Column

Megacorporaties kopen alle gamestudio’s op

Microsoft en Take-Two Interactive zetten de trend

Geschreven door Michel Musters op
De toekomst van de game-industrie bestaat uit een aantal gigantische bedrijven die (bijna) alle ontwikkelaars en gamefranchises in handen hebben. Daar kun je moord en brand over schreeuwen, maar we racen steevast naar dit toekomstbeeld, zo blijkt ook deze week weer met de overname van Codemasters door Take-Two Interactive.

Take-Two neemt dus Codemasters over, de Britse uitgever en ontwikkelaar van diverse populaire racefranchises als F1 en Dirt. Het is weer het ‘einde’ van een middelgroot gamebedrijf dat opgeslokt wordt door een grotere naam binnen de industrie. We zetten einde tussen aanhalingstekens, want Codemasters blijft binnen Take-Two gewoon bestaan, maar onafhankelijk zijn ze dan natuurlijk niet meer.

Een nog beter voorbeeld is Microsoft: niemand in de game-industrie lijkt op dit moment zo koopziek als de consolefabrikant. De overname van ZeniMax (en dus Bethesda en id Software) waar de details nog van worden uitgewerkt, is de afgelopen maanden vaak besproken en eerder kocht het bedrijf uit Redmond studio’s als Double Fine, InXile en Obsidian op. Microsoft begon diens carrière binnen de game-industrie natuurlijk al met een grote aankoop in de vorm van Rare, dus het is eigenlijk niets nieuws.

Phil Spencer

De afgelopen week gingen er geruchten dat Microsoft in gesprek was met Japanse studio’s voor mogelijke overnames. Xbox-topman Phil Spencer heeft die geruchten inmiddels de kop ingedrukt, maar benadrukt in een ander interview weer doodleuk dat het naar teams blijft zoeken om het aanbod van Xbox Game Pass uit te breiden. Iedereen met een beetje zicht op de industrie weet dat Microsoft nog niet klaar is met zijn shopping spree. De schatkist is geopend en gaat – als een geld spuwende Pandora’s Box – niet meer dicht.

Consolidatie

Verschillende bedrijven die zich samenvoegen of die andere bedrijven opkopen, noemen we ook wel ‘consolidatie’. Het zorgt voor flinke schokgolven in de relatief jonge game-industrie, maar het is in andere industrieën een welbekend fenomeen. Bekijk onderstaande (inmiddels ietwat verouderde) illustratie maar eens, waarin tien bedrijven worden getoond die zo’n beetje de gehele snack- en frisdrankindustrie in handen hebben.

brands

Stel je het bovenstaande schema voor, maar dan met gamebedrijven in de toekomst. Microsoft, Sony en Nintendo staan er hoogstwaarschijnlijk op, Take-Two is ook een inkoppertje, en wie verder? Activision Blizzard, EA en Ubisoft lijken logische keuzes, al zouden enkele van die bedrijven uiteindelijk ook samengevoegd kunnen worden. UbiVision? ActiArts? In Japan blijven Capcom, Bandai Namco en Sega mogelijk zelfstandig, als één van de drie consoleboeren ze niet opkoopt tenminste. En dan heb je het waarschijnlijk wel ver gehad. Natuurlijk blijven her en der kleine indiestudio’s bestaan en zijn er mogelijke uitzonderingen op de regel, zoals CD Projekt Red, maar over het algemeen zie je hierboven de toekomst van de game-industrie.

De volwassen game-industrie

Consolidatie gebeurt in industrieën die volwassen zijn geworden, en de game-industrie is dan ook in een rap tempo aan het opgroeien. Als één bedrijf hier eenmaal mee begint, is er geen houden meer aan. Ga maar na: Microsoft heeft nu behoorlijk wat ontwikkelaars en dus franchises weggekaapt van de concurrentie. Sony en Nintendo houden zich nu – ogenschijnlijk – nog vrij rustig, maar moeten uiteindelijk een antwoord paraat hebben. Anders blijven ze straks met lege handen achter – dan hebben ze alleen nog de spellen van hun eigen studio’s. Zowel Sony als Nintendo lijken daar op voorbereid met hun sterke first-party aanbod, maar is het genoeg voor blijvend bestaansrecht?

