Column
Xbox Series X

Lang leve het gemak: De Xbox is nu mijn primaire console

Friendship ended with PlayStation, now Xbox is my best friend

Geschreven door Lars Cornelis op
Al sinds de lancering van de allereerste Xbox heb ik consoles van Microsoft in huis, maar nooit waren het mijn primaire consoles. Ik kocht de Xbox altijd voor ‘erbij’, vooral om exclusives als Halo, Gears en Forza te spelen, terwijl ik de bulk van mijn games op de PlayStation speelde. Deze generatie zijn de rollen precies omgedraaid.

Laten we eerlijk zijn, zowel de PlayStation 5 als de Xbox Series X kennen niet bepaald een vliegende start – en dan heb ik het nog niet eens over de leveringsproblemen van de hardware. Halo: Infinite werd met een jaar uitgesteld, maar ook Ratchet & Clank: Rift Apart laat langer op zich wachten dan ik persoonlijk had verwacht. De coronacrisis treft eigenlijk juist nu pas de gamesindustrie en daar blijven we nog wel eventjes last van houden. Maar op de Xbox Series X mis ik de aanwas van nieuwe games veel minder dan op Sony’s platform.

Werkt gewoon

Met Game Pass hengel ik immers de ene na de andere game binnen - er zijn twintig Bethesda-games toegevoegd, dus ik kan weer even voort. Het zijn veelal games van de vorige generatie of zelfs nog ouder, maar ook die draaien vaak beter. Sommige titels zijn geoptimaliseerd voor de Series X, andere in ieder geval voor de One X met een hogere resolutie of framerate, en weer andere games zien er dankzij Auto HDR minder verouderd uit. Natuurlijk speel ik ook liever native Series X-games die de kracht van de nieuwe generatie hardware écht gebruiken, maar Microsoft verkleint op een slimme manier het gat tussen de huidige generatie en de vorige, en zelfs de generaties dáárvoor.

En het belangrijkste van alles: het werkt gewoon. Microsoft heeft zijn zaakjes op dit vlak zoveel beter op orde dan Sony. Dankzij Smart Delivery speel ik automatisch de beste versie van de game, zonder dat ik zelf ergens op moet letten, en saves worden automatisch gesynchroniseerd, ook als ik een game ooit al heb gespeeld op een Xbox One (of zou spelen op mijn mobiel via XCloud). Heb je op de PS5 weleens geprobeerd een oude savefile van een PS4-game te importeren? Man, wat een omslachtige bende is dat zeg. Lekker handmatig zitten spitten in de krochten van het instellingenmenu, nee bedankt.

xbox

Niet nadenken, gewoon spelen

Dat Microsoft zijn zaakjes beter op orde heeft, komt niet uit de lucht vallen. Met de Xbox One X heeft Microsoft al veel voorwerk gedaan en dat betaalt zich nu uit. Sony gaat er nog steeds van uit dat je op één apparaat tegelijk speelt; de PS5 is het middelpunt. Microsoft heeft inmiddels een duidelijke, apparaat-agnostische visie, waarbij zowel de games als ik als gamer centraal staan. Ik hoef niet na te denken over welke versie ik koop of installeer en of ik mijn savefiles wel heb gedownload, of zelfs welke controller ik uit de kast trek, dat lost de spelcomputer maar lekker voor me op. Ik kan gewoon spelen, zonder gezeik. Sterker nog, ik blader terwijl ik op de wc zit even door de Game pass-bibliotheek en download ‘m naar mijn console, zodat ik daarna meteen kan spelen. Technologie dient de mens!

Hoe Microsoft het oplost – met Smart Delivery, Quick Resume, FPS Boost, Auto HDR, of welke andere technische benaming – zal mij verder een rotzorg zijn, ik wil gewoon dat het werkt. Ik hoef bij Netflix ook niet op te letten of ik wel Dolby Vision selecteer als het beschikbaar is, of te onthouden bij welke aflevering ik ben als ik een ander apparaat gebruik. Om écht ‘het Netflix voor games’ te worden, moet je ook het gebruiksgemak van de populaire streamingdienst overnemen en het Xbox-ecosysteem is wat dat betreft erg goed op weg.

Game Pass

Rare tijden

En Sony? Sony is mij eigenlijk nu al kwijt. Ik snap dat dat voor veel mensen die smachtend zitten te wachten tot de PS5 eindelijk weer leverbaar is een hard gelag is, maar bij mij staat die console dus vooral groot te zijn. Ik heb Spider-Man en vooral Astro’s Playroom met veel plezier gespeeld, maar de meeste multiplatformgames heb ik sindsdien voor de Xbox gehaald.

