Column
Rockstar

Moet je Red Dead Redemption 2 boycotten om crunch-praktijken?

Crunchy cowboy

Geschreven door Erik Nusselder op
We weten al langer dat de game-industrie niet altijd netjes met haar werknemers omgaat. Mensen moeten lang overwerken of worden direct ontslagen als een game af is. De discussie rondom dit probleem laaide de afgelopen tijd weer op door verhalen van immense crunch bij Rockstar. Mijn vraag is dan: kunnen we daar iets aan doen? Moet ik stemmen met mijn portemonnee?

De vlam sloeg in de pan na een interview van Rockstars mede-oprichter Dan Houser met Vulture. Rockstar had weken van wel honderd uur gemaakt om Red Dead Redemption 2 de deur uit te krijgen, zei hij. Bedenk je even wat voor zieke werktijden dat zijn: ongeveer 14 uur per dag, zeven dagen per week. Dat is echt bijna alleen werken, slapen, werken, slapen, de hele tijd achter elkaar door.

De mediastorm leek te gaan liggen na een verduidelijkende quote van Houser. Het ging niet om het hele team, maar slechts een klein groepje ontwikkelaars die echt iets af te maken hadden en al hun passie in het project goten. Bovendien zou het maar enkele weken gebeurd zijn en was het overwerken nooit verplicht, aldus Houser. Goed, je zet als werkgever dan nog steeds niet echt een goed voorbeeld (hebben mensen die minder uren maken, minder passie?), maar om een groot project af te maken moet je soms misschien even doortrekken. Dat kennen we allemaal wel.

Helaas bleek de vork toch anders in de steel te zitten, liet diepgravend onderzoek van Kotaku zien. De website sprak bijna honderd werknemers en oud-werknemers en schetste een veel treuriger beeld van de cultuur binnen Rockstar. Werknemers voelden zich gedwongen om lang op kantoor te blijven, zelfs als ze niks te doen hadden, voor het geval een van de Housers langs zou komen lopen. Sommige medewerkers meldden dat de lange werkweken wel degelijk verplicht waren, al lieten anderen weer weten nergens last van te hebben. Het beeld is in ieder geval duidelijk: het kan bij Rockstar hard en lang werken zijn, zonder dat je daar altijd voor betaald krijgt.

Red Dead Redemption 2

Wat nu?

Wat moet ik als bezorgde consument die dit soort praktijken eigenlijk niet in stand wil houden? De grootste game van het jaar dan maar niet spelen en mijn mening duidelijk maken door mijn portemonnee gesloten te houden? Het zou lastig voor me zijn, zeker nu het spel overal glorieuze reviews krijgt, maar als je principes dat voorschrijven, heb je eigenlijk geen keuze.

Toch denk ik dat een boycot geen oplossing is, omdat je de werknemers die hun hart en ziel in dit product hebben gestort eigenlijk dubbel straft. Niet alleen hebben ze lang moeten overwerken zonder betaling, maar als een grootschalige boycot op gang zou komen, zouden ze ook nog een bonus kunnen mislopen. Juist dat – waarschijnlijk aanzienlijke - bedrag zou een beetje compensatie kunnen zijn voor al die onbetaalde overuren.

Bovendien hebben veel van deze ontwikkelaars echte passie voor hun product en willen ze graag dat het gespeeld wordt. Ik denk niet dat ze er gelukkig van zouden worden wanneer ik als teken van steun niet van hun werk zou gaan genieten.

Wat veel beter is, is om je uit te spreken tegen crunchpraktijken in onze industrie. Koop de game, maar laat Rockstar weten dat je voor een eerlijke werkplek bent. Denk niet dat gamers geen macht hebben om iets te veranderen, want er is genoeg bewijs dat we dat wel degelijk hebben. Kijk alleen al naar wat onze massale ophef over pay-to-win lootboxes teweeg heeft gebracht.

