Column
metoo

Misbruik in de game-industrie: geloof de slachtoffers!

#MeToo in games

Geschreven door Erik Nusselder op
De game-industrie schudde deze week op haar grondvesten door meerdere beschuldigingen van misbruik, al dan niet seksueel. Het gaat om grote namen en het is duidelijk dat er iets goed mis is in onze industrie.

Het begon bij een post van ontwikkelaar Nathalie Lawhead, die haar misbruiker met naam en toenaam noemde. Het gaat om Jeremy Soule, een grote componist die onder andere de muziek maakte voor de The Elder Scrolls-games. Hij zou zijn machtspositie gebruikt hebben om haar te manipuleren en uiteindelijk tot een seksuele relatie te dwingen. Zij wilde alleen vriendschap, maar seks, zo zei hij, was wat zijn muziek dreef, en dus moest en zou hij dat krijgen. Overigens ontkent hij alle aantijgingen, ook de verhalen van andere slachtoffers die daarna werden gedeeld.

In de lange post wordt niet alleen het seksuele misbruik beschreven, maar lezen we ook hoe de ontwikkelaar lange tijd moeilijk deed over betalingen. In meerdere e-mails is te zien dat Nathalie constant moest vechten om betaald te krijgen en uiteindelijk ook te weinig kreeg voor haar werk. Het hele relaas is pijnlijk om te lezen, omdat het zo helder laat zien hoe moeilijk het kan zijn als vrouw (of andere minderheid) in onze industrie.

MeToo

Lawheads blogpost vergaarde veel aandacht en gaf andere slachtoffers de moed om naar voren te treden. Net als tijdens de #MeToo-beweging in de filmindustrie, ontstond er een momentum waardoor veel dappere mensen hun verhaal durfden te doen. Meerdere namen werden genoemd, en er waren ook gelijk gevolgen. Zo verbrak Night in the Woods-ontwikkelaar Infinte Fall alle banden met ontwikkelaar Alec Holowka en een huidig project werd geannuleerd.

De berichten volgden elkaar in rap tempo op en ik vond het soms moeilijk om te lezen. Er zijn niet alleen veel verhalen over seksueel ongepast gedrag, maar ook over mentale mishandeling en manipulatief gedrag. Mannen met macht, die die macht totaal verkeerd gebruiken.

Dit soort mensen snappen niet dat slachtoffers helemaal niks te winnen hebben door zoiets te verzinnen.

Haatreacties

De dappere slachtoffers die naar buiten durfden te komen, kregen veel bijval en positieve berichten. Maar ik vond het pijnlijk om te zien hoeveel troep ze daarnaast moesten verduren. Mensen die ze niet geloven, aan hun verhalen twijfelen, of gelijk in een reflex schieten om hun ‘held’ of ‘grote voorbeeld’ te verdedigen. “Ga dan naar de politie, waar is het bewijs? Je zult het wel allemaal verzinnen. Je wilt alleen maar aandacht.”

Dit soort mensen snappen niet dat slachtoffers helemaal niks te winnen hebben door zoiets te verzinnen. Sterker nog, ze zetten alles op het spel door hun verhaal zo naar buiten te brengen. In een industrie waar alles draait om wie je kent en wat je reputatie is, is niemand zo gek om zoiets te verzinnen. Kijk bovendien naar de troep die ze over zich heen krijgen, met een stortvloed aan haatreacties. Je denkt toch niet dat ze op dat soort aandacht zitten te wachten?

”Ga dan naar de politie”, tsja, was het maar zo makkelijk. Veel mensen in deze positie durven dat helemaal niet, omdat het vaak gaat om een persoon met macht. De genoemde daders kennen veel mensen in de industrie en kunnen er zo voor zorgen dat je geen werk meer krijgt. Sterker nog: dat is ook gebeurd bij sommige vrouwen toen ze niet meer op de avances ingingen. De consequenties voor vrouwen die zich uitspreken, zijn gigantisch. En nu, soms jaren later, is zo’n zaak gewoonweg niet te bewijzen in een rechtszaak. Er zijn geen getuigen en fysiek bewijs is er niet.

