“Wel eens stil gestaan bij de vraag welk proces de maker van een game doormaakt, voordat ook maar iemand de game gespeeld heeft?” – ’Ja, je moet het programmeren’ is het meest gehoorde antwoord. Je snapt wel dat ik hier door mijn functie iets anders tegenaan kijk.
Sommigen starten in hun vrije tijd met enkele vrienden op een zolderkamer, zonder enige tijdsdruk van een financier, en worden “per ongeluk” ontdekt. Dat gaat goed zolang een jongen als Maxime nog thuis woont en zonder vaste inkomsten nog mee kan eten bij pa en ma aan tafel. In dat geval is het inderdaad een voornamelijk een kwestie van programmeren.
Dan heb je ook nog de ondernemers met een goed idee, die in staat zijn een uitgever te vinden om hun maandsalaris te betalen. Denk aan een megaproductie zoals Killzone. Maar niet zelden is het maar de vraag of de gameontwikkelaar zijn eigen spel na zoveel keer spelen nog wel echt leuk vindt. Of wat nog vaker voorkomt, dat hij inmiddels alle games vanuit een professionele bril bekijkt en dus de funfactor wel analyseert, maar niet meer beleeft.
Hoe vaak kopen ouders games voor hun kinderen, of krijg je een game als verjaardagscadeau van een goede vriend? Als ik naar mijn eigen bak met games kijk, dan zitten daar daarom vooral veel games bij die ik nauwelijks speel. En nu hoor ik je al zeggen “ik koop alleen maar wat ik echt leuk vind”. Maar wees eens eerlijk: de aanschafprijs van de paar games die je 95% van de tijd speelt is waarschijnlijk slechts een fractie van de totale winkelwaarde van je collectie.
Dat wetende blijkt een goed gameconcept een bescheiden factor voor financieel succes. Probeer een game maar eens bij de spelers te krijgen. Het vermaak dat een spel oplevert is de randvoorwaarde voor langdurig succes. Maar het vermogen van de gameontwikkelaar om de perceptie te creëren van een coole game is de spreekwoordelijke sleutel.
Een slimme gameontwikkelaar weet dit. Maakt het hem uit hoe vaak jij het spel speelt? Nee, hoewel, laat ik niet generaliseren. Er zijn altijd uitzonderingen die met niets meer dan een kunstenaarsuitkering al hun passie stoppen in een game. Voor deze mensen neem ik mijn petje af. Maar voor het merendeel is het minstens zo belangrijk dat het gezin te eten heeft en de huur en de energierekening betaald kunnen worden. En die zullen dus niet alleen moeten programmeren, maar ook serieus nadenken over hoe ze geld kunnen verdienen aan hun game.
Geld verdienen is een van de dingen die je dus niet leert op school. Bij evenementen en beurzen voor gameontwikkelaars, zoals het Festival of Games, staan dergelijke onderwerpen juist centraal. Want die inkopers van Activision of Electronic Arts komen echt niet even langs om kennis te maken tijdens je studie. Ze vliegen ook niet even naar Amsterdam voor een afspraak. En zelf die kant op vliegen is prijzig, als je al welkom bent. Beurzen en festivals zijn dus bij uitstek geschikt om deze mensen tegen het lijf te lopen, en hopelijk je briljante game te pitchen.
’Toevallig’ organiseer ik het Festival of Games. Partijen zoals Microsoft, Activision en EA komen daar om met nieuw talent om de tafel te zitten. Voor het Festival of Games doen we ons best om ze allemaal bij elkaar te krijgen en tegelijkertijd met een congres jonge ontwikkelaars zakelijk inzicht bij te brengen. Dus dat is mooi voor mijn buurjongen. Hij hoeft niet meer op eigen houtje op zoek te gaan naar investeerders, want zij lopen daar gewoon rond. En dat allemaal in Nederland.
Vooruit, ik beken: ik maak voor dit betoog misbruik van mijn buurjongen van 16. Zakelijke evenementen om talentvolle gameontwikkelaars en uitgevers bij elkaar te brengen hebben een maatschappelijke functie. Creatieve geniën moeten worden ontdekt, bij uitstek op dit soort evenementen, waar “de grote jongens” rondlopen. Daar ontstaan nieuwe helden. Het is zowel financieel als imagotechnisch goed voor onze economie als we weer een vernieuwende Nederlandse ontwikkelaar bij het grote publiek onder de aandacht weten te krijgen. De nieuwe Guerrilla van deze wereld.
Ik heb er nu bijna drie maanden over kunnen nadenken wat ik mijn buurjongen ga vertellen over zijn toekomstige passie. Games maken is serious business en een vak dat is weggelegd voor talentvolle gameontwikkelaars en distributeurs. Ik zeg even niets en hoop dat Maxime eind april de inspiratie vindt om alle valkuilen te ontwijken. Of dat hij uiteindelijk besluit het beter bij een hobby te kunnen laten.
