Column
Starfield

Hoe durft Microsoft ons te geven waar we om vragen?!

De Xbox en Bethesda Games Showcase was goed, maar niet perfect

Geschreven door Michel Musters op
Gisterenavond werd de Xbox en Bethesda Games Showcase uitgezonden. Microsoft besloot iets ongehoords te doen: alle games die werden getoond, komen – eventueel uitstel daargelaten – binnen een jaar uit. Iets waar gamers in hun nopjes van zouden moeten zijn, maar natuurlijk pakte dat net even anders uit.

Mensen die games spelen en de game-industrie op de voet volgen – laten we ze voor het gemak maar ‘gamers’ noemen, aangezien dat ook de naam van deze website is – zijn eigenaardige wezens. We willen van alles en weten dat altijd perfect in woorden uit te drukken, toch zeker na een persconferentie of livestream van een grote uitgever. Niet alleen wij als redactie, maar ook jullie als bezoekers hebben altijd jullie eigen mening klaar over wat goed ging tijdens een persconferentie of wat beter kon. En dat is prima; niets is leuker dan met elkaar in conclaaf gaan over onze grootste passie.

Hollow Knight: Silksong

Cockteasers

Een van meest voorkomende klachten na een willekeurige persconferentie of livestream van één van de grote drie, is dat veel van de getoonde games nog zo lang op zich laten wachten. Vaak wordt er ook alleen maar een CGI-trailer getoond zonder dat er gameplay aan te pas komt, of als je pech hebt alleen een logo. Ergens is dat logisch, want er ís vaak nog niets om te tonen; zo vroeg is het betreffende project onthuld. Maar een domper op een verder opwindende aankondiging is het wel.

Alle drie de huidige consoleboeren maken zich hier wel eens schuldig aan. Nintendo toonde een paar jaar geleden bijvoorbeeld een lekkermakend logo van Metroid Prime 4 en we weten allemaal hoe dat is afgelopen: de ontwikkeling is herstart en we hebben nog altijd niets van de game gezien. Sony toont meestal wel wat beelden van een game bij aankondiging – ook al is het soms eerder een schatting van het eindresultaat in plaats van daadwerkelijke gameplay – maar had er zeker vorige generatie ook een handje van om games jaren voor release al te onthullen. Denk aan The Last Guardian en Final Fantasy 7 Remake, die jaren op zich lieten wachten.

Microsoft lijkt er de laatste jaren zelfs een patent op te hebben. Nadat het aan het begin van de Xbox One-generatie haast volledig leunde op third party-games en een paar jaar later het roer omgooide, is het bedrijf druk met het samenstellen van een indrukwekkende line-up aan ontwikkelaars. Maar het duurt uiteraard jaren om games te ontwikkelen en Microsoft wil in de tussentijd natuurlijk wel iets kunnen tonen. Dus hebben we de afgelopen persconferenties mogen ‘genieten’ van logo’s en summiere teasers van games als State of Decay 3, Fable, Avowed, Perfect Dark en Everwild. Geen van die games werd gisteren trouwens op de Games Showcase getoond. Dat spreekt boekdelen over de kans dat we ze binnenkort kunnen spelen: die is er niet.

Spencer, ouwe reus

Dat neemt niet weg dat de hervorming van Microsoft langzaam maar zeker zijn vruchten begint af te werpen. Voor het bedrijf een uitgelezen kans daar op te hameren met het ludieke idee om alleen maar games te tonen die de komende twaalf maanden verschijnen. Toen Microsoft dat aan het begin van de Showcase uitlegde, zag ik Phil Spencer al in de vergaderzaal zitten toen hij dit idee voorstelde, breed grijnzend en dagdromend over de reactie van gamers. “Je hebt het geflikt, Spencer, ouwe reus! Je hebt onze droom in vervulling laten komen!” Luid gejuich volgt.

