Column
xbox

Microsoft wint langzaam mijn hart - en mijn gametijd

Zo wil Xbox 2020 winnen

Geschreven door Erik Nusselder op
Elke maand krijg ik een mail binnen van een website die bijhoudt hoeveel Trophies ik heb verdiend. Het is een beetje nerdy, maar ik hou van dat soort statistieken. Niet omdat ik nou zo veel van die trofeeën houd, maar omdat het een leuke manier is om te volgen wat ik allemaal heb gespeeld. Deze maand was dat echter een korte mail.

Ik had maar twee games gespeeld op mijn PlayStation 4: de laatste aflevering van Life is Strange 2 en wat potjes Fifa. En dat terwijl het december was, een maand waarin ik normaal gesproken juist tijd zat heb om te gamen. Wat had ik de hele maand dan eigenlijk gedaan?

Aardverschuiving

Toen besefte ik het: mijn voorkeur in consoles is aan het verschuiven. Ik ben sowieso geen fanboy en heb alle consoles en een pc in huis staan (het voordeel van gamejournalist zijn). Maar zelfs dan heb je altijd een console waar je het eerste naar grijpt, al is het maar uit gewoonte. Bij mij is dat de PlayStation 4, omdat ik meer heb met dat ecosysteem en de user interface wat prettiger vind.

Desondanks heb ik de afgelopen maand die PlayStation nauwelijks aangeraakt, en dat komt door Microsoft. Ik heb een hekel aan de menustructuur van de Xbox One, en toch doorsta ik tegenwoordig die wirwar aan vierkantjes om mijn games te spelen. Jawel: ik ben verslingerd aan Game Pass.

Door die service probeer ik games uit die ik anders geen kans had gegeven (Rage 2), speel ik toch even een game waar anderen weg van zijn maar ik zelf niet zo veel aan vind (Untitled Goose Game), en geniet ik natuurlijk van de zeldzame Xbox-exclusieve game die toch wel heel erg goed blijkt te zijn (Gears 5). Er staan zoveel games op die ik wel wil spelen, dat ik minder reden heb om andere consoles op te starten.

Xbox Game Pass

Omarm het ecosysteem

Ik rolde aanvankelijk met mijn ogen toen ik mensen hoorde praten over het ‘ecosysteem’ van Microsoft. Het bedrijf wil niet eens per se dat je een Xbox One koopt, een pc is ook prima, als je maar binnen hun diensten speelt. Zelfs die computer is in de toekomst niet meer verplicht, je mag het ook allemaal naar je telefoon streamen, als het maar van Microsoft is. Ik geloofde er eerst niet zo in, maar potverdorie, het werkt. Ik zit in het ecosysteem, en daardoor speel ik bijna automatisch alle andere games ook op Xbox One (of pc). Zo werkt het brein kennelijk gewoon.

Dit is precies de strategie die Microsoft in 2020 hanteert. Dit jaar komen zowel de nieuwe PlayStation- als Xbox-consoles op de markt. Dit wordt het jaar dat Microsoft zijn ecosysteemstrategie definitief op de proef stelt. Speel al onze games waar je maar wilt: op je tv, pc of streamend naar je telefoon. En neem dit abonnement, dan hoef je onze first party-games nooit meer te kopen. Plus, al die third party games komen natuurlijk ook gewoon op onze console uit. Wat heb je nog meer nodig?

De vraag is natuurlijk of het bedrijf genoeg troeven in zijn mouw heeft om de exclusives van Sony van zich af te slaan

De nadelen

Het is een soort hypnotiserende spreuk die het bedrijf uitspreekt, waardoor je alle nadelen vergeet. Microsoft focust zich op de gamer, zeggen ze, en dat is een veel handigere manier om hun strategie uit te rollen dan rond de lancering van de Xbox One. Want vergeet niet dat alle klachten die we in eerste instantie over hun voorstellen hadden, nu ook weer gelden. Nou ja, behalve die over de Kinect dan.

Je verliest nu immers ook alle eigendom over je games, misschien nog wel meer dan in de oorspronkelijke plannen die Microsoft onthulde voor de One. Weet je nog hoe boos gamers waren omdat ze hun games niet meer met hun vrienden konden delen? Of dat je je spellen niet kon opstarten als je te lang niet online was geweest? Er werden allerlei rare argumenten aangedragen om die strategie te kraken, zoals: wat als je een soldaat bent die twee maanden in een onderzeeboot zit?

