Het zal iedereen onderhand al zijn opgevallen dat je geen radio of televisie kunt aanzetten zonder te horen hoe George Michael in de golden oldie "Last Christmas" zijn liefdesverdriet met de luisteraar deelt of te zien hoe Mariah Carey door de sneeuw rollebolt terwijl ze laat weten wat ze eigenlijk voor kerst wil hebben. Nu ben ik geen fan van Wham! en andere bandjes die per ongeluk een kersthit hebben gemaakt, maar tijdens de laatste weken van december kan ik al die kerstnummers wel waarderen en klinkt het altijd gezellig als Bing Crosby of Band Aid voor de zoveelste keer voorbij schieten.

Overal zie je lampjes in de kerstbomen branden, hoor je de belletjes rinkelen, zie je door alle groene en rode kerstkransen de bomen niet meer en heeft zelfs Gamer.nl een kerstlayout gekregen. Het is kerst en iedereen zal het weten, behalve de gamer die thuis achter zijn scherm zit gekluisterd. Nu zijn er wel enkele games die als easter egg iets speciaals laten zien als het Halloween of kerst is. Zo heb je de klassieker Rise of the Triads waar alle mannetjes op eerste en tweede kerstdag een kerstmuts dragen en alle muziek in het spel door een mooi kerstlied vervangen is, maar over het algemeen is het slecht gesteld.

Je ziet dit soort easter eggs dan ook steeds minder vaak, maar zou het niet grappig zijn als tijdens de laatste twee weken van december iedereen op een Counter-Strike server een kerstmuts op heeft, er overal sneeuw ligt en er in plaats van granaten sneeuwballen gegooid worden? En niet alleen tijdens kerst, maar ook tijdens oud en nieuw of als er een nieuw seizoen begint, bijvoorbeeld als het zomer wordt en iedereen in zwembroek rondrent, er overal palmbomen staan en er her en der strandballen liggen. Veel games doen er alles aan om zo realistisch mogelijk over te komen, maar het zijn vaak de kleine details die ontbreken.

Het lijkt er op dat de ontwikkelaars die diep in een donkere kelder aan het programmen zijn geen benul van de seizoenen en feestdagen hebben, want op een dag-nacht cyclus na is het in de meeste games nauwelijks te merken dat er vier seizoenen zijn. Veel werk kan het toevoegen van een paar seizoenen met bijbehorende textures en geluidenniet zijn. Waarom je dan geen seizoenen en feestdagen in games hebt is mij een raadsel en eigenlijk best jammer.

Ik hoop dan ook dat dit laatste kerst zonder easter egss en seizoenen in games is en men in 2004 wat creatiever uit de hoek komt, zodat ik volgend jaar tijdens het spelen van Duke Nukem Forver onder het genot van "Last Christmas" op George Michael kan jagen. Ja, ook kerst is een mooie tijd om te gamen