Column
gamer

Het is nog altijd een taboe om een gamer te zijn

Maar games spelen is dan weer geen probleem

Geschreven door Michel Musters op
Gamer. Het is niet alleen de naam van deze website, het is hoe veel mensen die fanatiek games spelen en er over lezen en discussiëren op websites zichzelf identificeren. Ondanks dat games spelen ongelooflijk mainstream is, heerst er nog steeds een taboe op het woord en heeft het grote publiek nog altijd vooroordelen over gamers.

Een maand of wat geleden werd ik door een groep studenten gevraagd of ze mij mochten interviewen over mijn hobby, mijn passie, mijn werk: games spelen. Naast dat ik er mijn geld mee verdien en ik games ook graag in mijn vrije tijd speel, heb ik ook een behoorlijke (fysieke) gamecollectie in mijn huis staan. De studenten zochten naar iemand die veel games heeft en daar mogelijk problemen mee ondervindt in zijn of haar dagelijkse leven.

Balans

Toen de groep (overigens zeer vriendelijke) studenten bij mij thuis langskwam, inclusief camera en geluidsapparatuur, heb ik geprobeerd ze een positief – en bovendien eerlijk – beeld te geven van mijn passie. Ik definieerde wat het betekent om ergens verslaafd aan te zijn: wanneer een bezigheid zo uit de klauwen loopt dat andere elementen in je dagelijks leven er onder lijden. Ik heb ze vervolgens uitgelegd dat ik van mijn hobby juist mijn werk heb kunnen maken, dat ik naast in mijn vrije tijd games spelen er ook een sociaal leven op nahoudt, sport en financieel alles op orde heb. Net zoals met alles in het leven geldt: hou er een gezonde balans op na.

Ze vroegen zich ook af of mijn vriendin het niet raar vindt dat ik games speel en er pakweg duizend in een speciaal daarvoor bestemde kamer heb staan. Nee hoor, die gamet zelf ook. Sterker nog; afgelopen weekend sloten we onszelf in mijn huis op en hebben we op twee televisies tientallen uren in Red Dead Redemption 2 gestoken. Dat doen we eigenlijk nooit, maar voor sommige releases mag je best een uitzondering maken. Dat is weer eens wat anders dan een duur restaurant aandoen of in de kroeg drankjes wegtikken, en misschien nog wel gezonder en goedkoper ook. Met al deze bezigheden is in feite niets mis, maar zoals ik al zei: een gezonde balans is alles. Of zoals ze in het Engels zo gevat kunnen zeggen: everything in moderation.

Red Dead Redemption 2

Vooroordelen

Ondanks dat – vooral de mannelijke helft – van de studenten enthousiast was over mijn hobby, kreeg ik bij sommige vragen toch de indruk dat er nog veel vooroordelen bestaan over gamers. Het woord gamer zelf heeft eigenlijk ook een vieze nasmaak gekregen in de loop der jaren. Niet alleen vanwege de rechtste opvattingen van een minderheid op internet – die kan met wormen ga ik in deze column niet opentrekken – maar puur vanwege het beeld dat het woord gamer oproept. Ga bij jezelf eens na waar je aan denkt als je de term hoort. Mijn gedachten komen ook wel eens uit bij mensen met een ongezonde levensstijl die alleen maar games spelen en zichzelf afsluiten van de buitenwereld. Het stereotype uit bijvoorbeeld South Park komt als vanzelf naar bovendrijven in mijn gedachten. En dan ben ik iemand die dag in, dag uit met het medium bezig is. Kun je nagaan wat voor gedachten het bij mensen die niets met games hebben oproept.

Ik merk ook in mijn sociale kringen – ik zeg expres niet vrienden, want die kennen mij goed genoeg – dat er niet erg enthousiast gereageerd wordt wanneer er over games gepraat wordt. In groepsapps reageert een gedeelte zelfs spottend als het “alweer over Red Dead Redemption 2 gaat”. Wanneer ik iets over games op Instagram plaats, zie ik mijn volgersaantal sneller teruglopen als wanneer het over een willekeurig ander onderwerp, zoals films of reizen, gaat.

