Column

Hoe ouderschap voelt als de videogame van je leven

Spelend leren met een kind op easy mode

Geschreven door Joe van Burik op
Wanneer het je gegund is om een kind te krijgen, wordt je wereld volledig op z’n kop gezet. Ik ontdekte wel wat interessante parallellen met wat ik al kende, dankzij een leven dat voor een groot deel in het teken staat van videogames.

“We hebben wel geluk met deze kleine. Dit is echt easy mode.” Ik hoor het m’n schoonzus nog zeggen tijdens een verrassend ontspannende wandeling met haar dochter van anderhalf een paar jaar terug. M’n vriendin en ik, toen nog besluiteloos over het fenomeen kinderen krijgen, knepen gelijk in onze spreekwoordelijke handen. Want wanneer het zover zou zijn, zou het toch wel fijn zijn om een baby op ‘hetzelfde niveau’ te hebben. Eentje die fijn slaapt, goed eet en leuk bezig is met wat er om zich heen gebeurt. Alles wat je wil om te genieten, zonder je al te veel druk te hoeven maken over zaken die je niet goed weet te beheersen. Want hoe moet je dat nou allemaal leren?

Baby-eindbaas

Begin deze zomer was het dan zover. De zwangerschap was al aangenaam soepel verlopen en de bevalling diende zich in overzichtelijke stapjes aan. So far, so good. Tot milde ergernis van m’n vriendin had ik me relatief weinig ingelezen over het gebeuren na de bevalling. Net zoals ik previews van games waar ik écht naar uitkijk eigenlijk ook mijd. Liever leef ik daar naartoe door te praten met vrienden en video(conferentie)s te bekijken, om vervolgens de hele ervaring vooral te ondergaan

Nadat onze zoon kerngezond ter wereld was gekomen en we pas net waren begonnen met bijkomen van zijn geboorte, brak er direct een bizarre nacht aan. Met slechts zeer summiere uitleg van de verpleegkundige over het verzorgen van zo’n klein mensje, voelde het als een bijzonder onvolprezen taak om dat letterlijk in de diepste en meest donkerste uurtjes te doen. Alsof je direct na het starten van een game de meest uitdagende eindbaas voor de kiezen krijgt, zonder enige uitleg over hoe alles werkt en welke mechanismen je kunt benutten om daarmee om te gaan. Het is vooral overleven op instinct, en dan ook nog met een serieus gebrek aan slaap. Niet eens zozeer door onze kleine man - nota bene van meet af aan goede slaper - maar omdat we beiden nog stijf stonden van de adrenaline. Kortom: we hadden geen idee waar we mee bezig waren.

Combo’s

De komst van de kraamverzorgster de volgende ochtend voelde dan ook als een heuse verlossing. Iemand vol ervaring en wijsheid om ons te onderwijzen in de kunst van het verschonen, aankleden, voeden en vooral het goed vasthouden van dat tere kinderlijfje - bij uitstek iets waarvan ik als jonge vader de eerste tijd badend in het zweet wakker kon worden. Maar door die tutorial van de kraamzorg zo goed mogelijk te volgen, werden de mechanismen stapje voor stapje steeds duidelijker. Ook meer gevorderde, maar evenzo essentiële activiteiten, zoals wassen in het badje en uiteindelijk traplopen met je baby in de armen, bleken zo uiteindelijk behapbaar. Na genoeg keren oefenen wist ik de combo’s aan elkaar te rijgen: een luier verschonen terwijl je alvast flesje maakt en ondertussen een podcast beluisteren (over games waar je in je spaarzame vrije uurtjes over kunt lezen) is inmiddels een koud kunstje.

Het hele proces van leren hoe je je kind verzorgt, is voor mij één van de meest fascinerende die je als mens kunt meemaken. Vooral omdat het zich vrijwel allemaal afspeelt in je eigen huis, en dan aanvankelijk ook nog louter op de slaap- en badkamer. Juist in je meeste vertrouwde omgeving voelt opeens alles nieuw, anders en eng. Des te mooier is de voldoening wanneer je het stapje voor stapje onder de knie krijgt en er - in ons geval na een week - genoeg vertrouwen is om voor het eerst een wandeling met de kleine in de kinderwagen te maken. En vervolgens ook met hem in de auto te stappen en op heel andere plekken die verzorgingsmechanieken toe te passen. Alsof je, in elk geval voor jezelf, bewezen hebt kundig genoeg te zijn om met je kindje de wijde wereld in te trekken, als de held in je eigen avonturenrollenspel.

