Column
Activision blizzard

Het gaat niet best met Activision-Blizzard

Een neerwaartse spiraal

Geschreven door Erik Nusselder op
De grote uitgever Activision-Blizzard is een van haar pijlers kwijt. Bungie, en daarmee de online shooter Destiny, is vertrokken. Het bedrijf glijdt al langer af op de beurs en veel van de geliefde series presteren niet optimaal.

Ik wil dolgraag weten hoe de Bungie-deal achter de schermen is verlopen. De studio vertrekt voordat het tienjarige contract is afgelopen en mag alle rechten op Destiny gewoon meenemen. Dat is bijna ongekend in onze industrie en ooit zal naar buiten komen hoe dit akkoord tot stand is gekomen. Natuurlijk was Bungie een grote kostenpost voor de uitgever, maar om ze nou met de hele IP de deur uit te laten lopen is weer een ander verhaal. Voor nu kunnen we alleen zeggen dat het exemplarisch is van de status van Activision-Blizzard.

De uitgever was al langer ontevreden over Destiny. Eerder werd al bekend dat Destiny 2: Forsaken zijn interne verkoopdoelen niet had gehaald. Op dat moment hoorden we dat de toekomst van de serie zou worden geëvalueerd. Inmiddels weten we dus wat dat betekent: een definitieve breuk.

Warmind

Alles lijkt minder

Het is niet de enige serie van Activision-Blizzard die in de problemen lijkt te zitten. Vrijwel alle bekende franchises hebben de afgelopen tijd een beetje een negatieve sfeer om zich heen hangen. Het bekendste voorbeeld is Diablo, dat hardcore fans van zich afstootte door een mobiele game aan te kondigen. Het gejammer van fans vond ik zelf wat overdreven, zeker omdat de echte Diablo 4 gewoon in ontwikkeling is, maar Diablo kwam hoe dan ook negatief in het nieuws. Dat neemt natuurlijk niet weg dat die mobiele game uiteindelijk gewoon een hoop geld in het laatje gaat brengen.

Zelfs gigant Call of Duty heeft last van een negatief imago. Black Ops 4 verbrak vorig jaar nog allerlei verkooprecords en kreeg goede recensies, maar toch waren investeerders niet super enthousiast over de resultaten. Een dag na het bekendmaken van de hoge verkoopcijfers, ging het aandeel van de uitgever alsnog omlaag. Bovendien voegde Activision wat discutabele microtransacties toe aan de game, nadat alle positieve reviews al binnen waren. Veel fans van de serie hebben daardoor toch een nare nasmaak in de mond gekregen.

Diablo

Hots stopt plots

Ook Heroes of the Storm kwam onlangs negatief in het nieuws. Sterker nog, de hele toekomst van de moba werd zomaar weggevaagd. De e-sports rond de game werd plots de nek omgedraaid, waardoor professionele spelers ineens zonder inkomen kwamen te zitten. Dat alles zonder een waarschuwing van Activision-Blizzard. Ook zitten er voortaan minder ontwikkelaars op de online game.

Tot slot noem ik graag World of Warcraft, een game die ongelooflijk lang relevant blijft met miljoenen abonnees. De laatste uitbreiding, Battle for Azeroth, is echter niet bepaald goed ontvangen door de community. Klachten gaan vooral over ongebalanceerde nieuwe features en een flinke grind om je gear een beetje op niveau te krijgen.

Van een serie als StarCraft hebben we verder al tijden niks nieuws gezien. Overwatch blijft voorlopig wel een succes dat lekker voort kachelt. Maar zelfs een game als Candy Crush, waar je misschien niet meteen aan denkt bij Activision-Blizzard, wordt steeds minder relevant. De uitgever lijkt op bijna alle fronten te verliezen.

Heroes of the Storm

Personele wijzigingen

Niet alleen qua games is het een beetje chaotisch bij de uitgever, ook het personeelsbestand is de afgelopen tijd flink opgeschud. CFO Spencer Neumann van Activision-Blizzard werd begin deze maand nog ontslagen, al wilde het bedrijf niet vertellen waarom. Hij zou mogelijk naar een nieuwe baan hebben gevist bij Netflix. Niet veel later vertrok ook de financieel directeur van Blizzard, Amrita Ahuja. Eerder verliet de mede-oprichter van Blizzard, Michael Morhaime, het bedrijf, omdat hij het tijd vond om het stokje aan iemand anders over te dragen.