Rockstar North
Rockstar North in 2013

Defensieve reflex

Wat je volgens mij in ieder geval niet zou moeten doen, is Rockstar verdedigen. Gek genoeg zie ik online, ook onder artikelen op onze site, mensen in de bres springen voor de studio. Ergens begrijp ik het wel: het is je favoriete studio, je wacht al zo lang op deze game, je wilt niet dat daar iets tussen komt staan. Maar een mens met een beetje empathie zou toch niet moeten willen dat werknemers gedwongen worden, of zich gedwongen voelen, om veel te lange werkweken te maken. In het stuk van Kotaku lees je hoe dat invloed kan hebben op iemands relatie, drankgebruik en algehele mentale en fysieke gezondheid.

“Maar ze hoeven niet bij Rockstar te werken”, lees ik bijvoorbeeld. Dit vind ik sowieso een raar argument: als mensen iets niet per se hoeven te doen, is het niet erg om iets slechts te doen? Daarnaast is het volgens mij echt niet zo simpel. Als een beetje ambitieus iemand wil je de top in je beroep bereiken. Voor veel mensen is dat Rockstar. Logisch ook: het is een gigantische AAA-studio die bijna alleen maar fantastische games maakt. Natuurlijk wil je daar werken. Maar om te verwachten dat je dan werkweken van 60 tot 80 uur maakt, is oneerlijk. Met “je hoeft er niet te werken” zeg je eigenlijk: je moet je laten uitbuiten, of gedesillusioneerd uit de top van je beroep stappen.

RDR2

Bonussen

“En die bonus compenseert toch voor de overuren? Prima dan toch?” Ook dit lees ik af en toe als reactie. Tja, het is natuurlijk lekker om wat extra geld op je rekening te krijgen. Of dat echt zulke lange werkweken compenseert, kan ik niet zeggen. Ik zou zelf niet weten wat ik met zo veel geld moet, als ik geen tijd heb om het uit te geven.

Maar het maakt de uitbetaling van je overuren ook afhankelijk van of de game een succes wordt. Het Kotaku-stuk meldt bijvoorbeeld dat Max Payne 3 teleurstellend verkocht, waardoor de bonus veel lager uitviel. Ineens waren al die overuren toch niet zoveel waard. Bovendien houd je zo geen rekening met werknemers die Rockstar hebben verlaten voordat de game uitkwam, maar er misschien wel jaren aan gewerkt hebben. Die kunnen ook wel fluiten naar zo’n bonus.

Het kopen van een game als Red Dead Redemption 2, is voor mij een beetje als het eten van vlees. Je weet dat de weg die het heeft afgelegd naar je bord waarschijnlijk niet zo florissant was. Maar ik vind je niet direct een slecht mens omdat je biefstuk wilt eten. Het probleem is dat we allemaal elke dag vlees willen, en het liefst zo goedkoop mogelijk. Dat houdt vervolgens een ziek systeem in stand.

Het beste dat ik kan doen, is mezelf informeren over de problemen en proberen er op een bewuste en verantwoordelijke manier mee om te gaan. Zo eet ik drastisch minder vlees, maar ja, ik koop wel Red Dead Redemption 2. Tegelijk hoop ik dat de boodschap aan Rockstar en andere studio’s na de laatste mediastorm duidelijk is, zelfs als de game extreem goed verkoopt: is dit echt nodig?

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: Crunch-cultuur en Firestorm in 2019 Rockstar onthult details soundtrack Red Dead Redemption 2
37

Reacties op: Moet je Red Dead Redemption 2 boycotten om crunch-praktijken?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Dokter Caspari

  • 27 oktober 2018 10:58
  Als je dit boycot maar voor de rest wel naief blijft consumeren en aankopen blijft doen, dan is dat ook wat hypocriet. Alles of niets vind ik. Keur dit niet goed, maar boycotten is niet de manier, want je straft idd de werknemers alleen maar meer. Hoop dat Rockstar leert van deze negatieve publiciteit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 27 oktober 2018 11:06
  Ik denk dat als mensen massaal emails gaan sturen naar R* met de algemene mededeling 'we love your games but this type of practise is unacceptable and needs to stop or I may not buy your next game out of protest' idd meer effect heeft dan nu meteen RDR2 niet kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 27 oktober 2018 22:18
  Yeah right 🤣

