Het is vast niemand ontgaan dat Nintendo goed heeft gepresteerd gedurende het jaar 2007. Het marktaandeel in de handheldmarkt van de Nintendo DS dit jaar meer gegroeid dan voorgaande jaren. De Nintendo Wii heeft zich sinds de release in december 2006 ontzettend geprofileerd, wat nu ook zijn vruchten aan het afwerpen is voor Nintendo. Er heeft een ware Wii-storm gewoed in gamersland en zelfs huisvrouwen konden er niet aan ontkomen. 'Dat ding waarbij je met die afstandsbediening moet zwaaien' wordt het op de maandelijkse Tupperware-party ook wel genoemd. Nintendo weet een bepaalde doelgroep te bereiken waar de concurrentie ongetwijfeld jaloers op is.

Het succes van Nintendo op dit gebied kon natuurlijk niet voorbij gaan zonder verzet van de 'hardcore' gamers, aangezien de focus nu minder op hen ligt en meer op het aantrekken van de niet-gamer. Meerdere malen sprak ik klagende gamers die de Nintendo Wii laten voor wat het is en zich focussen op consoles als de Playstation 3 en Xbox 360. De reden achter deze keuze verschilde per persoon, maar kwam globaal neer op: “Nintendo brengt alleen maar casual spellen uit” en “De Nintendo Wii is niet voor de echte gamers”.

Waarom roept het succes van Nintendo bij de groep die eens 'onbereikbaar' leek voor gameproducenten zoveel verzet op? Je zou eerder tevredenheid verwachten over het feit dat nu ook de leden van de Tweede Kamer eens kunnen zien dat gamen niet alleen gaat om 'de virtuele psycho-killer' uithangen. Wat voor negatieve gevolgen heeft het voor de hardcore gamers als moeders en zelfs oma's af en toe met de Wii willen spelen? Het lijkt erop dat veel gamers dermate beschermend zijn van hun (exclusieve) gemeenschap, dat ze hier absoluut geen buitenstaanders in willen toestaan.

Dan is er natuurlijk ook nog het feit dat de ontwikkelaars op de Wii niet genoeg aandacht zouden besteden aan de kwalitatief 'goede' games. Bekijk in onze zoekfunctie maar eens hoeveel titels op de Wii hoger dan een acht gekregen hebben en zeg dan nog eens dat er te weinig games van een goede kwaliteit zijn. Ook op voorgaande consoles van Nintendo zijn titels verschenen als Zelda, Metroid, Super Mario, Smash Brothers, Paper Mario etc. Het is kenmerkend dat er toen zo goed als geen commentaar was op het aantal 'goede' games (op zijn hoogst commentaar op het aanbod van games op de N64) en dat we nu overspoeld worden met opmerkingen over de kwaliteit van games. Samen met de Virtual Console, waarop steeds meer toptitels van vorige Nintendo (en andere) consoles te downloaden zijn, kan ik niets anders concluderen dat de Wii zowel voor de hardcore gamer als de casual gamer uiterst geschikt materiaal heeft.

Naast de kwaliteit van games is een veelbesproken onderwerp de hardware van de Wii. In de mening van mijn tegenhangers is deze achterhaald of “een Gamecube in een witte behuizing”. Als er gekeken wordt naar grafische capaciteiten van de Wii en concurrenten dan kun je inderdaad constateren dat de PS3 en Xbox360 een aantal krachtigere hardware-aspecten hebben. Een verbetering in graphics is voor mij echter geen 'next-gen' console. De Nintendo Wii heeft daarentegen een compleet nieuwe belevenis neergezet voor gamers. Voor zover ik kan zien is de Wii daarom de enige 'echte' next-gen console met zijn Wii Remote & Nun-chuck, Wii Zapper, Wii Balance Board etc.

Zoals je misschien uit de vorige alinea op kunt maken, ben ik 'pro' Nintendo. Ik ben in bezit van een PS3, Xbox 360 en een Wii en als ik een keuze zou moeten maken, dan kies ik voor de Wii. Naast de innovatie die de Wii met zich meebrengt, spreekt het overgrote deel van die games mij meer aan dan de meeste titels op de Xbox 360 of PS3. Daarnaast ben ik van mening dat de nieuwe insteek van Nintendo alleen maar ten goede zal komen van de complete industrie. Om deze redenen word ik ook erg moe van mensen die continu lopen te klagen over onder andere de eerder genoemde redenen. Wees blij dat de game-industrie nieuw leven wordt ingeblazen, dat had hij zeker nodig.