Column
controllers

Het beest dat nostalgie heet

Hoera, oude Final Fantasy’s en Zelda!

Geschreven door Erik Nusselder op
Erik op woensdag: “Ik hoop dat Nintendo iets nieuws en creatiefs aankondigt!” Erik op donderdag: “Oh mijn god, Final Fantasy 9 is nu uit op de Switch??”

Nostalgie is een vreemd beest. Normaal gesproken zeg ik altijd dat ik hoop op nieuwe aankondigingen, met originele games die het medium verder weten te brengen. Maar tegelijkertijd kun je mij niet enthousiaster krijgen dan door titels uit mijn jeugd op te noemen en er iets nieuws mee te doen, of gewoon opnieuw uit te brengen. Final Fantasy, Kingdom Hearts, Mario… de rillingen lopen al over mijn lijf.

Tetris 99

Geef me iets ouds

Dus terwijl iedereen na de afgelopen Nintendo Direct kwijlde over Astral Chain van PlatinumGames of de nieuwe Super Mario Maker, zat ik al met mijn Switch in mijn handen om me op te winden over oude games. Hoera, er is iets nieuws met Tetris! Jippie, Final Fantasy 9 is direct beschikbaar!

Wat geeft het dat ik de game al twee keer heb, waaronder op de Vita? Wat maakt het uit dat ik die game dus allang kan spelen op een draagbare console? Hij is er nu beschikbaar op de handheld waar ik op dit moment het meest mee speel, met een groter scherm! De kans is niet bijzonder groot dat ik hem binnenkort ga spelen, maar het icoontje op mijn scherm is geruststellend. De op een na beste Final Fantasy (6 is toch beter), en een van mijn favoriete games, is er voor me als ik hem nodig heb.

Final Fantasy 9

Of toch iets nieuws

De reden dat ik dit soort oude games uiteindelijk toch niet speel, is dat er zo veel nieuwe spellen zijn die ik wil proberen. Een oude Final Fantasy vergt nou eenmaal een flinke tijdsinvestering, tijd die ik liever steek in iets nieuws. Als gamejournalist moet je toch een beetje bij de tijd blijven. Ik voel mij soms een beetje schuldig als ik iets ouds speel, alsof ik mijn tijd aan het verdoen ben. Daarom komt het me ook extra goed uit als mijn nostalgie verpakt wordt in een nieuw jasje.

Ook op dat front wist Nintendo mij te bedienen, door een remake van mijn favoriete Zelda-game aan te kondigen. Oké, Link’s Awakening is objectief gezien misschien niet de beste Zelda, maar het is wel de eerste die ik speelde, met een Game Boy in mijn kleine knuistjes. Ah, daar komt die nostalgie weer om de hoek kijken.

De nieuwe versie ziet er prachtig uit, maar ik werd het meest geïntrigeerd door de vergelijkingen met de oude game. Het vierkantje aan struikjes zoals ik dat van vroeger kende, wordt in liefdevol detail nagemaakt. En omdat het een ‘nieuwe’ game is, voel ik mij ook niet schuldig als ik het ga spelen.

Zelda

Kritische houding

Toch is het raar dat nostalgie zo’n greep over mij heeft. Het is niet gezond om door hoepels te springen als iemand iets uit mijn jeugd noemt. Een oude naam is geen garantie voor een leuk spel, zeker niet als de uitgever die je favoriete franchise inmiddels heeft opgekocht

helemaal niet zo’n goede cv heeft. Nostalgie zit een kritische houding soms in de weg. Althans, totdat je de game daadwerkelijk in handen hebt en al dat opgebouwde enthousiasme misschien toch niet helemaal verdiend bleek. Maar ja, dan hebben ze je geld al binnen.

