Ik snap Google Stadia niet

Ik snap Google Stadia niet

Na al het E3-geweld van vorige week, zou je bijna vergeten dat Google vlak daarvoor ook een eigen persconferentie hield. Ik verwachtte nieuws dat mijn kijk op gaming voorgoed zou veranderen, afgaande op hun aankondiging: ‘Bepaald nieuws kan niet wachten op E3’. Maar twee weken later begrijp ik nog steeds niet goed wat ik nou heb gezien.

Begrijp me niet verkeerd, de technologie achter Stadia is prachtig. Het feit dat je je games overal kunt spelen en gewoon verder kunt gaan met je spel, of je nou op tv, telefoon, tablet of een oude laptop bezig bent, is bijzonder. Met een beetje goede internetverbinding kun je op al je apparaten spelen alsof je gewoon een console of sterke pc hebt staan. Volgens de previews die ik lees vanaf de E3, is de vertraging minimaal – al wordt daar natuurlijk wel in de beste omstandigheden getest.

Ik snap heel goed dat dit de toekomst is: je ziet de trailer van een game, je klikt op ‘Kopen’, en je speelt hem direct, op welk apparaat je ook zit. Het lijkt me een stuk handiger dan dat geklungel met schijfjes of het wachten op een download van tientallen gigabytes. Ik hou van nieuwe technologie, en ik heb dan ook regelmatig naar de Founder’s Edition zitten staren, die je moet kopen om dit jaar nog met Stadia aan de slag te kunnen. Maar ik kan gewoon geen enkele reden verzinnen om de trekker over te halen. In welke situatie zou ik iets aan Stadia hebben?

stadia

Niet voor mij

Stadia heeft nou niet bepaald exclusieve games die ik wil spelen, althans zijn die nog niet aangekondigd. En voor elke andere game is lokale hardware een betere oplossing. Wil ik onderweg gamen? Dan pak ik mijn Switch, of speel ik Fortnite al gewoon op m’n telefoon.

Bovendien moet ik nog maar zien hoe goed Stadia gaat werken in de trein, waar ik op sommige stukken mijn WhatsApp al niet eens aan de praat krijg door een slechte verbinding. Het zou wat zijn als mijn game ineens uitvalt elke keer als ik de Schipholtunnel binnen rijd! Daarnaast maak ik me ook een beetje zorgen dat ik met Stadia gierend door mijn databundel heenga.

Voor wie dan wel?

Ik heb Stadia dus niet besteld, en daar is ook een heel goede reden voor. Ik ben overduidelijk niet de doelgroep. Een hardcore gamer die thuis al een console en pc heeft staan, heeft eigenlijk niet zoveel aan Stadia. Dit is duidelijk bedoeld voor de massa mensen die wel interesse hebben in games, maar geen console willen kopen. Of voor de gamers die met tegenzin zo’n duur kastje kopen en vervolgens het hele jaar alleen Fifa of Call of Duty spelen. In zulke gevallen kan het best slim zijn om over te stappen naar de streaming toekomst.

En toch… toch snap ik het ook dan niet. Stel dat je een console inderdaad te duur vindt, of teveel gedoe, en je kijkt dan naar Stadia. Zoveel verschil maakt het nou toch ook weer niet? De Founder’s Edition kost 130 euro: voor een paar tientjes meer heb je al een console in de aanbieding gevonden. En met die Founder’s Edition heb je nog geen games, die moet je apart kopen.

Modern Warfare, cod, call of duty

Dure grap

Stadia lijkt misschien eenvoudig, voor mensen die de drempel naar consoles te hoog vinden, maar schijn bedriegt. Ook als je niet voor de Founder’s Edition gaat, maar volgend jaar de ‘gratis’ versie probeert, ben je nog lang niet klaar met alleen het kopen van een game. Je hebt een Chromecast nodig om lekker onderuitgezakt op je tv te kunnen spelen. Je hebt alsnog een controller nodig, want die hebben mensen zonder console natuurlijk niet in huis liggen. En dan stuit je nog op de chaos van het abonnement.

