Column
Blizzard

Kan Diablo 4 BlizzCon redden?

Kantelpunt voor Blizzard

Geschreven door Erik Nusselder op
Ik veerde op uit mijn stoel toen ik zag dat Diablo 4 mogelijk gelekt is in een Duits tijdschrift. Een nieuw deel in een van mijn favoriete gameseries, daar heb ik natuurlijk onwijs veel zin in! Toen werd ik getroffen door de realisatie: o ja, die game is van Blizzard. O ja, zij zijn verwikkeld in een internationaal schandaal. O ja, komend weekend is BlizzCon…

Voor wie de opschudding de afgelopen weken heeft gemist heeft volgt nu een korte samenvatting. Hearthstone-speler Ng Wai Chung gaf na een gewonnen potje tijdens een livestream een interview, en sprak daar ineens zijn steun uit voor de anti-Chinese protesten in Hongkong. Blizzard greep vrij snel in en schorste de speler niet alleen voor een jaar, maar nam ook zijn verdiende prijzengeld af. Zelfs de twee interviewers, die wegdoken op het moment dat ‘Blitzchung’ zijn statement deed, werden geschorst.

Hearthstone

Vage regels

De woede om deze ingreep was groot. Blizzard heeft natuurlijk het recht om hun toernooien zo te runnen als dat ze zelf willen, ook met vage regels op basis waarvan ze bijna iedereen wel kunnen bannen als iets ze niet zint. Met die regels ga je immers akkoord als je meedoet aan het toernooi. Een groot deel van de community vond de straf echter veel te streng en ingrijpend voor de speler in kwestie.

En terecht, vind ik: een jaar is wel erg lang, en dat geld had hij eerlijk verdiend. Bovendien: wat heeft hij nu helemaal misdaan? Opkomen voor zijn mening in een land waar veel mensen onderdrukt worden en het zat zijn om onder het juk van China te moeten leven? Het is niet alsof de stream helemaal verpest werd en het hele toernooi de soep in liep om zijn uitspraak.

De link tussen Blizzard en China was al snel gelegd. Blizzard ontkende later dat hun beslissing ook maar iets te maken had met hun samenwerking met NetEase, die hun games in China uitgeeft. Of met het feit dat het Chinese Tencent 5% van hun aandelen bezit. Of met de vele miljarden die ze kunnen verdienen in China’s groeiende markt voor games en e-sports. Of met dat de Chinese overheid snel op hun teentjes is getrapt wanneer hun land beledigd wordt. Of met het feit dat Blizzard de toestemming wilde van de Chinese overheid om het mega populaire Call of Duty: Mobile in China uit te brengen. Natuurlijk niet.

De woede groeide snel en Blizzard voelde zich genoodzaakt om de straffen af te zwakken. Zowel Blitzchung als de interviewers werden nog maar zes maanden geschorst, en de speler mocht alsnog zijn prijzengeld houden. Voor de boze community is dat echter te weinig en te laat.

Het team waagde het toen om op het podium een Diablo-game voor mobiele telefoons aan te kondigen
Diablo 3

Bring on BlizzCon

Dat brengt ons bij de komende week. Op 1 november begint BlizzCon, het grote feestje voor alles dat met Blizzard te maken heeft. De uitgever zat eigenlijk verlegen om een fanconventie die vlekkeloos verliep na de opwinding van vorig jaar. Het team waagde het toen om op het podium een Diablo-game voor mobiele telefoons aan te kondigen. Ja hallo, daar waren al die Blizzard-fans toch niet voor gekomen!

Dit jaar is de reden om boos te zijn op het bedrijf echter een stuk seriezer. Blizzard lijkt China, en daarmee het grote geld, te verkiezen boven de normen en waarden die wij in het vrije westen kennen. Er staan dan ook grote protesten gepland voor de deuren van BlizzCon, en dat is dus precies wat de uitgever niet kan gebruiken.

Diablo

Duivels dilemma

Terug naar Diablo 4. Hoezeer ik Blizzards acties ook afkeur in dit hele debacle, zit ik straks toch in spanning af te wachten of die game aangekondigd gaat worden. Ik ben nog niet zo ver dat ik Blizzard helemaal boycot en hun games niet meer wil spelen, zoals vele anderen gamers wel op social media aankondigden. Daar heb ik overigens enorm veel respect voor: het is een hartstikke krachtig iets om een streep te trekken en bepaalde games uit principe niet meer te spelen. Zeker als het een soort gewoonte is geworden om bijvoorbeeld Overwatch op te starten om wat uurtjes te doden.

Stemmen met je portemonnee heeft absoluut zin. Kijk maar naar Ubisoft, waar men de boodschap luid en duidelijk heeft begrepen nu het zwalkende Ghost Recon Breakpoint slecht verkoopt. Ineens nemen ze de tijd om al hun aankomende games uit te stellen en nog wat meer tijd in de ontwikkeling te stoppen. Al zal het met Blizzard misschien wat moeilijker gaan, want die kunnen in China zoveel geld verdienen, dat er bijna niet tegenop te boycotten is.

