Langzaam loop je het klaslokaal binnen, je ziet net een leerling wegduiken achter een tafeltje, jammer voor de leerling, maar een Uzi heeft geen problemen met houten tafeltjes en voordat er twee secondes voorbij zijn ligt de leerling plat op de grond en dwarrelt er nog wat rook uit de loop van de Uzi. Op naar de volgende leerling door wie je gepest werd, het is payback time en met hoog tempo loop je door de school opzoek naar nieuwe slachtoffers, ondertussen leg je de concierge en kantinejuffrouw om en neem je een blikje uit de automaat, want van al dat schieten krijg je dorst. Dan krijg je de melding: HL.exe heeft een ongeldige bewerking uitgevoerd. Damn, wat is die Mod toch buggy.

De Columbine Highschool Mod deed bij veel gamers de wenkbrauwen fronsen, want ging dit niet te ver? Velen vonden van wel en er werd dan ook een petitie gestart tegen de Mod. Het lijkt wel of de Mod een hoax was of de petitie gewerkt heeft, want de pagina van de makers bestaat niet meer.

Een spel wat ook veel vragen oproept is Hooligans: Storm over Europe. Dit spel van Nederlandse makelij laat de speler een groep hooligans aanvoeren en zoveel mogelijk schade aanrichten in de aanwezige steden. Smakeloos wordt er al snel geroepen, geen onderwerp voor een spelletje, maar is het inderdaad smakeloos?

Toen Carmageddon vier jaar geleden uitkwam haalde het zelfs de krant. Ik kijk nu naar het AD van 23 juli 1997 waar met een grote kop staat "Computerspel niet te verbieden". Uiteindelijk kwam Carmageddon toch uit in Nederland en reed menig gamer onschuldige mensen over. Tegenwoordig hoor je niemand meer over hoe "erg" Carmageddon was, maar meer over de saaie gameplay van het spel.

Ook de mensen die nu hard schreeuwen dat het niet mag of kan zullen vast wel eens een rondje Grand Theft Auto hebben gereden. Een spel waarbij je onschuldige mensen uit auto's sleurt, dood rijd of schiet en alles doet wat bij de wet verboden is. Smakeloos? nee, GTA heeft juist zo'n unieke gameplay en was eindelijk weer eens wat vernieuwends.

Je kan je dan afvragen of alles maar moet kunnen, maar waarom niet? Waarom zou je geen Mod over de Columbine Highschool kunnen maken? "Ja, maar je kwetst er mensen mee", waar, maar wat je ook doet, maakt of zegt, altijd zijn er wel ergens mensen gekwetst door jouw acties.

Als maatschappij kan je gezamenlijke normen en waarden instellen, maar dat gaat niet op voor de computer of het Internet. Internet is juist een community zonder regulering en een plek waar gelijkgestemden elkaar makkelijk vinden, mensen met dezelfde waardes en normen, die geen problemen hebben als ze een Mod maken of spelen over Columbine High of Hooligans. Het enige wat ik wel vind is dat mensen er geen echte "schade" van moeten ondervinden. Het zou niet best zijn dat als je na het spelen van een bepaalde Mod of spel de straat op gaat en iedereen lek schiet, maar dat is weer iets voor een andere column.