Column
singleplayer

Liefde voor singleplayergames

Ik zit wel te wachten op solo-avonturen

Geschreven door Lars Cornelis op
Terwijl een handjevol uitgevers de grenzen van het toelaatbare opzoekt met ‘games as a service’, en rellen over lootboxes en xp-‘foutjes’ het nieuws domineren, zou je bijna vergeten dat er dit jaar ook heel veel goede singleplayergames zijn verschenen. Games waar nog wél liefde in te bespeuren valt. Liefde voor de eigen content, de fans en voor de geweldige avonturen die in digitale werelden te beleven zijn. Aan de hand van een drietal games leg ik graag uit waarom ik nog altijd verliefd ben op ‘ons’ medium.

Neem Prey. Hoewel we die naam elf jaar geleden al eens op een gamedoosje zagen staan, kun je de dit jaar verschenen naamgenoot eigenlijk als nieuwe ip beschouwen. Dat maakt de prestatie van Arkane Studios extra groot. Met het ruimteschip Talos I zetten zij namelijk niet alleen een decor neer om een beetje doorheen te rennen, maar scheppen ze echt een op zichzelf staande wereld.

Een wereld met een eigen, alternatieve geschiedenis over hoe ruimtevaart in de twintigste eeuw meer floreerde dan in onze eigen geschiedenis, en de wetenschap de hand reikte naar buitenaardse levensvormen. Maar ook een wereld vol dagelijkse ditjes en datjes. Er zijn berichten te vinden over ruzies en relaties tussen inwoners, of sporen van een Dungeons & Dragons-achtig spel dan enkele inwoners spelen. Het is een gedetailleerde, fascinerende wereld waar ik dan ook tientallen uren in heb doorgebracht, om elk hoekje en nisje van Talos I te verkennen en elk detail van dit prikkelende universum in me op te nemen.

Prey

Ook Wolfenstein 2: The New Colossus is een geweldig voorbeeld van een diep uitgewerkte virtuele wereld. Ik kan alinea’s lang schrijven over hoe overduidelijk satirisch doch geloofwaardig het Nazi-Amerika gerund door de KKK is, maar er is één onderdeel van Wolfenstein 2 waaruit pas écht blijkt hoe ongekend veel aandacht MachineGames heeft gehad bij het creëren van deze alternatieve wereld. Want wat voor games zou men eigenlijk spelen in zo’n realiteit? In het ‘uitgaansgebied’ van de U-Boot waar je tussen iedere missie door verblijft, vind je het antwoord.

Daar staat namelijk een spelkast met ‘Wolfstone 3D’. Het betreft een krankzinnige alternatieve versie van Wolfenstein 3D uit 1992, waarin jij als de Duitse oorlogsheld Elite Hans uit de handen van de Amerikanen moet ontsnappen. Want tja, als de Duitsers hebben gewonnen, zijn de Amerikanen ineens de slechteriken natuurlijk! Het is precies de game waarmee ik begin jaren ’90 opgroeide, met het ongewijzigde tinkelende geluid als je goud oppakt en het doffe geknal van je wapens. Het onverstaanbare Duits dat de wachters exclameren als ze je zien is echter vervangen door iets Engels dat dankzij de ‘authentieke’ geluidskwaliteit al even onverstaanbaar is. Pixelige portretten van Adolf Hitler maken plaats voor blokkerige plaatjes van B.J. Blazkowic, en in plaats van Hans Grosse en General Fettgesicht dienen B.J. en zijn vrienden als eindbazen. Zelfs de credits zijn aangepast, met aanvullend werk door ‘Machinespiele’.

Moet je je eens bedenken, dat er dus mensen bij MachineGames anno 2017 hebben zitten pielen in code van een vijfentwintig jaar oude game, om geluidjes en skins aan te passen zonder op ook maar enig moment de authenticiteit te beschadigen. En dat allemaal voor een easter egg! Wel een uit de kluiten gewassen easter egg overigens, want alle zes de episodes van de originele Wolfenstein 3D zijn speelbaar, goed voor een uur of zes extra speeltijd.

Wolfstone 3D

Tot slot droeg notabene Ubisoft met Assassin’s Creed Origins positief bij aan dit mooie singleplayerjaar. De onverwachtse outsider, want de reputatieschade die de serie heeft opgelopen met Unity is niemand nog vergeten. Mijn muur van scepticisme bleef in de eerste uren van de game overeind, maar werd steen voor steen afgebroken naarmate ik verder door Egypte trok. Het is moeilijk om niet verliefd te worden op de wereld van Assassin’s Creed, wanneer je door de desolate woestijn reist of als hele zwermen vogels opvliegen vanuit de groene Nijldelta. Het is een wereld die lonkt, waar avontuur wacht. Een wereld waarin je aan de horizon de mysterieuze punt van een Piramide ziet prijken, en daar vervolgens gewoon ongeremd naartoe kunt reizen.