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 27 oktober 2018 11:17
  Tsja, heb net weer 4 Transformers gekocht en die worden ook in Vietnam gemaakt onder -ongetwijfeld- heel slechte omstandigheden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 27 oktober 2018 11:29
  Als je echt tegen crunchen bent moet je deze game niet kopen, of niet klagen. Dat bonusverhaal is natuurlijk maar een slappe reden om het voor jezelf goed te praten dat je die game toch koopt.
  Straks met GTA 6 krijg je dezelfde verhalen van werknemers en die gaat evengoed helemaal als een gek verkopen, maar schrijf gerust een boze mail naar rockstar dat je hun volgende game dan echt niet meer gaat kopen(rdr3 of gta7 bijv) en puntje bij paaltje koop je de game toch wel maar je geweten is wel lekker schoon.
  Vind het maar hypocriet, ben je het oprecht niet eens met rockstars beleid dan moet je de game gewoon niet kopen, maar ja dan kan je niet meepraten met de rest van de wereld. De rockstar games leveren miljarden op, die liggen echt niet wakker van een boze gamer uit NL, die e-mails gaan zo de vuilnisbak in. En ze hebben nog gelijk ook want de games worden toch wel verkocht!!
  P.S. Leuke column weer van je trouwens!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dokter Caspari

  • 27 oktober 2018 14:45
  @Undefused Maar zodra je weigert RDR 2 te kopen, vind ik ook dat je al je aankopen moet checken op productie-achtergrond. Als je dan toch als een goed mens wil leven, dan moet je dit in alle aspecten van het leven doen. Niet enkel bij hetgeen waar je negatieve verhalen over hoort. Want dat vind ik dan weer hypocriet.

  Ik vind eerlijk gezegd dat de werknemers zelf ook wel eens een wat stijvere poot mogen houden 'hier en niet verder'. Als het echt zo afschuwelijk is als wordt beweerd dan moet je als team samen een duidelijk signaal afgeven, niet stilletjes wachten tot de consument dit doet. Als merendeel van het team een duidelijk teken geeft aan Rockstar : 'Het wordt beter of wij vertrekken' dan krabt ook het grote Rockstar zich heus wel achter de oren. Zij willen de mensen die hun topproducten creëren ook heus niet in massale getale kwijt. Ik vind niet dat wij als consument voor hun welzijn hoeven te zorgen/vechten. Ik werk in een branche zonder product, als ik slecht behandeld word zal ik het toch ook echt zelf moeten gaan aanpakken. Ik kan gaan zitten wachten tot een ander dit voor mij doet, maar dat is iets met 'een ons wegen'.

  Je kunt als tegenargument geven ; ja, maar niet iedereen zet zijn werk zomaar op het spel. Mensen hebben het geld nodig om bijvoorbeeld hun gezin te onderhouden. Daar heb je dan zeker gelijk in, maar dan zal er dus ook niets veranderen. En ik ben van mening dat iedereen die zijn/haar best doet zich ook uit zo'n situatie heus wel redt. Het is alleen dat er veel mensen zijn die een houding hebben van 'Ja maar daar heb ik niet voor gestudeerd, dus dat werk ga ik ook niet doen'. Er is altijd werk, je moet het alleen willen doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JohnnyBNL

  • 27 oktober 2018 11:32
  Als je het niet meer naar je zin hebt op het werk moet je dat aangeven bij je werkgever, als die niet wil luisteren kun je maar beter opstaan en een andere werkgever zoeken die jou wel respecteert en waardeert voor wat je doet, keuze genoeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Surveyor

  • 27 oktober 2018 12:04
  Iedereen koopt ook nog steeds gewoon smartpfones terwijl die door een paar chinezen voor een honger loontje worden gemaakt. Zo kunnen we alles wel op een weegschaal leggen. Thats the way the cookie crumbles!

  https://youtu.be/5ItLIywwepY

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ThijsBarnhard

  • 27 oktober 2018 12:33
  @Surveyor Op die manier kun je elk probleem wel laten voor wat het is. Je moet ergens beginnen, je moet iets doen anders wordt het nooit beter. Als je altijd je schouder ophaalt en zegt: '…maar daar is het ook erg' komen we nooit ergens en wordt het ook nooit beter. Ook niet voor fabrieksmedewerkers in China.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dokter Caspari