Er was zeker genoeg fundering om die tactiek overeind te houden, want er staat – samen met de line-ups van third parties en onafhankelijke studio’s – genoeg op de kalender. Doordat het om games ging die allemaal binnenkort uitkomen, werd er in anderhalf uur tijd ook enorm veel gameplay getoond; nóg zo’n speerpunt van veeleisende gamers. Als klap op de vuurpijl was er enorm veel variatie op het gebied van graphics en grafische stijlen, waar Xbox vroeger juist bekritiseerd werd om diens grijze eenheidsworst. Het bedrijf vinkte dus drie belangrijke hokjes af. Check, check en nog eens check. En de wereld zag dat het goed was.

Forza Motorsport

(Niet) goed genoeg

Oh nee, toch niet. Starfield kan dan wel veelbelovend in diens schaal zijn, de kleuren uit The Last Case of Benedict Fox en Redfall kunnen dan wel van het scherm spatten en Pentiment kan dan wel een ultiem experiment van Obsidian zijn; het is voor veeleisende gamers niet snel goed genoeg. Wo Long: Fallen Dynasty is voer voor een zeer specifieke doelgroep, Forza Motorsport oogt mega-indrukwekkend en Diablo 4 en het free-to-play Overwatch 2 geven ons weer een beetje vertrouwen in Blizzard, maar wederom geldt: het is voor veeleisende gamers niet snel goed genoeg. Hideo Kojima werkt aan een Xbox-game, maar alle details ontbreken nog. Hollow Knight Silksong komt naar Xbox en Game Pass, maar waar blijft die releasedatum? We willen meer!

Is het te wijten aan de niet te stillen dorst van gamers dat de meningen over de Games Showcase toch niet onverdeeld positief zijn? Natuurlijk niet, het mag immers nóóit de schuld van de consument zijn. Ondanks dat Microsoft een indrukwekkende poging deed, had meer balans de show goed gedaan. Het middenstuk van de presentatie leunde te veel op indiegames die door hun onorthodoxe uiterlijk langzaam met elkaar versmolten. En met die regel om alleen games te tonen die binnen twaalf maanden uitkomen, sneed Microsoft zichzelf een klein beetje in de vingers. Eerste trailers van eerder aangekondigde spellen als Fable, Perfect Dark, Avowed of Hellblade 2 hadden het plaatje afgemaakt.

Xbox
Starfield

Toch was de Xbox en Bethesda Games Showcase geen verkeerde presentatie. De variatie aan verschillende type games zorgt ervoor dat er voor bijna iedereen wel iets lekkers tussen zat. Sowieso zit je als Game Pass-abonnee goed, want zo’n beetje alle games die voorbijkwamen gedurende de presentatie, verschijnen op release meteen op de dienst. We kunnen daarbij voor het eerst in lange tijd eens niet klagen over het feit dat Microsoft een peloton aan nieuwe titels heeft aangekondigd die nog vele jaren op zich laten wachten. Dat zorgt er op zijn minst voor dat we verfrissend nieuw voer hebben voor hetgeen waar wij als gamers zo in uitmunten: lekker met z’n allen klagen. 

Dit artikel delen:

Lees meer

The Quarry levert een sfeervol horroravondje op Xbox had een geweldige show (en stelde ook teleur) - Ron en Erik Podcast 390
56

Reacties op: Hoe durft Microsoft ons te geven waar we om vragen?!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  hulstpower

  • 13 juni 2022 17:15
  Ik vond het een heerlijk stuk om te lezen en deel je mening ook, enige wat ik zelf miste gisteren was zo aankondiging van hey deze games kan je nu spelen op gamepass, misschien komt dat nog dinsdag maar dat had ik liever dan het 2e half uurtje aan indie games. Verder vond ik zelf dat micro sterk de show opende met redfall wat me niks leek maar nu me aandacht heeft en starfield mee endigen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 13 juni 2022 17:28
  @hulstpower Eens man! vond het ook een goede show, Al geloof ik nog steeds niet dat volgens die lijst die ze publiceerde Atomic Heart nog dit jaar komt…. Zou wel gruwelijk zijn natuurlijk ipv Stalker 2. want die staat op die nieuwe lijst wel op 23.

