Column
Pokemon

Multitaskgames zijn zowel een vloek als zegen

Gamen terwijl je iets anders doet

Geschreven door Jacco Peek op
Er is geen foute manier om videogames te spelen. Een lage moeilijkheidsgraad, met controller op pc of zelfs een inverted camerabesturing: het is allemaal toegestaan. Er is echter één ding waar ik echt van gruwel, namelijk multitasken tijdens het gamen. En toch doet iedereen het, inclusief ik.

Voor een medium dat door velen wordt geschaard onder ‘ontspanning en vermaak’ zijn games soms verdomd intensief. Wie niet al z’n aandacht en energie besteedt aan een eindbaas in Elden Ring kan het net zo goed niet proberen. Daar moet je echter maar net zin in hebben, zo’n ontspannend avondje op de bank dat uitmondt in een gevecht op leven en dood.

Persoonlijk merk ik dat zelfs gamen an sich in het algemeen al teveel is gevraagd na een lange dag werken. Na een hele dag intensief schrijven en praten óver het medium is mijn concentratie ver te zoeken en krijgen passieve media als films, series en zelfs (strip)boeken de voorkeur. Om nog maar niet te spreken van de tijdsinvestering die veel titels vereisen – in een halfuurtje komt Horizon Forbidden West gewoon niet tot z’n recht.

Twee handen aan de knoppen

Maar er is een groter onderliggend probleem dat ontzettend botst met de aard van videogames. Media-multitasken, het gebruik van twee of meer media tegelijk, is verwikkeld in ons dagelijks leven. We scrollen door social media-apps tijdens het luisteren naar muziek, versturen even een berichtje tijdens het bekijken van een serie en zetten een podcast aan tijdens het werken. Met andere woorden: we zijn gewend om constant onze aandacht op iets anders te richten en te verdelen over meerdere prikkels.

Games zijn een ander verhaal, die vereisen (over het algemeen) twee handen aan de knoppen en de ogen gericht op het scherm. Reageren op vijanden, de omgeving in je opnemen en strategische beslissingen maken nemen je volledige aandacht in beslag. De beste games doen je even alles om je heen vergeten. 

Uncharted 4

In de praktijk merk ik echter dat het behoorlijk pittig is om me volledig op een game richten zonder afgeleid te worden. Wellicht is het ‘fomo’ voor wat er allemaal op sociale media gebeurt, of misschien is het mijn drastisch afbrokkelende aandachtspanne, maar ’s avonds is het lastig om de energie op te brengen om diep in een game te duiken. De enige manier om dat toch te doen is - helaas - multitasken.

Schreeuw om aandacht

Dat klinkt ontzettend tegenstrijdig, maar toch doe ik het. Wellicht heeft dat te maken met ‘scattered attention’, een hypothese die stelt dat we ons door al dat multitasken gemiddeld steeds slechter kunnen concentreren. Wie gewend is om constant twee dingen tegelijk te doen, vindt het wellicht lastig om zijn aandacht op één taak te richten. Ook ik ondervind dat. Jongeren wordt hedendaags vaak verweten dat ze een korte aandachtspanne hebben door het constante gebruik van smartphones en dat komt dus niet helemaal uit de lucht vallen.

Er is echter ook bewijs gevonden voor ‘trained attention’, wat stelt dat mensen die over het algemeen veel multitasken veel beter hun aandacht kunnen verdelen over meerdere taken. Wie dus vaker gamet terwijl hij of zij iets anders doet, zou daar dus op den duur beter in kunnen worden. Welke van de twee theorieën dichterbij de waarheid ligt, daar zijn onderzoekers nog niet over uit. Hoe dan ook: multitasken is ontzettend bevredigend, mits de game het toelaat.

Zo is Elden Ring eigenlijk een uitstekende multitaskgame gebleken. De raadsels van npc’s die dienstdoen als het verhaal van de game zijn immers onnavolgbaar. Bovendien bestaat de game voor een groot deel uit ontdekken, lekker op zoek naar waardevolle loot en kleine vijanden verslaan om te grinden. Tijdens eindbaasgevechten is het dan weer niet te doen – een soulslike-beginner als ik kon Godrick de Grafted alleen verslaan door hardop zijn aanvalspatronen te roepen en ze in te studeren. Ruimte voor iets anders is er dan niet.

Ook Pokémon is een heerlijke multitaskgame. Niet alleen omdat voice-acting na al die jaren nog ontbreekt en je dus prima zonder geluid van de game kunt spelen, maar ook omdat de meeste games in handheldmodus speelbaar zijn. De manier waarop ik Pokémon speel – helemaal tijdens het ‘reviewseizoen’ in november – is dan ook belachelijk. Al wandelend door het huis, tijdens het eten, al podcast luisterend in de trein en – excuses voor de beelddenkers onder ons – zelfs op het toilet: Pokémon kun je altijd en overal spelen.