Game Pass heeft echter ook al die problemen. Met een abonnement kun je weliswaar tientallen games spelen, maar je hebt ze niet echt. Als je abonnement verloopt, ben je die games ook weer kwijt. Zo kun je een hele generatiecyclus lang games van Microsoft spelen, en als de cyclus is afgelopen, blijf je met niks achter. Geen doos vol met herinneringen op zolder, die je later bijvoorbeeld met je kinderen kunt delen.

Uiteindelijk is het de vraag of het gemak van een nieuwe dienst opweegt tegen de nadelen. Ik koop al nauwelijks meer muziek of films, omdat Spotify en Netflix/Disney+ die functie hebben overgenomen. Het verlies van eigendom vind ik jammer, maar het gemak weegt daar tegenop: voor een klein bedrag per maand heb ik toegang tot alles wat ik maar kan willen luisteren of kijken. Het is precies de reden dat Google Stadia voor mij niet aanslaat. Ook daar voel ik het nadeel van een verlies van eigendom, maar voor het abonnement van Stadia Pro krijg ik geen grote gemakken terug in de vorm van een gigantische bibliotheek games.

Xbox Series X

Geef games

Game Pass begint echter steeds meer op te wegen tegen die nadelen. Het is er nog niet helemaal, maar met een aardige verzameling games en de first party-titels die gelijk beschikbaar zijn, scheelt het niet veel meer. Wat dat betreft is Microsoft geslaagd in zijn opzet. De vraag is natuurlijk of het bedrijf genoeg troeven in zijn mouw heeft om de exclusives van Sony van zich af te slaan.

Want uiteindelijk draait het allemaal wel om de games. Hartstikke leuk dat die exclusives gelijk bij lancering op Game Pass staan, maar dat waren er dit jaar maar twee. En eentje daarvan was ronduit slecht. Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat ik straks geen PlayStation 5 koop, en dat is niet alleen omdat ik gamejournalist ben. De gedachten aan de volgende Horizon, Spider-Man en God of War zijn te sterk om me helemaal over te laten stappen. Daar heeft Microsoft nog niet genoeg tegenover gezet, ondanks alle studio’s die het heeft opgekocht.

De statistieken spreken echter voor zich. Waar ik mijn Xbox One voorheen alleen gebruikte om een handjevol exclusives te spelen, is mijn speeltijd nu veel meer opgeschoven. Microsoft wint aan terrein in mijn gametijd, en in mijn hart. Ondanks alle nadelen en tekortkomingen.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Travis Strikes Again: No More Heroes is een game van bezinning CES 2020: Persconferenties en verwachtingen
25

Reacties op: Microsoft wint langzaam mijn hart - en mijn gametijd

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Janzijnvader

  • 4 januari 2020 09:34
  Ik ben zelf een Xbox gamer maar vind het te leuk om de doosjes en de discs te verzamelen om aan de Game Pass te beginnen. Aangezien ik niet heuuulll veel game per maand is het wellicht ook voordeliger voor mij om af en toe een nieuwe game te kopen. Hopen dat 2020 het jaar wordt dat er wat meer Xbox exclusives zullen verschijnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 5 januari 2020 12:34
  @Janzijnvader
  Ik zou geen 1 doosje of disc willen hebben. SImpelweg omdat ik na het uitspelen van een game, of klaar ben met een multiplayer nooit de game opnieuw zou spelen omdat er telkens weer iets nieuws uit komt. Wat mij betreft een prima service. Net als bijv. Netflix. Je kan nog steeds alle films en series los kopen, maar waarom? Je hebt ze na 1x wel gezien en dan geef ik liever een paar euro uit dan tientjes per film.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JinShepard01

  • 5 januari 2020 17:03
  @Battlestar28

  Dat is puur persoonlijk en nogal naief. Hier hebben wij een hoop series of DVD en Blue Ray en we kijken continue het opnieuw omdat het zo goed is. Enige nadeel is dat de discs slijten.

  Dit heb je ook bij Netflix en co, tot ze natuurlijk content gaan verwijderen, daar kan je niks aan doen, maar met fysieke spullen heb je dat natuurlijk niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 4 januari 2020 09:40
  Ik zelf heb ook alle consoles maar mijn xbox hapt stof en dat komt grote deels omdat letterlijk elke game die zij exclusief hebben voor xbox ook gewoon op pc verkrijgbaar is. Betere graphics, meer fps, snellere laadtijden. Ik was vroeger (xbox 360 tijd) een echte xbox fanboy (had wel alle consoles ook toen) maar mijn voorkeur gaat nu echt uit naar de PS4. Dikke exclusives om de zoveel tijd is echt een console killer voor mij! Denk dat 2020 ook het eerste jaar zal zijn dat ik geen nieuwe xbox koop.. Het is zo nutteloos als je een pc heb staan jammer genoeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 4 januari 2020 10:39
  @Markus88 Ik heb dus nooit begrepen wat daar zo jammer aan is. De nieuwe visie zorgt voor toegankelijkheid; een lage drempel om toch games van MS te kunnen spelen.