  • 27 oktober 2018 14:34
  @ThijsBarnhard Wat is je voorstel Thijs. Fair-trade leven is tegenwoordig bijna niet meer te doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 28 oktober 2018 00:52
  @ThijsBarnhard
  We moeten juist zorgen dat het daar zo blijft.
  Anders moeten wij hier opeens op die manier gaan werken.
  Het is niet mogelijk om het voor iedereen eerlijk en sociaal te krijgen, laten we dat in het westen dan ten koste van anderen behouden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 28 oktober 2018 19:17
  @oropher wow…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 27 oktober 2018 12:28
  Het probleem kan natuurlijk zijn dat Rockstar dan kan denken: het spel verkoopt toch wel en de werknemers blijven toch wel bij zo'n AAA-bedrijf als wij werken, dus waarom iets veranderen in ons werknemerschap?
  Net zoals EA echt gewoon met lootboxes door zal blijven gaan, omdat ze simpelweg ontzettend veel geld genereren. Mensen blijven die dingen toch wel kopen.

  Mijns inziens is het nóóít nodig om zo onrespectvol met je medewerkers om te gaan, om ze als productie-eenheden te zien en niet als echte mensen van vlees en bloed.
  Ook niet bij het maken van een topspel. Júíst niet bij het maken van een spel, want spellen zijn geen eerste levensbehoeften.
  De wereld vergaat niet als RDR II later uitgebracht zou worden. Écht niet.
  Sowieso worden mensen niet productiever als ze lange dagen maken, integendeel zelfs. En met een goede planning en normale deadlines zijn die lange dagen ook helemaal niet nodig.

  Rockstar kan er dus absoluut in alle vrijheid voor kiezen om het overwerk binnen de perken te houden en echt eerlijke loon en eerlijke bonussen uit te betalen.
  Als zij dat daadwerkelijk niet doet, dan is dat mijns inziens haar wel degelijk aan te rekenen.
  Moraalridderschap is dan misschien niet altijd goed, maar onverschilligheid ook niet. Het blijft dus wel belangrijk om ook als gamer hier over na te denken en morele prioriteiten te stellen. Om in vrijheid bewust je eigen keuzes hierin te maken en je niet enkel afhankelijk te maken van je eigen (zucht naar) plezier.

  Bedenk wel: het is maar een spel. Er zijn belangrijkere zaken in het leven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 27 oktober 2018 12:31
  Denk je werkelijk dat al je eten en kleding onder ideale omstandigheden zijn gemaakt? Of dat het staal voor je auto en steen voor je huis van oorsprong zo goed gewonnen is? Het blijft waarschijnlijk lastig te accepteren maar in zo’n beetje alles zit wel iets waar de een het slechter heeft dan de ander. Daarom ook het verschil in geld tussen mensen. Mensen met weinig geld doen (veel) klote werk, mensen met veel geld doen minder klote werk, maar zelf zij kunnen weken maken van 80-120 uur alleen wordt er dan gezegd dat ze hebberig naar meer geld zijn.

  Helaas leven we nu niet in een sprookjeswereld waar alles roze kleurt en zoetig smaakt maar hebben we een wereld van de sterkste overleeft en de zwakkere zijn prooi.

  Heb die game gekocht en ga m met veel plezier spelen. Zo zal mijn collectie wel uitpuilen met meer games waar dezelfde omstandigheden voor gelden maar alleen niet aan het licht zijn gebracht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ThijsBarnhard

  • 27 oktober 2018 12:40
  @Jumpman Het zou toch mooi zijn als we daar iets aan kunnen veranderen door er kritiek op te uiten?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 27 oktober 2018 12:51
  @ThijsBarnhard het is vaak ook een vrije keuze en daarom is niet alles zwart wit hierin. Vinden de mensen van gamernl het dan ook vervelend als ze een week naar Amerika moeten voor de E3? En wordt vanaf het boarden tot thuiskomst alles als overuren gezien of nemen ze genoegen met het plezier en ervaring van de trip en het verblijf op de grootste gamebeurs ter wereld zonder daar extra voor gecompenseerd te worden? En vonden de lezers het hier vervelend de artikelen te lezen wetend dat ze gemaakt zijn door mensen die al meer dan 8 uur gewerkt hebben op de dag?

