange rijen, maar net over de grens in België vond ik een klein speelgoedwinkeltje waar de Wii gewoon op de plank stond. De verkoper keek verbaasd op dat ik zo blij was dat ik er eentje gevonden had.

Mijlpaal

Het verschijnen van een nieuwe console moet wat mij betreft een mijlpaal zijn die je lang onthoudt, en dat zit er dit jaar niet in. Er zijn geen midnight launches, sterker nog: winkels willen eigenlijk zo min mogelijk klanten over de vloer. Sony heeft al aangegeven dat de losseverkoop van de PlayStation 5 straks alleen online plaatsvindten je dus vooral de deur niet uit hoeft. Nou is dat een beetje een pr-dingetje, want volgens mij waren er toch al geen consoles meer beschikbaar om los te verkopen, maar goed: het is wel een signaal aan iedereen dat het geen zin heeft om bij een winkel voor de deur te gaan liggen.

Mijn mistroostige gevoel wordt wellicht ook versterkt doordat er niet echt iets bijzonders is om naar uit te kijken met de volgende generatie. Natuurlijk is het leuk om nieuwe apparaten te hebben en ik verheug me ontzettend op de grafische pracht en praal en de snelle laadtijden. Maar ik neem komende dinsdag een Xbox Series X mee naar huis, en dan? Dan speel ik er waarschijnlijk Yakuza op. Daar heb ik heel veel zin in, maar het is nou niet echt iets dat ‘NEXT-GEN!’ schreeuwt. Wellicht tik ik Assassin’s Creed Valhalla op de kop, die ziet er wel mooi uit, maar is ook een game die ik op mijn huidige console zou kunnen spelen. Zelfs de menu’s en gebruikersinterface zullen me niet verrassen, want die zijn nagenoeg hetzelfde als nu op de Xbox One.

Ook de PlayStation 5, die wat meer exclusives in de line-up heeft, biedt niet iets waar ik handenwringend op sta te wachten. Ja, een nieuwe Spider-Man natuurlijk, maar wederom is dat iets dat ik ook op mijn PS4 kan spelen, en bovendien een soort halfslachtig vervolg op iets dat ik al ken. Het is vast een geweldige game, maar toch.

Assassin's Creed Valhalla

Waar is dat feestje?

Dat draagt er allemaal aan bij, maar het is niet de grootste reden. Er zijn wel meer matige lanceringen geweest waar ik toch vrolijk van werd, terwijl ik alleen maar Resogun speelde. Ik mis gewoon het vertoon en de praal. Ik mis het in de rij staan met medegamers, die allemaal net als ik niet kunnen wachten om hun nieuwe speeltje mee naar huis te nemen. Ik mis de vrienden over de vloer, waar ik alle ins en outs van de nieuwe console aan laat zien.

Ik weet ook wel dat corona veel ergere gevolgen heeft dan dit kleine teleurstellinkje van een verwende gamer. Maar ik had ons allemaal veel meer een feestje gegund bij het verschijnen van de volgende generatie consoles. Toch blijft het hopelijk een mooi moment: het openen van de doos, het aansluiten van de console, het verkennen van de menu’s en het opstarten van je eerste next-gen game. Voor iedereen die aan dit feestje meedoet dit jaar: ik wens je ondanks alles enorm veel plezier. Ik hoop dat het toch memorabel zal zijn.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Laatste columns op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Reviews Series X en PlayStation 5 PlayStation 5 toont speeltijd per game
19

Reacties op: Next-gen is dit keer geen feestje

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Roy36NL

  • 7 november 2020 08:24
  Heel leuk stuk. Ik had hetzelfde met mijn PS2 1200 gulden zonder spel. Gelijk heel mijn studfi opgemaakt :-) en vrienden over de vloer en tot laat tekken spelen. Toch ben ik blij als dinsdag de bezorger voor mijn neus staat het uitpakken van een nieuwe console is altijd iets speciaals. En die week erop moet ik wel naar de media markt want ik had voor de officiële pre-orders al een aanbetaling gedaan. Zullen wel geen rijen staan, maar toch wel leuk