En dan hebben we nog niet eens de grootheden uit andere industrieën die zich gaan mengen in de game-industrie meegerekend. Gehaaide bedrijven als Google, Apple en Amazon ruiken bloed en willen ook onze zuurverdiende centjes ontvangen. Reken maar dat ook zij hun schatkist opengooien om het een en ander aan te schaffen, zeker nu Microsoft het ‘goede’ voorbeeld heeft gegeven. Het sneeuwbaleffect is in volle gang en die rollende bal wordt de komende jaren alleen maar groter.

gameplatforms

Het Wilde Westen

Moet je dit alles erg vinden? Je moet natuurlijk niets, maar consolidatie pakt eigenlijk nooit positief uit voor de consument. Het betekent in feite minder concurrentie, waardoor prijzen hoger gehouden kunnen worden en het aanbod minder gevarieerd is. Minder keuze dus. Nu hebben we dankzij drie consoleboeren (en bovengenoemde techbedrijven die om de hoek komen kijken) voorlopig gelukkig nog genoeg concurrentie, maar in de toekomst gaan er geheid klappen vallen. Het is ook steeds lastiger voor kleine bedrijven en studio’s om op te boksen tegen de alsmaar groeiende megacorporaties.

Daarbij is vooral de overname van gamestudio’s door consoleboeren een prangende trend. Wanneer een bedrijf als Microsoft een Bethesda koopt, wordt de kans dat de nieuwe The Elder Scrolls op beide concurrerende consoles verschijnt kleiner. Niets is nog bevestigd, maar die kans slinkt wel degelijk. Een toekomst waarin nog maar weinig multiplatformgames verschijnen en je alle systemen moet hebben om allerlei verschillende games te kunnen spelen, is dus niet zo onvoorstelbaar.

Als één bedrijf hier eenmaal mee begint, is er geen houden meer aan.

Aan de andere kant dient gemak de mens. Alles wat Microsoft opkoopt, verschijnt op Game Pass. Handig en goedkoop! Als Nintendo en Sony soortgelijke diensten ontwikkelen, kom je met drie abonnementen een heel eind. Kleinere diensten blijven toch niet bestaan – EA Play is inmiddels niet voor niets onderdeel van Game Pass en diverse Ubisoft-games staan naast Ubisoft Connect ook gewoon op Steam.

Ongeacht je mening over dit proces, dendert dit de trend van shoppende bedrijven als een trein voort. Het is onontkoombaar, het is de toekomst. Geniet nog maar even van het ‘Wilde Westen’ dat nu onze game-industrie beslaat, want de laatste frontier is bijna bereikt en over een jaar of vijf à tien is het op zeker een compleet ander landschap…

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees meer colums op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Next-gen consoles en games Volgende week volgt een nieuwe Night City Wire voor Cyberpunk 2077
15

Reacties op: Megacorporaties kopen alle gamestudio’s op

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  denver

  • 14 november 2020 08:26
  Deze vlieger gaat natuurlijk niet op. Je vergelijkt ontwikkelaars (bedrijven) met merken. Je kunt M&M’s natuurlijk niet met Codemasters vergelijken. Had dan franchises als Doom of Uncharted gepakt.

  Maar natuurlijk gaat de vlieger dan nog steeds niet op. Er komen elke dag games en game-ontwikkelaars bij. M&M’s worden over tien jaar net zoveel verkocht als nu, maar over Cyberpunk 2077 heeft dan niemand het meer.

  Iedereen kan een game uitbrengen en wereldwijd succes hebben bij de lancering. Probeer dat maar eens met een frisdrank.

  Games zijn oneindig kopieerbaar. Probeer dat maar eens met een chocoladereep.

  Heb je een blikje cola op, koop je de dag of week erna exact hetzelfde product. Een game die uitkomt is na een half jaar vaak nauwelijks nog relevant.

  En zo kan ik nog wel even doorgaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MarzoriuM

  • 14 november 2020 08:50
  @denver Het voorbeeld van de frisdrankenmarkt wordt alleen gebruikt om de trend consolidatie uit te leggen. En die trend is in de gamesmarkt heel duidelijk gaande. Vlieger gaat wel op m.i.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 14 november 2020 08:59
  Dat snap ik en ik leg uit dat dat niet zo gaat in een wereld die veel dynamischer is dan de traditionele markten. Among Us, Fall Guys, Minecraft, Fortnite: allemaal games die uit het niets een succes werden en het landschap veranderden. Je kan niet alles blijven opkopen, want er komen elke dag nieuwe games en ontwikkelaars bij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • bellsxylom

  • 14 november 2020 10:07
  @denver Eens. Al heb ik geen idee wat de invloed is van de opkoopziekte op de indiescene, ik kan wel zien wat er elke maand uitkomt aan goede, kwalitatieve games van kleine onafhankelijke studio's. En dat zijn tientallen games per maand. Heel veel van die games worden gemaakt door teams van minder dan tien mensen.
  Door een platform als Steam is dit exponentieel gegroeid.