En er zijn meer veranderingen op de werkvloer, want Kotaku meldde eerder dat Blizzard probeert kosten te besparen door werknemers te betalen om ontslag te nemen. Dat zou dan niet gaan om ontwikkelaars van spellen, maar vooral de klantenservice en IT van het bedrijf. Hetzelfde rapport meldt echter dat de financiële afdeling meer gaat doen om de kosten te drukken en dat er meer games voor minder geld gemaakt moeten worden.

Blizzard

Wat nu?

Het is makkelijk om ze als de grote boze wolf neer te zetten die al hun games volproppen met microtransacties. Maar de waarheid is dat grote games als Destiny een constante stroom van inkomsten nodig hebben om te blijven bestaan. Het wordt dan ook interessant om te zien hoe Bungie de geldstromen van Destiny gaat beheren nu ze het zelf voor het zeggen hebben.

Maar de grootste vraag is natuurlijk: hoe nu verder met Activision? De breuk met Bungie was gigantisch nieuws. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ze alle rechten op de IP laten gaan, zonder zelf een plan te hebben. De uitgever is al lange tijd een van de grootste en meest flexibele bedrijven in de industrie. Net als je denkt dat het klaar is, krabbelen ze weer op. Ik denk dat ze achter de schermen al werken aan een volgende grote franchise, misschien iets dat ze op de volgende generatie consoles kunnen presenteren.

Activision-Blizzard moet volgens mij wel duidelijk aan hun imago werken. Ze worden nu gezien als geldwolven die alles wat niet massaal scoort afdanken, en dat begint ook af te stralen op series die wel succesvol zijn. Als zelfs een record brekende Call of Duty niet voor een jubelstemming kan zorgen, is het tijd om in de spiegel te kijken. Het kan geen kwaad om bijvoorbeeld naar Ubisoft te kijken, die veel goodwill heeft gewonnen door games lang te ondersteunen en – over het algemeen – te luisteren naar hun spelers.

Black Ops 4

Die boodschap lijkt ook aan te komen bij Activision, gezien de huidige samenwerking met From Software. Hoe goed Sekiro er ook uitziet, het blijft een redelijk niche game die geen verkoopcijfers vergelijkbaar met Call of Duty gaat behalen. Ik weet niet of dit onderdeel is van een groter plan van Activision-Blizzard, maar het zal critici in ieder geval wat meer aan hun kant krijgen.

Het is hoe dan ook duidelijk dat Activision-Blizzard door een tumultueuze tijd gaat. Het vertrek van Bungie en de hele Destiny-serie is slechts het topje van de ijsberg. Bijna alle signalen wijzen naar beneden. Het is natuurlijk veel te vroeg om het over een desastreuze toekomst voor het bedrijf te hebben, zeker als ze gewoon nog dikke winst maken. Maar het zal nog heel wat kosten om deze neerwaartse momentum weer om te keren. Gelukkig heeft deze uitgever zoveel fantastische series in huis, dat een wederopstanding nooit ver weg kan zijn.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: EA schrapt Star Wars en dlc-probleem Netflix beschouwt Fortnite als grote concurrent
21

Reacties op: Het gaat niet best met Activision-Blizzard

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  AlexKidd

  • 19 januari 2019 10:41
  Activision heeft een hele andere cultuur dan Blizzard. Blizzard wil games perfect maken, daardoor duurt het soms een paar jaar om een game te maken. Activision is een bedrijf dat alleen aan geld denkt, daardoor moet er elk jaar een game uitgepoept worden die geld kan verdienen. Niet een beetje geld, maar veeeeeel geld. De cultuur van Activision sluipt langzaam maar zeker over in Blizzard. Veel mensen hebben het schip al verlaten bij Blizzard, waaronder Mike Morhaime. Mensen geven zelfs aan dat financiële mensen zelfs besluiten nemen over games bij Blizzard, terwijl dit in het verleden nooit het geval was. Daarnaast is ook te zien dat veel mensen van Blizzard en Activision aandelen massaal verkopen. Ook geen goed teken.

  Wat betreft microtransacties, het gaan alleen maar erger worden ben ik bang. Activision heeft zelfs een patent dat low rank spelers in servers worden gedumpt met high rank spelers en steeds verliezen daardoor, waardoor ze geneigd zijn meer geld uit te geven aan betere gear.

  Ik hoop dat Blizzard zich los kan weken van Activision en dat Activision een langzame dood sterft. Ik oop iig geen games meer van ze.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 19 januari 2019 11:00
  @AlexKidd Ik zie dat ook als enige oplossing. Blizzard zou wat mij betreft beter af zijn op zichzelf. Als aandeelhouders dit gaan inzien zou het nog goed kunnen komen.

