Column
backlog

Ik moet afscheid nemen van mijn backlog

Doe je mee?

Geschreven door Erik Nusselder op
Deze week knapte er iets in mij. Nu we in Nederland – als enige land ter wereld! – twee maanden gratis Disney+ mogen kijken, heb ik officieel te veel series en films te kijken, boeken te lezen en games te spelen. Te veel dingen die ik wil en te weinig tijd. Ik moet me daarbij neer gaan leggen.

Al lange tijd hou ik op mijn telefoon twee lijstjes bij. Eentje met de games die op dat moment in mijn backlog zitten, en eentje met aankomende games die ik interessant vind, met releasedata erbij. Toen ik deze lijstjes zo’n twee jaar geleden aanmaakte, was het vooral bedoeld om orde te scheppen in de chaos aan games die elk jaar op ons afkomt. Een tijdje ging dat goed: door de backloglijst hoefde ik nooit te bedenken wat ik moest spelen, en met de releaselijst had ik tijdrovende games op tijd in de smiezen. Het voelde vreemd genoeg zelfs bevredigend om een game na het uitspelen af te vinken op de lijst. Hoppa, die is gedaan, op naar de volgende.

Astral Chain

Help!

Inmiddels zijn mijn lijstjes geen baken meer van orde en rust, maar een bron van frustratie. In mijn backlog staan op dit moment 32 games waar ik nooit aan toegekomen ben, of waar ik wel aan ben begonnen maar nooit het einde van heb gezien. De lijst die bedoeld was als organisatiemiddel, brengt alleen maar meer chaos in mijn leven, omdat hij zo lang is dat ik het nooit meer allemaal af ga kruisen.

Van de releaselijst word ik al helemaal niet vrolijk. Er komen tegenwoordig zoveel goede games uit, dat ik naar veel te veel dingen uitkijk. Gisteren kwam Borderlands 3 uit, over een week is het tijd voor de remake van Link’s Awakening (de beste Zelda), een week daarna verschijnt Dragon Quest 11 op de Switch. En ik had tegen mijzelf gezegd om hem daarop te spelen, omdat ik vorig jaar geen tijd had voor een monsterlijk lange rpg. En dan moeten The Outer Worlds en Death Stranding nog uitkomen, en Pokémon: Sword en Shield en Star Wars Jedi: Fallen Order hebben het lef om op dezelfde dag uit te komen.

De backlog is een lange opsomming aan entertainment, en dan heb ik het alleen nog over games. ‘Mijn lijst’ in Netflix is inmiddels al 2 minuten scrollen lang, en met Disney+ heb ik ineens de onhoudbare drang om oude tekenfilms als X-Men helemaal te kijken. Boeken lezen heb ik eigenlijk al opgegeven, en comics waar ik mijn oog op heb laten vallen kunnen het helemaal vergeten.

control

FOMO

Het is natuurlijk een fijn probleem om te hebben. ‘Help, er zijn te veel goede games om te spelen’ stelt op wereldschaal weinig voor. Maar toch, FOMO (fear of missing out) is een echt fenomeen om rekening mee te houden. Je wilt toch altijd mee kunnen praten met je vrienden of op fora over de allerbeste games, en dan word je al gauw bang dat je iets mist. Zeker voor iemand als ik, wiens baan het ook nog eens is om de industrie een beetje in de gaten te houden. Misschien kan ik tijd vrijmaken door wat minder columns te schrijven…

Hoe dan ook, van die ellendige backlog moet ik eens een keertje af. Het doel dat ik ermee had – het aanbrengen van een beetje rust in mijn hoofd – bereikt het allang niet meer. De backlog staat vol met games waar ik echt niet meer aan toe ga komen, dat weet ik stiekem zelf ook wel. Het is een lijst die me constant pestend aankijkt en bevestigt dat hoe graag ik ook wil, ik nooit álles kan spelen wat ik wil.

Dus hup, weg met dat ding. Vanaf nu speel ik gewoon de game waar ik op dat moment het meeste zin in heb. Ik hoef me toch zeker niet schuldig tegenover mezelf te voelen als ik een spel niet uitspeel omdat ik het niet meer leuk vind, of als ik aan een game niet toekom omdat ik in andere spellen nou eenmaal meer zin heb? Gamen is een hobby, ik doe het voor mijn plezier. Waarom zou ik het zo voor mezelf vergallen?