  Redfall
  Scorn
  Wolong
  Starfield
  A Plague Tale
  Diablo 4 ( want die komt gewoon day one op gamepass of iets later als de deal rond is )
  En Hideo waren een voor een powermoves!

  Die indie games kunnen me echt gestolen worden heb dat nooit begrepen zulk soort spelletjes.

  En dan kickt het deze maand heerlijk off met de Outriders uitbreiding die ook belangrijk is voor MS omdat hun de subscribers de gamepass deal en dan 30 euro voor de uitbreiding aanbieden ipv Full price op PS5 en de base game gekocht te moeten hebben,en dan lekker 2 September aan TLOU Remake word smullen dit jaar. heeft wel wat te lang geduurd voordat beide MS en Sony met games komen mag volgend jaar wel wat beter gespreid het was nu letterlijk alleen Februari en daarna te lang droog man heb al heel lang mn consoles uit staan jammergenoeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tyranus

  • 13 juni 2022 17:21
  Goede show , de klagers zijn hier toch de notoire pro Sony mensen geen enkele verassing

  Starfield
  Forza 8
  Redfall
  Last case of Benedict Fox
  Verder nog wat Coop backlog met een vriend

  Houden mij wel bezig tot fable , avowed en perfect dark uitkomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 13 juni 2022 17:43
  @Tyranus Waar het alleen mis is gegaan dat Xbox niet van te voren had aangekondigd dat ze deze strategie vanaf nu zullen volgen. Wat ze ook heel terecht in de podcast zeiden. Diegene die zeiden dat Banjo kazooie in de maak was hadden bij deze vooraankondiging nooit gezegd dat het in de showcase zou zitten omdat ze weten dat het niet de aankomende maanden komt. En dan hadden we ook niet alle andere dingen gehoopt. Maar A Dusk Falls, Atomic heart, Turtles, A Plaque tale Requim en misschien nog Deathloop dit jaar. En volgend jaar Redfall en Starfield uitproberen samen met Hollow knight Silksong, Forza motorsport 8 Last case of Bendict Fox, is het een mooie tijd. Maar volgende keer even duidelijk je strategie aankondigen als Xbox zijnde. Verder zou het ook leuk zijn als Xbox 2 presentaties zou geven per jaar. Een in november en in juni.

  En daar kun je zoals Nintendo wel eens doet met een paar games vanaf wijken. Maar dan weten de mensen wat te verwachten. Maar het is wel goed dat Starfield uit is gesteld want game was nog verre van perfect draaiende.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 13 juni 2022 17:50
  @Snoop213 Van te voren was toch niet nodig daar zijn press moments en showcases voor toch? ze hebben duidelijk geleerd van hun eerdere fouten en willen zig niet nog een keer branden aan mensen blij maken met CGI trailers van games en releasedates die niet waargemaakt kunnen worden of nog jaren ver weg zijn, bv dat hele Starfield uitstel debacle heeft ze aardig wat unsubcribers geld en ellende gekost al hebben ze infinite money de reputatie is ze na de slechte generaties voorheen toch wel te belangrijk want Series XS en cloud zijn eigenlijk gewoon een reboot voor het hele merk.

  Wat zou er nieuws aan zijn als alles van te voren al bekend was? ze hebben zigzelf goed hersteld, al geloof ik nog steeds niet dat Atomic Heart daadwerkelijk dit jaar het licht gaat zien.

  Verder heb je gelijk, worden good times!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 13 juni 2022 17:54
  @PreUp555 Nee dat bedoel ik niet. Ik bedoel Nintendo zegt in de aankondiging van de direct de games van deze periode kun je verwachten. Als Xbox van te voren had gezegd de Xbox showcase where we focus on games that comes out the next 12 months had iedereen daar zijn verwachtingen aan aangepast en had de 2 heren ook nooit gezegd dat een Banjo kazooie in deze showcase zou zijn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 13 juni 2022 17:56
  @Snoop213 Ik snap je man, eens. Hoopte zelf ook heel erg op Banjo vond het jammer.

