Column
persona 5 switch

Laat ons niet smeken om Persona 5 op Switch

You’ll never see it coming

Geschreven door Erik Nusselder op
Persona 5 was een van de beste games van 2017 en hoort bij de allerbeste jrpg’s ooit gemaakt. Maar als we die willen spelen op een van de snelst verkopende consoles ooit, de Nintendo Switch, moeten we daar kennelijk onophoudelijk om blijven smeken.

Community manager Ari Advincula van Atlas zei deze week dat Switch-gamers moeten blijven vragen om Persona 5. "Jullie willen wat jullie willen, en als jullie ons het niet laten weten kunnen we het nooit maken. Het is altijd belangrijk om je mening te laten horen. Blijf ons vertellen wat jullie willen”, zei ze. Ik kon alleen maar denken: serieus, zijn jullie er nog niet achter dan?

Joker

Last suprise

Geruchten dat Persona 5 naar de Switch zou komen, zijn al een aantal jaar oud. Elk nieuwtje dat die richting op wijst wordt steevast met gejuich ontvangen, gevolgd door teleurgesteld gemopper als het toch weer een illusie blijkt te zijn.

De eerste keer dat Switch-gamers opveerden uit hun stoel, was toen Joker zijn opwachting maakte in Smash Bros. Dat moest toch zeker wel een teken zijn dat de geliefde jrpg binnenkort op de hybride-console uit zou komen? De Nintendo-fighter wordt vooral gevuld met personages uit games die je daadwerkelijk op hun consoles kunt spelen, en een versie van Persona 5 was vooralsnog nergens te bekennen. Helaas bleek het ijdele hoop.

Daarna werd een mysterieus product met de naam P5S geteased. Die S, die moest toch zeker wel voor Switch staan? Maar nee, het bleek te gaan om Persona 5 Scramble, een musou-achtige game in hetzelfde universum. Die game komt overigens wel op de Switch uit, wat het allemaal nog extra verwarrend maakt. Scramble gaat immers verder waar het originele P5 ophield. Het is best vreemd dat Switch-bezitters straks wel het vervolg kunnen ervaren, zonder het oorspronkelijke verhaal mee te krijgen.

Wellicht zijn ze wel helemaal klaar met die game en willen ze zich vooral concentreren op iets nieuws.

Wake up, get up

Elke keer werden de geruchten enthousiast ontvangen, en elke keer bleken ze niet waar te zijn. Toch vraagt een medewerker van Atlus ons nu om nog duidelijker kenbaar te maken dat we die game graag op Switch zouden zien. Hoe duidelijk moeten we het dan maken? Als je nu nog niet doorhebt dat we dat graag willen, wanneer dan wel?

Oh grote Atlus, verblijd ons alstublieft met deze prachtige game op de handheld/console van Nintendo. Ik zal een vuurwerkshow voor uw hoofdkantoor afsteken, met pijlen in de vorm van Morgana. Ik zal een parade opvoeren met Jokers en Anne’s, die vrolijk marcheren op de maat van een lied dat ik speciaal heb gecomponeerd, met de titel ‘Personanananana (op Switch)’. Ik stuur u een brief geschreven in mijn bloed, waarin mijn diepste wensen kenbaar worden gemaakt: Persona 5 op Switch.

Persona 5

Life will change

Oké, dat is natuurlijk allemaal onzin. Het maakt mij eerlijk gezegd niet uit of Atlus die game wel of niet op een ander platform uitbrengt - ik heb het immers allang gespeeld. Bovendien vind ik niet dat we op de een of andere manier recht hebben op een port. Als Atlus het niet wil maken, dan komt het niet. Simpel zat.

Natuurlijk gun ik mensen zonder PlayStation 4, of degenen die wachten totdat ze de game op een draagbare console kunnen ervaren, ook het genot van deze prachtige jrpg. Ik erger me echter vooral aan de houding van Atlus. Ze houden zich steeds stil terwijl het hele internet speurt naar hints voor een port, en vertellen ons daarna doodleuk dat we onze wensen moeten blijven delen.

Persona 5 Scramble

Beneath the mask

Persona 5 op de Switch zou een groot succes zijn en een logische keuze voor Atlas. Ze verzinnen allerlei spin-offs die op andere platformen uitkomen, zoals dansgames, fighters en dungeon crawlers. Er moet dus haast wel een andere reden zijn dat de mainline games in deze serie tot nu toe alleen op PlayStations zijn uitgekomen. Het is natuurlijk mogelijk dat er een contract is tussen Sega en Sony. Sony gaf vorig jaar in ieder geval aan dat de exclusiviteit van Persona erg belangrijk voor ze is. Dat zou ik dan wel een beetje een raar contract vinden. De hoofdserie waar Persona zelf een spin-off van is, Shin Megami Tensei, komt juist voornamelijk op Nintendo-consoles uit.

Het zou ook zo kunnen zijn dat de studio het gewoonweg niet ziet zitten. Atlus is een relatief kleine ontwikkelaar binnen Sega, en kan dus genoegen nemen met een kleiner publiek om toch winstgevend te zijn. Met het succes van Persona 5 hebben ze hun kosten al lang en breed terugverdiend. Wellicht zijn ze wel helemaal klaar met die game en willen ze zich vooral concentreren op iets nieuws.

Hoe dan ook, het is na al die jaren speculeren wel duidelijk dat de uitgever niet van plan is om een Switch-versie te maken. Nogmaals, als dat hun beslissing is, dan vind ik dat helemaal prima. Maar dan moet Atlus ook eens stoppen met het droppen van hints en definitief aangeven dat het er niet inzit. Niet ons vragen om maar hard genoeg te bedelen, want dat we het willen, mag inmiddels toch wel duidelijk zijn.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Animal Crossing-details en Cyberpunk 2077-videokaart The Witcher 3-ontwikkelaars krijgen nu meer omzet op Steam
4

Reacties op: Laat ons niet smeken om Persona 5 op Switch

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 22 februari 2020 08:20
  Ik hou er ook niet van als dames hard to get spelen, graag of niet en anders zijn er andere vissen zat ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 22 februari 2020 10:52
  Ik zie het voor atlas zo, wil je geld verdienen breng t uit, wil je dat geld niet verdienen doe t dan vooral niet. Maar dat t winstgevend zou zijn is zeker gezien de commotie rondom iedere halve vaag gelinkte hint. En als ze nu hopen dat ik ga bedelen om hun game te kopen werkt dat eerder averechts. Laat atlas maar bedelen om mijn aandacht, tijd en geld. Games genoeg die echt wel on par zijn met persona 5. Zou t zo kopen op de switch maar slaap er geen minuut minder om als ik t nooit gespeeld zou hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 22 februari 2020 11:40
  Nou ja hun marketing werkt want je leest het overal en overal wordt er discussie gehouden :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 22 februari 2020 17:20
  Ik speel al games sinds de C64, maar Persona 4 is met afstand de saaiste game die ik OOIT heb gespeeld. Of geprobeerd heb te spelen. Na een uur of 4 eindeloze en bloedeloze scenes doorklikken hield ik het voor gezien. Weet nog dat ik het best wel shocking vond hoe weinig in al die 9 en 10 reviews werd benoemd dat je de eerste zoveel uur gewoon 0 aan gameplay hebt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.