South Park

Kinderschoenen

Hoewel ik begrip heb voor de negatieve gedachten die als vanzelf opborrelen bij het woordje gamer – ik haal ze zelf immers ook wel eens voor de geest – is het eigenlijk bizar dat er nog altijd een zekere taboesfeer rondom games hangt. Ondanks het gigantische mainstream succes van consoles als de PlayStation 2, Wii en PlayStation 4. Ondanks het feit dat een groot gedeelte van smartphonebezitters wel eens een spelletje speelt. En ondanks het feit dat Red Dead Redemption 2 de één na grootste lancering van een entertainmentproduct ooit had. De grootste lancering was overigens Grand Theft Auto 5. Ook een game dus.

Het gaat, zover ik het kan beoordelen, om een dunne lijn die het verschil maakt: het is prima om games te spelen, want bijna iedereen doet het. Maar zodra je er in veel kringen uitgebreid over gaat praten, of jezelf uitgesproken gaat identificeren als gamer, wordt er vreemd naar gekeken. Iets dat totaal niet het geval is bij andere media, zoals film. Iedereen kan volop praten over films en series die hij of zij kijkt, zonder dat er vooroordelen aan te pas komen. Films zijn dan ook een veel ouder medium, en dit verschil bewijst eens te meer dat videogames nog maar in hun kinderschoenen staan. Er is nog een lange weg te gaan voordat gamer zijn overal sociaal geaccepteerd wordt. En ik begrijp dat dit hypocriet is om te schrijven op een website genaamd Gamer.nl, maar misschien moeten we maar eens niet zo hard van de daken schreeuwen dat we ‘gamers’ zijn. Hoeveel mensen ken je die zich vol trots cinefiel noemen?

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe Overwatch-heldin Ashe onthuld Destiny 2 voor pc is tijdelijk gratis
42

Reacties op: Het is nog altijd een taboe om een gamer te zijn

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • bigds9fan

  • 3 november 2018 11:04
  Goed geschreven.

  Stereotypes zijn er altijd. Zo las ik gisteren een artikel over boeketreeks lezers.

  Als die zulke boeken nou leuk vinden, wat is daar mis aan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jumpman

  • 3 november 2018 11:15
  Net artikel. Ik moet zeggen dat ik hier niet eens meer zo bij stil sta. Misschien komt dit doordat ik vroeger als kind veel gepest ben en ik juist een fictieve wereld opzocht om aan de werkelijke wereld te kunnen ontsnappen. Ik heb me juist altijd enorm op mn gemak gevoeld met games. Sociale contacten waren bij mij vroeger erg dun totdat ik in een videogames speciaalzaak ben gaan werken. Hier leerde ik een grote groep mensen kennen die net zo enthousiast waren over games als ikzelf. Wederom ervaarde ik games als een veilige haven. Mede daardoor kijk ik zelf niet negatief tegen dit woord en als mensen me vragen naar mijn hobbies is het naast fietsen en sport ook games (wordt overigens als eerste genoemd), zonder er bij na te denken eigenlijk.

  Juist nu games zo mainstream zijn geworden vraag ik me dan ook af of dit nog steeds zoveel speeld als zeg 25 jaar geleden toen het echt nog iets nedry’s of geeky’s was. Ervaar het zelf in ieder geval niet zo. Hoop dan ook dat andere hier net zo makkelijk in de toekomst mee om zullen gaan als ik kan. Tenslotte moet je altijd eerlijk naar jezelf kunnen zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sander999

  • 3 november 2018 11:20
  @Jumpman
  100% dat hier nog een stigma op rust. Ik ben inmiddels 40 en als ik aan mensen vertel dat ik regelmatig game krijg ik steevast de vraag 'Ben je daar niet te oud voor?'. Mensen die niet gamen snappen niet hoe relaxed het kan zijn om even te ontsnappen aan de realiteit en dat het in die zin niet anders is dan een boek lezen of een film kijken.

