Column
Cyberpunk 2077

Is Cyberpunk 2077 te mooi om waar te zijn?

We willen geloven, maar durven het nog niet

Geschreven door Michel Musters op
Op E3 toonde CD Projekt Red, de studio achter The Witcher 3: Wild Hunt, achter gesloten deuren een uitgebreide gameplaydemo van zijn nieuwe game Cyberpunk 2077. Ook op Gamescom was die demo voor een selecte groep journalisten te bekijken, waaronder ondergetekende. De hoeveelheid details en de weergaloze animatie deden deze oude rot in het vak zichzelf vooral afvragen of het eindproduct ook maar in de buurt kan komen van deze gelikte presentatie.

Over de precieze inhoud van de demo ga ik niet al te veel uitweiden, dat heeft collega Jacco al gedaan in zijn E3-preview. Ik vind het interessanter om in te gaan op het gevoel van euforie en verwondering dat ik ervoer toen ik zelf getuige was van de speelsessie van de ontwikkelaar op Gamescom, gevolgd door gezonde scepsis die de hype enigszins binnen de perken hield.

Cyberpunk 2077

Levensechte huid

Want wat CD Projekt reeds twee gamebeurzen laat zien aan de pers, is niets minder dan ontzagwekkend. De demo begint met een infiltratie van een gebouw, wat met de diversiteit in gameplaymogelijkheid op zich al tof is, maar nog niet echt iets nieuws onder de zon bevat. De eerste keer tijdens de vijftig minuten durende gameplaydemo dat mijn aandacht laserfocus wordt en ik met wijde ogen zit te kijken, is het moment in de demo dat het hoofdpersonage een ontvoerde vrouw die op sterven na dood is uit een badkuip trek en haar naar buiten tilt. Het daglicht weerkaatst op haar melkwitte huid en op dat moment besef ik dat ik nog nooit zúlke levensechte, menselijke huid in een game heb aanschouwd. Ik fluister naar collega Lucas, die naast mij zit te genieten, dat het lijkt alsof de ontwikkelaar foto’s van een echt persoon heeft gemaakt en die over een digitaal personage heeft getrokken. Lucas is juist meer onder de indruk van het natuurlijk bewegende water in de badkuip dat zo nu en dan over de benen van de vrouw kabbelt. Ik neem het hem niet kwalijk.

Daarna blijft de demo het ene na het andere indrukwekkende moment voorschotelen. Ik zie het hoofdpersonage door de extreem gedetailleerde, futuristische stad lopen. Overal op straat zijn dingen aan de hand: mensen die zichzelf vermaken of iets crimineels uitspoken, felle lichten, teksten en reclames die je om de oren vliegen, prachtige retro-futuristische wagens die voorbij scheuren. Ook in een auto maakt deze stad veel indruk, en daar komt dan nog het prachtige dashboard bij dat je tijdens het rijden ziet, dat zo uit een futuristische film uit de jaren 80 had kunnen komen. Ik voel meteen de zo herkenbare drang om zelf een controller vast te pakken en urenlang door deze stad te lopen, niet eens een missie te doen, maar gewoon alle prachtige omgevingen en alles wat er op straat gebeurt in mij op te nemen. Kortom: de totale immersie van een goed uitgewerkte open wereld ervaren.

Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077

Later in de demo komt er nog veel meer indrukwekkends voorbij. Wanneer je praat met personages – of het nu gaat om de Ripperdoc, die als een soort kruising tussen een chirurg en tatoeëerder een lichaam uitbreidt met technologische hoogstandjes, of de griezelige Melstrong-bende, waarvan de leden hun eigen lijf zo ver uitbreiden dat ze er meer uitzien als machines – vallen de uiterst natuurlijke animaties van hun lichamen en gezichten meteen op. In Cyberpunk 2077 lijkt de grens tussen een game en een levensechte ervaring te vervagen.