Game transfer phenomena

Natuurlijk heb ik me afgevraagd waarom dit hele proces voor mij zo voelde als een videogame. Net als de eerste keer dat ik als kind een geremixt muzieknummer hoorde en direct de vergelijking trok met het concept van oudere Mario Kart-circuits in een nieuwere editie, of het feit dat een boswandeling voor mij onlosmakelijk verbonden is aan een avontuur in The Legend of Zelda. Een beetje research naar dit soort waarnemingen wijst me op het Tetris-effect, of het iets specifiekere game transfer phenomena, waarbij je als fervent speler spelpatronen herkent in het echte leven.

In het geval van de patronen rond het leren zorgen voor je kindje, ebde dat gevoel na de eerste week wel weer weg, al voelt die even intensieve als prachtige periode meer alsof er een halfjaar verstreek. En dat gaat nu nog steeds op, terugkijkend op de eerste dagen van onze nu tweeënhalve maand oude zoon, die hartstikke goed eet, slaapt en lacht. Wat dat betreft kunnen we één ding in elk geval wel met enige zekerheid vaststellen: ook wij hebben het geluk op easy mode te mogen spelen.

Tenminste, nu hij nog op level nul zit.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele – of, in dit geval, persoonlijke – gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Wooting 60HE brengt magnetisme naar minitoetsenborden Away: The Survival Series komt op 28 september uit
17

Reacties op: Hoe ouderschap voelt als de videogame van je leven

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Fpsbig

  • 21 augustus 2021 08:14
  Nog gefeliciteerd Joe. Vader zijn is erg leuk maar ook vermoeiend soms. Zelf een dochter van nu 11 maanden opzich ook redelijk easy mode alleen het slapen gaat niet fantastisch. Ik weet nog wel dat ik na de eerste 6 weken hoopte op wat meer slaap ritme ik wilde me (game) avondjes terug :p. Dat kan ondertussen weer redelijk :p nog een bijkomend voordeel van een kind je doet veel langer met je games :p. Geniet ervan man veel cliches zijn waar want het gaat echt heel snel dat eerste jaar. Voor je het weet hebben ze zelf een controller in de handen ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 21 augustus 2021 09:26
  @Fpsbig
  "Voor je het weet hebben ze zelf een controller in de handen ;)"
  And whoop your ass.
  Ik spreek uit ervaring :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 21 augustus 2021 10:20
  @TripleDad heb er 1 van 9 en 1 van bijna 2 en die kleine doet alles wat ze broer doet na, en pakt zelf stiekem de switch en gaat ie net als ze broer op de bank liggen en knoopjes drukken

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Bigds9fan

  • 21 augustus 2021 08:44
  Gefeliciteerd met de kleine. Overigens mooie woordkeuze wat betreft de inleiding.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 21 augustus 2021 08:55
  Wacht maar tot kids de perks praten en lopen hebben vrijgespeeld. En op level 2 komen. :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 21 augustus 2021 09:07
  Wat een ontzettend leuk stuk. Gefeliciteerd met de kleine! Ik heb er inmiddels 3 maar die eerste paar dagen na de bevalling blijven altijd spannend en bizar tegelijk, dus erg herkenbaar allemaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 21 augustus 2021 09:29
  Mijn 3 kinderen zijn inmiddels volwassen. Het blijft enerverend. Om in de stijl van je column te blijven, de game van ouderschap speel je nooit uit. En gelukkig maar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 21 augustus 2021 10:22
  Hier ook een klein mannetje van 4 maanden inmiddels. Gelukkig een ps5 weten te bemachtigen, in het begin deed ik dan de kleine omdraaien op de bank (zodat hij tv niet kon zien) en dan gamen. Helaas gaat dat nu niet meer want hij rolt alle kanten op en slaapt ook bijna niet meer over dag. Succes met het omrollen, bij ons doet hij het ook in het ledikantje, tip haal de snooze wikkel dan kan hij/zij niet meer omrollen en slapen ze beter. Maarja kinderen zijn geen eindbazen met een vast patroon, deze eindbazen hebben een eigen patroon die je zelf moet ontdekken LoL

