Column
Pokemon

Met Pokémon Legends: Arceus geeft Game Freak toe aan kritiek op de franchise

De openwerelddroom

Geschreven door Jacco Peek op
Vorige week vierde Pokémon haar vijfentwintigste verjaardag. De verwachtingen voor deze feestdag - in de volksmond Pokémon Day - waren zoals altijd torenhoog. Maar waar een grote teleurstelling aanstaande leek, kon zelfs een gigantisch lek Game Freak er niet van weerhouden een diepe indruk te maken.

De Pokémon-community zit regelmatig met zichzelf in de knoop. Zijn het niet discussies over controversiële keuzes van ontwikkelaar Game Freak, dan is het wel het konijnenhol van geruchten en speculatie. Dagelijks verschijnen er berichten op fora als 4Chan van anonieme gebruikers die beweren te weten wat The Pokémon Company van plan is. Zodoende zijn er talloze grote en kleine contentmakers die er hun werk van maken om ze allemaal te behandelen. Niet alleen omdat het gigantisch goed scoort – zelfs ondergetekende kan de verleiding vaak niet weerstaan – maar ook omdat één op de duizend gevallen waar blijkt te zijn.

Vrijwel alle grote recente Pokémon-games lekten namelijk vroeg of laat voor de aankondiging: Sun en Moon via een webdomein, Let’s Go Pikachu en Eevee via een screenshot en Sword en Shield, inclusief alle grote features, op 4Chan. Ook de aanstaande games, Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl en Pokémon Legends: Arceus, lekten in verschillende fasen op het internet. Drie uur voor de Pokémon Presents-presentatie lag bijna alles op straat, inclusief een trailer. Geen beste manier om een presentatie te beginnen, zeker met de altijd torenhoge verwachtingen van gepassioneerde fans. Meer dan eens stelde een Pokémon-presentatie namelijk teleur, en deze informatie was te mooi om waar te zijn.

De volgende stap

Toch wisten The Pokémon Company en ontwikkelaar Game Freak voor het eerst in jaren écht weer buzz te creëren rondom nieuwe games. New Pokémon Snap ziet er goed uit en eindelijk krijgen de fantastische Sinnoh-games een remake. Los van de roze bril die Snap-fans hebben - en los van het merkwaardige uiterlijk van de personages in Briljant Diamond en Pearl - zijn dat twee solide titels. Beiden vallen echter in het niet bij een veel gedurfder project dat een verrassend grote stap voor de franchise betekent: Pokémon Legends: Arceus.

Pokemon legends

De openwerelddroom bestaat al bijna zolang de Pokémon-franchise bestaat. Een Pokémon-regio zonder grenzen verkennen, dan wel online met vrienden, staat al jaren bovenaan het wensenlijstje van veel liefhebbers. Helaas is Pokémon een franchise van marginale verbeteringen en maakt de franchise sinds pakweg de vierde generatie games slechts kleine stappen. Sword en Shield deden een dappere poging spelers meer vrijheid te geven door ze los te laten in de Wild Area. Deze tamelijk lege gebieden met rondlopende pokémon en eventueel andere online spelers zijn leuk voor wat ze zijn, maar betreffen slechts een voorbode van een langverwachte volgende stap voor de reeks. Gezien hoe goed de Pokémon-games verkopen, hoefde Game Freak dan ook weinig meer te doen om financieel succesvol te zijn.

Breath of the Wilde pokémon

Daarom was de aankondiging dat de franchise een nieuwe richting opgaat tamelijk onverwachts. Legends: Arceus is een zijproject dat zich afspeelt in een feodaal Sinnoh, de regio van Diamond, Pearl en Platinum. Spelers krijgen de opdracht de eerste Pokédex samen stellen en kunnen daarom vrij de natuurgebieden verkennen en rondlopende monsters op de hielen zitten. Pokémon vangen gebeurt nu in real-time, door de houten Pokéball actief te mikken en te werpen, en gevechten vinden naadloos plaats. Allemaal in een uitgestrekte wereld met Mount Coronet als centraal punt.

Klinkt bekend? Klopt, de Zelda: Breath of the Wild-gelijkenissen zijn bijna schaamteloos. Maar dat is ook het punt van deze titel: alles straalt uit dat Game Freak – ondanks het financiële succes - eindelijk toegeeft aan kritiek op de vastgeroeste formule. Matige graphics, een gebrek aan voice-acting en lineaire routes met laadschermen tonen de ouderdom van Pokémon, waar rpg’s als Xenoblade Chronicles, Dragon Quest 11S en Breath of the Wild veel meer doen met de Switch-hardware. We zijn eindelijk op een punt beland dat zelfs de makers inzien dat de franchise aan vernieuwing toe is, ondanks dat Sword en Shield de op een na bestverkochte delen zijn.

Nieuw publiek

Het is natuurlijk niet zo dat Legends: Arceus gegarandeerd alle problemen oplost. Integendeel: er zijn genoeg valkuilen die de game moet zien te vermijden, waarvan er een aantal al opdoken tijdens de trailer. Zo lijkt de wereld zelfs voor Breath of the Wild-begrippen vrij leeg en was de framerate zeker niet overal optimaal – waarbij we natuurlijk in het achterhoofd houden dat de game nog lang niet af is. Bovendien lijkt het erop dat Legends daadwerkelijk een zijproject is, en niet een gloednieuwe regio met steden, gyms en nieuwe pokémon.