Wederom gaat het hier om een spelwereld die niet even vlug in elkaar geflanst is, maar eentje waar intens veel aandacht aan is besteed. Dat bleek wel toen daags na de release van Assassin’s Creed Origins wetenschappers een verborgen ruimte in de Piramide van Gizeh ontdekten – een ruimte die gewoon al in de game zat, omdat er al theorieën over die ruimte bestonden en het een kwestie van tijd zou zijn voor het echt ontdekt zou worden.

Prey, Wolfenstein 2, Assassin’s Creed Origins; het zijn technisch misschien niet de beste games van dit jaar, maar hun werelden zijn zó rijk en gedetailleerd, dat ik daar met veel plezier een groot deel van mijn vrije tijd heb doorgebracht. Zoveel tijd, dat ik nog niet eens ben toegekomen aan enkele andere singleplayertoppers van dit jaar, zoals Horizon: Zero Dawn, Zelda: Breath of the Wild of Super Mario Odyssey. Singleplayergames dood? Onzin.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de Week: PlayerUnknown’s Battlegrounds en lootboxen My Nintendo-beloningen voor december bekendgemaakt
28

Reacties op: Liefde voor singleplayergames

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • obi-twan kenobi

  • 2 december 2017 10:38
  Mooi geschreven. Ik speel zelf ook vooral singleplayer games. Mijn favoriet dit jaar was horizon zero dawn vanwege de mooie wereld, leuke combat en het mysterieuze verhaal. Inclusief de frozen wilds dlc meer dan 100 uur in de game zitten. Wolfenstein 2 is ook tof en heeft een verrassend goed verhaal voor een brute shooter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Arrahant

  • 2 december 2017 14:19
  @obi-twan kenobi Ik vond Horizon ook erg sterk, maar Zelda nog veel beter!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • obi-twan kenobi

  • 3 december 2017 12:23
  @Arrahant
  Ik geloof best dat botw een goede game is, maar ik heb meer met sci-fi dan fantasy en de vorige 3d zelda's deden mij weinig. Ik ben nog van de 2d topdown zelda's.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Baukereg

  • 2 december 2017 10:59
  En anders zijn er altijd de indies nog. Thimbleweed Park, Night In The Woods, Hollow Knight, Pyre, om er maar een paar te noemen.

  Afgelopen week de Outcast-remake uitgespeeld en nu met de eerste Witcher bezig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • chemicalscum

  • 2 december 2017 11:18
  Mee eens, weinig gaat boven een meeslepend singleplayer avontuur, het liefst in first person. Maar ook andere genres doen het prima, zo heb ik in zowel Faster Than Light en RimWord meer dan 100 uur zitten en nog lang niet uitgekeken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • darkmanwls

  • 2 december 2017 11:23
  @chemicalscum First person is alleen geen genre maar een gameplay mechaniek. Skyrim en doom zijn beiden first person, maar toch niet echt hetzelfde genre. De ene is een open world RPG, de ander een shooter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • chemicalscum

  • 2 december 2017 17:09
  @darkmanwls Klopt, maar ik heb mn singleplayer adventures het liefst in first person.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • coola

  • 2 december 2017 11:29
  Singleplayer >>>>>>>>>>>>> multiplayer.

  Singleplayer is nog lang niet dood. Ik zelf ben op multiplayer games sneller uitgekeken dan op singleplayer games. Destiny (2) was ik al na 5 uurtjes op uitgekeken terwijl ik Assassin's Creed Origins pas na 103,5 uur heb uitgespeeld.


  Ohja of course eens met dit artikel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • darkmanwls

  • 2 december 2017 11:40
  @coola COOLA, daar ben je weer, en met een Assassin's creed opmerking. Nou is alles weer zoals t hoort :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Skjip

  • 2 december 2017 11:52
  @darkmanwls Assassins Creed is ook een echte single player game, als in het heeft één single player: Coola.

  Badum tss , nu alleen nog een opmerking over Ubisoft en het is echt weer als vanouds ^^

  Maar OT, Singleplayer games zijn nog altijd heerlijk, lekker op eigen tempo de wereld verkennen en je daar helemaal in verliezen, multiplayer is ook prima te doen maar, singleplayer mag van mij nog een hele tijd blijven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 4 december 2017 02:05
  @coola

  Dan zou ik je toch aanraden D2 nog eens op te starten en door te gaan tot je bij de endgame bent. Dit kan je grindend singleplayer doen of je maakt gebruik van de zeer goede community die D2 reik is. De raids zijn voor mij een waar genot als co-op speler om met vrienden of in mijn geval randoms uren en uren op 1 raid te zitten.

  Persoonlijk vind ik singleplayer games ook geweldig, maar dan wel alleen singleplayer games met een hoge moeilijkheidsgraad of een zeer episch verhaal. Zoals Bloodborne of the Witcher. Helaas niet AC die dan vergeleken met de eerstgenoemden behoorlijk mediocre is en nooit echt uniek is.