Maar hoezeer ik ook uitkijk naar de mogelijke aankondiging van Diablo 4, kijk ik eigenlijk nog meer uit naar ontwikkelingen rond BlizzCon zelf. Wat voor demonstraties komen er uiteindelijk, hoeveel mensen komen er daadwerkelijk opdagen? Wat doen Blizzard-medewerkers tijdens hun presentatie als er kritische vragen uit het publiek komen? Of slaan ze de Q&A-sectie dit jaar maar helemaal over? Durven ze überhaupt iets over de kwestie te zeggen, of proberen ze het dood te zwijgen? Dat zijn toch de vragen die volgens mij het meeste impact gaan maken. Diablo 4 of geen Diablo 4.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: The Outer Worlds en Conan O'Brien in Death Stranding Pc-versie van Monster Hunter World: Iceborne krijgt releasedatum
13

Reacties op: Kan Diablo 4 BlizzCon redden?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Qinneth

  • 26 oktober 2019 10:48
  Één ding wat zeker is, Blizzard is hard bezig om de Westerse markt af te schudden, en daarvoor in de plaats de Oosterse markt te ontarmen. Deze markt is immers meer waard dan de andere markten, en degene die echt controle hebben over het bedrijf zijn de aandeelhouders, en de CEO's die naar hun pijpen dansen, die willen alleen maar meer, meer en meer. Deze mensen hebben totaal geen belang bij een paar honderd duizend kwade fans weer tevreden stellen, want ze kunnen ingeruild worden voor miljoenen Oosterse fans die helemaal geen moeite hebben met alle gok-elementen en microtransacties waarin de Blizzard games van tegenwoordig doordrenkt in zijn.

  Geef het 10 jaar en Blizzard is alleen nog maar een begrip in China, en in de rest van de wereld wordt er met een nostalgische zucht teruggedacht aan de 'goede oude tijd'.

  Ongetwijfeld wordt er Diablo 4, Overwatch 2, de volgende WoW uitbreiding en een nieuwe I.P. aangekondigd, maar ze gaan geen woord terugnemen of actie ondernemen om hun leven te beteren. Ze rekenen 100% op het korte termijngeheugen van de gamers, en hopen hun af te kunnen leiden met shiny new things.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 26 oktober 2019 14:00
  Diablo 4 kan een hoop goed doen. het kan ook een hoop fout doen. Blizzard was ooit mijn meest geliefde developer. Als er werd aangekondigd dat blizzard met wat nieuws kwam hoefde ik er eigenlijk niet over na te denken, ik wilde t hebben.

  Maar de tijden zijn veranderd, en door vorige gebeurtenissen bereid ik me voorzichtig voor op een diablo 4 met microtransacties. Laten we niet vergeten dat ze dit met diablo 3 aanvankelijk al probeerden met een real money auction house waar ze lekker mee dachten te kunnen cashen. Dat is niet gelukt destijds, maar ze zullen dit vast op een andere manier weer willen proberen.
  De winst van gewoon een goede game die goed verkoopt is niet meer genoeg, het moet voor iedere cent uitgemelkt worden, en dat wij daardoor als consument eerder klaar zijn met zo'n game dat maakt niet uit, zolang er in de korte tijd maar zoveel mogelijk geld uit getrokken kan worden.

  Misschien heb ik t mis. Ik hoop zelfs echt van harte dat ik het mis heb. Maar alleen al dat ik inmiddels rekening hou met zoiets van een developer waar ik ooit blindelings op vertrouwde zegt genoeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 26 oktober 2019 17:44
  ik Sta er precies hetzelfde in, Blizzard was mijn favoriete ontwikkelaar, ik at hun games. Altijd een groot fan van Diablo geweest, D3 was in het begin geen goede game, maar toen RoS uitkwam werd alles goed gemaakt en heb ik weer genoten van de game.
  Ik hoop van harte dat je het mis hebt maar ik deel je angst. Het oude Blozzard bestaat niet meer, de oude kernwaarden gelden daarom ook niet meer denk ik. It’s done when it’s done en pas dan kwam een game uit en dan altijd vrijwel zonder grote bugs. Ik ben benieuwd hoe lang ze dat vol kunnen houden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Valerium

  • 26 oktober 2019 14:22
  Nee. Blizzard is triest bezig en maakt het steeds erger.

  Alle assets worden gecensored voor de china markt, zoals hearthstone art, en skeleten in wow, Diablo immortal omdat china dat wil, ze hebben die switch overwatch event gecancelled, ze hebben de Q&A op blizzcon gecancelled, alleen maar omdat ze weigeren toe te geven dat ze fout waren en het grote china geld kiezen.