Vanaf nu speel ik dus waar ik zin in heb. En als ik in meer dan één game tegelijk zin heb, dan zet ik die in een handig lijstje. Dan kan ik daar ook de spellen in zetten waar ik later misschien zin in krijg, en games die nog uit moeten komen maar waar ik nu al heel veel zin in heb. Handig zeg, en dat lijstje bewaar ik dan op mijn telefoon! Ik heb er alle vertrouwen in, dit gaat helemaal goedkomen.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Laatste columns op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: Ring Fit Adventure en Control-dlc Nieuwe pokémon ontdekt op offciële Pokémon-website
16

Reacties op: Ik moet afscheid nemen van mijn backlog

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 14 september 2019 08:12
  Zo game ik al zo ongeveer heel mijn leven. Speel waar je zin in hebt, niet omdat het op een lijstje staat om het uit te spelen.

  Een game uitspelen terwijl je het eigenlijk helemaal niks vindt, vind ik zonde van mijn tijd. Natuurlijk jammer van het geld ook maar ergens zul je je verlies moeten nemen.

  Hierdoor koop ik ook niet direct de nieuwste games (ja soms wel natuurlijk, als er iets uit komt wat je gewoon heel graag wilt spelen) en games waar je vroeger niet aan toe kwam kun je misschien nu wel spelen.

  Het aanbod in films / games etc. Is inderdaad immens groot, maar alles spelen en zien gaat toch nooit lukken. Het enige waar ik wel eens last van heb: spoilers, maar ja dat is niet gek als je altijd achter loopt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xXDannyNLXx

  • 14 september 2019 16:20
  @**Guitar_Hero** echt zo herkenbaar, en zeker ook die spoilers :)
  al moet ik zeggen dat soms trailers ook wel erg veel weg geven van een film of game. Hij hangover 2 weet ik nog dat elke grap al in de trailer zat….eeeen weg spontane film.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 14 september 2019 16:29
  @xXDannyNLXx Precies waarom ik niet gauw meer naar trailers kijk. :)

  Ik snap dat ze iets moeten laten zien waardoor je de film gaat bekijken, maar er wordt bijna altijd te veel prijs gegeven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 14 september 2019 09:22
  Boeken lezen heeft voor mij dit hele jaar al een hogere prioriteit dan gamen. Lekker man, hele avonden languit op de bank. De fear of missing out ben ik ook kwijt geraakt, want ik speel momenteel voornamelijk FTL en PixelJunk Monsters. :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sabor

  • 14 september 2019 09:38
  Ik heb het probleem dat ik alles koop wat me leuk lijkt. Dus het lijstje met te spelen games heb ik al in mijn bezit.
  Ik wacht wel altijd op aanbiedingen.
  Een spel wat ik niet leuk vind maar wel aan begonnen ben speel ik niet uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 14 september 2019 10:41
  Ik ken je probleem Erik. Echter, als ik aan mijn backlog denk, is tijd meestal niet echt het probleem. Meeste games kon ik echt allang uitgespeeld hebben, maar dan besluit ik toch weer om een nieuwe Breath of the Wild run te doen, of Apex te spelen met vrienden. Het zijn meestal games waar ik tegen op zie, omdat ze of lang duren, of het duurt even voordat ik er in zit.

  Maar op zulke momenten vergelijk ik het met sporten: iets wat ik heel erg leuk vind om te doen, maar van te voren enorm tegen op zie. Als een game voor mij uitdagend is (Dark Souls) of ik het verhaal al een beetje kwijt ben vanwege lang niet gespeeld te hebben, kom je automatisch bij mij op het backlog lijstje. Als ik ze dan uiteindelijk speel na lang sjorren, heb ik er wel echt plezier aan.

  Ik koop verder ook echt alleen maar de spellen die mij leuk lijken. Dat klinkt logisch, maar vaak genoeg kocht ik een spel in de aanbiedingen 'omdat hij toch goedkoop is' en ik vervolgens nooit speel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WijvanWCeend

  • 14 september 2019 10:53
  Zeer herkenbaar "probleem" . Daarom heb ik vorig jaar mezelf een verbod opgelegd op het kopen van nieuwe games tot m'n backlog leeg was. Ik heb nog nooit zóveel games in 1 jaar uitgespeeld. Er zijn nu nog enkele games in mn library van steam die ik ooit gratis heb gekregen die ik nooit ga spelen, en 4 of 5 ps plus games die ik wel geclaimd heb die me niks lijken. Verder heb ik practisch alles uitgespeeld en ben donderdag nacht begonnen aan het fantastische Borderlands 3

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 14 september 2019 11:24
  Hoewel ook ik games in een wachtrij heb staan is die rij alles behalve heilig. Zelf ben ik te impulsief om lang een en dezelfde game te spelen. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk maar vaak is het dat na een onderbreking ik terug keer naar de wereld van Elder scroll of hyrule.