Als je een beetje doorleest op social media, zie je bovendien dat meerdere slachtoffers naar dezelfde dader wijzen. Velen hebben ook een verhaal over ongepast gedrag, of zeggen “ik waarschuw nieuwe collega’s altijd voor hem”. Er zijn hele ‘whisper networks’ in het leven geroepen, geheime communicatiestromen die kwetsbare mensen waarschuwen voor mensen die niet in de haak zijn. Dat dit alleen al nodig is, moet toch genoeg zijn om alarmbellen af te laten gaan.

Verandering

Het is duidelijk dat er iets goed mis is. Er moet iets veranderen, en dat houdt niet op bij het buitensluiten van dit soort vuilnismensen. Natuurlijk is dat een goede eerste stap, en door een schijnwerper op de meest ernstige gevallen te zetten, kunnen ze in ieder geval geen nieuwe slachtoffers maken. Maar het gaat ook om de mensen om hen heen, die te lang niets hebben gedaan of gewoonweg niet luisterden of openstonden voor de verhalen van slachtoffers. De werksfeer bij sommige bedrijven blijkt niet zo open te zijn, dat iedereen zijn of haar verhaal durft te doen. Of, als ze dat wel doen, worden juist zij soms het bedrijf uitgewerkt, terwijl de beschuldigde partij mag blijven zitten.

Dus sta open voor elkaar en elkaars gevoelens, en luister. Deze slachtoffers durfden nooit aan de bel te trekken, omdat ze zich niet veilig genoeg voelden in een cultuur waarin ongepast gedrag kennelijk normaal is. Vrouwen en minderheden vertellen nu bijvoorbeeld dat ze nooit naar beurzen of meetings durven te gaan, omdat ze daar in de regel ongepast behandeld worden. Luister naar hun verhalen en bedenk je: hoe kunnen we dat tegengaan? Ze hebben in ieder geval weinig reden om daarover te liegen.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: Mario Kart Tour en Yakuza 7 komen eraan Update: Bekijk een kwartier nieuwe gameplay van Cyberpunk 2077
223

Reacties op: Misbruik in de game-industrie: geloof de slachtoffers!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Vogeltje

  • 31 augustus 2019 08:47
  Mooi artikel en zeker iets wat mij betreft meer aandacht mag krijgen in die gehele media industrie. Ik werk er zelf ook, soort van, in met mijn beroep.
  Alhoewel er over het algemeen weinig vrouwen zijn die hetzelfde beroep uitoefenen als ik (video opnemen en bewerken), zitten ze vaak andere functies uit te oefenen. Producenten, floor managers, visage, decor en ga zo maar verder. Veel met de hand en met zaken regelen.

  Lijkt mij verschrikkelijk als een van hen iets als dit overkomt.

  Ik zal toegeven dat ik mij in gedachten ook wel eens schuldig heb gemaakt, maar dat komt dan omdat er vaak iets gebeurt wat ik gewoon niet begrijp en dat is: Waarom wacht je er in godsnaam soms jaren mee om dit te vertellen?
  Zeker in een wereld als deze moet dat juist niet meer zo eng zijn.

  Ongepast gedrag is nergens normaal, ook niet in de (entertainment) media industrie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ragpost

  • 31 augustus 2019 09:14
  Het publiekelijk aan de schandpaal nagelen van personen zonder dat er hard bewijs is vind ik ook schandalig. Je bent schuldig tot dat je onschuld bewezen is. Vaak worden er zomaar rijke mensen beschuldigd door vrouwen die denken ergens geld te kunnen halen. Los dit soort dingen dus gewoon in de rechtszaal op en niet op het internet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 31 augustus 2019 09:56
  @Ragpost
  Misschien moet je de column even helemaal lezen in plaats van alleen de kop, of de eerste paar regels.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ragpost

  • 31 augustus 2019 11:24
  @Sander999 heb ik gedaan :). Vind het een beetje een waardeloze opmerking van je. Maargoed ik zal mijn argument versterken.

  Wat ik probeer te zeggen is dat het publiekelijk aan de schandpaal nagelen van een persoon ansich al een straf is. Geen enkel bedrijf of persoon wil iets met je te maken hebben, ook al is er niet keihard bewezen dat je iets fout hebt gedaan.

  Ik zeg niet dat er geen foute mensen zijn en dat de "aanklagers" altijd verkeerde bedoelingen hebben, maar die kans is er wel. Zolang die kans bestaat vind ik niet dat je iemands reputatie zomaar mag verpesten. Als de aanklager verkeerde intenties heeft, moet deze ook zwaar gestraft worden. (Als het bewezen is natuurlijk.) Daarom vind ik dat het eerst een rechtszaak moet worden. Zodra iemand dan schuldig bevonden wordt, mag dat best naar buiten komen.