  Het wordt helaas door een grote groep mensen nog steeds gezien als iets kinderachtigs. Ik zou het bijvoorbeeld ook nooit op mijn CV zetten als een hobby, terwijl 'lezen' er wel opstaat. Niet dat ik me er voor schaam maar omdat ik weet dat er nog veel mensen zijn die er op neer kijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jumpman

  • 3 november 2018 11:35
  @Sander999
  Ja ik wil ook wel geloven dat games door veel mensen nog gezien wordt als tijdverspilling en er op neer kijken. Het zou alleen en allang niet meer hoeven. Zelf stoor ik me er allerminst aan wat een ander er van vindt en denkt, wellicht een te harde huid opgedaan vroeger, maar het zou ook niet hoeven. Zolang alles in balans is zou het niet uit moeten maken. Ben zelf net ook de 40 gepasseerd in september en ik geniet er juist nu van dat aan aantal neefjes van mij speciaal langs willen komen voor Mario en andere games. Ik merk dat onder kinderen dit veel groter is geworden als toen ik zelf kind was dus wellicht gaat er een generatie komen (of is al onderweg) waardoor dit taboe dalijk simpelweg verdwijnt voor iedereen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Robert-Frans

  • 3 november 2018 11:41
  We don't stop playing because we grow old;
  we grow old because we stop playing.
  -George Bernard Shaw

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TomKerkhof

  • 3 november 2018 12:28
  @Sander999 'Ik zou het bijvoorbeeld ook nooit op mijn CV zetten als een hobby, terwijl 'lezen' er wel opstaat.'

  Ik snap je helemaal, en die zin geeft eigenlijk een goed voorbeeld van de gevolgen van dat stigma. Als je ergens passie voor hebt moet je daar eigenlijk gewoon vooral achter kunnen staan. Dat je een 'aangepast' beeld van jezelf moet presenteren om maar geaccepteerd te worden is eigenlijk van de zotten.
  Er zijn ook veel gevallen waarin ik zou zeggen dat als je niet geaccepteerd kunt worden door je interesses, is de acceptatie van die personen je dan echt wat waard?

  In zakelijke kringen wel denk ik, maar dan nog zou ik het er denk ik gewoon wel opzetten. Zelfverzekerdheid in wie je bent en wat je wil is altijd nóg beter dan voldoen aan een 'veilig' beeld.
  Mocht het zo overkomen, ik bedoel niets van dit overigens als kritiek op je statement, ik heb er juist niets dan begrip voor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sander999

  • 3 november 2018 12:47
  @TomKerkhof
  Helemaal met je eens hoor. Ik zou privé ook nooit verzwijgen dat ik graag game, alleen maar om geaccepteerd te worden. Op zakelijk vlak ligt het helaas toch anders. Je wordt gewoon niet serieus genomen als je 'gamen' op je CV zet omdat er, nog steeds, zo'n stigma op rust (uiteraard wel afhankelijk in wat voor branche je werkt). Het is inderdaad van de zotten, maar wel de realiteit. Dus dan doe ik me inderdaad maar iets anders voor dan ik eigenlijk ben, om die baan te krijgen.

  Eigenlijk bizar, als je er over nadenkt, dat dat vooroordeel zo diepgeworteld zit dat het 'moet'…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TheChief

  • 3 november 2018 17:06
  @Sander999 Ik zou zelf zeggen dat het beter is dan lezen (hoewel je daar nog qua fantasie etc actief bezig, ik zelf lees enkel non-fictie) maar zeker beter dan televisie/bioscoop, aangezien het interactief is. Ik hou zelf enorm van films/series begrijp me niet verkeerd maar bij games zit je iig niet als een zoutzak 2 uur te consumeren, je bent zelf actief onderdeel van de ervaring.

