Laat ik één ding alvast duidelijk maken: ik heb niks tegen gamen op een PC. Zo nu en dan doe ik het zelfs. Half-Life en het vervolg, Crysis, Rollercoaster Tycoon 3, World of Warcraft, Grim Fandango… het zijn enkele voorbeelden van games waar ik graag voor ga zitten. Over het algemeen gebruik ik een PC echter liever om op te werken en te internetten, al heb ik het geluk dat beide bezigheden in mijn geval een beetje overeen komen. Waarom ik dan niet zo vaak game op een PC? Omdat ik niet van alle bugs, installaties en computerupdates houd.

Ik ben een consolegamer pur sang, wil gewoon lekker op de bank ploffen, de console aanzetten en verder geen gezeik. Neem je het mij kwalijk? Na een dag werken wil ik niet nog eens rotzooien met de instellingen van mijn PC of hem helemaal uit elkaar halen om bepaalde technologie te vervangen. Sommige mensen halen gigantische voldoening uit een game te zien crashen en vervolgens uren op en aan hun computer te knutselen totdat de game weer draait. Die mensen laat ik zonder twijfel in hun waarde, maar ik ben er niet één van. Ik zeg: veel plezier en laat mij maar gamen!

Helaas denken de uitgevers van de huidige generatie consoles daar anders over. “Jij wilt gamen, Michel? Dat mag! Maar dan maken we de consoles wel iets meer als een PC!” Nou, dat heb ik geweten. En hele volkstammen samen met mij. Het heeft weinig nut het gigantische probleem van de drie rode ringen op de Xbox 360 nog eens te vermelden, maar bij deze zit het weer vers in je geheugen, als dat al niet het geval was doordat je onlangs je vijfde Xbox hebt opgestuurd naar Microsoft. Het verschil tussen een gecrashte PC en Xbox 360 is dat je na de crash tenminste nog aan de PC kan knutselen in een poging het ding weer aan de praat te krijgen. Zover ik weet heeft niemand dat ooit bij een Xbox 360 gewaagd. Ik zou niet weten waar ik moet beginnen.

Dan zijn er nog de talloze updates die voor games worden uitgegeven. Elke keer wanneer ik begin te klagen over updates, smoort men mij de keel met de opmerking dat het toch alleen maar goed en handig is dat nu alle consoles in verbinding staan met internet, er updates verschijnen voor games om ze nog stabieler te maken. Men vergeet daarbij blijkbaar voor het gemak dat die updates voorheen nooit nodig waren: games draaiden uit zichzelf al prima. Waarom ze dat nu niet meer doen, weet ik niet. Misschien is dat een nadelige bijkomstigheid van de indrukwekkende graphics en vele details op het scherm, of misschien maakt de mogelijkheid later updates online te zetten de ontwikkelaars wat luier en gejaagder om hun game nog sneller in de winkels te krijgen.

Duizenden gamers kwamen er afgelopen week nog eens achter hoe rottig het is als een ontwikkelaar rekent op een vangnet in de vorm van internet waar later een update op kan verschijnen en de game klaarblijkelijk te vroeg in de winkels legt. Ik heb het natuurlijk over de release van Grand Theft Auto IV, waar op zich zeer weinig op aan te merken valt. Behalve dan dat de game wel erg vaak crasht. Wonder boven wonder is mij dat leed nog bespaard gebleven, maar alleen al in mijn vriendenkring heb ik van twee PlayStation 3-eigenaren vele klachten gehoord. En het gaat hier om de singleplayermode: dat de online multiplayer nog even niet zo lekker loopt, kan ik wel begrijpen bij een game die zo veel in zo'n korte tijd verkoopt. Gelukkig is men via internet massaal achter een tijdelijke oplossing gekomen: zorg dat je uitgelogd bent van PlayStation Netwerk en de game zou weer draaien. En dan is het wachten tot de onvermijdelijke update.

Vroeger was er een duidelijke lijn die de consoles en de PC scheidde. Bepaalde dingen kreeg je niet op de PC, bepaalde dingen kreeg je niet op de console. Iedereen was vrij tevreden met die verdeling en dat was dat. Blijkbaar moeten we met de toenemende kracht van consoles ook maar accepteren dat ze steeds meer kwaaltjes van de PC-kant overnemen. Hierover je beklaag doen is alles behalve zeuren: het is een duidelijk probleem waar ik eigenlijk de grote drie bedrijven vrij weinig over hoor praten. Het wordt al als vanzelfsprekend geacht. Een beetje jammer, want als we meer achter hun veren aan zaten over dit onderwerp, zouden ze wellicht stabiliteit als een groter goed kunnen beschouwen.