  Ik zou je ook aanraden om Fortnite eens met vrienden te doen, na de vele updates een zeer strakke game met goede mechanics en zeer veel goed doet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • coola

  • 4 december 2017 10:52
  @rreloaderr

  Destiny 2 alweer verkocht. Ik ben klaar met mp games.

  Overigens is het verhaal van AC zeer zeker wel Episch en uniek.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • unipro81

  • 5 december 2017 14:39
  @rreloaderr

  welke raidS? Destiny 2 heeft er vooralsnog maar eentje, die in vergelijking met de oude raids echt niet leuk is. ..als in het voelt als werken in plaats van een spel spelen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shoney

  • 2 december 2017 13:20
  Of Singleplay nou wel of niet dood is doet, volgens mij, niet terzake. Laten we eerst voorop stellen dat ik bij voorkeur singleplay doe. Als ik al multiplay speel is dat dan wel met mijn vrouw, of met vrienden. PuG's vind ik vreselijk en vermijdt deze dan ook als de pest.

  Maar terugkomend op mijn eerste zin, het gaat er om hoe grote publishers naar singleplay games kijken. Kijk naar de uitspraak van de CFO van EA, Blake Jorgensen of hoe ik hem graag noem, the root of all Evil.

  Hij geeft aan dat Visceral games gesloten is omdat ze bezig waren met een geweldige singleplayer game in de Star Wars Universe dit financieel niet genoeg opleverde….

  Ik schrijf dit nog een keer, financieel niet genoeg opleverde…

  Ze hadden dus prima kunnen verdienen aan het spel maar omdat het niet genoeg oplevert voor de aandeelhouders wordt niet alleen het spel geschrapt, maar zelfs de volledige ontwikkelaar. Voor degene die Visceral niet kennen, kom onder die steen vandaan en speel Dead Space ;D

  Het draait uiteindelijk allemaal om de centen. En daar ligt precies het probleem. Een developer maakt een spel voor de liefde van zijn/haar vak en de gamer die het gaat spelen. Een uitgever verkoopt spellen voor de liefde van het geld en de goedkeuring van de aandeelhouders.

  Willen we dit veranderen, en ik denk dat de eerste stap richting EA duidelijk gezet is, dan zullen we de trend door moeten zetten met onder andere massale boycots van games die ons niet meer aanstaan. Recentelijk is EA 3.2 miljard aan aandeel waarde kwijt geraakt. Dat doet ze meer pijn dan welke negatieve review die geplaatst wordt.

  Sorry voor het lange stukje. Overigens leuk artikel en volledig mee eens. Kudos.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • unipro81

  • 5 december 2017 14:43
  @Shoney

  Eensch! Ik ben niet zo van de grote boze uitgevers-bash….maar in deze gevallen helemaal eens. Ze kennen hun markt totaal niet :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MaTriX

  • 2 december 2017 14:17
  POPUPS op GNL godkolere tyft toch op met die tering zooi alsof ik daarop zit te wachten.

  Zo dat was eruit.

  Singleplayer games is iets wat moet blijven, top games als Wolfenstein, AC, Mass Effect en nog vele anderen laten dit elk jaar weer zien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Arrahant

  • 2 december 2017 14:24
  Leuke column. Ik ben ook meer een SP gamer. Prey, Wolfenstein 2, Horizon, Zelda, Persona, South Park en Mario rond de release gehaald dit jaar. Ik begrijp niet waarom mensen geen full price over zouden hebben voor een SP ervaring!
  Niet dat ik een MP niet kan waarderen, maar de meeste MP ervaringen heb ik na een uur of 20 wel gezien. MP games zijn per uur wellicht goedkoeper dan SP games, maar het genot van een goede SP met verhaallijnen, characters en al dan niet scripted set pieces vind ik meestal waardevoller.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Red Dead Demon

  • 2 december 2017 14:49
  Ik ben altijd al een single-player geweest. Niet zozeer de games maar de gamers hebben het multiplayer gedeelte compleet verniest.

  Maar kijk eens naar games als Red dead redemption, gta4 en SA, The witcher games en ga zo maar door.
  Dat is toch zo veeeeeeeeeeeel meer pleasing dan multiplayers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • chemicalscum

  • 3 december 2017 08:07
  @Red Dead Demon Ik ben een erg groot liefhebber van goede singleplayer games, maar als ik kijk naar mn gespeelde uren dan staan twee versies van Counter-Strike zeer dik bovenaan en daaronder staan Left 4 Dead 1 en 2. Vooral met vrienden wel buitengewoon leuk hoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jurry1984

  • 2 december 2017 20:37
  Voor de aspirant vaders zijn sp games een mooie uitkomst (Switch :). Jarenlang fanatiek COD, BF, Smite gespeeld, maar als je weinig tijd hebt is het ook heerlijk om op de pauze knop te kunnen drukken als dochterlief een schone luier moet. Beleef veel plezier momenteel aan Zelda, Stardew Valley en een oude serie die ik nog niet had gespeeld, Fall-Out

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.