Column
PlayStation pc

Komen alle console-exclusives straks op pc uit?

En is dat erg?

Geschreven door Erik Nusselder op
Pc-bezitters vragen zich de afgelopen weken ineens af of ze überhaupt nog wel een PlayStation of Xbox hoeven te kopen. Van Xbox-exclusives weten ze al dat die ook direct op pc beschikbaar zijn, maar als we de laatste geruchten mogen geloven, komen nu ook Sony’s exclusieve games naar de pc.

De inzet van Microsoft voor de volgende generatie is duidelijk: probeer zoveel mogelijk gamers in het ecosysteem te trekken. Het maakt niet uit waar je hun games speelt, als je het maar bij hen doet. Via een Xbox, een pc of een streamingdienst: het is allemaal prima. Sony leek er een andere strategie op na te houden, met een traditionele console vol traditionele exclusives, die je alleen op dat ene kastje kunt spelen. Maar volgens de geruchten gaan ze nu toch een beetje Microsoft achterna.

Horizon Zero Dawn

Historisch

Vorige week bracht Kotaku al het nieuws dat PS4-exclusive Horizon Zero Dawn dit jaar naar pc komt, op basis van drie verschillende bronnen. Deze week kwam daar het gerucht bij dat The Last of Us: Part 2 mogelijk naar pc komt, op basis van een vacature die om pc-specifieke vaardigheden vraagt. Misschien vind je het niet zo bijzonder dat een drie jaar oude game – in het geval van Horizon - naar de pc komt, maar voor Sony zou het een historische zet zijn.

Het komt namelijk vrijwel nooit voor dat first party-titels van het Japanse bedrijf op een ander platform verschijnen. Er zijn wel eerder PS-exclusives op pc verschenen, zoals de games van Quantic Dream en binnenkort Death Stranding, maar dat ging altijd om games van studio’s die geen eigendom van Sony zijn. Grote mmo’s als Planetside zijn de enige uitzondering, verder zijn de eigen titels van Sony altijd exclusief voor diens eigen consoles gebleven. Dat er nu van first party-studio’s mogelijk wordt gevraagd om ook een pc-versie te maken, is een belangrijke ontwikkeling.

Als het internet snel genoeg is om games naar je telefoon, tablet of pc te streamen, waarom zouden bedrijven je dan nog per se een console aan willen smeren?

We stevenen af op een toekomst waarbij de aanschaf van een console geen vereiste is. Het is leuk om te hebben, maar niet noodzakelijk om de games te spelen die je graag wilt. Dat heeft natuurlijk niet alleen met de pc te maken, maar ook met de opkomst van streamingdiensten. Als het internet snel genoeg is om games naar je telefoon, tablet of pc te streamen, waarom zouden bedrijven je dan nog per se een console aan willen smeren? Als je bij hen een abonnement afsluit, zijn ze al lang tevreden. Vergeet niet dat deze bedrijven zelden winst maken op de hardware zelf, maar je vooral een console willen verkopen omdat je dan ook al je software op hun platform aanschaft.

En als hun exclusieve games eenmaal op die manier speelbaar zijn op andere platforms (zoals nu ook al geldt voor Sony’s PS Now, dat op pc speelbaar is), is het dan nog logisch om zo krampachtig om te gaan met exclusieve titels? Exclusives werden altijd aangewend om consoles te verkopen. “Deze game kun je nergens anders spelen, dus je moet wel ons kastje kopen!” Maar nu het verkopen van die consoles niet meer de allergrootste prioriteit heeft, waarom zouden Sony en Microsoft hun games nog zo afschermen? Zelfs het eigenwijze Nintendo publiceert tegenwoordig games op smartphones, en het zou mij niks verbazen als zij in de komende tien jaar ook hun spellen laten streamen op dit soort apparaten, hoe creatief ze ook zijn met hun hardware.

last of us 2

De fanboy-oorlog is voorbij

De vraag is dan natuurlijk: is dit allemaal zo erg? Als je de vele discussies online mag geloven, staat de wereld in brand. Microsoft-fans lachen smalend om Sony-fanboys die nu ook hun exclusives ‘kwijtraken’. Die PlayStation-fanboys lachten eerder de Xbox namelijk weg, omdat die console geen enkele exclusive zou hebben. Alles komt naar pc, dus waarom zou je dan ooit een Xbox kopen?