Wordt de game daarmee een volgend tussenstation voor volwaardige negende generatie, open wereld Pokémon-games? Vermoedelijk, maar het is veruit de meest interessante testballon in jaren. Mocht het slagen, dan zou de negende generatie weleens deuren kunnen openen voor een publiek dat Pokémon ooit uit het oog verloor.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook vorige columns:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Nintendo lanceert dit jaar nieuw Switch-model met 4K-output Britse waakhond onderzoekt beleid App Store
12

Reacties op: Met Pokémon Legends: Arceus geeft Game Freak toe aan kritiek op de franchise

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Rutgie

  • 6 maart 2021 08:48
  Ik blijf sceptisch. Ik zie Legends dan ook niet als een proefballon met onderdelen die uiteindelijk doorsijpelen naar gen 9. Colosseum en XD: Gale of Darkness waren eveneens spin-offs die het e.e.a. anders deden, maar niet tot een revolutie in de serie hebben geleid.

  Ik vind dan ook dat men veel te positief is op basis van deze trailer, maar misschien ben ik wel weer te sceptisch. In feite doen ze niets nieuws. Eerder genoemde spin-offs waren al 3D in een semi-openwereld, hadden geen gymgevechten en nu doen ze aan leentjebuur van Zelda. Het blijkt mijns inziens maar weer dat Game Freak en gedurfde stappen ondernemen, als de SGP is die vrouwen op het stembiljet zou toelaten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  whaha

  • 6 maart 2021 13:06
  @Rutgie
  Mee eens. Ik ben ook sceptisch. Het zou heel goed uit kunnen pakken, maar ik zie ook beren op de weg. Voor hetzelfde geldt durven ze niet heel de weg te gaan. We weten, op de trailer na, dan ook bijna niets over deze game. Er is mega veel speculatie en daar doet deze column ook weer lekker aan mee.

  PS Ik ben sowieso sceptisch over een open-wereld game van Pokémon. Ik wil ook geen MMORPG. Ik vind het fijn dat je singleplayer content hebt waar je ook in de multiplayer wat aan hebt.
  Ik vind het niet fijn als ik om de haverklap 'online' moet zijn om bepaalde zaken te doen.

  Daarentegen vind ik co-op zoals (Endless) Dynamax Adventures dan bijvoorbeeld wel erg leuk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 6 maart 2021 13:10
  @whaha alle info over de game in dit stuk is bevestigd door The Pokémon Company in de trailer of via andere kanalen. Hoogstens stel ik voor wat deze weg eventueel zou kunnen betekenen voor de franchise.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  whaha

  • 8 maart 2021 20:58
  @JaccoPeek

  Aha.
  Oh, maar:

  "zou kunnen betekenen" is in mijn ogen gelijk aan "speculatie".

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Haunting

  • 8 maart 2021 08:50
  Ik denk dat ze heel goed naar Immortals: Fenix Rising moeten gaan kijken.
  Daar is de wereld ook niet overstroomd met monsters maar voelt niet leeg aan. Er is veel te ontdekken en je hebt geen lineaire route. Al met al hoop ik dat GameFreak echt een goede open wereld Pokemon game neerzet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 8 maart 2021 10:47
  De Wild Area's waren voor mij eigenlijk prima. Dat gewoon wat meer uitwerken, weg met die dynamax (terug met Mega evolutions!) en de hele wereld in Wild Area formaat. Beetje toffe story, en je bent er wel. Deze trailer zag er technisch slecht uit (zowel grafisch als framedrops) en moet het vooral hebben van de potentie dan wat het nou daadwerkelijk laat zien. Ik hoop positief verrast te worden, maar ben verbaast dat ze van mening waren dat het er al tof genoeg uit zag om te laten zien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  whaha

  • 8 maart 2021 20:51
  @WvA
  Hele spel Wild Area? Waar ga je dan de Pokémon Centers neerzetten? Zijn die er dan niet meer of zo?

  Dynamax > Mega op competitief gebied, dus ik verwacht niet dat dit terug komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 9 maart 2021 10:04
  @whaha Uhm in Sword en Shield heb je in de eerste Wild Area ook gewoon het breeder huisje zitten dus daar kan prima de pokémon center geplaatst worden toch? Gaat er meer om dat je de pokemon dus rond ziet lopen, zie niet in waarom dat niet zou kunnen.

  Waar basseer je op dat Dynamax beter is op competitief gebied? Ik hoor juist de hardcore spelers roepen dat dit echt een stap terug is. Het is extreem overheersend en niet echt tegen te plannen ofzo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  whaha

  • 10 maart 2021 20:30
  @WvA

  1. Het is tijdelijk, je bent maar 3 beurten gedynamaxt of gegigantamxt.
  2. Het maakt meer Pokémon viable.
  3a. De statistieken van jouw 2 Pokémon of je tegenstanders Pokémon veranderen qua stats-wijzigingen.
  3b Óf het is een goede manier om bijeffecten zoals weer te creëren.

  Het is de bedoeling dat het overheersend is, zodat de gevechten niet zo lang duren.

  Zelf vind ik het wel jammer dat er geen video's op kunnen worden geslagen en dat je geen multibattle meer hebt met 4 spelers met elk 6 Pokémon zoals je had in Pokémon Colosseum.
  Waarom zou je willen plannen tegen dynamax? Jouw Dynamax plan moet gewoon beter werken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rashura

  • 8 maart 2021 14:42
  Ik snap gewoon niet waarom de battles turn-based blijven en niet een dynamischer actief combat systeem waarbij je controle over de pokemon hebt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 8 maart 2021 16:26
  @rashura Zoals Pokken Tournament?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  whaha

  • 8 maart 2021 20:52
  @rashura
  Als Turn-Based weg gaat, dan stop ik écht met Pokémon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.