Over de auteur: Seth van der Meer is (mede-) grondlegger van het Festival of Games, Dutch Game Garden, Pitch & Match, Brands & Games en Dutch Game Masters. Voor de branchevereniging Dutch Game Association zit hij in de stuurgroep 2g@there die verantwoordelijk is voor internationale representatie van de Nederlandse game-industrie. Als ondernemer van Sandfire bedenkt en bouwt hij diverse applied games voor internationale opdrachtgevers.
Reacties op: Mijn buurjongen wil gameontwikkelaar worden
LDawg
-it-
Ik dacht vroegah op school ook altijd dat het leuk zou zijn om software ontwikkelaar te zijn. Nu ik het eenmaal ben, weet ik wel beter. Gewoon saai kantoorwerk, niks meer en niks minder. Het lijkt allemaal fantastisch als je jong bent, maar laat je niet foppen ;-) Maak van je hobby niet je werk, bij sommigen zal het vast werken, maar bij mij in ieder geval niet…
Nhid
mikolaj
Laten we ook vooral eerlijk blijven en toegeven dat als je echt serieus met games wil werken je vooral niet de illusie moet hebben dat je in Nederland kan blijven.
Jordy!
Vanguish
serphilith
PS. ik heb nog geen één bedrijf mijn ontwerp laten zijn.. alleen een klein stukje story.
EDIT: voor meer info van gamefonds hier: http://gamefonds.nl/gamefonds.php?page=faq
Predjee
mikolaj
Niet dat ik je wil ontmoedigen maar of je moet het in je hebben om zelf een spel te programmeren of je moet aan de slag bij een bedrijf en je dan omhoog werken. Zomaar ideeën opsturen heeft helaas geen nut.
serphilith
TuningGamer
Kolky
JaapGoose
Win.
enz007
Wat een rare vraag! Laat die jongen lekker zo'n studie volgen en er gaandeweg achter komen of het iets is. Alles is mogelijk, ook binnen Nederland, en met talent + motivatie kom je er wel.
mikolaj
Ontwerper word je niet zomaar na je studie, je moet je binnen een bedrijf bewijzen en laten zien dat je kennis van zaken hebt. Aarzel niet om een andere functie binnen een bedrijf aan te gaan om zo ervaring op te doen en je binnen te wurmen.
DvT
Ik weet dat er heel veel gamers zijn die zoiets willen, maar die het hele proces erachter helemaal niet kennen. Maar dan hoef je niet alles te generaliseren.
ComicsReader
Het eindresultaat daarentegen is natuurlijk vaak wel leuk, ik kan daar als gamer over meepraten…..toffe job jongens !!! Maar gelukkig doen jullie het, ik zou gek worden.
En daar zit hem de kneep. Veel gasten willen games maken omdat ze gamen zo leuk vinden………maar er is nogal een verschil zeg tussen maken en gebruiken. Degene die het echt wil doet het om artistieke redenen en/of hobbyisme, diegene wil creeren en vindt het juist leuk om door middel van dat programmeren iets te maken. Dan doe je het denk ik om de juiste reden.
Zelf zou ik meer geinteresseerd zijn in het creeren van een verhaallijn, een concept………maar ik neem er de tijd niet voor om dat te doen, laat staan dat ik er wel of niet talent voor heb, het is ook niet mijn vak zeg maar.
Ieder zijn ding dus, ik kan nu niet zeggen dat mijn baan populair is voor de werkzoekenden en veel mensen zouden gek worden van het werken in een winkel met al die zeikende klanten, laat staan het constant heen en weer sjouwen met goederen……..maar ja, ik doe dat 100 000 x liever dan op een kantoor zitten, daar zou ik gek worden. Dus ik zorg er wel voor dat die game-ontwikkelaars hun zweterige naad kunnen wassen met heerlijk aromatische olietjes en badschuimpjes, draag ik toch mijn steentje bij……………oh, phuck, ik was vergeten dat gamers….en zeer waarschijnlijk game-makers zich niet wassen………ik heb ook tandpasta……oeps…..deodorant……..eeeeehhh….paracetamolletje dan van die koppijn als gevolg van het constant staren op een beeldscherm?
Rez
Mocht die wel een studio op willen starten dan kan die beter economie gaan studeren ofzo.
Ik ben zelf artist en heb beide kanten gezien en het is een bitch om zelf iets op te starten, laat staan het uit te laten groeien tot iets rendabels, dan kun je beter eerst ergens ervaring op gaan doen en mocht je een beetje kapitaal hebben opgebouwd het zelf proberen.
FuZZbaLL
Juist nu zijn er veel kansen voor beginnende ontwikkelaars b.v met XNA voor xbox of eenvoudige iphone games
En mocht het niet lukken in de game industrie dan kun je altijd nog gewoon applicatie programmeur worden :-P
serphilith