  Legendary game is dat

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tyranus

  • 13 juni 2022 21:02
  @Snoop213 voor mij hoeven geen games meer geshowed te worden die toch pas over 5 jaar komen

  Gewoon een korte mededeling is dan genoeg wij zijn daar en daarmee bezig

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 13 juni 2022 21:18
  @Tyranus Oh dat mag ook we zijn bezig met Banjo kazooie.Maar als de game bestaat hoop ik niet dat hij nog 5 jaar weg is hoor haha dan ben 40 haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Zut

  • 13 juni 2022 17:47
  @Tyranus Als er iemand is die andere niet mag verwijten "pro" iets te zijn dan ben jij het wel. Ik zie je alleen maar Sony de grond in trappen en Microsoft de hemel in prijzen, hou er dan zelf ook mee op als je er zelf zoveel last van hebt.

  De show zelf vond ik erg tegenvallen. Diablo zag er tof uit en Flintlock leek me ook wel wat. De rest laat ik allemaal aan me voorbij gaan, inclusief Starfield. Een basis bouwen en je ruimteschip in elkaar knutselen zag er geinig uit maar verder was er echt niks speciaals aan. Teleurstellende showcase, jammer! Op naar de volgende.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 13 juni 2022 18:03
  @Zut Waar ben je dit jaar wel onder de indruk van? Sony heeft tot nu toe nog weinig laten zien…. Laten we hopen dat er in September een gruwelijk dikke State of play komt met een Ragnarok Release date een Forspoken release date en mischien wat verassingen nog voor dit jaar.

  Anders ziet het er daar ook somber uit , en heeft MS dit jaar toch wel meer games te spelen and dont get me wrong i love Sony voor mij de meest immersive SP games die er bestaan maar ik ben toch lichtelijk teleurgesteld de afgelopen 2 jaar al ben ik heel blij met mn PS5 en heb ik veel games uit mn backlog op de allermooiste en beste manier mogen ervaren is dat toch niet waar je een next gen console voor in huis haalt. en dat geld nog steeds voor beide brands op dit moment.

  Deze gen is moeilijk .

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lavalera

  • 13 juni 2022 17:51
  Goed stuk Michel. Dit was ook de show die ik verwachte van te voren games met gameplay die binnen kort uitkomen na alle kritiek van vorig jaar en als je met die verwachting de show was in gegaan was gewoon een prima show. Waar ze vorig jaar nog weg kwamen met hallo wij zijn xbox en wij werken aan deze games die nog wel ff kunnen duren, was het dit jaar beter geregeld. Ik weet nu wat ik het komende jaar kan verwachten en goed ik niet te gaan gokken wanneer spellen uitkomen ongeveer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  axolotsyl

  • 13 juni 2022 18:13
  Goed stuk Michel. Ik blijf het super vinden, al die showcases en state of plays. Ik zit altijd bomvol met verwachtingen, maar vind dat naast een klein beetje frustrerend ook hartstikke leuk. Het kind komt echt in me naar boven als het om games gaat, zo ook gisterenavond.

  Dan is het ook jammer om te zien dat sommigen ontzettend negatief doen, terwijl er zoveel moois is, voor alle platformen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  COSMIC_TSAR

  • 13 juni 2022 18:29
  Eens met het gevoel uit dit stuk.

  Was een bold choice om alleen de komende 12 maanden mee te pakken. Je weet dan dat je een paar van je grootste AAA titels, waar iedereen toch op wacht, uitsluit. Een mooie demo daarvan had het inderdaad echt afgemaakt zoals Michel al schrijft.

  Maar het beantwoorde wel uitstekend de vragen die iedereen aan Xbox stelde: focus op komende tijd en vooral gameplay. Ik heb een heerlijk divers aanbod gezien van veel games waar ik absoluut zin ik krijg. Ben alleen bang dat het niet zo lekker verdeeld is en het zwaartepunt behoorlijk leunt naar een paar maanden in het begin van 2023.