Zelfs games waarvan ik nota bene een PS4-exemplaar van in de kast heb staan, trek ik liever (via Game Pass) binnen op mijn Xbox Series X. Ik heb dan ook met terugwerkende kracht een beetje spijt dat ik door de jaren heen de meeste games voor PlayStation-consoles heb gekocht. Aan een Xbox-exemplaar had ik nu meer gehad. In de toekomst heb ik in ieder geval meer vertrouwen dat Microsoft mijn bibliotheek goed blijft ondersteunen.

En dus heb ik voor het eerst in mijn leven de PlayStation voor ‘erbij’, voor de exclusives. Wat leven we toch in een rare tijd met zijn allen.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook vorige columns:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Zenimax officiëel van Microsoft Soulslike Pascal's Wager: Definitive Edition nu beschikbaar voor pc
33

Reacties op: Lang leve het gemak: De Xbox is nu mijn primaire console

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • mhnl1979

  • 13 maart 2021 08:21
  Herkenbaar, ik speelde gisteren Far Cry 4 op Series X. Eerder haakte ik af door de slechte beeldkwaliteit. Maar sinds de FPS boost, loopt ie op 60fps. Ik heb geen last van het gebrek aan nieuwe Next Gen titels door de gigantische backlog icm Game Pass. Love it

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Lavalera

  • 13 maart 2021 08:41
  Hele goede opsomming van het vele en goede werk dat Microsoft heeft gedaan om deze generatie een succes te maken. Ik had geen vorige generatie console maar wou er wel weer graag 1 en door de punten die jij noemde was voor mij de keuze snel gemaakt voor de xbox.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rutgie

  • 13 maart 2021 08:46
  Dit is ook de reden waarom ik eerder naar Xbox neig dan een PS5, maar ik denk dan bij mezelf: ik heb ook een game pc staan. Het aanbod is nagenoeg dezelfde, dan kan ik toch beter een PS5 kopen op termijn voor de exclusives die ik altijd al gespeeld heb en waar ik weer erg naar uitkijk. Ik denk aan bijv. Ratchet & Clank, Gran Turismo, Horizon

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 13 maart 2021 09:00
  Ik prefereer nog steeds mijn ps5 boven mijn Xbox serie x ik ben niet zo fan van steeds een game opnieuw spelen alleen maar omdat de framerate en texture is verbeterd. De games die ik opnieuw heb gespeelt zijn ori 2 God of war en gears 5.
  Heb me dit jaar vermaakt met astrobot morales dark souls en bugsnax. Ook fenyx rising speel ik liever op de ps5 omdat ik zo vertrouwd ben met de PlayStation foundation. Maar dat is gewoon persoonlijk. Nu wachten op Ratchet en clank en ook the returnal lijkt een toffe titel te worden. Hoop dat Xbox dit jaar ook nog met wat next gen titels komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 13 maart 2021 09:11
  @Roy36NL halo infinite en als je de nieuwe screens gezien hebt is het een wereld van verschil in kwaliteit. Moet wel zeggen waren ingame screens maar nog geen gameplay. Hoop dat ze hem gewoon 26 maart laten zien maar denk dat ze wachten tot zomer event. Bethasda zal ook wel een next gen game hebben voor xbox. Verder hoop wil ik ook heel graag ratched and clank spelen in mijn ogen de echte next gen game op beide consoles.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 13 maart 2021 09:22
  @hulstpower ik hoop het echt een nieuwe next gen shooter zoals halo is altijd welkom, maar dat er nog geen gameplay beelden zijn is wel zorgelijk ik deel die zorgelijkheid ook met horizon ook nog geen gameplay maar moet wel einde van het uitkomen. We gaan mooi tijden te gemoed alleen voor mijn gevoel duurt het zolang

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 13 maart 2021 11:32
  @Roy36NL guerrilla heb ik vol vertrouwen in die zetten een mooie game neer. Heb je trouwens de screens gezien van halo hoe het er nu uit ziet is stukken beter hoor dus die komt ook wel goed grafisch beter uitstellen dan een cyberpunk release toch. En Phil zei het vorig jaar toen covid toe sloeg dat game industrie het in 2021 zullen voelen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nurt Cobain

  • 13 maart 2021 09:12
  Voor het eerst heb ik beide consoles en kan dus hier een eerlijk beeld over vormen.

  Qua games ben ik het 100% met je eens, gamepass is werkelijk fantastisch.