  Was ooit een goed bedrijf, is niks van over.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 28 oktober 2019 09:34
  @Valerium Ze zijn zeker niet goed bezig, maar ik kan ze dat niet echt kwalijk nemen dat ze dat overwatch event hebben gecancelled, dat zou echt een nachtmerrie zijn geworden. Als de nadruk op protesten zou liggen ipv een leuk release feest, waarom zou je het dan door laten gaan? Zeker omdat de mensen die op dat event staan niets te maken hebben met de higher ups die dit drama hebben veroorzaakt. Ik moet er niet aan denken een PR persoon te zijn op zon Promotie event (of een medewerker op blizzcon straks).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 26 oktober 2019 18:52
  Ik vraag me vooral af hoeveel gamers werkelijk de games gaan boycotten.
  Want tussen roepen en doen is een verschil. Van die mensen die het nu hard roepen koopt denk ik de helft gewoon de game als Diablo 4 uitkomt.
  We blijven mensen die graag spelen wat we leuk vinden en als Diablo 4 echt komt en toevallig ook een nieuwe klassieker is dan is die aantrekkingskracht wel hoog.
  We hebben het namelijk niet over een kleine waardeloze franchise die matig scoort.
  En dat is denk ik de enige reden dat blizzard zoiezo nog wat doet. Ze hebben ooit een paar sterke franchises gemaakt en daar kunnen ze nu nog altijd hun voordeel uithalen.
  Dus ja ik denk dat Diablo 4 blizzcon en blizzard kan redden. Ook omdat dit nu een foutje was, dan bedoel ik dat ondanks dat het behoorlijk heftig is ontvangen is het een rimpeltje. Het gaat er nu vooral om hoe blizzard zich in de toekomst opstelt. Als het bij deze ene keer blijft dan krijgen ze echt wel de kans om gamers terug te binden.
  Gaan ze voortaan nog vaker zulke dingen doen en vooral de westerse markt slechter behandelen dan is de kans groter dat die westerse boycot er komt.

  Maar nu nog niet.
  Dat verwacht ik niet.
  Want zelfs de keiharde boycot roeper moet heel sterk zijn als die een Diablo 4 niet te willen spelen als het zijn of haar favoriete serie is.

  Wel vind ik dat blizzard een goede afstraffing verdient. Misschien is een boycot ook wel te extreem vanuit onze kant. Maar flinke demonstraties en eventueel een soort van verstoring van hun feeste( Blizzcon) is wel goed.

  Anderzijds, als er wel boycots komen dan is het ook enkel hun eigen schuld.

  Ik vind blizzard al jaren niks meer. Sinds die fusie/samenwerking met Activision lijkt geld belangrijker dan die passie die ze ooit hadden.
  Elk bedrijf met top games verdient succes, en dat heb ik ze ook altijd gewenst, maar tegenwoordig vind ik het niks meer.
  Voor mij komt dat door WoW. En door het geld maar ook die game trekt zoveel aandacht en updated dat er vrijwel niks anders meer komt.
  Als die game destijds gefaald was hadden ze bij blizzard gewoon nog games gemaakt in plaats van 1 game oneindig onderhouden( ook al doen ze dat wel goed).

  Ik zie het blixzard nieuws wel hier voorbij komen en eerlijk gezegd zal het me wel wat.
  Maar een Diablo 4? Misschien wel interessant omdat die serie zo ongeveer de enige is die ze naast WoW schijnen te hebben.
  Ik zou liever warcraft 4 zien maar ja zolang WoW draait zal die game niet komen denk ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 26 oktober 2019 19:03
  @watashi wa maurice desu. Ik denk dat als er een nieuwe warcraft strategy game komt, dat het dan een reboot zal zijn. Ze kunnen namelijk het huidige verhaal niet gebruiken want dat wordt al gebruikt door wow.
  Maar die reboot zou ik prima vinden hoor, aangezien het verhaal me in een strategy game toch niet zo heel veel boeit en sowieso het verhaal van warcraft 1 al weer zo lang geleden is en ook al meerdere keren is aangepast (retconned).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 28 oktober 2019 11:11
  @darkmanwls

  Ja dat snap ik maar eigenlijk zo het me niks uitmaken of het wel klopt binnen die lore. Hahahah
  Maar een reboot mag van mij ook.
  Het hoeft niet in de opvolging van het verhaal te zitten. Een vernieuwing van deel 1 of evt deel 2 mag van mij ook met aanpassing van het huidige verhaal.
  En inderdaad het verhaal boeit me ook niet. Ik vond warcraft 1 en 2 en ook 3 vooral vet vanwege gameplay en sfeer. Verhaal komt bij mij bij rts toch op laatste plek.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mcflinkdoen

  • 27 oktober 2019 18:25
  @watashi wa maurice desu.

  Mand!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 28 oktober 2019 11:12
  @Mcflinkdoen

  Ik ben een eigenwijze hond dus ik blijf stug zitten. Als je met mand tenminste commando ‘mand/af’ bedoelde 😂😂

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipf0

  • 27 oktober 2019 18:35
  Ik denk dat als het er op aankomt gamers net zo principieel blijken te zijn als Blizzard. Maar ja, dingen roepen om te laten zien dat je moreel aan de juiste kant van de geschiedenis staat is best een dingetje tegenwoordig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 28 oktober 2019 03:22
  "Steikum gelekt". Beetje hype is nooit weg voor de beurswaarde voor activision-blizzard.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mcflinkdoen

  • 29 oktober 2019 16:51
  @watashi wa maurice desu

  Haha, nee man, dat is van de filmpje van Maxim Hartman, korter!! Haha ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.