  Als je geen bewijzen meer hebt is dat je eigen probleem/schuld en niet een vrijbrief om iemand zomaar te beschuldigen op sociale media.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Martijn_M

  • 31 augustus 2019 11:46
  @Ragpost Ondanks dat je een aantal goede punten hebt is jouw struisvogel houding niet echt constructief.

  Het belangrijkste punt waar je fout zit is het naïve idee dat de aanklacht tevens ook de straf is. Dat geld voor jou, dat geld voor mij. Het geld voor de meeste mensen.

  Behalve voor een select rijtje halfgoden en goden. En die kan je helaas alleen maar met de ouderwetse schandpaal aanpakken.

  Ik ga niet mijn hele eigen comment hier opnieuw plaatsen, lees die eerst als je de onderbouwing mist maar je wel wil reageren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Moderator_GNL

  • 31 augustus 2019 21:40
  @Ragpost

  Laatste waarschuwing. De reden is je seksistische stelling dat vrouwen zich niet moeten laten horen over wat zij meegemaakt hebben, omdat de kans op een valse beschuldiging niet nihil is. Een slachtoffer van misbruik is niet verantwoordelijk voor de valse beschuldiging van een ander.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Martijn_M

  • 31 augustus 2019 22:07
  @Moderator_GNL Off topc:kunnen jullie ook het forum op ISG even wat beter in de gaten houden? De meldkamer gaat overlopen ;)

  On topic: Als dit al een seksistische stelling is???
  Een "slachtoffer" dat ter ondersteuning hier wordt aangehaald heeft zich weldegelijk schuldig aan valse beschuldigingen. Door hier een waarschuwing voor te geven, laten jullie erg duidelijk merken dat een enigzins onderbouwde eigen mening het aflegt tegen een, ongetwijfeld met de beste bedoelingen geschreven ondersteunend stuk, vrij harde stelling die weinig ruimte voor objectiviteit over laat.

  Vrije woord? Serieus???

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ikbeneedn

  • 1 september 2019 21:01
  @Martijn_M
  Precies wat jij schrijft. Laatste tijd heb ik op deze site toch al heel sterk het idee dat een controversieel topic een bepaalde kant op wordt geduwd. Als je dan niet aan dezelfde kant staat of meepraat krijg je gelijk een waarschuwing of ban. Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurd. Ik heb al vaker in reacties gelezen dat iemand geband is of een waarschuwing krijgt voor een onderbouwde mening. Ragpost zegt in zijn post niks verkeerd. Hij geeft zijn standpunt weer zonder iemand of een groep in een kwaad daglicht te stellen. Afgezien van dit zou het zelf mogelijk moeten zijn om je mening te geven (met reden ofc), maar blijkbaar mag dat niet op gamer.

  Verder vind ik dat men niet gestraft of aan de schandpaal genageld hoeft te worden voordat het tegendeel bewezen is. Stel, iemand heeft toch een ander beschuldigd zonder dat het waar is dient diegene zwaar te worden gestraft. Helaas, met moderne media zal dit toch blijven gebeuren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ragpost

  • 4 september 2019 19:51
  @Ikbeneedn Bedankt voor je onderbouwing! Ben het er volledig mee eens. Vreemde actie van GamerNL.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grubbelt

  • 3 september 2019 18:27
  @Moderator_GNL Is "onschuldig tot het tegendeel bewezen is" daadwerkelijk een seksistische stelling? Volgens mij is dat de kern van onze rechtspraak.

  Ik zie @Ragpost nergens zeggen dat vrouwen zich niet moeten laten horen als ze wat hebben meegemaakt. Ik lees wel dat 'wij' als toeschouwers gepast moeten omgaan met de beschuldiging en het recht niet in eigen hand moeten nemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ragpost