  Ik denk dat zolang zo'n platform blijft bestaan, die de drempel om games te ontwikkelen en publiceren verlaagt, de veelzijdigheid van het gamelandschap voor de nabije toekomst niet zo snel zal veranderen. Wat wellicht wel zal gebeuren is dat de kloof tussen die marktleiders en kleine(re) indiestudio's grotendeels zal verdwijnen, en alles wat daar tussenin zit opgekocht wordt of zal ophouden te bestaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 14 november 2020 12:06
  Vergelijk het met Google; die kopen ook af en toe bedrijven op die software ontwikkelen, zoals YouTube en Waze. Of met Facebook: WhatsApp, Instagram, Oculus.

  Er zijn nog genoeg alternatieven en die zullen er ook altijd blijven.

  De column is gewoon niet sterk omdat het uitgangspunt totaal onrealistisch is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 14 november 2020 16:05
  @denver Ik ben het absoluut niet met je eens. Ik heb hier al vaker berichten over gepost dat grote bedrijven gamebedrijven opkopen Om verschillende redenen. Dit kan zijn van financieel gewin, data mining en het verkopen van narratives/ideologieen die in games kunnen worden verwerkt als voorbeelden. Tencent is hier als voorbeeld al een hele tijd mee bezig.

  Je maakt ook een vergelijking dit het punt mist wat in dit artikel word aangehaald. De vergelijking is ook niet M&M`s met codemasters maar het feit dat grote bedrijven markten overnemen en platformen creeeren. Zoals in het einde van het artikel ook word aangegeven is er NU nog wat ruimte voor kleine bedrijven alleen zal dit steeds minder worden nadat steeds meer word ingezien hoeveel geld er omgaat in de gameindustrie afgezien van het feit dat je boodschappen direct bij jongeren kunt neerleggen.

  In andere industrieen zijn bepaalde markten al afgezet, kom je daar als klein bedrijfje binnen zonder marketingmachine etc is je kans van slagen een stuk minder. Ik ken mensen die hun bedrijf onder druk moesten verkopen omdat andere grotetere bedrijven het wouden overnemen en indirect aangaven dat als ze hier niet akkoord mee zouden gaan dat ze het bedrijf kapot zouden maken en een kopie van het product maken. Dat zien we vandaag de dag zoveel gebeuren in de gameindustrie.

  De game industrie heeft ook wel iets weg van de kunstsector en zal er altijd wat ruimte blijven voor de supergetalenteerde en op alle vlakken kundige enkele personen met hun eigen visie die toch hun indie product zullen kunnen blijven leveren. Het is hetzelfde om te zeggen dat er geen slagers of groenteboeren meer zijn. Natuurlijk zijn die er nog wel, alleen zijn grote delen van de markten afgezet door grote bedrijven.

  Zaken zijn nooit zwart of wit. 100% links of rechts. Dat wil niet zeggen dat er geen grote verschuivingen naar een kant plaats vinden wat in de gamesector wel degelijk gaande is en je ook terugziet op tech en gamesites waar zwaar word geinvesteerd door bedrijven die het liefst volledige overnamens doen.

  Bedrijven die zoveel geld hebben als Facebook, Amazon, Tencecnt, etc die krijgen zoveel geld binnen dat ze dit soort overnamens wel kunnen blijven doen. Je noemt dit artikel totaal onrealistisch en lijkt bijzonder weinig feitelijk te weten van alle overnamens die hebben plaats gevonden en gaan zijn de afgelopen jaren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 14 november 2020 08:57
  En waar is tenscent de Chinese grootmacht die koopt ook heel veel op en heeft ze vingers ook overal in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 16 november 2020 09:23
  @hulstpower ja precies die miste ik ook. Epic is ook flink aan het opkopen, en moederbedrijf Tencent is net zon gigant als Google.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MarkyMark

  • 14 november 2020 10:17
  Dit is een leuke column maar ook wat kort door de bocht. Dat moet ook eigenlijk bijna wel met zo'n groot onderwerp, dan moet je wat grovere lijnen trekken dan wanneer je over (bijvoorbeeld) unboxings schrijft.

  Een beetje nuance: Er is niet zoiets als een vastomlijnde marktstructuur waar alle markten altijd naartoe bewegen. Je kunt bijvoorbeeld niet zeggen dat elke markt naar 5, 10 of 20 bedrijven neigt. Dit verschilt per product. Er zijn bijvoorbeeld duizenden advocatenkantoren in Nederland alleen, en maar een paar ruimtereisbedrijven op de hele wereld. Belangrijk zijn de vaste kosten die je moet maken: Advocaten hebben die nauwelijks (je kunt in principe een praktijk uit je appartement runnen), voor iets als SpaceX zijn ze enorm. Binnen de game-industrie is dit wat moeilijker te duiden. AAA producties vragen enorme investeringen, maar bijvoorbeeld Minecraft werd vooral door één persoon gemaaakt. Voor beide modellen lijkt ruimte te zijn.