Bij Nintendo is dat natuurlijk overdreven. Een remake van een klassieke Zelda zullen ze heus niet verpesten. Toch wil ik mezelf voornemen om mij wat minder te laten sturen door nostalgie. Het heeft zijn plaats in mijn leven en het is soms heerlijk om me te verzwelgen in oude favorieten, maar uiteindelijk wil ik toch dat het medium verder komt. Dat gebeurt minder snel als we met zijn allen maar oude games blijven kopen.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: Cyberpunk 2077 niet exclusief en Apex Legends telt 25 miljoen spelers Dead or Alive 6 krijgt demo en King of Fighters-crossover
33

Reacties op: Het beest dat nostalgie heet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  bigds9fan

  • 16 februari 2019 11:09
  Goed geschreven maar er is nu eenmaal niets sterkers dan nostalgie.

  Ik verzamel Transformers en daar maken ze ook voornamelijk figuren die heel erg leunen op de originele serie. Voor de ontwerpers makkelijk want ze hebben een leidraad en voor de fans is het een feest van herkenning.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 16 februari 2019 11:36
  De beste games en in het bijzonder sequels brengen vernieuwing, terwijl ze op het oude ofwel het bekende voortbouwen.
  Dat zie je mijns inziens bijvoorbeeld heel mooi gebeuren in de Mario-reeks: hetzelfde verhaal, dezelfde personages, veel dezelfde mechanieken en gameplay-varianten, maar meestal ook nieuwe elementen, twists, graphics en nieuwe werelden die daarop voortborduren.
  Zo blijft Mario herkenbaar voor de fans, maar ook relevant voor moderne spelers, en ontstaat er een mooie, doorlopende geschiedenis.
  Je ziet dat zelfs op grotere schaal terug in de samenleving: het koningshuis moderniseren vinden veel mensen bijvoorbeeld prima tot heel goed, maar het vervangen door een republiek gaat dan weer te ver. Dat vinden veel mensen niet voldoende aansluiten bij de cultuur die we nu hebben.

  Daarnaast zijn niet weinig games gewoon tijdloze klassiekers die heel mooi verouderd zijn en vandaag de dag dus uitstekend te spelen zijn en er niet zelden zelfs nog steeds heel goed uitzien en klinken.
  Net zoals veel muziekstijlen, kunstvormen en culturele uitingen altijd relevant en volop gewaardeerd zullen blijven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DMons

  • 16 februari 2019 12:18
  @Robert-Frans Koningshuis mag van mij er snoeihard uitgeflikkerd worden hoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 16 februari 2019 12:57
  @DMons Ongetwijfeld, maar ik gaf het enkel als voorbeeld van hoe mensen zowel het oude als het nieuwe waarderen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 16 februari 2019 15:20
  @DMons en de reden daarvoor is?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 16 februari 2019 17:51
  @DMons
  Ik denk dat Nederlands koningshuis behoorlijk waardevol is.
  Tuurlijk kost het veel. Dat is waarom mensen het zo beoordelen en ik denk ook jou reden.
  Maar zodra ze ergens komen gaan alle deuren open. Denk je dat dat ook was als wij enkel een zakelijk persoon als een president hadden?
  En de koning neemt de top van de zaken mensen mee als achterban die dan mooi zaken kunnen doen terwijl hij ds deur openhoud.
  En weet je waarom? Omdat een koningshuis veel minder zakelijk oogt en veel meer familiair. Met een koningin, leuke kinderen, een oma enzo. Dat ‘gezellige’ warme gevoel krijg je niet als je naar Trump kijkt toch? Met een vrouw die tig jaar jonger is en echt niet op hem was gevallen als hij straatarm was.

  Ik denk dat het koningshuis hier een enorme veelvoud oplevert dan wat het kost.
  Maar ja, dis cijfers kun je niet onderzoeken of als een feit brengen. Dus dan blijft enkel de kosten over en dus oordelen mensen maar dat ze beter kunnen opstappen.
  Ik vind dat best Kortzichtig en ondoordacht.
  Ik geloof niet dat wij nog indruk op de wereld maken als we een trump hadden met een vrouw die niet eens bij hem past.
  Geef mij dan maar ons koningshuis als lands uitstraling.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 16 februari 2019 19:14
  @watashi wa maurice desu. Precies dit, beter kun je het niet verwoorden!!👍🏻

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 16 februari 2019 19:48
  @DMons geef iig een reden als je zoiets roept zodat we er over kunnen debatteren.