  Met de release van Snes games op de switch ben ik weer flink gebeten door de Retro-bug. Zelda is inmiddels al uit en na 5x Starfox op alle mogelijke routes gevlogen te hebben zit breath of fire al weer bijna op 20 uur.

  Is die game niet binnen een week uit gaat zelda links Awakening de boel weer verstoren voor een paar dagen om daarna verder te gaan met ……. Celeste? Hollow knight? Nieuwe run van Bloodstained?

  Leven van een gamer 😁 zo zwaar 😂

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 14 september 2019 13:20
  Het probleem met mijn backlog ontstaat denk ik vooral door lange rpgs. Zo ben ik nog steeds niet toegekomen aan The Witcher 3 en Skyrim. Het is begonnen toen ik pas laat een PS3 kocht. En vaak te lang bezig ben met online games en dingen zoals Heartstone

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 14 september 2019 14:11
  Same here, ik heb ook een lijstje met games die nog uit gaan komen en m'n interesse hebben, en een apart gelegd stapeltje spellen waar ik mee bezig ben en waar ook spellen tussen zitten die ik al gekocht heb en nog moet gaan spelen.

  Ik ga soms ook gewoon wat spellen tegen elkaar afwegen en dan streep ik er een paar weg ten faveure van andere. Mijn focus ligt tegenwoordig óók op PSVR-releases, wat er automatisch voor zorgt dat ik keuzes moet maken.

  Het lijstje is op dit moment best nog behapbaar, puur omdat ik er af en toe met de spreekwoordelijke bezem doorheen ga..:)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • coolharry

  • 14 september 2019 20:57
  Het is duidelijk een bekend probleem, zo ook bij mij. Maar dan meer in zijn geheel. Mijn nog te kijken lijst op netflix ben ik maar flink korter aan het maken, omdat ik aan veel dingen toch niet toe kom. Maar ook qua games heb ik lang niet alle spellen die ik heb uitgespeeld en heb ik nog een heleboel boeken in huis waarvan ik van plan ben ze ooit eens te gaan lezen :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DutchDice

  • 15 september 2019 15:47
  Ik heb keuzes leren maken was ik echt mooi en leuk vindt,Denk toch niet zo moeilijk!(mmm ja voel me nu echt oud haha)En bedankt haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • EdwinVP

  • 15 september 2019 19:31
  Het is de combi gamen en Netflix. Vroeger geen enkel probleem om alle games te spelen die ik wilde, maar sinds Netflix er is met van die verdraaide verslavende goede series… Ben je klaar met de een krijg je een suggestie voor een nieuwe en dan sommige zijn dan weer pareltjes. Of komt er weer een vriend met een verhaal dat serie X echt goed is etc… Nu Disney+… Tjah Avengers, StarWars films…dan kom je niet meer aan gamen toe (en nu komen ook veel meer goede games uit volgens mij)…ja t leven is inderdaad zwaar ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 16 september 2019 08:30
  afstand nemen van je sociale leven, vrienden en familie op backlog zetten en je kan weer knallen ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Leatherhide

  • 16 september 2019 10:30
  Ik gebruik zelf backloggery.com en het is zo een beetje mijn favoriete website.

  Zelf handmatig games toevoegen duurt even maar daarna kun je overzichtelijk alles bijhouden. Profielen kun je goed customisen en de community is zeer vriendelijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 18 september 2019 13:11
  Al lezende zat ik precies te denken wat je in je conclusie schrijft. Heel goed Erik, dat is precies wat ik ook doe.

  Zo zag ik laatst division 2 voor 30 euro op uplay. Ik dacht: ja, die wil ik spelen. Veel plezier gehad met TD1. Dus ik dat halen en dat speel ik dan, terwijl ik andere games die ik speel lekker links laat liggen.

  En daar is niks mee, doen waar je zin in hebt!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.