Kaf van het koren

Ergens is het natuurlijk absurd dat ik net zoals vermoedelijk vele anderen het soms niet meer kan opbrengen om me even op één game te richten. Sommige titels vereisen nu eenmaal wat toewijding, en die om bovenstaande redenen laten liggen is doodzonde. Mijn backlog had er in ieder geval een stuk rooskleuriger uitgezien als ik iets vaker voor een game zou gaan zitten.

Pokemon

Anderzijds scheid je wel gelijk het kaf van het koren. Er zijn héél veel goede games en het leven is kort. Titels die me écht op het puntje van de stoel houden zijn zeldzaam, maar het is extra bijzonder als het wel lukt. Metroid Dread, The Last of Us Part 2 en God of War zijn titels uit de afgelopen jaren die zich onder dat rijtje mogen scharen.

Heb je dus het einde van deze column gehaald zónder een app op te starten, muziek te beluisteren of een game te spelen? Proficiat. Zo niet, dan is dat ook oké. Net zoals bij het spelen van games is er ook geen foute manier om een artikel over games te lezen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Kenner voorspelt kleinere chip voor AMD's zwaarste RDNA 3-gpu NZXT introduceert Canvas-monitoren en eigen monitorarmen
18

Reacties op: Multitaskgames zijn zowel een vloek als zegen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  denver

  • 20 juli 2022 13:34
  Heb de column nu twee keer gelezen, maar ik begrijp echt niet wat je hier nou mee wil zeggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  racerozzy

  • 20 juli 2022 13:43
  Multitasken doe ik alleen in brainless fairming of grinding in games, maar zelfs dan eigenlijk niet wil me focussen op de games. Dus ik herken hier helemaal niks in. Ik wil volledig opgaan in een game en dat is niet mogelijk als je aandacht ergens anders naar uit gaat. Als dat zo is, misschien is de game dan gewoon niks voor je. Ik snap nog als je brainless call of duty aan het multi tasken bent, maar story driven single player games no way.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MiquelGallardo

  • 20 juli 2022 14:09
  @racerozzy Waarom zou je in een sp game niet kunnen multitasken, juist in dat soort spellen heb je genoeg tijd tussen de actie om even naar een ander scherm te kijken of naar een podcast/muziek te luisteren. In cod zijn de potjes zo chaotisch dat het juist niet werkt om te multitasken (tenzij je iets luistert).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  racerozzy

  • 21 juli 2022 08:05
  @MiquelGallardo Ik speel veel RPGs vooral JRPGS, waar muziek afgestemd is op je game ervaring, behalve je volledig op de game te focussen op beeld gaat het om geluid een beleving. Dit gaat niet als je ergens anders mee bezig bent. Je gaat tenslotte ook naar de bioscoop om je af te sluiten om volledig van de film te genieten en niet op de bank met je mobiel in je hand een film kijken. Deze twee ervaringen zijn niet met elkaar te vergelijken. Het kan maar je ervaart het niet volledig, alleen is dit zelfs een maatschappelijk probleem waar generaties een kortere spanningsboog hebben en zich niet lang kunnen focussen. Daarom hebben we allerlei platformen zoals tictoc aangepast op de spanningsboog van de jeugd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 20 juli 2022 13:50
  Simpele remedie: telefoon in een andere kamer leggen of in ieder geval buiten handbereik en zicht. Helaas is dat multitasken wel ergerlijk, het liefst zou ik smartphones vandaag nog het raam uit smijten. Voornamelijke bron van afleiding, wat een weggegooide tijd..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 20 juli 2022 14:08
  @BertThaBest Precies. Je wil hem wel wegleggen, maar het is erg lastig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Stingeling

  • 25 juli 2022 08:08
  @BertThaBest zo eens met dit

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  -JK-

  • 20 juli 2022 14:18
  Is bier drinken en gamen ook multitasken? Heb dat vaak rond het weekend met CoD, momentjes zat dat je ingame even een pauzetje hebt :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellspawn

  • 20 juli 2022 14:22
  Multitasken, weer zo'n Engels woord, is meerdere taken tegelijkertijd uitvoeren. Dit is eigenlijk al enige tijd achterhaald, omdat de mens niet gemaakt (geevolueerd) is om de aandacht te verdelen over meerdere zaken tegelijkertijd. De focus zal steeds slechts bij een taak liggen.

  Het overschakelen naar een andere taak terwijl je met iets anders bezig bent verhoogt de kans op het maken van fouten of onjuiste beslissingen, dus kun je maar beter een taak tegelijk verrichten. Daar kun je dan je aandacht voor een wat langere tijd geconcentreerd op richten. Met een veel beter resultaat.

