Column
elite xbox

Microsoft concurreert met iedereen

En daar moeten ze niet zo flauw over doen

Geschreven door Erik Nusselder op
Microsoft ziet niet Sony of Nintendo als de grootste concurrenten, maar Google en Amazon, zo zei topman Phil Spencer deze week. Dat vond ik een beetje een flauwe opmerking, gezien de consolestrijd die ze net zo hard hebben verloren.

Hoe ver de Xbox One achterloopt op de PlayStation 4, is niet precies bekend. Sinds het duidelijk is dat Microsoft zo ver achteraan holt in deze race, hebben ze geen concrete cijfers meer naar buiten gebracht. Volgens de schattingen hebben ze echter zeker de helft minder verkocht. Natuurlijk zegt het aantal verkochte consoles lang niet alles en doet Microsoft met bijvoorbeeld Game Pass juist goede zaken, maar het schetst wel het beeld dat deze generatie niet zo is verlopen als het bedrijf graag had gewild. Zelfs de Nintendo Switch ligt inmiddels voor, ook al kwam die een paar jaar later uit.

Dan vallen quotes als dit bij mij toch een beetje verkeerd: "Niets ten nadele van Nintendo en Sony, maar de traditionele gamebedrijven zijn niet helemaal correct gepositioneerd." Het klinkt alsof het bedrijf hoog van de toren wil blazen, terwijl ze deze generatie zelf juist niet ‘correct gepositioneerd’ waren. Dat begon al bij de introductie van de Xbox One, waar veel werd gepraat over allerlei vormen van entertainment, maar weinig over games. Sony wist daarom direct het momentum en de goodwill te grijpen door zichzelf neer te zetten als hét bedrijf dat aan gamers denkt. Over goed positioneren gesproken.

Xbox Series X

Naar de toekomst

De quote van Phil Spencer verraadt de strategie die Microsoft voor de komende jaren heeft uitgestippeld. Er komt dan wel een nieuwe console uit aan het einde van dit jaar, maar dat is voor dit bedrijf bij lange na niet het belangrijkst. Er komen niet eens exclusieve games op uit om gamers mee over te halen: de eerste paar jaar komen Microsofts eigen games ook gewoon nog naar de Xbox One. De Series X die dit najaar in de winkels ligt, is echt alleen bedoeld voor hardcore consolegamers die de mooiste graphics op hun tv willen zien. Dat is hartstikke klantvriendelijk voor gamers met een krappe portemonnee, maar daar gaan ze voorlopig geen tientallen miljoenen consoles mee verkopen.

Dat is dan ook helemaal niet de bedoeling. Nou ja, het zou natuurlijk mooi meegenomen zijn, maar dat is niet waar Microsoft zijn pijlen op richt. Zoals ik al eerder schreef in een column, wil Microsoft je vooral in zijn ecosysteem trekken. Het maakt niet uit waar je op gamet, zolang je dat maar bij hen doet. Op een Xbox One, Series X, op de pc of via streamingdienst xCloud: ze vinden het allemaal prima.

Kijk maar naar de rest van die quote: “Traditionele gamebedrijven zijn niet helemaal correct gepositioneerd. Ze zouden Azure na kunnen maken, maar daar hebben we door de jaren heen miljarden dollars in geïnvesteerd." Microsoft ziet het gamelandschap in de toekomst puur als een streamingplatform. Er komt nog wel een console uit, maar de echte strijd zal in de cloud worden gevoerd. Een kastje onder je tv is leuk voor de hardcore gamers, maar met streaming kun je honderden miljoenen klanten bereiken die nu nog niks van die consoles moeten hebben.

“Ja, we hebben hier verloren, maar nu gaan we iets heel anders doen hoor!”

Een voorsprong

En daar heeft Spencer gelijk in: op dat gebied ligt Microsoft inderdaad mijlenver voor. Omdat het meer is dan alleen een gamebedrijf, heeft het over de hele wereld datacentra die een stabiele verbinding bieden om op te kunnen streamen. Zo’n beetje de enige andere bedrijven die dat ook kunnen zeggen, zijn Amazon en Google, die met Stadia al laat zien dat de technologie ontzettend goed werkt. Sony erkent eigenlijk ook dat het bedrijf op dit gebied ver achter ligt, gezien de strategische partnerschap met Microsoft die eerder werd aangekondigd. Daarin werd al besproken dat Sony eventueel van de Azure-datacentra gebruik zou kunnen maken.

Concurrentie

En toch zit die quote van Spencer me niet lekker. Het is volgens mij onzinnig om als groot gamebedrijf, dat eind dit jaar een nieuwe console in de markt zet, te beweren dat je minder concurreert met de twee andere grote vissen in die vijver. De strijd om de toekomst van games wordt immers op vele fronten bevochten. Bovendien is het nog helemaal niet duidelijk wat Sony en Nintendo zelf met streaming zouden willen doen. PlayStation heeft daarnaast al Remote Play, waarmee je op afstand verder kunt gamen, en dat zal ook worden uitgebouwd.