  Alleen gaat dit natuurlijk nooit gebeuren. Er zijn maar een handjevol voorbeelden waarbij dit betijds gebeurt. Money is a bitch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • giocorry

  • 19 januari 2019 11:12
  Vind het ook heel jammer dat blizzard is over genomen.
  de laatste paar jaar leveren ze toch niet meer de kwaliteit dat ik van ze gewend was helaas.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 19 januari 2019 12:09
  @giocorry Blizzard is ook allang Blizzard niet meer. Veel mensen van Activision zitten inmiddels bij Blizzard. Ik verwacht dat we Diablo 4 niet meer te herkennen zal zijn qua kwaliteit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 19 januari 2019 14:01
  Activision heeft inderdaad een slechte naam en dat is terecht.

  Wat betreft Microtransacties, misschien is het wel nodig om niet opgekocht te worden door EA.

  Die verdient bakken geld elk jaar met de volle pond updates voor de sport games. Dan loop je makkelijk binnen.

  Maar ja je kan het ook doen zoals Ubisoft of Rockstar. Microtransacties die geheel optioneel zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 19 januari 2019 18:45
  @bigds9fan Klopt, maar vergeet niet dat Blizzard degene is die Activision had overtuigd om lootboxes in Overwatch te stoppen, en niet andersom. Blizzard is zeker geen heilige.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Archer

  • 20 januari 2019 19:07
  @Qinneth Je bedoelt die lootboxes waar je alleen maar cosmetische upgrades uit haalt?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Deltadstroyer

  • 19 januari 2019 17:57
  Activision: Please die and let everyone you own do their thing agian.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 19 januari 2019 18:38
  "Het gejammer van fans vond ik zelf wat overdreven, zeker omdat de echte Diablo 4 gewoon in ontwikkeling is, maar Diablo kwam hoe dan ook negatief in het nieuws."

  Er zou geen 'gejammer' zijn, als Blizzard tegelijk Diablo 4 had aangekondigd. Blizzard dacht dat ze maar alles konden aankondigen en iedereen het alleen maar fantastich zou vinden, maar dat is gewoon niet zo. Als je userbase voor het grootste gedeelte uit PC-gamers bestaat, dan moet je gewoon weten dat dat soort volk geen behoefte heeft aan een mobile game. Ze hadden alleen naar EA en Command & Conquer hoeven kijken, dan wisten ze al genoeg.

  Alle negativiteit die Blizzard over zich heen kreeg, was dan ook hartelijk verdiend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 19 januari 2019 18:56
  @Qinneth och ja, ik vind ook niet dat mensen het per se leuk moeten vinden. Het lijkt mij ook helemaal niks.

  Maar ja, dan speel ik die game gewoon niet. Daar heb ik verder dan geen last van. Dus om dan te doen alsof Blizzard je persoonlijk iets aan heeft gedaan, zoals veel mensen reageren, vind ik dan zo overdreven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 19 januari 2019 19:36
  @ErikNus Blizzard had zelf Diablo 4 ver van te voren gehyped, om een paar dagen voordat Blizzcon begon in één keer de verwachtingen bij te stellen. Dit hebben ze helemaal aan hun zelf te danken.

  Ze gebruikten hun eigen conventie, waar mensen duizenden euro's voor besteden om te komen, en na jaren van niks nieuws op Diablo gebied, was het hoog tijd voor een serieuze aankondiging. Het laatste event slot op de eerste dag van Blizzcon werd al jaren gebruikt voor hun meest belangrijke aankondingen, en waarvoor gebruiken ze het? Een mobile game, ontwikkelt door een Chineze ontwikkelaar die bekend staat om hun microtransacties. Je kan net zo goed op een veganisten beurs een nieuwe manier aankondigen om koeien te slachten.

  Uiteraard zijn er mensen die het veels te persoonlijk namen, maar die heb je altijd, maar de extreme reacties nemen niet weg dat er meer dan genoeg respectvolle kritiek is geuit vanuit een goede, redelijke basis op Blizzard.