  • 4 september 2019 19:25
  @Grubbelt dat is inderdaad wat ik heb gezegd en wilde zeggen. Bedankt @Grubbelt. Ik vind het schokkend om te lezen hoe gamer.nl ermee omgaat. Volgens mij heb ik namelijk nergens een sexistische opmerking gemaakt. Dat is ook zeker niet mijn intentie geweest. Ik ben het alleen niet eens met de stelling van dit artikel. Ik heb het geheel gescreenshot indien ik met deze reactie gebanned word.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 31 augustus 2019 09:38
  Ik denk dat er twee kanten aan het verhaal zijn: inderdaad moeten dergelijke mannen met hun poten van vrouwen afblijven en ze als normale collega's behandelen. Ik denk dat niemand het daarmee oneens zal zijn, evenals met de stelling dat zulke mannen opgepakt en berecht dienen te worden.
  Want hoe moeilijk zoiets als aangifte doen ook is, zonder aangifte is de kans wel aanzienlijk groter dat zo iemand vrijuit blijft gaan. Er worden immers wel degelijk aanranders en verkrachters opgepakt, je kan er wel degelijk een zaak van maken.
  Je moet in elk geval wel voorkomen dat het een soort heksenjacht wordt en mannen bij de minste verdenking al meteen als schuldig worden gezien. Want daardoor kan zelfs gebeuren dat mannen maar liever geen vrouwen meer aannemen, uit angst dat elk compliment of elke flirt meteen een metoo oplevert.
  Kortom, het blijft gevoelige, heftige materie, waarin zorgvuldigheid altijd geboden blijft.

  Er is echter ook een tweede, veel moeilijkere kant, namelijk die van de vrouwen zelf. Want zo'n machtsmisbruiker kan alleen zijn slag slaan, omdat vrouwen er niet direct tegenin gaan en soms zelfs op oneerbare voostellen ingaan.
  Ongetwijfeld zal het verschrikkelijk moeilijk zijn om zulke machtige mannen tegen te spreken en mogelijk je carriére te verliezen. Maar het is wel echt absoluut noodzakelijk.
  Als vrouw zul je je ook direct moeten afvragen: is deze carriére, hoe mooi en glansrijk ook, het waard om zo mensonterend behandeld te worden? Het antwoord behoort altijd een resoluut 'nee!' te zijn.
  Het is denk ik ook aan de vrouwen om sterker in hun schoenen te staan en oneerbare voorstellen resoluut te beantwoorden met een klap in het gezicht (en ja, dat bedoel ik letterlijk). Dan maar geen werk daar of in die industrie.
  En om inderdaad veel sneller je verhaal te doen bij aanranding of erger, om hulp te zoeken en om andere vrouwen te waarschuwen. En echt, doe aangifte, laat die smeerlappen weten dat ze niet zomaar vrijuit kunnen gaan.

  Zulke machtsmisbruikers azen op zwakheid, ook bij mannen. Misschien dan niet altijd op seksueel gebied (hoewel ook bij jongens en mannen dat zeker gebeurd!), maar wel als het gaat om uitbuiting, vernedering, karaktermoord, noem maar op.
  Zowel mannen als vrouwen moeten op de werkvloer zich helaas daarom kunnen weren tegen zulke lui (waarbij ook vrouwen overigens hun macht misbruiken en er helaas ook vrouwen zijn die vrijwillig seksuele avances gebruiken om hogerop te komen).
  En dat kan alleen door het openlijk aan de kaak te stellen, terug te vechten bij de eerste tekenen van machtsmisbruik, aangifte te doen bij strafbare feiten en het de machthebber in elk geval zo moeilijk mogelijk te maken diens gang te gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ragpost

  • 31 augustus 2019 11:23
  @Robert-Frans Mooi geschreven! Ben ik het helemaal mee eens!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 31 augustus 2019 11:50
  @Robert-Frans hey,

  Zo denken, riekt voor mij veel te veel naar 'het is ook een beetje hun eigen schuld'. Ik zal altijd aan de kant van de slachtoffers staan. Iets zeggen, aangifte doen, 'dan maar niet ergens werken', dingen bewijzen… het is allemaal echt niet zo makkelijk als dat je het hier opschrijft. Echt echt niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 31 augustus 2019 12:46
  @ErikNus “ik zal altijd aan de kant van de slachtoffers staan” is nu net precies hetgeen waar ik mee worstel. Hoe kies je je slachtoffer. Het ene slachtoffer zegt: ik wordt door mijn collega seksueel geïntimideerd en het andere slachtoffer zeg: ik wordt valselijk beschuldigd.