Want dit vind ik het meest onbegrijpelijke: om de games die je zelf hebt gekocht op de hoogste kwaliteit te kunnen blijven spelen, moet je een maandelijks abonnement van 10 euro afsluiten. Laat je die verlopen, dan ga je terug naar 1080p. Volgens mij is dit voor de niet-hardcore gamer allemaal maar moeilijk te begrijpen, en uiteindelijk helemaal niet voordeliger of simpeler dan het kopen van een console.

Het streamen van een game zal altijd een mindere kwaliteit hebben dan als je de hardware thuis hebt staan. Je hebt altijd te maken met input lag en vertragingen, je bent afhankelijk van de kwaliteit van je internet – of onderhoudswerkzaamheden op de servers van Google – en je games zijn niet echt van jou. Als Google zou besluiten om over een paar jaar de stekker uit Stadia te trekken, ben je alles kwijt. Dat geldt natuurlijk voor alle digitale platforms, maar als Sony of Microsoft met PlayStation of Xbox zouden stoppen, zou ik nog snel alle games op een harde schijf kunnen downloaden.

stadia

Het zijn nadelen waar veel gamers best mee kunnen leven, maar dan moeten er wel voordelen tegenover staan. Die zie ik bij Stadia nog niet, tenzij ik iets over het hoofd zie. Echt goedkoper is het niet, als je het allemaal bij elkaar optelt. Uiteindelijk zie ik alleen nut voor mensen die één of twee games willen spelen, op hun telefoon, en niet per se in de hoogste kwaliteit. Misschien zit ik er helemaal naast, maar ik denk niet dat die groep supergroot is. Ik zie best in dat streaming de toekomst is, maar de ingewikkelde manier die Google nu heeft gepresenteerd, laat mij vooral met veel vraagtekens achter.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@coola of jij snapt het niet. Het gaat toch echt gebeuren.

0
test

@Aces-82 Of jij kan niet lezen. Hij zegt niet dat t niet gaat gebeuren. Hij zegt dat t niet NU gaat gebeuren. En dat ben ik volledig met hem eens.

0
test

@coola denk toch dat je t zelf niet begrijpt. Deze techniek bestaat al jaren en zit nu in een eindfase dat ze het kunnen aanbieden aan de mass. Ik snap heel goed dat hardcore gamers en verzamelaars hier geen heil in zien maar daar zullen ze zich ook nog niet op gaan richten. Eerst willen ze liever bij casual gamers de weg naar de woonkamer vinden. Mensen met opgroeiende kinderen hoeven zo niet steeds nieuwe hardware aan te schaffen waar ze (mits ze zelf niet gamen) geen verstand van hebben. Abbo sterk internet en abbo streaming dienst en gaan. En heel eerlijk is dat eerste bij heel veel mensen toch al aanwezig voor werk, school, social media, films kijken etc. Hierdoor ga je je duur internet abonnementje juist wat meer gebruiken waardoor het tijd-prijs verhoudingsgewijs beter wordt. Is het on par met wat de hardcore gamer verwacht qua beeldqualiteit en snelheid? Wellicht niet maar dat maakt voor een casual gamer toch niets uit. En als we iets geleerd hebben van de Wii is dat er erg veel casual gamers bestaan.

0
test

@Jumpman Als we een ding van de casual Wii gamers hebben geleerd is dat ze net zo snel (zo niet sneller dan) weer afhaakten als dat ze kwamen. Met andere woorden men heeft de harde kernspelers altijd nodig om (langdurig) succesvol te zijn.

0
test

@Jumpman Input lag haalt de hele ervaring naar beneden. Hoe mooi het erook uitziet.

0
test

wat mij nog het meeste stoort aan google stadia is het moeten kopen van je games. Een streaming dienst is bij uitstek geschikt voor een Netflix achtige service. Je betaald 10-15 euro per maand en daarvoor mag je alle content gebruiken die zij aanbieden. Onrealistisch? waarom lukt het Microsoft dan wel dit aan te bieden? En waarom volgen bijna alle grote uitgevers dit voorbeeld momenteel? Dit is zo'n gemiste kans van Google. Ik had al 2 van die founders editions besteld als ze dit hadden aangekondigd.

0

Aanbevolen voor jou