Column
Google Stadia

Ik snap Google Stadia niet

Voor wie is het bedoeld?

Geschreven door Erik Nusselder op
Na al het E3-geweld van vorige week, zou je bijna vergeten dat Google vlak daarvoor ook een eigen persconferentie hield. Ik verwachtte nieuws dat mijn kijk op gaming voorgoed zou veranderen, afgaande op hun aankondiging: ‘Bepaald nieuws kan niet wachten op E3’. Maar twee weken later begrijp ik nog steeds niet goed wat ik nou heb gezien.

Begrijp me niet verkeerd, de technologie achter Stadia is prachtig. Het feit dat je je games overal kunt spelen en gewoon verder kunt gaan met je spel, of je nou op tv, telefoon, tablet of een oude laptop bezig bent, is bijzonder. Met een beetje goede internetverbinding kun je op al je apparaten spelen alsof je gewoon een console of sterke pc hebt staan. Volgens de previews die ik lees vanaf de E3, is de vertraging minimaal – al wordt daar natuurlijk wel in de beste omstandigheden getest.

Ik snap heel goed dat dit de toekomst is: je ziet de trailer van een game, je klikt op ‘Kopen’, en je speelt hem direct, op welk apparaat je ook zit. Het lijkt me een stuk handiger dan dat geklungel met schijfjes of het wachten op een download van tientallen gigabytes. Ik hou van nieuwe technologie, en ik heb dan ook regelmatig naar de Founder’s Edition zitten staren, die je moet kopen om dit jaar nog met Stadia aan de slag te kunnen. Maar ik kan gewoon geen enkele reden verzinnen om de trekker over te halen. In welke situatie zou ik iets aan Stadia hebben?

stadia

Niet voor mij

Stadia heeft nou niet bepaald exclusieve games die ik wil spelen, althans zijn die nog niet aangekondigd. En voor elke andere game is lokale hardware een betere oplossing. Wil ik onderweg gamen? Dan pak ik mijn Switch, of speel ik Fortnite al gewoon op m’n telefoon.

Bovendien moet ik nog maar zien hoe goed Stadia gaat werken in de trein, waar ik op sommige stukken mijn WhatsApp al niet eens aan de praat krijg door een slechte verbinding. Het zou wat zijn als mijn game ineens uitvalt elke keer als ik de Schipholtunnel binnen rijd! Daarnaast maak ik me ook een beetje zorgen dat ik met Stadia gierend door mijn databundel heenga.

Voor wie dan wel?

Ik heb Stadia dus niet besteld, en daar is ook een heel goede reden voor. Ik ben overduidelijk niet de doelgroep. Een hardcore gamer die thuis al een console en pc heeft staan, heeft eigenlijk niet zoveel aan Stadia. Dit is duidelijk bedoeld voor de massa mensen die wel interesse hebben in games, maar geen console willen kopen. Of voor de gamers die met tegenzin zo’n duur kastje kopen en vervolgens het hele jaar alleen Fifa of Call of Duty spelen. In zulke gevallen kan het best slim zijn om over te stappen naar de streaming toekomst.

En toch… toch snap ik het ook dan niet. Stel dat je een console inderdaad te duur vindt, of teveel gedoe, en je kijkt dan naar Stadia. Zoveel verschil maakt het nou toch ook weer niet? De Founder’s Edition kost 130 euro: voor een paar tientjes meer heb je al een console in de aanbieding gevonden. En met die Founder’s Edition heb je nog geen games, die moet je apart kopen.

Modern Warfare, cod, call of duty

Dure grap

Stadia lijkt misschien eenvoudig, voor mensen die de drempel naar consoles te hoog vinden, maar schijn bedriegt. Ook als je niet voor de Founder’s Edition gaat, maar volgend jaar de ‘gratis’ versie probeert, ben je nog lang niet klaar met alleen het kopen van een game. Je hebt een Chromecast nodig om lekker onderuitgezakt op je tv te kunnen spelen. Je hebt alsnog een controller nodig, want die hebben mensen zonder console natuurlijk niet in huis liggen. En dan stuit je nog op de chaos van het abonnement.