Watch Dogs-trauma

Ik zeg expres lijkt, want journalisten hebben natuurlijk alleen nog maar de door CD Projekt Red zelf gespeelde demo mogen aanschouwen. Die draait hoogstwaarschijnlijk op dezelfde of vergelijkbaar krachtige pc-hardware als tijdens de E3, die technologisch de PlayStation 4 (Pro) en Xbox One (X) ver vooruit is. Wat ik te zien kreeg, streefde qua grafische kracht en details al het andere op die consoles ver voorbij. Betekent dit dat CD Projekt Red gewoon een extreem getalenteerde ontwikkelaar is, of dat er een groot verschil komt tussen de pc- en consoleversie van Cyberpunk 2077? Of is wat we zien wellicht vooral bestemd voor een (overigens nog niet officieel aangekondigde) next-gen versie en is dit een game die twee generaties consoles aandoet?

Cyberpunk 2077

Hoe dan ook moest ik tijdens de presentatie regelmatig aan Watch Dogs denken. Niet de uiteindelijke game, die ik met iets te veel apathie heb uitgespeeld, maar die allereerste onthulling van Ubisoft op E3 2012. Hoewel de demo van Cyberpunk 2077 véél beter oogt – niet zo gek ook nu we zes jaar verder zijn – weet ik nog goed hoe ik in 2012 ook zo onder de indruk was van al die details op de straten van Chicago. Het bleek vooral bij een droom van een game te blijven, want het uiteindelijke spel oogde bij lange na niet zo mooi, gedetailleerd en vloeiend als in de eerste trailer. Die ervaring – samen met vele andere situaties die ik al die jaren heb meegemaakt in deze industrie – heeft mij voorzichtiger gemaakt. CD Projekt Red zelf maakte hier zich ook schuldig aan: de eerste trailers van The Witcher 3 ogen veel rijker dan het uiteindelijke spel.

Dit is gewoonweg gezonde scepsis die iedere gamer moet bezitten. Het is heerlijk om mee te gaan in de hype van een game, maar als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het ook in negen van de tien gevallen. Dat doet verder ook niets af aan wat lijkt op bijzonder interessante gameplay in een uitgebreide rpg-wereld, wat de ontwikkelaar kennende helemaal in orde zal zijn. En als CD Projekt Red het dan toch voor elkaar krijgt om het eindproduct grafisch op deze duizelingwekkende demo te laten lijken? Dan is dat verdraaid mooi meegenomen.

Dit artikel delen:

Lees meer

2K past NBA-games aan wegens eisen van Nederlandse Kansspelautoriteit De beste gamedeals van de week
27

Reacties op: Is Cyberpunk 2077 te mooi om waar te zijn?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  El Ninjo

  • 23 augustus 2018 10:39
  CD Project RED is niet de eerste die dit doet en zal ook de laatste niet zijn. Er gaan meerdere geruchten dat Cyberpunk voor de volgende generatie consoles is.

  Ik blijf er niet minder enthousiast om, de neo-tokyo Blade Runner achtige setting vind ik fantastiesch en kan dan ook niet wachten om hem te spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 23 augustus 2018 10:55
  @El Ninjo

  Hoop niet dat dit een game wordt die over twee generaties gaat zoals met GTA het geval was. Want als dat zo is, dan wacht ik pas met aanschaffen tot ik de ps5 heb. Deze game net als toen der tijd met GTA verdient het niet om met downgegrade graphics te spelen. Hopelijk lukt het me dan ook met deze game om die dan 2 jaar links te laten liggen en spoilers te verkomen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 23 augustus 2018 11:17
  @rreloaderr CD Projekt blijft er op hameren dat het echt voor deze gen bedoeld is… maar ik weet het niet hoor. Als deze game ook naar de volgende gen komt (en niet gelijktijdig) dan wacht ik misschien wel liever op die versie. Als mijn ervaring in de huiskamer straks in de buurt kan komen van de demo die ik heb gezien, dan wil ik dat koste wat het kost bewerkstelligen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 23 augustus 2018 17:50
  @MichelMusters
  Daarom moet het spel ook gewoon PC-only zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bayek79

  • 24 augustus 2018 08:47
  @oropher En dan miljoenen inkomend mislopen. Goed plan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 23 augustus 2018 11:16
  @El Ninjo Ik word er ook zeker niet minder enthousiast om hoor! Maar een gezonde terughoudendheid bij het bekijken van dergelijke, door ontwikkelaars bestuurde demo's is alleen maar goed om teleurstelling in de toekomst te voorkomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  El Ninjo