  Ik ben ook 40 en dus een veteraan gamer en op mijn werk zijn er 1-2 mensen die ook gamen op een behoorlijk niveau (als in op consoles, ben zelf voornamelijk PC gamer) terwijl de rest praat over 'spelletjes' waarmee ze vooral spul op de mobiele telefoon bedoelen.

  Heb vaak aan ze geprobeerd uit te leggen dat de echte gamer spul op de mobiel toch echt als spelletjes ervaart en dat een game toch echt wel wat anders is maar merk dan al gauw dat er een clash is van culturen/belevingswerelden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • jeroen_loeffen

  • 5 november 2018 07:53
  @Sander999 45 hier: ik kom voldoende vooroordelen over administratieve medewerkers, motorrijders en gehoorapparaatdragers tegen, maar zodra het om gaming gaat kijken sommige mensen toch gek op wanneer je zegt dat je een avondje achter de playstation hebt gehangen (terwijl het merendeel er dus geen moeite heeft om de hele avond gewoon naar de buis te staren…)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Archer

  • 6 november 2018 19:59
  @jeroen_loeffen
  ai
  - motorrijder; check
  - gamer; check
  - vechtsporter; check
  - cybersecurity engineer; check (hacker :) )

  .. kan wel inpakken. alle gekheid op een stokje. True. Mensen kunnen zeer stigmatiserend bezig zijn, totdat ik weer eens de spreekwoordelijke xxxxxx heeft level 347 in CandyCrush gehaald…. Wut… :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Clausbmf666

  • 3 november 2018 11:43
  Ik kijk bijna geen tv of films of series vind het geen hol aan. Ja alleen af en toe het nieuws 1 serie gekeken dat was breaking bad. Ik game gewoon liever kom helemaal tot rust in games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Minoesh

  • 3 november 2018 12:44
  Ik vind dat eigenlijk wel vreemd dat mensen zo reageren. Als ik bij mensen thuis ben waar ze niet gamen hangen ze vaak voor de televisie en zitten dwangmatig op hun smarthone te kijken. Wat is daar nou beter aan? Ik denk dat mensen het van zichzelf niet eens door hebben dat ze vaak zelf niets beters doen in de avond.

  Overigens kan gamen ook heel sociaal zijn. Deze week heb ik nog met een stel vrienden overcooked 2 gespeeld samen op de bank. Hartstikke grappig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TorrezHD

  • 3 november 2018 15:17
  @Minoesh Mensen kijken naar hun smartphone voor whatsapp fb insta en snapchat. Sociale contacten onderhouden zoals je vroeger msn en bb ping had logisch toch dat 95 procent van de planeet er de hele dag naar kijkt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 3 november 2018 13:04
  Maar gamer is dan ook op zoveel manieren te definiëren, vooral vergeleken met een film- of muziekliefhebber.

  Bij het woord gamer denk ik niet aan de huismoeder die alleen Candy Crush speelt, het kind dat meer uur in Call of Duty heeft gestopt dan in zijn studie, of het populaire studentje die een PS4 heeft met alle soorten Fifa's.
  Ik onderscheid hier niet zozeer genre, maar verschillende stereotypen, waarvan bovengenoemde meestal de stereotypes zijn die 'echte' gamers in gedachten hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleDad

  • 3 november 2018 13:20
  Goede column. En erg herkenbaar. Ik ben de 50 al ruim gepasseerd, en nog steeds gamer. Ik game al sinds de tijd dat het nog " computerspelletjes" (rotwoord ;-) ) genoemd werden.

