In de huidige vorm waarin Hollywood verkeerd, is de inspiratie voor het maken van een succesvolle film ver te zoeken. Dat is te bewijzen aan het feit dat er steeds meer films uitkomen die afspelen in het verleden (maw. films gebaseerd op geschiedenis) en films die een remake zijn van een oude serie/film. Maar er is tegenwoordig weer iets nieuws gevonden in Hollywood. Films gebaseerd op games.

Er zijn al duidelijk een aantal voorgangers op dit genre film. Ik bedoel daarmee te zeggen dat Hollywood in het verleden al eerder getracht heeft om een game over te zetten naar het filmdoek.

Nu zijn ze niet altijd goed in de smaak gevallen bij de talloze gamers die deze conversies hebben gezien.

In 1994 begonnen Universal met het verfilmen van Street Fighter: The movie en in 1995 was ook Mortal Kombat op het grote scherm te zien. Deze kreeg in 1997 een vervolg onder de naam Mortal Kombat: Annihilation en het bleek zelfs dat een serie niet mocht ontbreken. Is dit schaamteloze uitmelken van een computerspel acceptabel voor de gamer?

Als het aan Hollywood ligt wel, er zijn grootse plannen in de maak om veel van de huidige games over te zetten naar het film doek. Zo was er 5 jaar geleden een plan om Arnold Schwarzenegger te plaatsen in de rol van de Doom marine in de gelijknamige film. Deze film heeft tot aan de dag van vandaag nooit het licht gezien. Een paar jaar geleden werd er gespeculeerd over de film versie van Duke Nukem. Ook hier zou Arnold Schwarzenegger de hoofdrol moeten spelen, maar aangezien we zelfs nog moeten wachten op het vervolg van Duke Nukem 3d is de kans dat er een film gaat komen nog geringer.

En dan de console. Ook de game Resident Evil heeft de nodige geruchten gekend omdat er een film van in de maak zou zijn. Deze informatie bleek achteraf wel te kloppen maar de film werd afgeblazen door het te hoog oplopende budget en omdat de producers geen geschikte Albert Wesker konden vinden die "No.. Dont open that door" op de juiste (zielige) manier kon zeggen. Veel spellen hebben naar mijn mening veel last van een hoog "gelul" gehalte waardoor verfilming al een stuk lastiger wordt.

Nu zijn er genoeg games in omloop die een perfecte meeslepende verhaallijn hebben om te worden overgezet naar het filmdoek. Games waar je al bijna bij dacht dat je een film zat te kijken. Denk bijvoorbeeld aan Outcast, The Longest Journey, Monkey Island of Omikron: The Nomad Soul. Al deze games hebben een goed verhaal. De een natuurlijk wat serieuzer dan de ander, maar met genoeg diepgang om een film op te baseren.

Maar hoe kan zo'n film nu populair worden? Natuurlijk is media-aandacht onmisbaar. Neem Lara Croft. Die rijdt nog wel een rond in een Franse Citroën of wordt bij de borsten gegrepen door een figuurtje van Nike. Van een game als Metal Gear Solid van de Playstation (en binnenkort ook voor de pc) verwacht je toch eigenlijk wel een filmversie.

Maar komen er dan helemaal geen films meer die gebaseerd zijn op een game??

Het antwoord daarop is "natuurlijk". Zoals ik al zei in het begin, Hollywood staat leeg, niets is meer origineel en wat is er nu nog beter dan de verhaallijn uit een game te jatten. De opnames van de hoogverwachte Dungeons and Dragons zijn al gestopt en de film zal in November bij ons in Nederland te zien zijn. Ook de rondborstige Lara Croft zal eind volgend jaar op het filmdoek rond dartelen in de gedaante van Angelina Jolie.

Ook SquareSoft zit niet stil. Een nieuwe tak van hun organisatie is druk bezig de laatste hand te leggen aan Final Fantasy: The Movie. Gelijkenis met de overige games is op dit moment nog ver te zoeken, maar gezien de reputatie die de naam 'FinalFantasy' heeft in oosterse landen, is het geen vreemde zet.

En dan gaat er zelfs het gerucht dat Command & Conquer wordt verfilmt, maar of hier enige kern van waarheid in zit, kan ik niet melden. Westwood Studios heeft nog niet gereageerd.

Het laatse gerucht is gebaseerd op het geprezen en nog steeds veel gespeelde game Half-Life. Zoals al eerder op Gamers.nl is gemeld zijn Sierra en Valve van plan om hun bestseller op de PC naar een filmversie te laten overzetten. Alleen wie gaat Gordon Freeman spelen?? In iedergeval niet Will Smith!.

Maar wat één kant op gaat, gaat ook de andere kant op. Talloze games zijn gebaseerd op films. De ene game kan er net mee wegkomen (zie de talloze StarWars-Games), de ander gaat hopeloos de mist in (zie onder andere ook de de talloze StarWars-Games). Games als Wild Wild West, Men in Black, Independance day (om maar een paar voorbeelden te noemen) en toevallig allemaal spellen van films waarin Will Smith de hoofdrol speelt, waren nou niet om over naar huis te schrijven.

Maar is bijna elke film, die een goed verhaal heeft, of genoeg special effects en fictie

vertoond klaar om overgezet te worden naar een game? Het antwoord daarop is nee, gelukkig niet. Zo zijn er ook films waar geen game van gemaakt kan worden, Pacman of Pong. Perfecte games om te spelen, maar niet genoeg achtergrond om er een film op te baseren. En omdat de gamesmarkt zich ongestopt door blijft zetten lijkt er nog geen eind te komen aan de eindeloze filmstroom.

Toch mist een game vaak de diepgang die nu juist zo belangrijk was in de film vind ik. Developers als GOD proberen met 'The Blair Witch'-games dit genoemde probleem te vermijden, maar falen uiteindelijk dan toch vaak. Of dit natuurlijk ook het geval is met 'The Blair Witch' durven we nog niet te zeggen, maar de kans is zeker daar.

Mijn mening is en blijft dat ze beter een film van een spel kunnen maken dan een spel van een film, want ik heb betere films gezien gebaseerd op spellen dan een game gebaseerd op een film. Laat Hollywood maar eens zien wat ze kunnen, maar ze moeten natuurlijk niet elk spel gaan overzetten naar film. Voordat je het weet zit je te kijken hoe Frogger naar de overkant springt in de bios. Of je zit het spel gebaseerd op een of andere Winny de Poeh film te spelen.. het is natuurlijk het idee alleen al!!

Maar we zullen zien en blijven hopen.

Dungeons and Dragons : The Movie Final Fantasy : The Movie