  Ik heb überhaupt nooit begrepen dat games van MS vroeger zelden naar Windows kwamen. Ja, zakelijk gezien wel, maar toch was het een zure naaistreek.

  Met het geld wat ik nu bespaar kan ik straks lekker een PS5 kopen. Samen met mijn PC en Switch heb ik dan toch heel het setje compleet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 5 januari 2020 09:36
  @Quintex jammer omdat xbox vroeger dikke exclusives had.. Nu hebben ze bijna niks meer exclusief. Het is nu gewoon elke game op de game pass gooien en that's it. En dat vind ik jammer Want de xbox was vroeger mijn favoriet haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 4 januari 2020 09:50
  'Het verlies van eigendom vind ik jammer, maar het gemak weegt daar tegenop…'

  Ik vraag me af of dat voordeel wel zo blijft. Waarschijnlijker is namelijk dat je verwachtingen dan ook weer stijgen en je uiteindelijk daardoor méér games nodig gaat hebben voor hetzelfde plezier als een gamer in de jaren tachtig of negentig ook al had. En misschien zelfs nog voor minder plezier, als het gamen vluchtiger wordt met zo'n grote backlog.
  Als een game immers te moeilijk is of even niet zo leuk, dan ga je met zijn abonnement denk ik veel sneller gewoon naar de volgende. En de volgende. En de…

  Als kind kocht ik slechts heel af en toe een game, waardoor mijn collectie vrij beperkt was. Maar ik speelde bijna elke game helemaal grijs en deed daar lang over, ook games die eigenlijk helemaal niet zo geweldig waren en games die me na drie levens gewoon ouderwets weer helemaal opnieuw lieten beginnen…
  Ik had dus net zoveel plezier in het gamen als veel gamers nu, alleen koste het me minder geld, had ik elk spel echt zelf in het bezit en… had ik ook geen accounts en al dat soort onzin nodig om te kunnen gamen. Ik was volslagen anoniem voor de uitgevers.
  En het kopen in een winkel bleek ook helemaal niet zo moeilijk te zijn. Ik vond het zelfs wel leuk, een beetje ongericht 'bladeren' door de schappen en bakken en dan huiswaarts keren met een game die mij gewoon 'wel interessant leek.'

  Onderschat daarbij ook het belang van eigen bezit niet. Zonder hebberig te hoeven worden, is het hebben van eigen bezit wel een belangrijk stuk vrijheid die je hebt ten opzichte van multinationals of overheden.
  Zij geven dan immers een stukje macht op over in dit geval een game en je hebt de vrijheid om ermee te doen wat je wil, bijvoorbeeld het bewaren voor je (klein)kinderen.
  Het lijkt me daarom niet verstandig om dergelijke verworvenheden al te snel op te geven voor zoiets tijdelijks en vluchtigs als gemak. Want wat nu gemak is, zal straks noodzaak worden en dan ben je alleen maar weer iets kwijtgeraakt wat je toebehoorde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Quorumz

  • 4 januari 2020 10:23
  Hmmm…

  Met de xbox kan je ook elke maand je mail met achievements krijgen via https://www.trueachievements.com/
  Met de gamepass gaat het niet alleen om de MS exclusieve titels, als is dat wel mooi meegenomen (en gow5 was bagger met de hoeveelheid bugs de eerste 4-5 dagen) het mooiste is dat er dingen voorbij komen die je zelf niet altijd 123 zou kopen
  Mocht je "eigenaar" willen zijn kan je altijd de titels nog kopen (hoewel met digitale spullen het alsnog ineens van de servers af kan zijn net als ebooks of wat dan ook)

  En to be honest: vind het een redelijk onzin nadeel dat je geen eigenaar bent. Als je vroeger een video huurde bij de videotheek was het toch ook geen issue of als je een boek leent bij de bibliotheek klaag je ook niet van ik ben geen eigenaar (kon je vroeger ook games lenen)?.. Het is nu alleen een digitale (game) bibliotheek…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 4 januari 2020 11:08
  @Quorumz Vroeger kon je bij sommige videotheken ook games en consoles huren, ja. Als je alleen daar van uitgaat dan is er nog niet eens zoveel veranderd.. Ik had vroeger alleen een Nintendo 64, de eerste Playstation huurde ik altijd, ik moet dat echt misschien wel honderd keer gedaan hebben, incl. games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 4 januari 2020 19:37
  @clandestine666 ik huurde me n64 altijd mrt golden eye. Me moeder had het geld er niet voor om 1 te kopen tot na 2 jaar ze er 1 kocht voor me zusje en mij en we de zelfde games er weer bij kochten. Zoveel plezier uit de n64 gehaald.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Voci

  • 4 januari 2020 12:39
  Goeie post van Robert-Frans. Het geldt natuurlijk niet alleen voor games, maar voor zo veel sectoren. Grote bedrijven verdienen miljarden, het enige dat het jou oplevert is ‘een beetje gemak’.