  • 23 augustus 2018 12:29
  @MichelMusters "Verwacht het ergste en je zult niet teleurgesteld zijn"

  Watch Dogs is een goed voorbeeld, vooral Ubisoft staat erom bekend geweldige demo's te showen welke enorm afwijken van het eindproduct.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 23 augustus 2018 13:00
  @El Ninjo Absoluut, dat is ook juist de game die ik aanhaal in bovenstaande column :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fpsbig

  • 23 augustus 2018 10:51
  Ik heb er heel veel zin in. Wel apart dat tweakers vermeld dat het grafisch mooi is maar mee kan met de rop van wat er nu is en het er niet per se over heen gaat. In dit stuk worden echter graphics beschreven die we nog nooit hebben gezien. In ieder geval ik heb er zin in en ga wel eens sparen voor een nieuwe pc. Me huidige zal t ook wel draaien maar dit lijkt me een goede reden voor een dikke upgrade ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 23 augustus 2018 11:12
  @Fpsbig Het is natuurlijk deels subjectief, maar voor mij ontsteeg de combinatie van graphics, animatie en hoeveelheid details echt wat we tot nu toe hebben gezien in andere games. Maar dat is natuurlijk ook het gevaar; dit was een demo die gespeeld werd door de ontwikkelaar. Wie weet hoe het eindresultaat eruit gaat zien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 23 augustus 2018 14:06
  Zekerheid krijg je nooit, maar CD-P heeft natuurlijk wel een goede track record. Ik heb er heel veel vertrouwen in dat dit een uitstekende game wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 23 augustus 2018 14:30
  @TripleDad Aan de ene kant wel, aan de andere kant oogden de trailers van The Witcher 3 ook beter dan het eindproduct. We gaan het zien!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 23 augustus 2018 15:21
  @MichelMusters Maar gelukkig niet op WD catastrophe.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 23 augustus 2018 21:49
  @MichelMusters
  Graphics zijn leuk, maar gameplay vind ik veel belangrijker. Wat mij betreft was TW3 spot on. Cyberpunk is heel veelbelovend wat dat betreft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 24 augustus 2018 11:33
  @TripleDad Dat is dan ook zo'n beetje precies wat ik in bovenstaande column concludeer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 24 augustus 2018 19:45
  @MichelMusters

  Dat is idd zo the Witcher 3 was in vergelijking met de trailer significant gedowngrade toch denk ik dat we ons geen zorgen hoeven te maken over cyberpunk 2077

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mcbrew

  • 23 augustus 2018 14:22
  Ik heb wel geleerd niet teveel mee te gaan in een hype als het gaat om grafische pracht. Ik heb aal vaak genoeg gezien dat het niet waargemaakt werd. Als deze game er echt zo uitziet als op de screenshots en wat ik gelezen/gehoord heb van mensen die de demo gezien hebben ben ik bang dat het een teleurstelling gaat worden op de huidige generatie hardware.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 23 augustus 2018 14:29
  @mcbrew De demo die ik heb gezien is één op één niet mogelijk op de huidige gen, dat kan ik gewoonweg niet geloven. Alle graphics, animaties en details bij elkaar is gewoonweg té veel voor de PS4 en XOne.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mcbrew

  • 24 augustus 2018 08:23
  @MichelMusters Nu maak je me echt heel nieuwsgierig over hoe mooi dat er dan uit gezien moet hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 23 augustus 2018 15:08
  Zo mooi hoeft het ook niet wat mij betreft. Als je ziet hoe mooi de games van nu al zijn, zoals god of war en horizon, vind ik dikke prima. Animaties zijn erg belangrijk. Ik ben wel enthousiast over de game, maar er komt nog zoveel meer bij kijken voor een goed product.. is het wel boeiend wat je moet doen, leeft de wereld wel echt, is het origineel genoeg, is de framerate goed, is de pacing goed, zitten er genoeg leuke dialogen in, hoe is de moeilijkheidsgraad, de funfactor.. Voor mij redenen te over om niet te gehyped te worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.