Mocht je je in de loopgraven van deze fanboy-oorlog bevinden, dan vraag ik je om even rustig adem te halen. Waarom vind je het eigenlijk zo erg dat iemand anders ook ‘jouw’ exclusieve games kan spelen? Kun je niet gewoon blij zijn dat zoveel mogelijk anderen kunnen genieten van die ervaringen? Consumenten gebruiken die exclusieve spellen vaak om de aankoop van hun console te verantwoorden. Ik heb de ‘juiste’ keuze gemaakt, want ik kan game X en Y spelen en anderen niet. Lekker puh.

e3

Als consument heb je echter helemaal niks aan dat een game exclusief is voor jouw gekochte console. Zodra je eenmaal voor een bepaalde console hebt gekozen, heb je er totaal geen last van dat een game ook naar een ander platform gaat. Het heeft geen enkele invloed op het plezier dat jij uit een spel haalt.

En ik heb nog een andere boodschap voor je: wen er maar aan. Ik zie in de toekomst geen pure exclusives meer, in ieder geval niet zoals we die nu kennen. Natuurlijk bestaan er voorlopig nog wel consoles, die een toegankelijkheid bieden voor wie geen peperdure pc wil aanschaffen. Bovendien zal de game-ervaring op die machines vooralsnog nog wel beter blijven dan de verschillende streamingdiensten kunnen bieden. Maar het idee dat je je game alleen op dat ene kastje kunt spelen, zal binnenkort verleden tijd zijn.

Dat betekent niet dat je straks God of War 2 op een Xbox kunt spelen of Gears 6 op een PlayStation kunt opstarten. Dat een game op andere platformen verschijnt, betekent niet automatisch dat het op álle platformen uitkomt. Sony en Microsoft zullen altijd tegen elkaar blijven strijden om jouw gametijd en gamers hun eigen ecosysteem in te trekken. Maar de console-oorlogen tussen fanboy-legers zijn dan hopelijk wel voorbij. Tuurlijk, je kunt je dan gaan opwinden over welk ecosysteem het beste is, maar waarom zou je? Zonder al die vermoeiende fanboy-discussies heb je een hoop energie over voor positievere dingen.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Vanaf 19:00: Ron speelt Doom Hoogtepunten: Foto's van de Xbox Series X en veel uitstel
35

Reacties op: Komen alle console-exclusives straks op pc uit?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Cocabeer

  • 25 januari 2020 13:21
  Ik hoop dat consoles blijven. Leuk zo'n PC, maar die zijn high maintenance vergeleken met een console.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 25 januari 2020 14:33
  @Cocabeer PC`s zouden best wat vriendelijker mogen zijn naar de gebruiker kwa hardware/software. Maar een console dat is echt peasant level gamen als je gewend bent om op een hoge kwaliteit hardware te gamen op een desktop. Dan loop je zo 4-6 jaar vooruit op een console op het moment dat er een nieuwe console uit komt. Op de lange termijn maakt dat niet uit als consoles betere beelden laten zien. Maar voor nu blijf ik echt wel bij de pc als gamer. Buiten dat is gamen met muis en toetsenbord gewoon 10x fijner dan een controller waar je pijn van in je vingers krijgt na te lang gamen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 25 januari 2020 15:12
  @rohirrimdwarf Ik weet niet hoe jij een controller vast houdt maar ik heb nog nooit pijn in mijn vingers er van gekregen haha. Ik speel op PC met een controller want ik haat juist de muis en keyboard :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 25 januari 2020 20:49
  @Markus88 heb ook een ps4. Speel max 2 uur per dag, want ik krijg echt kramp in mijn vingers van het spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 26 januari 2020 07:42
  @rohirrimdwarf echt naar 2 uur al? Dat is snel!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 25 januari 2020 23:15
  @rohirrimdwarf "Buiten dat is gamen met muis en toetsenbord gewoon 10x fijner dan een controller waar je pijn van in je vingers krijgt na te lang gamen."