  @watashi wa maurice desu.
  Goed onderbouwd! precies zoals ik er ook overdenk.
  En de kosten vallen echt wel mee hoor als je naar ons BBP kijkt. Enkele miljoenen klinkt voor velen als veel geld, maar het is niks op de totale begroting.
  Ik vind zelf dat een president al gauw teveel macht heeft als persoon. In Nederland is het erg versplinterd met al die partijen, maar het zorgt er wel voor dat geen 1 partij de totale macht heeft. Nadelen zijn daar natuurlijk ook zoals dat er wel erg veel partijen zijn en de verdere versplintering en dat het langer duurt voor besluiten worden genomen, maar die wegen naar mijn mening niet op tegen het voordeel dat geen partij de absolute macht heeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 16 februari 2019 23:21
  @watashi wa maurice desu. Ben het daar geheel mee eens.

  En de vrouw van Trump valt nu ook echt niet op hem hoor, die valt alleen op zijn geld.

  Zal mij niet verbazen als die er een lekkere toy boy naast heeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Devenace

  • 17 februari 2019 01:57
  @watashi wa maurice desu. Gelukkig is Maxima wel op Alex gevallen vanwege zijn kleine bankrekening.
  En gelukkig past Maxima wel bij Alex.
  Ik vind het best kortzichtig hoe je hier een ander afkraakt vanwege zijn vrouw en geld en de ander daar een vrijbrief geeft, verder zeg je maar wat, zoals deuren die opengaan omdat het zo familair overkomt.. Alex is een stijve hark, die net als Rutte overkomt als een klootviooltje.
  Echt nergens wordt jouw uit de duim verzonnen retoriek dat je hier plaatst ondersteund, een leuk sprookje maar meer niet.
  Handel is handel, charmes kunnen de rug op als de deal niet winstgevend is.
  Wake up ipv rare zoete onzin te verkopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 17 februari 2019 11:10
  Ik kraak trump niet af op zijn geld en vrouw. Ik zeg alleen dat die man niet echt een gezellige uitstraling heeft.

  En ja ik vind maxima beter bij Alex passen omdat die leeftijd op niveau is. Als Trump niu gewoon een leuke normale vrouw van zijn leeftijd had en niet al die verhalen over call girls dan was dat ook beter geweest. Dat is niet kortzichtig. Dat is gewoon zoals het is en daar heeft die kerel ook zelfs voor gezorgd.
  Ik zeg niet dat hij daar voor moet schamen want ieder zijn leven.

  Dus ik beoordeel hem niet zoals jij denkt.

  Ik geef Alex geen vrijbrief. Zoals jij kunt snappen levert het koningshuis ook op. Want ze zijn landvertegenwoordiging.
  En zijn op veel plekken goed bevriend met de leiders daar.
  Dat op zich al betekend zaken.
  Zonder charme en zonder hielen likken.
  Op elk bedrijf is zolang een medewerker meer oplevert dan hij kost verdient iedereen behoud van zijn baan toch?
  Dat is met de koning ook. Levert hij meer op dan dat hij kost verdient hij die die baan. Want dan is het geen verloren geld maar een goede investering.
  En als we geen koning hebben maar een president, die kan dat misschien ook wel regelen tuurlijk. Maar dat kost tijd. Nu kan ons landsbestuur het land besturen en koning doet internationale contacten houden. Als dat ook nog door de president moet gebeuren gaat die veeeeel meer verdienen, en minder tijd voor besturen krijgen. Dus zelfs als taakverdeling is ons systeem beter dan veel compactere systemen.

  Maar in plaats van mij zo af te bekken geef ik je een kans.