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 7 november 2020 08:41
  De hele hype rond deze nieuwe consoles gaat compleet langs me heen. Voelt alsof het allemaal weer net wat sneller en mooier is, maar ik mis het echte wow-gevoel van de PS1 met Metal Gear Solid, de Xbox met Halo 1, de 360 met Mass Effect 2 en Gears of War, de PS3 met Uncharted 2, The Last of Us, etc. Ik heb nog wel een PS4 gehad maar ben daar geeneen keer door weggeblazen zoals hierboven. Zal wel oud aan het worden zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rexus

  • 7 november 2020 09:36
  @Agent 4125
  Zelf ben ik van 360 naar PS4 overgestapt en de eerste keer dat ik de remaster van The Last Of Us speelde was ik echt wel onder de indruk.
  Wel heb ik het idee dat de groei binnen de generatie een stuk minder is dan bij de eerdere consoles. Wellicht omdat de hardware meer en meer op die van PCs is gaan lijken waardoor ontwikkelaars vanaf het begin hier bijna optimaal gebruik van kunnen maken?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 7 november 2020 12:39
  @Rexus Dat laatste zou best eens kunnen. Daarnaast zijn de grafische verschillen tussen de consoles sinds de 360 en de PS3 volgens mij kleiner geworden. Ik bedoel dat je de meeste games van die generatie nu nog prima kan spelen, terwijl die van de PS2 en Xbox er niet meer uitzien.

  Ik heb de Last of Us ook op de PS3 en daarna PS4 gespeeld en het verschil was idd wel merkbaar, maar niet sensationeel als destijds de verschillen tussen PS2 en PS3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Meathead

  • 10 december 2020 11:26
  @Agent 4125

  Ja, je wordt ouder. ;-)

  Aan de andere kant, waarom zou je een early adopter moeten zijn? De nieuwe consoles zitten waarschijnlijk nog met wat software of zelfs hardware bugs, zoveel exclusieve content is er niet dus je mist niks met je "oude" console, en de prijs is nog belachelijk hoog. Het enige wat je hebt is bragging rights, en als je het daar voor doet ben je gewoon een sneu persoon die eens goed in de spiegel moet kijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wazp

  • 7 november 2020 09:03
  Wel een depressief stuk hoor haha, nou voor mij is het straks gewoon feest als de series X in huis staat! Zeker aangezien ik overstap van ps4, dus voor mij genoeg te spelen dankzij BC.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • bleacdemon

  • 7 november 2020 09:57
  Ik heb er in ieder geval heel veel zin in. Ik ben van pc overgestapt naar de 360 destijds en ben xbox altijd trouw gebleven. Mijn nieuwe series x wordt straks aangesloten op een 75inch, hdr tv. Dus ik ben erg benieuwd. AC Valhalla en Grid 5 staan al klaar in mijn bibliotheek.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gebakkenei

  • 7 november 2020 10:43
  De review van de ps5 is met veel meer positieve energie geschreven dan dit depressieve stuk. Neem een prozacje en begin opnieuw ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Djobba007

  • 7 november 2020 11:18
  @gebakkenei Het is ook een column, geen review. Zoek het verschil even op. Ik ben geen Debbie downer, maar ik snap wel wat deze man zegt. Leuk een nieuw apparaat, maar waarom zou je 'm nu kopen? Ze missen op dit moment gewoon system sellers. Waarom zou ik als PC-gamer een Xbox Series X of PS5 kopen? Alles wat uitkomt op Xbox komt ook op PC uit. Dus de PS5 zou een goed idee zijn, maar er is niks bijzonders voor. Er is geen PS5 exclusive game. Geen reden om NU dat ding te kopen.

  Maar natuurlijk denken veel mensen daar anders over, en dat is helemaal prima! Allebei de apparaten zijn backwards compatible met de voorgangers dus je kunt er games op spelen. Dat doen deze apparaten beter dan de voorgangers. Je koopt ook niet je nieuwe PC in de verwachting dat er ineens allemaal nieuwe games voor uitkomen, maar toch ligt dat bij een console gevoelsmatig anders, ook al nemen ze nu gewoon de (bijna) volledige PS4/Xbox One library mee.