  Ik vind de winst en het product totaal niet in verhouding staan, maar de overgrote meerderheid van de mensch vindt dat wel. Blijkbaar.

  Ik heb dan ook geen Google stadia, gamepass, disney+, Videoland, weet ik het allemaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 5 januari 2020 12:37
  @Voci
  Neem bijv. een media als Netflix of Disney+ (als je kinderen hebt). Je bent een enkele euro kwijt en kan net zo veel films kijken als je wil.
  Doe je dit niet, dan ben je toch erg beperkt, tenzij je torrents gebruikt of alles voor veel geld ergens koopt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 5 januari 2020 19:46
  @Battlestar28 Mee eens. Behalve dat je impliceert dat Disney+ alleen een optie is als je kinderen hebt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 4 januari 2020 23:53
  Voor mij allemaal te veel content. Ik heb enkel tijd voor een paar goeie titels per jaar en die komen uiteindelijk op de PS uit. Gamepass is voor gamers met te veel tijd. Beetje het zelfde als mensen die zeggen dat er niks meer te zien is op Netflix, want heb alles al gezien…. pffff, ik loop op alles altijd achter de feiten aan. Back-log van hier tot Tokyo

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DeeZet

  • 5 januari 2020 04:17
  Buh joh…

  The last of Us, Uncharted, FF7, Gran Turismo, Killzone, Horizon Zero Dawn., Spiderman, Bloodbourne, Persona5, Death Stranding, Ico, Shadow of the Colossus, the last Guardian, God of War, Infamous, Days Gone, Ghost of Tsushima, Dreams, Concrete Genie, Driveclub, Gravity Rush, LittleBigPlanet, Order 1886, Tearaway etc…

  Of een ecosysteem?

  Buh joh… Mensen zijn de weg kwijt…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 5 januari 2020 06:52
  @DeeZet ratched and clank vergeet je nog. Maar ff7 is maar 1 jaar ex voor ps daarna komt ie ool naar xbox

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Molotov89

  • 5 januari 2020 13:35
  Mooi stuk! Heb zelf sinds ruim een half jaar game pass en ben er heel tevreden over. Wat het bij mij doet, is vooral het aanwakkeren van mijn 'gamershart'. Ik merk dat ik weer enthousiaster ben over gamen in het algemeen, omdat ook al die aparte, verrassende games erop staan die je normaal niet meteen zou kopen. De drempel om iets te kunnen spelen is weg en dat is een verademing. Zo heb ik outer wilds leren kennen, ori & the blind forest, outer worlds, gears 5, slay the spire, life is strange 2 en voor mij qua gespeelde uren en lol de winnaar forza horizon 4.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DeeZet

  • 7 januari 2020 11:56
  Laten we nou maar eerst wachten op games en zien of ze kwalitatief over deze kunnen gaan:

  Last of Us, Last Guardian, Death Stranding, Shadow of the Colossus, Uncharted, Spiderman, Horizon Zero Dawn, Ratchet and Clank, GT Sports, Killzone, Bloodbourne…

  Voor elke genre wel iets unieks ertussen of gewoon een topgame (9+) in zijn genre.

  Het enigste wat MS heeft is een Halo, Forza en Gears. En deze zijn hun gloriejaren echt wel voorbij. Ik geef Halo Infinite het voordeel van de twijfel omdat ze eindelijk proberen iets nieuws te brengen. Gears is same old same old. Tientallen shooters die beter zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 8 januari 2020 13:50
  @DeeZet Je noemt achterhaalde ps2 en ps3 titels…. En dan het zinnetje same old, same old…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NoTDvtchNoTMvch

  • 9 januari 2020 05:36
  @DeeZet
  Tsja .. Beetje kort door de bocht is t wel. Enige wat ik speel de laatste 10 jaar is eigenlijk alleen Gears.
  Dus al zijn er 1000 betere shooters in jou ogen … zal me een worst wezen.
  Vermaak me prima

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.