Want dit vind ik het meest onbegrijpelijke: om de games die je zelf hebt gekocht op de hoogste kwaliteit te kunnen blijven spelen, moet je een maandelijks abonnement van 10 euro afsluiten. Laat je die verlopen, dan ga je terug naar 1080p. Volgens mij is dit voor de niet-hardcore gamer allemaal maar moeilijk te begrijpen, en uiteindelijk helemaal niet voordeliger of simpeler dan het kopen van een console.

Het streamen van een game zal altijd een mindere kwaliteit hebben dan als je de hardware thuis hebt staan. Je hebt altijd te maken met input lag en vertragingen, je bent afhankelijk van de kwaliteit van je internet – of onderhoudswerkzaamheden op de servers van Google – en je games zijn niet echt van jou. Als Google zou besluiten om over een paar jaar de stekker uit Stadia te trekken, ben je alles kwijt. Dat geldt natuurlijk voor alle digitale platforms, maar als Sony of Microsoft met PlayStation of Xbox zouden stoppen, zou ik nog snel alle games op een harde schijf kunnen downloaden.

stadia

Het zijn nadelen waar veel gamers best mee kunnen leven, maar dan moeten er wel voordelen tegenover staan. Die zie ik bij Stadia nog niet, tenzij ik iets over het hoofd zie. Echt goedkoper is het niet, als je het allemaal bij elkaar optelt. Uiteindelijk zie ik alleen nut voor mensen die één of twee games willen spelen, op hun telefoon, en niet per se in de hoogste kwaliteit. Misschien zit ik er helemaal naast, maar ik denk niet dat die groep supergroot is. Ik zie best in dat streaming de toekomst is, maar de ingewikkelde manier die Google nu heeft gepresenteerd, laat mij vooral met veel vraagtekens achter.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: Epic Store-exclusiviteit Shenmue 3 wordt heroverwogen Wolfenstein: Youngblood bevat tot 30 uur aan content
32

Reacties op: Ik snap Google Stadia niet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 22 juni 2019 11:21
  Games streamen is misschien de toekomst, maar op geen manier is het de nabije toekomst. En elk bedrijf die denkt dat wel zo is, snapt er geen kut van

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 22 juni 2019 11:25
  @coola of jij snapt het niet. Het gaat toch echt gebeuren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 22 juni 2019 14:48
  @Aces-82 Of jij kan niet lezen. Hij zegt niet dat t niet gaat gebeuren. Hij zegt dat t niet NU gaat gebeuren. En dat ben ik volledig met hem eens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 22 juni 2019 15:25
  @darkmanwls maar volgens mij gaat het nu wel gebeuren want Google begint er toch al mee of Niet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 22 juni 2019 17:57
  @Aces-82 On-live begon er een aantal jaar geleden ook al mee, Sony doet het al jaren met ps3 games. De internet snelheid is momenteel gewoonweg nog niet snel genoeg om dit goed te laten werken. Dit zal wellicht meevallen bij een rpg of adventure game, maar je zal t zeker merken.
  Hoe groot en geavanceerd google ook is, ook zij kunnen niet de wetten van t netwerken veranderen.
  Ze kunnen rete snelle servers hebben, maar ze moeten om bij jou thuis te komen nog altijd over het netwerk van jouw provider, en ieder netwerk wat tussen jou en de server ligt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 22 juni 2019 21:16
  @darkmanwls maar het gebeurt wel al dan? Dat was dus mijn punt. Maar ik vind het ook een beetje een domme opmerking om te zeggen dat een bedrijf er niks van begrijpt, want ik denk dat een miljarden bedrijf als Google niet even een gokje neemt van tientallen miljoenen euro's die ze hier in stampen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 23 juni 2019 10:34
  @Aces-82 je hebt mij niet de woorden "google begrijpt het niet" horen zeggen. Dan leg je mij woorden in de mond die ik absoluut nooit gezegd heb.
  Wat ik zeg is dat een hoop mensen een compleet verkeerde verwachting hebben van wat er geleverd gaat worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 23 juni 2019 20:35
  @darkmanwls bedoelde daar ook niet jou mee maar coola. Ik vind het gewoon een beetje dom om zoiets te zeggen. Het is toch een veels te dure grap om maar even te proberen en zou je ook niet denken dat ze dit niet getest hebben of iets dergelijks. Begrijp me niet verkeerd want het is ook niks voor mij dat streamen, en ik wil gewoon een console in huis hebben. Koop wel alles digitaal op me Xbox en heb de gamepass.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 23 juni 2019 20:54
  @Aces-82