Microsoft probeert zich met dit soort statements te distantiëren van de markt waarin het de afgelopen jaren duidelijk de onderliggende partij was. “Ja, we hebben hier verloren, maar nu gaan we iets heel anders doen hoor!” Iets dat Nintendo trouwens ook al jaren succesvol doet, sinds hun consoles op technisch vlak niet meer mee kunnen komen met de rest. Dat bedrijf is ook daadwerkelijk iets heel anders gaan doen, maar uiteindelijk maken ze wel nog steeds games. En dus mik je op mensen die van games houden. Bovendien ga je me niet vertellen dat straks Microsoft, Nintendo en Sony dus allemaal geen grote concurrenten meer van elkaar zijn?

Ook bij Microsoft zit er een kern van waarheid in, als je kijkt naar de ontwikkelingen die we de komende jaren mee gaan maken en de voorsprong die Microsoft heeft op het gebied van streaming. Maar een beetje vergezocht is het wel. Zo anders ziet hun strategie er ook weer niet uit: uiteindelijk wil iedereen de gamer overtuigen om zijn gametijd bij hen door te brengen. Of dat nou op een console is, of via een streamingdienst: je vist toch in ongeveer dezelfde vijver. En dus ben je elkaars concurrent.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Kentucky Route Zero barst van de creativiteit De beste betaalbare upgrades voor je gaming setup
32

Reacties op: Microsoft concurreert met iedereen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Markus88

  • 8 februari 2020 08:10
  Ja vond dat echt de grootste onzin die zij probeerde te verkopen.. Zij hebben met de x-one gewoon keihard verloren en dan krijg je dit soort bullshit.

  Vind het zelf erg jammer van Microsoft want in de xbox 360 tijdperk was het mijn favoriete console (zelfs meer van genoten dan mijn pc) en voor een tijdje ook erg genoten van de x1… Totdat ze opeens letterlijk elke game uitbrachten op de pc.. Ik speel alleen nog UFC3 heel af en toe eens op de xbox maar voor de rest gebruik ik em niet meer. Denk ook dat dit de eerste keer wordt dat ik de nieuwe xbox niet ga kopen want neem aan dat al hun games gewoon blijven uitkomen op de pc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sandervs

  • 8 februari 2020 09:36
  Ik ben nog wel heel blij met mijn Xbox, vooral vanwege gamepass, dat vind ik echt een briljante dienst. En ik ben Halo fan, dat gaf de doorslag om een Xbox te kopen ipv een PS4. Alleen baal ik dat ik God of War nu niet heb gespeeld, hopelijk komt die naar pc. Ga met kerst de series X kopen als die leverbaar en betaalbaar is, dan zit ik goed met Halo Infinite, Gamepass en leuk om gratis streaming te proberen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 8 februari 2020 09:58
  Hier het volledige citaat: “When you talk about Nintendo and Sony, we have a ton of respect for them, but we see Amazon and Google as the main competitors going forward. That's not to disrespect Nintendo and Sony, but the traditional gaming companies are somewhat out of position. I guess they could try to re-create Azure, but we've invested tens of billions of dollars in cloud over the years. I don't want to be in a fight over format wars with those guys while Amazon and Google are focusing on how to get gaming to 7 billion people around the world. Ultimately, that's the goal.”

  Dan begrijp je wellicht beter waarom Microsoft zich niet druk maakt om een paar honderd miljoen consoles. En waarom Google zich nog niet druk maakt om de staat van Stadia.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 8 februari 2020 12:23
  @denver exact dit. De markt is gewoon aan het veranderen en Sony en Nintendo hebben een achterstand vanwege het gemis van zoiets als Azure, iets wat Google, MS en Amazon wel hebben

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Molotov89

  • 8 februari 2020 10:09
  Ik ben het eens met Denver. Ik denk niet dat Phil Spencer dit zegt omdat hij niet wil toegeven dat ps4 en switch een groter succes waren dan de xbox one. Het is net als dat Hema zou zeggen dat blokker niet hun grootste concurrent is maar aliexpress. Cloud gaming gaat heel groot worden is de verwachting, en daar investeren google en amazon mega veel in op het moment, veel meer dan sony met de playstation en nintento met de switch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 8 februari 2020 10:10
  It’s all about the exclusives :-)

  En daarnaast je persoonlijke voorkeur welke console speelt fijner of vind je leuker, mooier, controller voorkeur enz :-)

  Dit is slechts een mening.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 8 februari 2020 10:51
  @Goodmushin het is vooral het hele pakket wat je opnoemt voor mij. En exclusieve games komen daar bij mij niet op de eerste plaats omdat er genoeg andere goede games zijn. Dus vandaar dat het voor mij Xbox is. Controller is voor mij echte de beste. Game pass is echt zo top ( gta5 nu aan het doen, was even vergeten hoe ongemakkelijk trevor je kan laten voelen lol). Online service is zoveel beter dan ps en dan het menu van Xbox is super. Nogmaals het is maar een mening.