  Maar ik heb juist best veel problemen met met de Xbox: erg veel problemen met online games (500 mbit verbinding, NAT open, upnp enabled, alle poorten open voor de xdoos), de headset die steeds niet automatisch connect (nota bene de xbox versie van de Steelseries 7, de x, speciaal gekocht en doet het moeiteloos op de ps5), het geluid uit de Sonos wordt niet automatisch gedempt als hij dan toch eindelijk werkt (bij ps5 wel)

  Vooral de problemen met online spelen vind ik irritant en komt blijkbaar bij meer mensen voor. Voor de rest maakt gamepass enorm veel goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 13 maart 2021 09:20
  @Nurt Cobain heb je al geprobeert even je systeem te resetten want heb echt geen problemen met online en vooral met series x.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nurt Cobain

  • 13 maart 2021 11:07
  @hulstpower ga ik proberen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 13 maart 2021 11:30
  @Nurt Cobain voor het dempen van je Sonos moet je wel in settings menu apart selecteren dat ie dat mute als je headset gebruikt. Weet niet of je dat weet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nurt Cobain

  • 14 maart 2021 13:11
  @hulstpower nee! Dat wist ik niet en kan het ook niet vinden, hulp wordt gewaardeerd :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 14 maart 2021 20:19
  @Nurt Cobain het is bij je hoofdmenu en dan onder beeld staat geluid daar kan je dingen aanpassen voor onder ander geluid van headset en speakers/TV optie. Adviseer je YouTube het even dan vind je wel betere hulp dan ik je nu geef ;).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 13 maart 2021 09:12
  Mooi stuk alles wat je opnoemt is ook rede dat ik voor xbox eerst ben gegaan dam ps. Hoop wel na de zomer een ps naast me xbox te zetten want ps heeft wel goede history van triple a 3d person action adventure games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaVinkie

  • 13 maart 2021 12:18
  Mijn voorkeur gaat, juist door exclusives, momenteel nog naar de PS5. Echter begint de Series S mij steeds meer aan te spreken als goedkope entree in de next gen als mogelijkheid om de cross-platform games te spelen . Daarnaast is Gamepass natuurlijk super verleidelijk, en ik heb geen 4k tv/monitor die het volste uit de nieuwe consoles kan halen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Michael-Raymond-Clayton

  • 13 maart 2021 13:06
  Ik verbaas me er altijd over hoe enthousiast mensen kunnen worden van dezelfde oude games die steeds opnieuw worden opgewarmd… Ooooh, een hogere framerate, oooooh, een hogere resolutie…. Joepiedefloepie, het blijft gewoon hetzelfde bekende werk… Niks mis mee, maar als ik dat zo graag was blijven spelen, had ik geen next-gen systeem in huis gehaald…

  Ik heb een PS5 als main platform (MS kan echt niet tippen aan de exclusives van Sony en het gaat toch om de games?) en een series S voor erbij. Aanvankelijk gekocht voor Game Pass, maar merkte al snel dat ik te veel spellen speelde waar ik niet écht super naar uitkeek (maar puur omdat het nu eenmaal op GamePass stond) dus nu neem ik alleen een keer een maandje GamePass als daar iets op komt wat ik supergraag wil spelen en zeg ik daarna weer op. Beste van twee werelden :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRock

  • 13 maart 2021 14:44
  Zelfs The Rock heeft hier niks meer aan toe te voegen, wat je schrijft is net zo correct als dat The Rock The Most Electrifying Man op Gamer.nl is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dakoota

  • 13 maart 2021 16:47
  Leuke column! Zelf heb ik alle playstations gehad (de 5e versie natuurlijk nog niet), maar ik heb het meeste zin in die xbox. De vorige xbox had ik overgeslagen dus ik kan genoeg naar binnen halen met gamepass. Wat mij ook top lijkt is dat ik online (in de trein/bus) verder kan gaan op mijn telefoon. Op een of andere manier trekt die ps5 mij een stuk minder, het voelt niet goed, er is wat mis mee (wat het is weet ik niet, puur een gevoel). Nu moet ik alleen nog een xbox bemachtigen, maar ik weet niet hoe ik dat ga doen….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wazp

  • 13 maart 2021 19:05
  Zelf ook overgestapt van ps4 naar xbox series X. En samen met de game pass, echt een verademing! Absoluut geen moment spijt van gehad. En gelukkig ben ik ook groot fan van bethesda games als elder scrolls en fallout. Dus ik kan mijn geluk niet op 😁

  Verder draait de console ook echt als een zonnetje op mijn lg oled 65cx. Ook super goede airflow, raakt nooit oververhit en is muisstil. Quick resumé werkt ook top. En zo kan ik nog wel even doorgaan.😛

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  jdl

  • 13 maart 2021 22:00
  @wazp

  Precies hetzelfde gedaan en deel je mening voor de volle 100%. Speel zelf op een LG oled C9. Gamepass, de raw performance, de looks, alle studios die ze hebben, backwards compatibility, streamen naar m'n tel en Windows PC, quick resume, noem maar op. Halo Infinite :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.