  "want ik denk dat een miljarden bedrijf als Google niet even een gokje neemt van tientallen miljoenen euro's die ze hier in stampen"

  Google glass daar hebben ze ook miljoenen in gestampt. Is een van grootste floppen van de 2010s.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 23 juni 2019 21:28
  @Aces-82
  Google kan ongelooflijke veel verlies lijden zonder daar direct last van te hebben.
  Dus ja, ze proberen eventueel gewoon iets waarvan ze haast geen idee hebben of het gaat werken of niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 24 juni 2019 07:37
  @oropher lees nou even goed wat je zelf neerzet……. is toch helemaal niet logisch wat je zegt man

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 24 juni 2019 08:34
  @Aces-82 IK denk, dat google wel degelijk gewoon levert wat zij beloven. Ik denk alleen dat een hoop mensen niet goed begrijpen wat google precies beloofd en gouden bergen zien en een techniek die alles gaat veranderen. En dat gaat het gewoon niet zijn. Het is absoluut interessante techniek, en ik vind het heel belangrijk dat men hier mee bezig is. Ik denk alleen dat een hoop mensen hun verwachtingen wat moeten temperen.
  Want als je ook maar enige kennis hebt van netwerken, dan snap je dat wat sommige mensen verwachten gewoonweg nog niet kan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 22 juni 2019 12:12
  @coola denk toch dat je t zelf niet begrijpt. Deze techniek bestaat al jaren en zit nu in een eindfase dat ze het kunnen aanbieden aan de mass. Ik snap heel goed dat hardcore gamers en verzamelaars hier geen heil in zien maar daar zullen ze zich ook nog niet op gaan richten. Eerst willen ze liever bij casual gamers de weg naar de woonkamer vinden. Mensen met opgroeiende kinderen hoeven zo niet steeds nieuwe hardware aan te schaffen waar ze (mits ze zelf niet gamen) geen verstand van hebben. Abbo sterk internet en abbo streaming dienst en gaan. En heel eerlijk is dat eerste bij heel veel mensen toch al aanwezig voor werk, school, social media, films kijken etc. Hierdoor ga je je duur internet abonnementje juist wat meer gebruiken waardoor het tijd-prijs verhoudingsgewijs beter wordt.

  Is het on par met wat de hardcore gamer verwacht qua beeldqualiteit en snelheid? Wellicht niet maar dat maakt voor een casual gamer toch niets uit. En als we iets geleerd hebben van de Wii is dat er erg veel casual gamers bestaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ghost

  • 22 juni 2019 13:42
  @Jumpman
  Als we een ding van de casual Wii gamers hebben geleerd is dat ze net zo snel (zo niet sneller dan) weer afhaakten als dat ze kwamen.