  Voor velen zal het werken aan een game als rdr2 of werken voor Rockstar ook weer goed op hun CV staan en zien dat als compensatie voor de lange dagen. Dit kan deuren open zetten naar beter. Niet alles zal namelijk altijd met geld gewaardeerd moeten en hoeven te worden. Soms zit de beloning in andere zaken, niet altijd zichtbaar of tastbaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 27 oktober 2018 12:56
  @Jumpman Heel veel van onze rijkdom is tot stand gekomen inderdaad door uitbuiting, door uitputting van grondstoffen en door zondige praktijken. Daar kun je inderdaad weinig aan doen. Maar wát je er aan kan doen, binnen de vrijheid van je eigen geweten en je eigen leefwijze, dat móét je dan ook doen.

  Verzuchten dat we nu eenmaal niet in een sprookjeswereld leven is niet voldoende, want die wereld scheppen wij voor het grootste deel ook zelf. Dat we niet alle kwaad kunnen bestrijden, betekent niet dat we daarom er onverschillig tegenover moeten staan en geen eigen keuzes daarin kunnen maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 27 oktober 2018 13:11
  @Robert-Frans ik ben er ook zeker niet onverschillig over mocht je dat denken maar je druk blijven maken omdat sommige mensen lange weken hebben gewerkt vindt ik onzinnig. Liever maak ik me druk om die boer dat hij voor zijn cacao een eerlijke prijs krijgt of dat mijn kleding niet is gemaakt dor kinderen van 5 jaar. En zelfs dan weet ik niet zeker of wat k eet en draag wel 100% zuiver en eerlijk is maar veel mensen hebben een beroep gekozen wetend dat dit soms meer vraagt dan wat gemiddeld is.

  Ik ben lang bakker geweest en is er hier iemand die er om maalt dat bakkers op 2de kerstdag al weer smiddags beginnen zodat de rest ‘s-ochtends weer vers brood kan kopen. Maalt er iemand om dat brandweermannen met oud en nieuw topdrukte hebben? Of een arts die bij een opvoering van zijn zoontje wordt weggepiept voor een spoed operatie? Er zijn honderden voorbeelden waar iemand meer moet doen dan gemiddeld en doorgaans vindt iedereen dat het bij de beroepskeuze hoort. Hetzelfde geld ook bij Rockstar. Je bent aangenomen voor een specifieke kunnen, of dat nu programmeren is of muziek maken, pr of zelfs voor personeelszaken maakt even niet uit. Deze werkdruk heb je niet constant. Er zijn periodes dat je flink moet aanpoten en er zijn momenten dat je bijna niets te doen hebt. Dan kan je zeggen dat je betaald moet krijgen voor datgene wat je werkt en dan vindt ik het terecht als die 100urige werkweken betaald worden en tegelijkertijd wanneer je bijna niets kan doen (omdat het spel of project nog niet zo ver is of juist op dat vak klaar is) bijna niets meer verdient. Mes snijd altijd aan twee kanten

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 27 oktober 2018 21:01
  @Jumpman Ik zie enkel wel een groot verschil tussen die hulpverleners die jij noemt en gamedevelopers. De hulpverleners redden namelijk levens, die moeten inderdaad altijd paraat staan.
  Daarbij wordt er wel degelijk soms gemopperd door hulpverleners op oudejaarsavond, omdat er zoveel ongelukken gebeuren.

  Ook de bakker moet vroeg op om ons voedsel te maken, namelijk het dagelijks brood. Daarbij werkt ook een bakker zeker niet honderd uur per week, maar maakt hij normale werkdagen, alleen met andere tijden.
  En ook de hulpverleners maken door het jaar heen normale dagen, alleen zijn hun tijden flexibeler.
  Honderd uur per week werken zou in die kringen juist onacceptabel zijn, omdat je door vermoeidheid alleen maar minder alert en scherp wordt.