  Motivatie van persoon a kan zijn geld maar riskeert een baan. Mislukt dit echter verdwijnt deze persoon nagenoeg uit alle publiciteit. Maar persoon b staat voor een lastig pakket. Of betaald zwijggeld want de media maakt zijn leven, werk en bestaan kapot en er wordt bij openbaring meteen geroepen, zie je wel dat hij schuldig is. Hij betaald dus is schuldig. Of zegt dat hij/zij onschuldig is en gaat hier tegen in tot aan de rechtbank maar wordt als schuldige gezien tot het onschuld bewezen is. Ook dan wordt zijn leven, werk en bestaan kapot gemaakt door de media en iedereen die er maar wat van wil vinden. Vooral omdat dit een meerjaren proces vaak is

  Je beweert dat de mensen die misbruik melden altijd de waarheid spreken want hier lieg je immers niet over. Tenzij je een goede motivatie hebt. Dat kan zijn geld, dat kan zijn waardering. Nu krijgt net die veel jongere en korter in dienst getreden collega wel de promotie waar jij op had gewacht en dan komt wraak om de hoek kijken.

  Ik zie in mijn eigen omgeving zo’n soortgelijk voorbeeld van een vriend die gescheiden is van zijn vrouw en nu beweerd zij dat hij gevaarlijk is. Nu 2 jaar later is zijn enigste mogelijkheid zijn zoontje te zien alleen op zondag middag voor 3 uurtjes tot er een uitspraak volgt. Voor 2 jaar lang moet hij wachten tot zijn onschuld is bewezen. Hierin wordt nu de vrouw direct geloofd en is in de tussentijd hem aan het zwart maken bij hun kind. Haar enigste bewijs is dat er vroeger in huis 2 sierzwaarden aan de muur hingen (van voor de geboorte) maar alleen dat is voldoende om er een zaak van te maken.

  Ik vindt het lastig om een kant te kiezen voor al die slachtoffers want natuurlijk sta ik ook aan de kant van de slachtoffers, maar wie is het slachtoffer? En hoe bepaal jij dat?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 31 augustus 2019 12:59
  @Jumpman ja ok, jij betrekt het nu in persoonlijke gevallen, met een moeder die wat te winnen heeft, en dat is natuurlijk wat anders.

  Ik heb het over de gevallen zoals nu op social media worden geuit, en ben daarin 100% meer geneigd om de slachtoffers te geloven. Ze zetten namelijk heel veel op het spel en krijgen een hele hoop troep over zich heen, alleen al door zich uit te spreken. En ze winnen er eigenlijk niks mee.

  Hoe dan ook, mijn punt is: als iemand over ongepast gedrag vertelt, schiet dan niet gelijk in een reflex van 'ja maar zo bedoelden ze het vast niet' of 'dan had je er maar wat van moeten zeggen'. Luister naar wat er gezegd wordt en probeer ervan te leren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 31 augustus 2019 13:21
  @ErikNus Ik vind dat er op school of iets zulke onderwerpen aan bod moeten komen. Je moet mensen heel vroeg duidelijk aangeven wat te doen op het moment dat er iets ergs met je gebeurt.

  Beetje hetzelfde als dat er in Nederland te weinig naar de 112 wordt gebeld, maar wel meer naar de algemene nummer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 31 augustus 2019 13:28
  @armilo-theus lijkt me een goed plan

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 1 september 2019 22:33
  @armilo-theus Kunnen de ouders zelf ook. Je moet niet alles maar aan het onderwijs over laten. Als je je kind niets of nauwelijks iets wilt bijbrengen over hoe gemeen de samenleving kan zijn, moet je ook geen kinderen nemen/maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 2 september 2019 01:32
  @Vogeltje Kunnen ze blijkbaar toch niet, anders zaten we niet met deze dilemma's. Veel ouders kunnen dat niet of hebben geen eens zin in om hun kinderen zo goed mogelijk te kunnen opvoeden. School kan daarin veel betekenen. Overheid mag er ook wel bijgetrokken worden.

  Seksueel misbruik/verkrachting is nu eenmaal een probleem die heel moeilijk kan worden opgelost.

  Slachtoffers komen helaas laat naar buiten met hun verhaal, vanwege de schade die ze hebben opgelopen. Je wilt niet weten wat voor schade dat allemaal kan zijn. Oftewel het zou handig zijn als dat vroeg wordt aangeleerd door ouders/school en door de overheid met een of andere cursus of hoe je het ook mag noemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.