  Multitasken kan zelfs stress veroorzaken, omdat je steeds moet overschakelen. En als het dan ook nog eens fout dreigt te gaan, of fout gaat, kan het stress niveau nog hoger worden. Dus maar beter een ding tegelijk doen, dat geldt wat mij betreft zeer zeker ook voor gamen. Ik geloof dus geen barst van het voordeel van dat zogenaamde trained attention gedoe, opnieuw zo'n moderne Engelse uitdrukking. Maar wie er wel baat bij denkt te hebben, ga gerust je gang.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  velocityx

  • 20 juli 2022 14:42
  Ik speel nu far cry 4. Wanneer ik moet rijden naar een locatie zet ik autodrive aan en kijk dan even op mijn telefoon op Instagram.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • gimbal2

  • 20 juli 2022 23:01
  @velocityx Maar waarom? Lekker belangrijk Instagram, tijdens de rit is wanneer de game de meeste ongein op je afgooit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 20 juli 2022 14:45
  Nou ik heb dit artikel uitgelezen zonder andere dingen te doen. Ook alleen maar omdat ik dit artikel op m'n phone lees en in de hangmat lig.


  Overigens vind ik gamen en tegelijkertijd muziek luisteren niet echt multitasken. Ik zet vaak de ingame soundtrack uit en zet zelf een playlist van 8 a 10 uur op. Muziek luisteren tijdends gamen heeft mij nog nooit afgeleid van mijn taken in de game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkSlide.nl

  • 20 juli 2022 18:08
  @coola Dat doe ik ook graag, toen ik de eerste AC op de X360 speelde had ik de Conan the Barbarian (die met Schwarzenegger) soundtrack er bij opgezet, een perfecte match wat mij betreft. Nu heb ik een SSD met een hoop muziekalbums aan mijn PS5 hangen. Vooral bij racegames doe ik dat graag, muziek van GT7 is ruk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 20 juli 2022 15:48
  Ik ben eigenlijk een beetje gestopt met het multitasken van games en films/series. Beide ervaringen doe ik daarmee teniet omdat ik ze niet mijn volledige aandacht geef. Dat is voor videogames niet heel erg; niet alles hiervan hoef ik mee te maken. Het paardrijden van RDR2 ben ik na een tijdje best wel zat bijvoorbeeld, dus dan zet ik een youtube video aan.

  Andersom is het wel een probleem. Een (goede) serie/film is gemaakt om 100% van je aandacht te verdienen. Een horror film is niet spannend als je door je telefoon/Switch uit die ervaring wordt gehaald. Personages hebben niet de diepgang als je een deel van hun dialogen mist.

  Ik multitask alleen wanneer ik dom tv/Youtube aan het kijken ben; oftewel, als het mij niet heel veel boeit hoeveel ik van een filmpje mee krijg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 20 juli 2022 16:00
  Als je veel te doen hebt en je wilt al die dingen aandachtig doen, dan kan het helpen om daar tijdsblokken voor in te delen. Wanneer een tijdblok dan verstrijkt, rond je meteen de activiteit af, ook als deze nog niet klaar is, en besteed je je volle aandacht aan de volgende.
  Het is een beproefde, eeuwenoude tactiek om een drukke dag toch met rust en aandacht door te komen en zelfs meer energie en inspiratie over te houden.

  Controleer een of twee keer per dag een paar minuten je mail. Besteed elke dag een half uur aan huishouden en of administratie. Voor je werk heb je je werktijden, waar je je zo stipt mogelijk aan houdt. Ruim voldoende tijd in voor rust, bezinning en ontspanning.
  Voor grotere games gebruik je grotere tijdsblokken in een grotendeels vrij dagdeel, voor kleine tussendoorgames kleine tussenblokjes tussen de grotere activiteiten door.

  En is het tijdsblok voorbij? Zet dan de game op pauze of rond zo snel mogelijk af, sta op en ga de volgende activiteit doen, zonder nog aan de game te denken, of in elk geval zo weinig mogelijk.
  Grote kans dat als het weer tijd is voor de game, je weer met nieuwe, frisse ideeen die ene eindbaas ineens in een keer weet te verslaan, waar het anders misschien niet gelukt zou zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkSlide.nl

  • 20 juli 2022 18:22
  Het is toch het kaf van HET koren scheiden? Misschien mag de koren ook maar zo heb ik het nog nooit gehoord.

  Heb zelf niet zo'n last van die afleidingen, als een game goed is dan houdt hij mijn aandacht vast. Soms multitask ik wel bij Elden Ring wanneer ik een invasion zoek of mijn summon sign geplaatst heb voor co-op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 20 juli 2022 18:46
  @DarkSlide.nl Je hebt helemaal gelijk, dank!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kr1z

  • 21 juli 2022 06:42
  Ik zette altijd Gamekings of podcasts aan op m`n 2e scherm als ik grindstukken in games (als The Division (en andere ubisoft games) en Destiny) moest doen….tot ik me realiseerde dat ik grinden (en Koos) haat en alle games met grinden en (veel te veel) looten de deur uit gedaan heb) en alleen nog maar games met immersion uitzoek. (Die beslissing, samen met de beslissing om geen trailers meer te kijken en geen artikelen/video`s meer te lezen/kijken van games/series/films die ik graag wil spelen/zien hebben m`n leven weer `n stukkie leuker gemaakt)
  Die Gamekings(zonder Koos)/podcastst kijk/luister ik nu alleen nog tussen `t gamen door als ik ff koffie ga zetten oid.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.