  Als er 's nachts geen ambulance zou zijn, dan kunnen er mensen doodgaan. Als er 's nachts niet aan een game gewerkt wordt, dan is er niets aan de hand. Moeten we misschien een paar maanden langer wachten op een topgame.
  Nou ja, er zijn ergere dingen, dacht ik zo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 28 oktober 2018 07:18
  @Robert-Frans @Robert-Frans allereerst wil ik duidelijk maken dat wat er gebeurt bij rockstar ik niet goed probeer te praten en als deze game daardoor een jaar uitstel had gekregen ik de laatste persoon was die er wakker om zou liggen. Wat mij wel stoort is dat hier enorm veel aandacht aan gegeven wordt terwijl dit op zoveel vlakken al zo veel langer aan de gang is, op zoveel meer plekken die al deze aandacht beter verdienen (personeel van een 24/7 store, fastfood restaurant, schoonmaak bedrijf) mensen die nog veel meer worden uitgebuit. En in mijn voorbeeld heb ik niet alleen maar hulpverleners aangehaald maar ook die voor ons vermaak bezig zijn zoals de redactie van gamernl zelf tijdens de E3 periode. Daarop aanvullend, denk je dat een prof voetballer (ook voor ons vermaak) maar 8 uur per dag met zijn sport bezig is? Dat max verstappen na 8 uur briefing training ed er mee stopt voor die dag? Tuurlijk niet, hier zijn ze wellicht heel de dag mee bezig en vooral omdat ze het ook zelf willen. Alleen zal niemand medelijden hebben met een Messi of Ronaldo omdat daar een achterlijke vergoeding tegenover staat en we dit dan zien als betaald krijgen naar prestatie. In heel dit verhaal omtrent het vele overwerk bij Rockstar vindt ik om hier een eerlijk oordeel over te geven of dit goed of fout is 2 belangrijke dingen ontbreken. Ten eerste wat de voorwaarden in het arbeidscontract zijn en welke vergoeding ze er voor krijgen. Ik verwacht geen top salaris maar wanneer je later zou leren dat zij 7500 dollar per maand zouden verdienen (let wel, fictief voorbeeld) en in de arbeidsvoorwaarden zou staan dat voor dat bedrag er tot 60 uur overwerk verwacht kan worden daar waar nodig en een vergoeding afhankelijk van het verkoop succes wordt dit een heel ander verhaal. Dan gaan we namelijk kijken wat zij krijgen voor een bepaalde tijd werk en wat we zelf krijgen voor een bepaalde tijd werk en waar ze voor akkoord hebben gegeven. Pas wanneer je ziet dat zij het in je eigen ogen beter hebben maakt het ineens minder uit. Er is tenslotte niemand die zegt, arme Messi dat hij zoveel moet trainen en er maar uch miljoen per maand voor krijgt.

  Zou ik het liefst zien dat alles voor iedereen eerlijk verdeeld is en iedereen gelijk wordt behandeld, tuurlijk en het liefst meteen. Zet ik me daar persoonlijk voor in, ja daar waar kan. Zijn daarmee alle problemen mee opgelost, gegarandeerd niet want dit zal helaas altijd blijven bestaan. Het is ook zeker goed dat er aandacht aan geschonken wordt maar iedereen praat hier nu kwaad over een bedrijf zonder alle details te kennen.

  Als in de schappen nu 2 versies van red dead hadden gestaan, een voor 60 euro en een voor 180 euro en bij de versie van 180 euro was je enigste extra een bedankbriefje met de melding dat 120 euro van die game zou gaan naar een medewerker om zijn overuren te compenseren, welke zou jij dan kopen? Welke zou het gros dan kopen denk je?

  Ik vind dit zeker een interessante discussie alleen is dit veel omvangrijker dan wat we nu voorgeschoteld krijgen. En het is een probleem waar we al jaren van op de hoogte zijn maar het gros wend zijn blik er bewust van af. En daarom vind ik alle commotie er nu omheen zo bizar. Als dit iets teweeg brengt naar een positieve verandering zeg ik, doen en door gaan. Maar we weten allebei dat dit over een paar dagen tot een paar weken weer geheel stil gehouden wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.