  Vroeger sprak ik er niet zo veel over. Als iemand het vroeg, waren mijn hobbys tuinieren en koken. Afhankelijk van de persoon vermeldde ik dat ik ook wel eens wat op de computer gamede. Inmiddels ben ik er te oud voor om me er nog druk over te maken ;-). Ik heb het er dan ook regelmatig over. Gewoon, zoals andere mensen het over een goede film of serie hebben (goede vergelijking Michel!). Ik ben dan ook nog VR liefhebber, al helemaal een nerd niche.
  Maar ik heb er geen enkele moeite mee om tegen mij collega's te vertellen hoe geweldig ik VR gamen vindt. Gewoon doen, is volgens mij het beste. Het hoort nou eenmaal bij mij. Ik wordt er ook nooit op aangegeken, en krijg normale antwoorden en vragen terug. Misschien omdat mijn collega's allemaal wat ouder en ervarener zijn (40+).

  Maar het blijft inderdaad gek dat de grootste entertainmentindustrie nog steeds gezien word als nerdy en niche.

  " In fact, the video game industry is more successful than film and music put together. According to polygon.com, global revenue for video games estimated at about $83.6 billion in 2014 alone. In that same year, the film industry made $36.4 billion, according to MPAA.4 feb. 2016"

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roolio

  • 5 november 2018 13:19
  @TripleDad
  Ik zie veel reacties op deze column van leden die boven de 40 zijn. Mooi om te lezen dat er zelfs leden van boven de 50 zijn.

  Ik (de 40 al ruim gepasseerd) kan mij er ook niet druk om maken. Bij nieuwe, jonge(re) collega's is gamen al veel normaler merk ik. Wel merk ik dat het lastig is om er tijd voor vrij te maken als je een gezin hebt (met twee jonge kids).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • tyberium

  • 6 november 2018 08:51
  @Roolio Ik denk dat de oudere generatie het nog meer kan waarderen, hoever de spel kwaliteit inmiddels is gekomen.

  Ik ben opgegroeid met De Commodore 64, Amiga en CD32; de tijd van Dune 2, Lemmings, James Pond, Fire & Ice, Turrican, etc.

  Later geswitcht naar PC met o.a. TFX, Theme Park, Cannon Fodder, Command & Conquer, Tomb Raider en Grand Theft Auto. Ik heb de eerste Voodoo 3D kaarten nog gekocht bij de Dixons.

  Als ik nu Red Dead Redemption 2 of Assasins Creed speel, blijft het me steeds verbazen hoe het er tegenwoordig allemaal uitziet en hoe het van 'computer spelletjes' naar Immersive gaming' is gegaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roolio

  • 10 november 2018 19:01
  @tyberium
  Absoluut waar! Ik kijk mijn ogen uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • darkmanwls

  • 3 november 2018 14:03
  Ik ben een gamer. Al mijn vrienden zijn gamers en ben ik ook bevriend mee geraakt door het gamen. Het interesseert mij echt geen hol wat een ander daar van vind. Als iemand tegen mij begint over "ben je daar niet te oud voor" of wat een tijdsverspilling" Dan is mijn gedachte gewoon, oke, dus wij gaan geen vrienden worden. Prima.
  Maar dat het stigma er is, dat is wel zeker. Ik had ooit een week vrij gevraagd omdat een nieuwe expansion van WoW uit zou komen en die wou ik spelen (ik geloof dat het wrath of the lich king was). Had ik ruim een half jaar van te voren aangevraagd. Was ook akkoord.
  Maar toen kreeg mijn collega kaartjes voor een voetbal wedstrijd, en dus vond men dat ik maar gewoon moest komen werken, want voetbal was toch wel belangrijker dan "een dom spelletje"
  Sorry hoor, maar het is voor mij precies hetzelfde. Voetbal is net zo'n dom spelletje en ik was gewoon eerst. (ik merk dat ik er nu nog weer verontwaardigd over wordt)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bigds9fan

  • 3 november 2018 22:01
  @darkmanwls Dat vind ik nu ook.

  Wie bepaalt wat belangrijk is? Dat bepaal jij alleen. De een speelt games, de ander kijkt een serie en weer een ander kijkt sport.

  Jij was de eerste die vrij vroeg dus die ander heeft gewoon pech gehad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.