Microtransacties! Gek word ik er van! Heel deze generatie lijkt steeds meer om microstransacties te draaien en dat vind ik een dreigement. De ontwikkelaars dreigen mijn favoriete hobby te verknallen met hun geldlust. Ik snap dat ze geld in de lade willen hebben, het zijn bedrijven, maar ga even snel weg met je microtransacties!

Voor wie het nog niet duidelijk is: een extra level, auto of kledingstuk voor geld downloaden voor een spel dat je in de winkel hebt gekocht, dat is een microtransactie. Het wordt een microtransactie genoemd omdat het zo weinig geld kost in vergelijking met een compleet spel in de winkels, maar laat je niet voor de gek houden: tien microtransacties lopen al snel op tot een prijs waar de tranen spontaan van over je wangen gaan rollen.

Je denkt nu misschien: wat loopt die redacteur nu weer te zeuren? Het is toch hartstikke mooi dat we nog eens extra content krijgen voorgeschoteld nadat een game uitgespeeld is? Net wanneer je denkt door je speeltijd met een game heen te zijn, verschijnt er nieuw materiaal online en voor een zacht prijsje ben je weer een paar uren zoet.

Het gevaar schuilt hem in de mogelijke mentaliteit van ontwikkelaars. Ze kunnen in principe zonder afgestraft te worden een aantal auto's en levels maken die zonder de mogelijkheid van microtransacties zo in desbetreffende game mee-ontwikkeld zouden worden. Echter, met het oog op nog meer winst in de nabije toekomst laten ze die lekker uit het spel en zetten ze het een paar maanden later op PlayStation Network of Xbox Live Marketplace. Enkele extreme voorbeelden zijn bijvoorbeeld de bescherming voor het paard in Elder Scrolls IV: Oblivion en Lumines Live! met de helft van alle modes eruit geript. Die moest je dan weer los downloaden voor geld. Mooi is dat!

Soms doen ontwikkelaars ook helemaal niet hun best hun gierigheid te verbergen. Die maken er gewoon geen geheim van dat ze jou aan het belazeren zijn. Electronic Arts bijvoorbeeld. Als je vroeger niet verder kwam in een spel of je de kwaliteit dusdanig belabberd vond dacht je "ach wat zou het ook, ik gebruik een cheat om alles te unlocken", nu betaal je daar echte knaken voor. Op PSN staat nu een optie om tracks en wagens te unlocken in Need for Speed ProStreet die je anders zou krijgen na langdurig spelen. Je zou kunnen opperen dat het je eigen keuze is of je er geld voor neer legt, maar waren cheats niet altijd een gratis extra? Te belachelijk voor woorden gewoon dat het nu een microtransactie is.

Ik ben ook de slechtste niet en ben allerminst tegen vooruitgang. Dat er potentie zit in downloadable content, dat spellen over een tijd wellicht alleen nog maar te downloaden zijn, daar zou ik enige vrede in kunnen vinden. Maar dit, in combinatie met microtransacties voor games die je al hebt gekocht (in sommige gevallen dus alleen maar om iets te unlocken wat toch al in het spel zit!) is zo makkelijk voor ontwikkelaars. Net of de gemiddelde casual gamer weet of een bepaald bedrag gerechtvaardigd is. Worden games die we in de winkels kopen straks niets meer dan veredelde demo's waar je de gameplay voor moet downloaden op internet? Niets mis mee, maar zorg dan wel dat je niet de volle mep hoeft te betalen in de winkels! Als ik 60 (of tegenwoordig zelfs 70) euro neerleg voor een game dan moet het compleet zijn, niets minder dan dat.