  Bewijs nu maar eens dat ons koningshuis niks oplevert. Lom maar met bewijzen. Harde bewijzen. Aangezien je wel een grote bek tegen mij hebt maar zelf ook geen enkel feit op tafel gooit.
  Dus bewijs eerst maar eens dat mijn reactie echt lucht is, en onzin. Kom maar met harde cijfers

  Ik kan het niet bewijzen. Maar het is veel aannemelijker dat ze bij staatsbezoeken ook zaken doen dan dat je denkt dat het gebakken lucht, en sprookjes zijn. Dus het is vrij aannemelijk te bedenken dat ze veel opleveren.
  En dat is eigenlijk enkel wat ik als reactie wilde geven op degene die zei dat ze mogen opflikkeren.
  Want veel mensen zien enkel wat ze kosten.
  Maar bedenken niet dat ze ook opleveren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Devenace

  • 17 februari 2019 15:42
  @watashi wa maurice desu. Ik weet niet waar ik moet beginnen met deze kansloze jank retoriek.
  Een grote bek geef ik niet ik zeg alleen zoals het is (zoals jij denkt te zeggen zoals het is) ;)
  Jij praat over andermans vrouw en noemt dit en dat en kan het niet eens waarmaken de persoon waar je het over hebt kan zich niet eens verdedigen tegen jouw “propaganda”
  Maar dat terzijde, he nu er iemand tegen jou onzinnige reactie ingaat noem je dat “grote bek”
  Jij denkt dat handel draait om een glimlach en een Maxima’tje..
  waar Melania vandaan komt daar komt Maxima ook vandaan en zo ook een Mabel en ga zo maar door.
  Jij probeert een plaatje te schetsen van een eenzijdig perspectief, jij denkt dat de Oranjes goed zijn voor de handel LOL
  Als de deal niet goed is dan is er geen deal.
  Denk je dat men de handel met SA of China staakt omdat er katten gegeten worden of omdat er huismeisjes verdwijnen of mishandelt worden? Haha al komen er tien lachende Oranjes binnen, als je krediet niet goed is en je geen winst op leverd lig je er zo weer uit.
  Handel is harde zaken doen en deals sluiten, een nep glimlachje of een facade opzetten helpt niks.
  Bewijs kan je zelf opzoeken en leveren, ga maar eens ergens werken en roepen dat je glimlach zoveel centjes in het laatje brengt.
  Elke macht draait om… macht en geld, eten of gegeten worden maat, wake up!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 18 februari 2019 14:33
  @Devenace jij snapt het dus echt niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 16 februari 2019 12:17
  Ik vind nostalgie helemaal niet verkeerd. Sommige klassiekers zijn zelfs nog steeds leuker dan hedendaagse games. En iets anders doen om alleen maar te vernieuwen maakt het niet automatisch beter. Lekker zowel oud als nieuw spelen zou ik zeggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaFixer83

  • 16 februari 2019 13:53
  Ik speel nog vaak klassiekers, vaak wel via emulatie omdat de originele hardware/software vaak erg duur zijn of het tegenwoordig moeilijk om aan te sluiten op nieuwe tv's . Maar ik heb in mijn Mencave een Commodore 64/Amiga500 setup staan waar ik wel eens op speel. Maar heruitgave van games speel ik ook graag, laatst nog Another World en Flashback gekocht op de switch. Met een druk op de knop krijg ik weer het oude Amiga versie te spelen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sven

  • 16 februari 2019 15:11
  Haha, ik kan me helemaal in dit verhaal vinden. Al voel ik me dan niet schuldig dat ik oude games opnieuw speel. Heb alleen wel vaak met remakes en remasters dat wanneer ik het opnieuw speel het me vaak tegen valt en ik het na een paar uur aan de kant leg. Bang om het goede gevoel wat ik bij de game had te verpesten. De enige games waarbij ik dat niet had die me nu te binnen schieten waren toen ik Zelda Ocarina of Time en Shenmue 1 en 2 opnieuw speelde. Die heb ik beide weer met veel plezier gespeeld

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 16 februari 2019 16:08
  "Oké, Link’s Awakening is objectief gezien misschien niet de beste Zelda"

  Ow ja wel, geheel objectief absoluut de beste!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 16 februari 2019 16:41
  @Baukereg yesssssss

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 16 februari 2019 17:19
  @Baukereg

  Objectief gezien kan ook Majora's Mask als beste bestempeld worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 16 februari 2019 17:45
  @coola

  …. …. neeeeh!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.