  Met andere woorden men heeft de harde kernspelers altijd nodig om (langdurig) succesvol te zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 22 juni 2019 16:28
  @Ghost maar om te startten zijn de casual gamers wel handig voor naamsbekendheid en om aantallen te scoren. Dat ze na 1 of 2 jaar weer afhaken is dan prima, techniek is dan weer verfijnd en worden ze afgelost door wellicht hardcore gamers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 22 juni 2019 15:27
  @Jumpman
  Input lag haalt de hele ervaring naar beneden. Hoe mooi het erook uitziet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 22 juni 2019 16:26
  @CroniC ja dat klopt maar dat is lang niet van belang voor alle gamers. Als ik street fighter of smash bros speel merk ik ieder klein stukje lag op, maar een gemiddelde Mario party speler kan zich er niet druk om maken. Het ligt er ook zeker aan hoe fanatiek iemand is en dan denk ik dat dat bij een hardcore gamer meer speelt dan bij een casual gamer. Als jou skills in FIFA so-so zijn dan is lag echt geen probleem maar ben je een speler die in de top 1000 mee doet dan is dat killing. Daarom denk ik dat ze het toch gaan proberen maar richten ze zich eerst op een andere doelgroep dan ze wellicht zouden moeten. Bedenk wel, is ook maar speculatie van mijn kant. We wachten het af en zien het wel gebeuren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Erwintjuh

  • 22 juni 2019 11:45
  wat mij nog het meeste stoort aan google stadia is het moeten kopen van je games. Een streaming dienst is bij uitstek geschikt voor een Netflix achtige service. Je betaald 10-15 euro per maand en daarvoor mag je alle content gebruiken die zij aanbieden. Onrealistisch? waarom lukt het Microsoft dan wel dit aan te bieden? En waarom volgen bijna alle grote uitgevers dit voorbeeld momenteel? Dit is zo'n gemiste kans van Google. Ik had al 2 van die founders editions besteld als ze dit hadden aangekondigd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 22 juni 2019 12:00
  Stel ik zou een goede internetverbinding hebben, geen consoles hebben en een laptop waar ik niks op kan gamen.. dan zou het misschien iets zijn. Ik game nog maar amper. Als ik dan de mogelijkheid heb om bij een toffe game even iets kan afsluiten voor een maand, om vervolgens weer maanden niks te doen.. dan zou het voor mij wel handig zijn. Nu vind ik het ook maar zonde dat mijn Switch en PlayStation stof happen. Maar als er weer toffe exclusives zijn dan moet ik die toch spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vervs

  • 22 juni 2019 12:17
  Ik snap Google Stadia redelijk. Veel mensen kijken naar Google Stadia vanuit een console perspectief. In dat geval is het relatief dure oplossing, omdat je minimaal moet beschikken over een controller en een Chromecast Ultra of het Founder's Edition pakket moet aanschaffen. Dan heb je het over een startprijs van ongeveer €130 (of minder als je al een Chromecast Ultra hebt). Vervolgens moet je nog een abonnement van €10 per maand aanschaffen voor de liefhebbers van een 4K resolutie en moet je de games nog aanschaffen. Nu is gamen op een console ook niet gratis (zo'n €400 en dan nog een abonnement voor online toegang), maar ik kan me voorstellen dat de gemiddelde gamer toch liever voor een console gaat.

  Voor PC games kan Google stadia wel een flink verschil maken. Als ik het goed begrijp, kan ik volgens Google mijn oude gaming desktop het raam uit gooien en kan ik voortaan op hoge kwaliteit gamen op een relatief goedkoop laptopje zonder dat ik ooit een upgrade hoef uit te voeren. Zeker in een tijd dat de prijs van PC componenten aan de hoge kant is, kan dit de moeite waard zijn. Daarnaast zou Stadia de flexibiliteit bieden om voor €130 extra zelf te kunnen bedenken of je aan je bureau met toetsenbord en muis wil gamen, of op de bank met een controller.

  Al met al, afhankelijk van de manier waarop Google dit implementeert kan dit best de moeite waard zijn, want zelfs als ik die €10 per maand over een aantal jaar uit smeer, dan kan ik voor dat bedrag echt geen nette gaming PC kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.