  Maar mijn Xbox gaat weer overuren draaien voor:
  Starfield, Redfall, The Last Case of Benedict Fox, Hollow Knight Silksong, FH5 DLC, Diablo 4 en misschien wat verrassingen als High on Life of Pentiment. Voor een jaartje een lekker vooruitzicht hoor!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr.Happy

  • 14 juni 2022 09:21
  @COSMIC_TSAR "Ben alleen bang dat het niet zo lekker verdeeld is en het zwaartepunt behoorlijk leunt naar een paar maanden in het begin van 2023."
  Misschien wel, anderzijds ligt najaar 2023 buiten die volgende 12 maanden dus laat ons hopen :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  COSMIC_TSAR

  • 14 juni 2022 11:33
  @Mr.Happy voor 2023 maak ik me niet zo'n zorgen, het is meer dit jaar. Qua first party is 2022 dan alleen As Dusk Falls (publishing deal) en Pentiment. Dat is wel karig hoor. Game Pass deals helpen dat nog wel een beetje verbloemen, maar dit had het jaar moeten worden waarin de output eindelijk moest gaan knallen. Al vind ik het verstandig om Starfield nog even tijd te geven hoor, maar ze hadden die titel eigenlijk wel nodig dit najaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr.Happy

  • 14 juni 2022 12:49
  @COSMIC_TSAR Dat is inderdaad zeer karig, dat valt niet te ontkennen. Ik denk dat we er mogelijk nog Deathloop kunnen bijplakken, maar het is zeker te weinig dit jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 13 juni 2022 18:53
  Hoewel ik enorm fan ben van de manier om alleen spellen te laten zien die binnen 12 maanden uitkomen, had ik inderdaad wel een kleine glimps willen zien van de grotere projecten die al eerder aangekondigd zijn. Vorige presentatie zat het daar vol mee namelijk en daar hebben we nu totaal niks van gezien.

  Hoe dan ook, hele toffe presentatie, iets te veel focus op de indies in het midden stuk, maar verder heel gaaf. Behoorlijk veel spellen die ik zou willen spelen, zoals:

  Overwatch 2 (hoewel ik nu wel graag meer van de PvE) zou willen zien.
  Grounded
  Valheim
  Starfield
  Pentiment
  Redfall (viel me wel een beetje tegen om eerlijk te zijn)
  Eyuden Chronicle Hundred Heroes
  The Last Case of Benedict Fox
  Cocoon
  Stalker 2
  En natuurlijk Silksong.

  Zoveel ook op Gamepass, echt heerlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Riyakuya

  • 13 juni 2022 19:22
  Ik zie niet echt wat er te klagen valt. Men vergeet voor het gemak wel eens dat dit vast niet alles is dat MS in de pijpleiding heeft zitten voor de komende 12 maanden. Ze gaan natuurlijk niet in een keer alles laten zien. Vergeet daarbij ook niet dat MCC, Halo Infinite, Sea of Thieves, State of Decay en Horizon 5 constant gratis content updates krijgen om gamers bezig te houden. En natuurlijk de enorme backlog aan games die op gamepass staan om te spelen.

  Dus wat er te klagen valt aan een show die 3 nieuwe first party titels toonde, veel goeds toonde dat op gamepass komt, nieuwe content voor bestaande games toonde en nieuwe partners toonde is mij niet helemaal duidelijk.

  Ik had ook graag wat meer van Fable, Tes 6, Avowed en Gears 6 gezien maar dat komt allemaal wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 13 juni 2022 19:54
  @Riyakuya wat jij zegt klopt ik denk dat morgen ze wel wst van halonlaten zien van de br mode die in de maak is, en verder wat meer gameplay van games van gisteren. Maar ik verwacht niet te veel hoop wel op wat gamepass releases van deze maand nog morgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.