  Gezien de signalen die vanuit het bedrijf komen, zou het mij dan ook helemaal niet verbazen als over 10 jaar Blizzard alleen maar mobiele games maakt. Lekker goedkoop en korte ontwikkelperiode, en bakken met geld verdienen aan de Oosterse markt. Dit vat ik dan wel persoonlijk op, omdat we weer een goede ontwikkelaar verloren hebben aan de gierigheid van investeerders.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 21 januari 2019 09:18
  @Qinneth Ben inderdaad benieuwd hoe de aankondiging was verlopen als ze iets hadden gedaan in de trant van: ''luister jongens, Diablo 4 is in de maak, gaat awesome worden, helaas kunnen we nog niets laten zien. Maaaaarrr.. check ondertussen deze game'' Beetje verwachting management ofzo?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 20 januari 2019 00:56
  Puur voor mezelf was de komst van World of Warcraft de grootste teleurstelling. Want hierdoor kwamen er geen nieuwe warcraft strategy games meer, waar ik zo intens van genoot. Of ja, ik denk dat hierdoor geen nieuwe warcraft rts games zijn gemaakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 20 januari 2019 08:36
  @BertThaBest

  Ik ben het met je eens, vanuit mijn mening is blizzard geen blizzard meer toen ze world of warcraft maakten.
  Voor mij was blixzard de rts koning met warcraft 1 tm 3.
  En dan nog Diablo was ook vet.
  Van die ontwikkelaar is al lang niks meer over. En ook Blizzard draaid tegenwoordig om geld.
  En is in mijn ogen geen haar beter dan zuster Activision.

  Ik hoop zo op een nieuwe warcraft rts.
  Maar ik heb geen hoop in een kwalitatieve game meer.
  Dat is uiteraard enkel hoe ik erover denk. De marktwaarde zal weer stijgen als Diablo 4 en warcraft 4 word aangekondigd want de aandeelhouders denken toch enkel in geld.
  Dat is mogelijk het jammerste, dat game ontwikkelaars naar de beurs gegaan zijn en niet meer gewoon een leuk groepje liefhebbers.
  Op de beurs draait het om aandelen en geld, en niet meer om die passie en die fun van games maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 21 januari 2019 09:23
  @watashi wa maurice desu. Ik hoop gewoon dat Warcraft 3 reforged het goed gaat doen. Wie weet krijgen we een gloednieuwe uitbreiding ervoor, hebben we toch een soort Warcraft 3.5. Net zoals dat ze story missies uit Warcraft 3 hebben verwerkt in World of Warcraft, zouden ze dat de andere kant op kunnen doen. Ik vond het iig heel storend dat de rts reeks eindigde met een gigantisch open einde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Shadow

  • 20 januari 2019 10:37
  "Het gejammer van fans vond ik zelf wat overdreven" <- Dude, dan heb je het ECHT_NIET_BEGREPEN.

  Als je het hele event teased naar een grote aankondiging op het eind. Iets wat traditie is binnen de Blizzard events maar je komt aan met een reskin van een Chinees mobile game. Terwijl je letterlijk honderde euros hebt geinversteerd om op dat event te komen..

  Dan snap je toch de 'overdreve' reactie toch wel? of ben zo ver weg van en zo on-sociaal naar je gamende publiek dat jij als journalistje dit echt niet snapt?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 20 januari 2019 11:26
  @Shadow wat een aanvallende reactie. Dat vind ik dan weer niet nodig.

  Ik heb mn mening in een reactie hierboven verder uitgelegd. Maar vooruit, als jij honderden euro's hebt uitgegeven om naar dat event te komen in de hoop op Diablo 4, ben je wel terecht boos.

  Voor de rest van het internet vind ik het wat overdreven om een ontwikkelaar de dood in te wensen omdat ze een game maken die je niet leuk vindt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 20 januari 2019 12:20
  Beetje overdreven reactie inderdaad, dat hoeft niet. Als je je punt met gewoon argumenten duidelijk maakt dan kom je veel serieuzer en sterker over. Maar dat aanvallende karakter is te wijten aan het feit dat je achter een scherm zit en je er gewoon mee weg komt als je iemand kleineert/beledigt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 20 januari 2019 17:47
  Tsja, vrouwlief en ik lopen al jaren niet meer warm voor wat er uit die studios komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 21 januari 2019 08:47
  Nostalgie is wat mij nog bij blizz houd. (en mn verzameldwang)

  Hearthstone: Wanneer ik alle heroes gold heb, stop ik (max2jaar nog)
  Heroes of the Storm: Speel ik alleen op een LAN met vrienden (makkelijke instap)
  Starcraft2: Doe ik alleen op LAN met vrienden en dan vooral tower defends
  World of Warcraft: Ik wil de Zandalari trollen unlocken maar de patch komt maar niet.
  WoW-Classic: Hier kijk ik wel naar uit, oude tijden herleven, knokken voor elke XP.
  Overwatch: geen hoger doel dan alleen match spelen, speel het nooit meer.
  Diablo: geen zin om alles 10x te doen maar net iets moeilijker voor kleine upgrades.
  Warcraft3 Reforged: Gepreordered, hier heb ik wel zin in :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.