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Footy

  • 21 augustus 2021 10:56
  Ik sla deze game wel ff over

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • LoGiCaL_PsYcHo

  • 21 augustus 2021 10:58
  Grappig geschreven en herken het zeker. Hier beginnen we de komende weken aan new game+. Ik ga het met een stuk meer vertrouwen tegemoet met mijn huidige level en equipment.

  Hopelijk is de moeilijkheidsgraad niet te veel omhoog gegaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HIM

  • 21 augustus 2021 15:05
  Gefeliciteerd nog met de kleine! Bij mij begon het inmiddels 18maand geleden toen we hoorde dat we een tweeling kregen. Dit voelde als gamer zeker als een hell mode toen ik het op de echo zag!

  Ze zijn inmiddels 9maand oud en het zijn 2 kerels die echt op easy mode staan. Net als beschreven in jou tekst kan ik me in heel veel dingen vinden! Maar het zijn bij mij absoluut mijn meest waarde volle Collectors editions binnen mijn collectie!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 21 augustus 2021 15:49
  Zelf speel ik liever geen game waar je eenmaal ingelogd niet meer kan uitloggen, waarvan de moeilijkheidsgraad voor jou random bepaald wordt en die met een beetje pech op nightmare kan komen te staan, waarvan de spelregels, resources en assets steeds complexer worden en elke dag kunnen veranderen, waarbij je moet co-oppen om hopelijk (net) genoeg coins te verdienen om niet game over te gaan, waarbij je voortdurend verplicht nieuwe en steeds duurdere DLC's moet aanschaffen, waarbij je de meest verschrikkelijke eindbazen in de vorm van andere bloedfanatieke gamers moet zien te weerstaan en waarvan de ontelbare verplichte minigames enorm saai, langdradig en repetitief kunnen zijn, met niet zelden nauwelijks tot geen progressie.

  Maar natuurlijk wens ik de schrijver alle geluk en liefde toe met de game. Hopelijk staan hem nog vele mooie levels en experiences te wachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRock

  • 21 augustus 2021 17:33
  The Rock vond het meer als Cyberpunk, iets heel anders er van verwacht en het werkte niet bepaald zoals The Great One had gedacht vooraf. Beetje meer Super Mario Maker waar je alles zelf moet proberen te maken. The Rock vond er iig geen klap aan dat eerste jaar, maar inmiddels is dat gevoel allang en breed gepatched naar een dikke 10 op MiniRockCritics.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 21 augustus 2021 17:47
  Hey gefeliciteerd man! Heel veel succes en vooral sterkte XD dat t maar geen Dark Souls experience wordt met m ;-) Leuk stuk heb je geschreven :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vaiio

  • 21 augustus 2021 19:47
  Gefeliciteerd! Ik ben zelf vader van drie (waaronder een bonuskind, maar voelt gewoon als mijn kind). M'n derde stond de eerste twee jaar op nightmare mode (huilbaby), maar is dubbel en dwars goed gekomen! Inmiddels heb ik aan hem voor verschillende games een leuke coop partner :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 22 augustus 2021 11:12
  Gefeliciteerd. Ik heb zelf nooit het geluk gehad deze game te vinden, was steeds niet beschikbaar. Maar zou dit graag eens in co-op willen proberen. Al heb ik genoeg spinoffs gespeeld maar dat is steeds voor een avondje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PlagueVeritas

  • 23 augustus 2021 13:16
  Haha. Herkenbaar! Vooral die eerste weken. Ik kan mij de totale paniek die je af en toe kon overspoelen nog levendig voor de geest halen inderdaad :D.

  Inmiddels alweer 9 maanden+ in level 0-1 en tot op heden zou ik het kwalificeren als moeilijkheidsgraad easy. Enkel slapen kan een uitdaging zijn. Maar met een beetje training slaapt ze sinds deze week de hele nacht door. Next level!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.