  Daarnaast is het niet zo dat minder aanbieders in een markt noodzakelijk betekent dat er sprake is van minder concurrentie. Sterker nog, juist als er sprake is van intense concurrentie, verwacht je dat bedrijven omvallen. Het gaat er meer om of markten bedwingbaar zijn (contestable). Zolang nieuwe bedrijven kunnen toetreden, is er druk op bestaande bedrijven om lage prijzen en hoge kwaliteit te bieden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ghost

  • 14 november 2020 12:31
  @MarkyMark
  Minecraft is juist de uitzondering der uitzonderingen. Low-budget game die uitgroeit tot best verkochte game allertijden. De meeste low-budget games leveren beperkte winsten op.

  De consolidatieslag draait juist om AAA-games die blockbusterwinsten (zouden moeten) genereren.
  De toetredingsbarrières voor nieuwe AAA-devs/games wordt nog hoger. Geen instant succes zal meteen leiden tot faillessement of overname.
  De concurrentieintestiteit zal door de hogere barrière dus afnemen.

  Overigens ben ik het met je eens dat consolidatie niet een overmijdelijk pad is. Consolidaties en ontvlechtingen zijn trends die altijd komen en gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • jaquesparblue

  • 14 november 2020 16:12
  Mjah. Codemasters is al 10 jaar een one-trick pony, die voornamelijk doorhobbelt op F1 en Dirt geld. Ik kan er niet heel rouwig om zijn, tbh. En het kan wonderen doen om die kennis te gebruiken bij de volgende GTA.

  MS is overigens wel een heel slecht voorbeeld. Zenimax is een hele grote overname, en zal voornamelijk strategisch van aard zijn omdat MS behoorlijk wat kracht mist in de first-party AAA tier. Zenimax was schijnbaar al een tijd opzoek naar de koper (EA waren de geruchten). En het is niet zo dat Double FIne, of Obsidian of InXile nou hele grote studios zijn. Ze hadden notabene geregeld kickstarters nodig om startkapitaal te vergaren voor hun spellen (ironisch genoeg was Obsidian gelieerd aan TakeTwo voor de overname via Private Division).
  Nee, de overname van Zenimax is werkelijk de enige substantiele overname die je stelling van "consolidatie" onderbouwd, en dat is zwak omdat als het MS niet was, wel een andere geldschieter was geweest. Rest van de dev huizen onder de koepel van MS zijn te klein of zelf opgebouwd zoals The Initiative of was al gelieerd aan MS zoals Playground Games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Barton

  • 15 november 2020 09:13
  @jaquesparblue

  Dit dus.

  Ik vind het niet zo'n sterke column. De enige grote overname is die van Zenimax; dat was geen agressieve overname, Zenimax stond namelijk al een tijd te koop. Ook Sony, EA, Google of Tencent had dit bedrijf ter "consolidatie" kunnen kopen. Men suggereert veelal dat MS een agressieve koopstrategie hanteert, maar dat gaat hier dus niet op.

  De rest van de genoemde voorbeelden zijn kleine overnames die bedrijven al jaren doen. Hoe denk je anders dat Sony aan een groot deel van haar first party studio's komt?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 15 november 2020 09:42
  Gamepass is leuk voor kinderen waar een volwassen persoon een abbo voor wilt afsluiten. Maar een game veteraan als ik heeft 90% van de spellen al. Maar niet alle spellen omdat ik er geen tijd voor heb. Na fallout3 geen 1 bethesda game meer uitgespeeld, waarschijnlijk zal ik ook geen nieuwe game meer kopen van ze tenzij ze een hele vette mooie nieuwe engine maken. Maar dat zal wel niet.

  Sowieso, 3 gamepasses hebben voor 3 consoles. Dat is 30 euro per maand voor oudere spellen. Kan je net zo goed elke 2 maanden de vetste en leukste nieuwe spellen kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Barton

  • 15 november 2020 10:13
  @GoofyZ3

  Niet om gamepass te verdedigen of het aan je te "verkopen", maar er verschijnen wel degelijk nieuwe games op, zoals Ori en Forza. Het is ook de bedoeling dat de nieuwe first party games er meteen op komen te staan.

  Knap overigens als je 90% van de gamepass games al hebt, dat zijn meer dan 90 games dus. Ben benieuwd hoeveel geld je dat heeft gekost.

  Overigens zou ik ook zeker geen drie abonnementen willen en voor elk platform een aantal eigen diensten zie ik niet zitten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 16 november 2020 09:25
  Het lijkt me geweldig wanneer de big boys alle kleinere ontwikkelaars op hebben gekocht. Krijg je weer eens exclusives en meer redenen om een bepaalde console te kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.