  Je beseft je nu dat je persoonlijke ervaringen en voorkeuren loopt te verkopen als algemene feiten?
  JIJ vind toetsenbord en muis beter, JIJ krijgt kramp van een controller. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen zo. En wellicht bedoel je 't ook niet zo. Maar zo staat het er wel.
  Ik vind het echt van de game afhangen wat fijner is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jemkylo39

  • 26 januari 2020 01:01
  @darkmanwls zeker weten. ik ben veel sneller met reageren met keyboard en muis in een FPS zoals Call of duty. Maar een race game of Fifa speelt veel lekkerder met een game controller.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jemkylo39

  • 26 januari 2020 01:18
  @rohirrimdwarf breek je nagels niet op je eigen meid 🤣 wat een zeikerd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DeeZet

  • 26 januari 2020 14:43
  @rohirrimdwarf ja hoor….Ga jij maar Mario spelen met een muis en toetsenbord….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  alexvkan

  • 31 januari 2020 14:50
  @rohirrimdwarf Alleen last gekregen van mn polsen en rsi van muis en toetsenbord. Nooit van een controller…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jemkylo39

  • 26 januari 2020 01:39
  @Cocabeer high maintenance? Heb je nog een pc uit de vorige eeuw.?
  Ik heb geen last van high maintenance. M'n videokaart is altijd up to date door Nvidia GeForce experience en Windows onderhoud en updates worden gedaan als ik niet game. Ik heb Nvidia GeForce RTX 2060 en een Intel core i7 3.2ghz processor. PS4? No thank you . I'm good

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 25 januari 2020 15:36
  'Zonder al die vermoeiende fanboy-discussies heb je een hoop energie over voor positievere dingen.'

  Mjah, waarschijnlijk komt dan de ouderwetse discussie tussen PC-gamers en console-gamers weer meer naar de voorgrond. Want klagen en elkaar de loef afsteken is nu eenmaal traditie in de gameswereld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Footy

  • 25 januari 2020 15:45
  Andersom begint het ook. Zijn deze generatie al een aantal pc games op console verschenen zoals Cities: Skylines, Prison Architect en Civilization. Ook zijn Rust en Planet Coaster aangekondigd. Ik vind het een goede ontwikkeling. Pc is voor mij gewoon teveel onderhoud en ik vind het niet erg om een aantal jaar achter te lopen. Het is voor mij goed genoeg. Zolang er maar keuze is zodat iedereen kan gamen zoals diegene het fijn vindt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • n1els

  • 25 januari 2020 17:19
  het zou voor onze Nederlandse game developer Guerrilla wel beter zijn om een wat breder bereik te hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ph4ge

  • 25 januari 2020 18:48
  Laat de peasants lekker hun eigen ding doen…

  Jk ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 25 januari 2020 19:33
  Elke keer dat drivers gezeik of te weinig geheugen of niet ondersteunend controller (noem maar wat geks) of windows die vast loopt of videokaart niet up 2 date, nee ik hou het wel bij een console. :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 25 januari 2020 23:17
  @DarkraverX dat is mij sinds de jaren 90 niet meer overkomen. Pc gamen is oersimpel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nol

  • 25 januari 2020 23:49
  @darkmanwls dan zou ik mijn even melden op het forum van Tweakers, want daar lopen pc gamers wel vaak tegen dat soort zaken aan. Hele pagina's gaan daar over, dus zo simpel is het ook weer niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 25 januari 2020 23:55
  @Nol dat argument weer. Denk ook even na over al die mensen die geen problemen hebben, die hoor je niet, want die klagen niet.

  En qua consoles. Red ring of death, krassen op DVD door foute dvd drives. Ps4 die herrie maakt. Ik kan me herinneren dat er ooit een firmware update voor de ps4 was die ervoor zorgde dat ie niet meer wou opstarten, en dan moest je een volle reset uitvoeren. Etc. Consoles zijn ook niet fout vrij.
  Het feit dat er mensen zijn met problemen wil niet zeggen dat IEDEREEN problemen heeft. Ik en veruit de meeste mensen die ik ken hebben nooit problemen met pc's. Dat wil dus niet zeggen dat er geen problemen zijn. Techniek kan kapot gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jemkylo39

  • 26 januari 2020 01:14
  @darkmanwls ik verkies m'n pc bocen een console van PlayStation of Xbox. Ze denken dat we games spelen op de pc die ze thuis hebben om porno te downloaden. Met een game pc met goede hardware doet niet onder voor een console

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.