  Ps wel erg jammer dat ik God of war nog niet gespeeld heb

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 8 februari 2020 11:14
  @Aces-82

  Phoe, je mist wel meer dan alleen GOW…. Spider-Man, HZD, TLOU, bloodborne en ga maar door. Naar mijn mening het beste van deze generatie over alle platformen. Het kost je wat meer maar dan heb je ook wat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 8 februari 2020 11:22
  @rreloaderr ik ben denk 1 van de weinige die TLOU niks vond. Geloof me ik heb het geprobeerd. Hzd is niet mijn genre. Spider-Man heb ik niks mee. Bloodborne ook niet. Uncharted 4 vond ik tegenvallen, wel mee vermaakt. Ik mis alleen gow. Maar goed ik heb een paar prachtige exclusieve games op Xbox gespeeld. No worries here

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Footy

  • 9 februari 2020 10:15
  @rreloaderr Moet je die games wel wat vinden. Van de PS exclusives weet ik alleen van GT Sport dat ik die leuk ga vinden. Rest is maar afwachten of ik het wat vind. Niet echt mijn soort genres en settings.

  Als ik dan de Xbox exclusives er tegenover zet, dan wint Xbox al met beide Forza's.

  Exclusives is echt het enige wapen wat Sony heeft. Als het je smaak is dan is PS misschien de beste keus. Als je zoals mij niet echt warm wordt van die games, dan is Xbox de betere keuze imo

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 8 februari 2020 19:50
  @Aces-82

  Helemaal begrijpelijk kerel. Kijk ik heb de xbox voor forza en gears of war :-)

  Ps4 voor uncharted and god of war erg he?

  Xbox controller ligt zeker fijn in de hand ja :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 9 februari 2020 10:40
  @Goodmushin erg? Nee man! Je moet doen waar je zin in heb, al ga je punniken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 9 februari 2020 11:47
  @Aces-82

  Thanks kerel dat waardeer ik :-). Ik
  Houd gewoon van games is mijn ontspanning :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 9 februari 2020 12:16
  @Goodmushin gears online is alles behalve ontspanning lol. Het is zo vet maar tegelijk haalt het het slechtste in je naar boven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 9 februari 2020 12:33
  @Aces-82

  Hahaah gast dat is echt waar. Ik heb dat momenteel met call of duty modern warfare. Effe avondje relaxen hell no hahahahahahaha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 8 februari 2020 10:50
  die 50 miljoen meer verkochte consoles voor 3 a 4 jaar zal Ms een worst wezen. De winst en omzet die daar bij komt kijken is erg laag in vergelijking met de winst en omzet van Microsoft.

  De toekomst, dat is het doel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ghost

  • 8 februari 2020 12:26
  @-it-
  Ms als geheel kan wel wat hebben, toch zal de Xbox-divisie zelfstandig langdurig zo veel mogelijk winst moeten behalen, dat is het ultieme doel waarvoor Xbox is opgetuigd.
  Ms zal balen dat ze afgelopen generatie dik klop hebben gekregen van Sony, want al dat geld had voor hen kunnen zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TommyVercetti

  • 8 februari 2020 11:39
  Xbox gaat de boot missen met VR. Stel GTA VI krijgt een VR optie maar is alleen op de PS5 te spelen. Dan koop ik een PS5 en vele anderen ook.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 8 februari 2020 16:00
  @TommyVercetti Echt VR ervaren zoals het bedoeld is, is op dit moment alleen met PC goed te behalen.

  PS VR is geinig, maar heeft in mijn optiek nog veel lag. Het beeld is nog onrustig, fps drops, screen tear.

  Het feit dat een Oculus Rift en HTC Vive tegen de duizend euro kosten zegt genoeg. PS VR maakt het voor mensen toegankelijker qua prijs, maar qua kwaliteit is het ondermaats.

  Daarnaast zijn ALLE game of the year winnaars van de afgelopen jaren niet VR. Het zal vast groter worden, maar als het zover is, kan je vermoedelijk HTC Vive of een versie er van gebruiken met Series X.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TommyVercetti

  • 8 februari 2020 16:07
  @Krytuun Ik bedoel ook eigenlijk de next gen VR dus de PSVR2 want die gaat er zeker komen. Als Xbox met Oculus gaat samenwerken (waar ik al een tijd op hoop) dan word het wel even twijfelen aangezien Oculus meer ervaring heeft op VR gebied.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.