  Uiteindelijk geeft niemand iets om het apparaat, het gaat om de games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 7 november 2020 17:30
  Die Logitech Z-5500 in de achtergrond lol.
  Alle me machies, is die Playstation lelijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lightyears

  • 7 november 2020 20:09
  Ik ben het er wel mee eens. Een wii ofzo bracht echt wat nieuws. PS4 met VR ook alhoewel de VR wel pas later optioneel erbij kwam. Nieuwe generatie consoles is eigenlijk net zoiets als nieuwe generatue videokaarten op de PC:hogere resolutie en in sommige games hogere framerate. En futureproof. Maar dat is het wel zo een beetje. Eigenlijk meer van hetzelfde met meer rekenkracht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nederlandsch

  • 7 november 2020 21:45
  Ik vind het eigenlijk wel prettig dat de beelden ons bespaard blijven van losgeslagen consumenten die als malloten naar binnenstormen bij de vele mediamarkten die ons land rijk is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  tielo

  • 8 november 2020 01:57
  Wat een mineur Erik. Een nieuwe console is altijd een feestje maar je moet wel zelf de slingers ophangen. En om nu in een rij te gaan staan in de kou en dan met zo'n loodzware doos door de stad naar je auto te sjouwen lijkt me ook niet geweldig.
  Gewoon afwachten tot de pakketdienst het ding komt afleveren (helaas tweede lichting) en spelen maar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 8 november 2020 03:14
  Daar waar velen hier klagen over de mineurstemming in dit bericht vind ik dat nu net de kracht. Het gaat namelijk in dit stuk ook niet alleen over consoles. Het gaat eigenlijk verder. Je kunt in de plaats van de consoles ook café, restaurant, films, etc zetten. Wat ik hierin lees is niet dat de ps5 niet de moeite is( zoals sommigen hier dat blijkbaar wel zo zien, en dat mag. We lezen allemaal onze eigen interpretatie). Wat ik vooral lees is dat 2020 alles kapot maakt wat van zichzelf een feestje is.
  Tuurlijk kan deze console releases nog altijd een feest zijn maar niet al bij het ophalen
  Als vergelijking: als ik op vakantie ga gaat mijn vakantie in zodra ik in de auto, trein, vliegtuig of bus zit die richting de bestemming gaat. Dat feestje start niet pas bij de locatie maar al onderweg.

  Dus het ophalen van een nieuwe console was normaal al een feestje bij het ophalen. Nu wordt die gebracht door wen bezorger die niet eens veel plezier durft te zeggen want ja afstand. Of als je hem ophaalt is het meer een zakelijke transactie dan het ophalen van een nieuw leuk vet apparaat terwijl je met de verkoper nog even praat welke van de 2 consoles hij zou kopen en waarom.
  Maar nu wordt het binnen, snel id laten zien denk ik, doos aannemen en zonder leuke gesprekken sta je buiten. Bijna alsof je bij de notaris bent, en dat zijn ook niet altijd feestjes.
  En natuurlijk heb je thuis die slingers hangen. Een cake klaar staan met je console logo of whatever.

  Maar ik ben het eens dat dankzij wat er dit jaar allemaal is de consoles zelf al in mineurstemming lanceren. Het feestje van voorheen is nu eerder een rouwkaart gevoel.
  En dus is dit stukje meer gericht op dat 2020 alles( niet enkel games) minder feestelijke maakte.

  Ik zeg erg goed geschreven Erik.
  Ik hou wel van duidelijke toon schrijven. In de toon en emotie die toepasselijk is voor die situatie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Meathead

  • 10 december 2020 11:30
  @watashi wa maurice desu.

  Precies. Ik had zo'n column niet op een game site verwacht. Hij plaatst gaming in een bredere context, wat meer gamers zouden moeten doen. Het leven is meer dan werken voor je geld zodat je daarna op de bank je tijd weg gaat gamen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 8 november 2020 04:38
  Wat is nou weer het probleem van coronadoden.
  Goedkoop scoren met moraalridder spelen, dat is wat ik daar in lees.
  jammer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Meathead

  • 10 december 2020 11:31
  @oropher

  Weer zo eentje die nooit buiten komt. Succes met jouw "online" leven maat!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The soy sauce

  • 8 november 2020 15:51
  Lollolol sommige reacties hier hahahaw

  Druk maken om een discussie op het internet

  Geweldig

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • tyberium

  • 16 november 2020 18:42
  Wacht maar tot je je back compat games opstart op je nieuwe console. Alleen dát is al het geld waard. Die XBSX halveert gewoon de laadtijden. Top kastje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.