Nu ik dezelfde treinreis als vorig jaar onderneem, is het niet moeilijk om daaraan terug te denken. Aangekomen in de hoofdzaal van de conferentie viel me op dat er een paar stands waren; niet te groot of te vergelijken met die op industrie-events waar ik meestal te vinden was. De usual suspects als King.com en BigFish domineerden de vloer. In de kleinere zaaltjes stonden bureautafels met wat flessen water, pennen en een bureaustoel met de vertegenwoordiger of business development manager/director van de uitgever. Dat deed me meer denken aan ouderwetste platenbeursen dan de Europese beurs voor een miljoenenindustrie.
Opzoek naar mogelijkheden van nieuwe businessmodellen startte ik mijn rondgang langs de tafels. Waar ik verwachtte dat het nieuwe zaken doen en denken bestond uit het werken met niches, luisteren en aanpassen, was er bij de grote partijen voornamelijk nog de oude trend van pushen, alles voor de massa, regiodenken en de bekende modellen met af en toe zelfs de vraag of we een voorschot wilden betalen. Serieus???!!! Nu had ik al geleerd dat in deze tijd van veranderende markten en modellen je je moet focussen op de mensen die wel meedenken en lef tonen. En moet je dus niet je tijd verdoen met de grote reus die je zogenaamd het grote geld komt brengen.
Morgen heb ik weer een meeting met één van de bazen van een zeer succesvol Amerikaanse casualuitgever. Inderdaad: ‘wéér’. Vorig jaar zat ik ook met de uitgever in Hamburg een contract door te nemen in een prachtige hotelsuite ver van de bureautafels. Sinds vorig jaar heeft het bedrijf vijf keer zijn visie veranderd, contracten gewijzigd en dreigt het met een Steam-achtig DRM-model te gaan werken. Te veel energie in allerlei wijzigingen zonder enig tastbaar resultaat. Ook heb ik morgen weer een gesprek achter een bureautafel met een publisher uit Rusland. Niet om over het contract te praten, maar om de verschillende modellen te bespreken die we het afgelopen jaar getest hebben. Waaronder één waarmee we 250% meer verkopen hebben gedaan dan in onze positiefste inschattingen. We gaan dit concept de komende maanden uitrollen naar 41 miljoen consumenten wereldwijd. Het gekke is dat ik bijna net zoveel tijd heb gestoken in die grote reus uit Amerika als die slimme jongens uit Rusland. Ook mij is wederom niets menselijk vreemd en trap nog vaak in de ‘grote reus’-redenering.
Wel heb ik een anekdote over een grote reus van vorig jaar.... Ook ik wilde met de grote vis van de show een onderhandelingsgesprek en regelde een afspraak met de financieel directeur. We spraken om 9 uur ’s ochtends af. Dat was niet zomaar de tweede dag van het evenement, maar de morning-after-the-party. Misschien omdat 50% van de gasten uit Rusland kwamen werd het feest gegeven in DE wodkabar van Hamburg. Ik was met Sony naar een Italiaans restaurant gegaan om bij te kletsen. Tijdens de pasta kreeg ik via Twitter de eerste foto’s binnen en besloot toch maar mijn hotelkamer op te zoeken, waarom? Het feest zou eerder afgelopen zijn aangezien alle flessen waren opgezopen.
De volgende ochtend stond ik fris en fruitig, lichtelijk overdreven, op de stand van deze grote vis en er was één iemand ‘aanwezig’ .... de financiële man. Toen we nog geen paar minuten in gesprek waren bedankte ik hem vriendelijk en leek het me beter om onze conversatie voort te zetten wanneer hij terug in Amerika was, aangezien hij nog stomdronken voor me stond. Ik heb later niets meer van hem gehoord en ben ook nieuwsgierig of ik hem morgenochtend nog tegenkom. Businessmodellen kunnen veranderen, maar mensen, die veranderen lang niet altijd mee.
Over de auteur: Hendrik van Iterson is een digitaal media ondernemer en mede-oprichter van Atomblock, een nieuw en innovatief digitaal distributieplatform voor onder andere games, software en e-books. Atomblock verzorgt onder andere het digitale distributieplatform Gametron. Zijn complete achtergrond valt hier te lezen.
Reacties op: Hendrik van Iterson: mensen veranderen niet
Apocalypsis
Hahaha. "Misschien omdat 50% van de gasten uit Rusland kwamen werd het feest gegeven in DE wodkabar van Hamburg."
NT_Bao
XtraLink
hendrikvaniterson
zeker niet raar om je laten sponsoren als creatieveling bij het echt iets nieuws ontwerpen qua startup, game etc
Hier gaat het erom dat dit nieuwe bedrijven zijn die niet de ballast van fysieke distributie hebben, maar direct zich online hebben gefocust. Je ziet juist dat de partijen die creatief zijn met één spel al King kunnen zijn door gebruik te maken van nieuwe strategieen. Ook een grote speler als Alawar die wel creatief durft te zijn met businessmodellen de nummer 1 en dan weer nummer 2 speler in Rusland is.
NT_Bao
Goodie
Een flauw distributiepraatje over webgames, waar Gamer verder nooit een woord aan spendeert.
Mijn mening welteverstaan.
Goodie
hendrikvaniterson
Dit kom je zeker overal tegen, maar in een online/internet industrie kom je dit soort 'gedrag' niet zosnel bij andere (creatieve) startups tegen. Ik kan je beloven dat het allang niet alleen meer webgames zijn en dat de core publishers daar ook rondloopen, alleen niet altijd met de correcte company tag op hun batch.
Misschien volgend jaar gezellig met Gamer er naar toe :)